АКТУЕЛНО

СТАВ- РАЗМИШЉАЊЕ ФБР УРЕДНИКА О ПАРЛАМЕНТАРНОМ ИЗБОРНОМ СИСТЕМУ У СРБИЈИ…


Ово што данас имамо у Србији је ништа мање од партократске диктатуре и политичког једноумља, које је углавном у супротности са националним интересима и уставним поретком земље. Иронично је да Западне силе (амбасаде) подржавају (неки кажу чак и да директно бирају) овакав наш тотално недемократски систем (владу)- Истовремено, они не смеју ни за живу главу да покушају да примене сличан систем у властитим земљама (бар у огромној већини њих), јер је тамо народ политички много зрелији (и ратоборнији, бар када су у питању изборна и грађанска права)….

naslovna-595x400

РАЗМИШЉАЊЕ ФБР УРЕДНИКА О ПАРЛАМЕНТАРНОМ ИЗБОРНОМ СИСТЕМУ У СРБИЈИ…

Реакција (допуна) на предлог ФБ групе Дијалог/Dijalog“ о реформи изборног система:
„А) Реформа изборног система, Подразумева измене којим би се пропорционални партократски систем заменио већинским. На овај начин би цео народ био позван да бира, а власт би имала пун демократски легитимитет. Истовремено то би омогућило једноставно смењивање изабраних представника на свим нивоима власти, који су својим поступцима изгубили поверење народа.“(крај цитата)-

М. Новаковић:

Већински изборни систем мора да буде директан изборни систем, где ће се у изборним јединицима искључиво бирати кандидати (личности), без обзира на њихову партијску припадност, или неприпадност (независни). У директни изборни систем мора да буде уграђен директан систем опозива (из оригиналне изборне јединице) методом референдума (легалне писане петиције, коју би могао да покрене било који грађанин или група), где би се одредио минимални број довољних потписа да би се неодговорном посланику одузео скупштински мандат и уместо њега симултано изабрао неко други.

На пример ја живим у највећој општини у Канади, и пре пар година смо легалном петицијом (100,000 потписа) одузели мандат партијском кандидату- члану савезног парламента (због неизверених предизборних обећања) и накнадно изабрали независног, који је тај посао после обављао како ваља. Наравно у случају мањих изборних јединица било би рецимо довољно и десетак хиљада потписа за директан опозив.

Једино такав систем може да обезбеди одговорно понашања народних посланика и чланова владе. Шта више, овавим директним изборним системом се бирају и партијски лидери и уколико пропадну на изборима у властитој изборној јединици, они немају право нити да воде владу, а у већини случајева аутоматски бивају смењени и са функције председника партија (или сами дају отказ на све функције као признање неспособности да освоје поверење грађана у средини из које потичу, и где их знају као злу пару- „случај Шојић“?).

Када би тако данас било и у држави Србији, имали би одговорнију националну владу, не би имали зомбиране и програмиране посланике који гласају искључиво у складу са партијском дисциплином (и западним инструкцијама), а не у складу са личном савешћу (већина њих нажалост и нема никакву савест, нити лични и професионални кредибилитет) и националним интересима- и што је најважније били би сво време одговорни својим бирачима (под претњом директног опозива).

Ово што данас имамо у Србији је ништа мање од партократске диктатуре и политичког једноумља, које је углавном у супротности са националним интересима и уставним поретком земље. Иронично је да Западне силе (амбасаде) подржавају (неки кажу чак и да директно бирају) овакав наш тотално недемократски систем (владу)- Истовремено, они не смеју ни за живу главу да покушају да примене сличан систем у властитим земљама (бар у огромној већини њих), јер је тамо народ политички много зрелији (и ратоборнији, бар када су у питању изборна и грађанска права)….

П.С.
Као пример накарадне примене „западног система“ у Србији може да послужи и најновији Вучићев партократски и једноумни закон о мандаторној (и кривично санкционисаној) вакцинацији у Србији- Што је рецимо незамисливо (и неприменљиво) у најразвијенијим западним земљама, где би рецимо у случају да њихови парламенти изгласају тако нешто, сви до једног (посланици) били под хитно опозвани, и постојећа влада би саксеквентно пала.
Наравно демократска и национална свест њихових грађана је много већа, за разлику од „фарматизованих другосрбијанаца“ који miodragnovakovic2015изгледа (и на нашу жалост) још увек чине већински (а)национални корпус у данашњој окупираној Србији…

 

Миодраг Новаковић, Оснивач и уредник СРБског ФБРепортера

https://www.facebookreporter.org

10 replies »

 1. Деведесетих је у Србији постојао већински изборни систем али је опозиција тражила пропорционални. Мислим да је то било оправдано, јер странка са 25% гласова може да добије 100% мандата.
  Питање опозива се, такође, тиче процената. Рецимо, 20% уписаних бирача потпише захтев за опозив, опозову посланика, одрже се поновљени избори и опет исти постане посланик са 21% гласова (или се оних 20% поделе на наколико страна, а онај опозвани победи са 15% гласова).
  Зашто један човек-један глас је веома занимљиво размишљање. Било је у Србији да право гласа има само онај ко плаћа порез, газда, домаћин, отац породице. Војска није имала право гласа. И у таквом систему су на локалним изборима побеђивали они које ми сада не волимо и окривљујемо за слом државе, комунисти.
  Ако би гласали само они са дипломама, требало би прво да разјаснимо које дипломе су праве, а које су купљене. Било је тога и пре појаве приватних факултета.
  Ако би гласали само најбољи домаћини, са највише имовине, онда би то били данашњи тајкуни. То је управо овај данашњи систем, од Канаде до Аустралије. Тајкун на својој телевизији гласа, а после милионски аудиторијум следбеника попуни листиће на изборном месту.

  Свиђа ми се

  • „Ако би гласали само они са дипломама, требало би прво да разјаснимо које дипломе су праве, а које су купљене. Било је тога и пре појаве приватних факултета.
   Ако би гласали само најбољи домаћини, са највише имовине, онда би то били данашњи тајкуни. То је управо овај данашњи систем, од Канаде до Аустралије. Тајкун на својој телевизији гласа, а после милионски аудиторијум следбеника попуни листиће на изборном месту.“

   Nije poenta u iskljucivosti sa „ako“ i izbora jednog jedinog kriterijuma, nego u objedinjenosti vise kriterijuma kojima bi se jednostavno poentirala vrednost glasaca po koliko-god kriterijuma se hoce i koji mogu da se smisle – i u plusu i u minusu! Osnovna i srednja skola toliko poena, fakulet toliko, doktorat toliko, dokazana pamet na IQ testu toliko, godine starosti u smuslu iskustva toliko, nagrade za svoj rad od ustanova, nosilac ordenja, … … eto toliko njih u samo ovom trenutku mogu da pronadjem krtirijuma za plus, a moglo bi ih biti i za minus: osudjivanost za krivicna dela, recimo…

   Jednostavno treba imati u vidu CILj glasanja – izbor najbolje vlasti, a ne promocija egaliteta, nasta lici ovo danas. Nigde vise nama uravnilovka – sem kada se glasa! Garantovano bi se na taj nacin dobila kvalitetnija vlast, a ne ovo kao sada – zasedne jedan jedini na sve najgledanije medije i jase li jase, pa narod nikog drugog ne vidi da postoji sem njega!

   Свиђа ми се

 2. U Americi ne postoji direktan izborni sistem! Postoji glasanje naroda, postoje kokusi, postoje delegati i super delegati koji odlucuju u ime svoje partije. Njihova Demokratska stranka ima 700 super delegata a to je partijska elita te partije, establisment koji ima veoma jaku glasacku masinu! U njoj je i Bil Kllinton, koji je vec obezbedio za svoju zenu preko 300 delegata koji ce glasati za nju. Oni se ne obaziru na glasanja naroda vec glasaju po svojoj volji. Ako na primer narod izglasa jednog kandidata to uopste ne znaci da ce biti izabran za nominaciju ispred svoje partije za predsednicku trku. U slucaju da se desi da oba kandidata imaju isti broj glasova, na primer u Nevadi na glasanju delegata izmedju Klintonovice i njenog suparnika, baca se novcic! Mi kazemo glava-pismo. Dobila je Klintonovica i pobedila u Nevadi! Znaci ne odlucuje narod?! Na primer, ona je preko delegat vec 7 puta pobedila u drzavama gde se vrsi glasanje. Dalje, glasanje u americi su beskrajne politicke kampanje. Kampanja za Predsednika traje 2 godine. A izmedju tih glasanja su glasanja za Kongres i Senat! Konstantno na televiziji i u novinama se samo govori o nekakavom glasanju. A sada, 24 sata sve televizije (korporativne!) samo o tome mozete videti na programima. Ne znam kako njihov narod ne poludi! A pola njihove drzave je palo u siromastvo, dug im je ogroman i stalno se uvecava svakog minuta, ukinute su slobode narodu, sve zivo i mrtvo spijuniraju, moze se desiti da predjes ulicu i da od policije dobijes najmanje 16 metaka u telo bez ikakve krivice…Da bi mogao da se kandidujes za predsednicku trku moras biti bogat ili mocan ili oba. Za Obamu, njegova predsednicka trka je kostala preko $700 miliona dolara. A sada ova ce kostati $5 milijardi. Niko od kandidata nrma te pare osim Trampa, koji sam finansira sviju trku (tako bar on kaze?), a ostali su SVI vezani za korporacije i njihovu moc, oni daju kandidatima novac, znaci oni su korporativni papeti! Najvise para od Vol strita i vojno industrijskog kompleksa je dobila Klintonovica i jedan od Republikanaca. Na primer, Obami je najvise para dala najveca investiciona banka Golden Saks, dali su mu $200 miliona.A od pojedinaca najvise je dao krvavi Soros. Klintonovica je obecala ratove i zato je dobila od njih velike pare. Zato ni Demokratska partije ni Republikanska nemaju nikakav interes za ISTINSKE reforme, jer su kupljeni od korporacija i multi bilionera. U Americi su bili izabrani 4 predsednika koje narod nije izabrao: izgubili su trku. Primer: 2000-te godine izmedju Busa (mladjeg i veoma glupog) i Gora (bio je podpredsednik pod Klintonom), u toj trci pobedio je Gor jer je imao 1,5 miliona vise glasova. Da bi prevarili narod, javno su prebrojavali glasove na Floridi i kad je politicki establisment i oni koji vladaju Amerikom videl da ce Gor da pobedi, Vrhovni sud je naglo prekinuo prebrojavanje i proglasio Busa za predsednika i uveli su ga u Belu kucu, onog koji je luzer! Ni jedan kandidat, nikad nije, niti ce da razbije korporativni establisment i one koji vladaju. Mogla bih jos mnogo toga da napisem, ali komentar je vec mnogo dugacak. A Kanada? Ta drzava je vazalna Vasingtonu, odaaaavno, tako da ne znam da li i tamo vlada iluzija „demokratskog“ glasanja?

  Свиђа ми се

  • Да, слажем се, у Америци нема ни слова „Д“ од „демократије“- тамо је успостављен двопартијски систем у коме наступају два крила (републиканци и демократе) једне исте корпорацијске идеологије. И канадски систем је далеко од тога да буде савршен и демократски у правом смислу те речи, али је неупоредиво бољи од америчког, и наравно србског. У Канади, као и свим другим „модерним демократијама“ највећа манипулација бирача се одвија путем корпоративних медија и наметањем „најбоље финансиране опције“. Наш србски је прављен по вољи и мери „партократске елите“ (и западних налогодаваца), а амерички по вољи и мери „корпорацијске олигархије“- и у једном и другом народ само има привид слободног избора. Ја сам у овом коментару (чланку) хтео само да укажем на то да је много поштенији директни (где се бирају појединци) изборни систем од делегираног (где се бирају партије), јер у таквом систему уистину постоји могућност опозива неодговорних посланика, и њихове контроле од стране грађана. Али остаје чињеница да у свим тим системима „пара буши тамо где бургија не може“…
   М. Новаковић

   Свиђа ми се

  • То Пецо , Господине Србине. Богу хвала па су Срби Господа почели да разоткривају светску глобалну демонкрадију па макар то било и од пре 10 г од када је револуцијом уведена у остатке мале и преостале Југославије очуване преко југословенских идола оличених и „титу после тита“ где сваки Југословен свога тита нађе и настави да путем његовим ходи у светлу и лепу / све обрнуто/ будућност.
   А каква је та будућност и у чему је она карактеристична ? Будућност Република које су и створене и као кец на десетку за „упад глобалне демократије “ која ће Републике РАЗОРИТИ и демократије преко , увести ПОРЕДАК ЗАКОНА , глобални поредак света , англосаксонски поредак који је у исто време и поредак ДЕМОКРАТСКИХ закона и владавине демократских глобалистичких закона и права за које се лидери Југославије у име народа и владавине народа борише и ето изборише. Бежите као ђаво од крста православног од таквих „стручњака“ који се боре за демократију и пропагирају Републику те су све подредили Републици сатане и његовој идеологији демократији.
   Тако се разара држава а онда после државе и народ.титови југословеснки стручњаци по питању рецимо економије и накарства су такође тако „паметни“ па то раде не схватајући само ЗЛО глобалне демократије и глобалног екуменизма те у прошлости осташе иако много знају али им не вреди и на тај начин пропагирајући ове две ствари радена уништењу народа и државе иако не сумњамо у њихове стручне способности и добре намере. То су титови југословени пролетери који су остали у прошлости и као такви робујући прошлости будућности немају па повлаче цео народ у глобалну погибељ економску и друштвену као и погибељ душе а што је и нај тужније.
   Иако много знају РАЗОРНА МОЋ демона и њихове демонкрадије је СТРАХОВИТА по њих и по цео народ и грађанство јадно обезбожено и преварено.такви знају и за 4 рајх који је кроз поредак који нам се свима уводи на делу? Знају али им ЏАБЕ што знају. И поред тога и окупације од 4 рајха пропагирају демократске изборе истих окупатора??Све лажући себе и све око себе под налетима демона да је то мање зло? тако су УЧЕНИ од тита и партије и југославије и јна армије.Која би то окупаторска власт доупстила поробљеном народу да се из робства извуче на њиховим демонкрадским изборима? та власт , тај рајх МОРА да спроведе своје глобалне и ЗАКОНСКЕ циљеве а мора да се држи својих ЗАКОНА како би све по ЗАКОНУ и легално уз легитимитет добијен од народа и било. ЈЕР , поредак стреми да све буде ЗАКОНСКИ.зато се чувајте Срби тих југословенских брозових социјалистичких -комунистичких „стручњака“ и банкара који су мало видели света али су глупи за светску демократју и глобални екуменизам под папом иако помену реда ради православље по налогу демона из њих . НЕМА полу истине и она је ЛАЖ обична и може бити само у служби лажи глобалних и поредка англосаксонскога,поредка самога ЗЛА.У свим људима делују демони и светски зли дух учених али православни имају и анђеле чуваре своје који им такве ствари РАЗОТКРИВАЈУ. И питање за Србе није тражење мањега наводнога зла а које је опет превара демона па до већега а после покрадених избора опет доћи мора. Знате ли Срби колико има анђела чувара једна Француска од сатане? То вам је од светих отаца речено. А колико има Србија ? хајде , хајде …сви у напад и одбрану свете земље Србије да видимо знамо ли ово Срби? Колико анђела чувара а Божијом вољом има Аустрија? Италија? Цела Америка? Шпанија? Пољска ? А колико Србија а колико Русија ?
   Изволите Срби ,жељно одговоре цењене очекујемо Ваше осим ако не наиђемо на МУК и не знање а што би био доказ да сте папини срПови екуменисти и да Вам је он тата / тац/ уместо Бога Оца Христа Творца овога света …? Те је то заиста и ваша спц као и папина и паписта глобалних екумениста светских демократа те сте ИСТИ а по Богу и гори него они? А што би нам било много жао јер нећемо са ким СУТРА после ове крње Југе титове имати у савезу са браћом Русима живети јер је то Божија воља а не наша те нам ништа не замерите услед евентуалног вашега НЕзнања и незнабоштва у служби глобално демократског сатане. Јер Срби НЕ срљају у никакву пропаст НАПРОТИВ ,у пропаст срљају незнабошци и Југословени заједно са остацима своје КРЊЕ мале јадне идолопоклоничке Југославије њихових отаца Шафарика , папе и тита као и осталих Богобораца Ју Републике и пролетера у њима. Ух баш се замори Бојно лице овом глобалном демократијом и екуменизмом . И не узимајте имена Божијег залуд пролетери титови , пионири ,омладинци те пензионери Југославије ,борци и остали незнабошци . Ето дао вам Творац пензије и можда и дуг живот јер вечни живот душе нећете имати , неда Творац зато вам све остало и даде.
   Савет : боље пратите и разумите Бојно лице и Праведнике па ће те имати рашта и живети.И престаните да „храмљете на обе ноге“. Ако вам је папа и сатана Бог онда идите за њим и демократијом ако Вам је Христос Бог Творац онда идите за Њим? А сад да чујемом одговор на питаније „Срби“или Срби докажите шта сте?

   Свиђа ми се

   • Ima jedan detalj koji mnogo govori o pocetku vremena zatiranja Srbije pocev od Tita pa na ovamo – vreme odmah posle zavrsetka II rata. Ne bi ga uopste pominjao da svedocenje nije izvorno (prica je moje majke, iz prve ruke dakle), i da sam o tome jos negde citao – ali nisam!

    Posle oslobodjenja, postojale su specijalne radnje sa robom koja se moga kupiti samo ako ste bili odabrani, dakle uz nekakve „tackice“ koje su vas odvajale od obicnog naroda. U tim spec. radnjama je bilo svega, pocev od finije hrane, preko kalitetnih sudova, do finih materijala sa kojima se islo kod snajdera. Primer: mogao se kupiti beli hleb, dok je u prodavnicama za obican narod mogala da se kupi samo proja ili projino brasno, dotle je to islo.

    Meni je taj detalj dovoljan da shavtim kako je krenula nova partizanska vlast – jednakost je bila parola, a realnost istina.

    Свиђа ми се

  • @Gospodine Novakovicu, rado citam vase tekstove i ovaj istinski patriotski sajt. Mozemo da razgovartamo o politickim sistemima Amerike i Kanade. U Americi postoji 8 partija, ali samo 2 partije su prisutne u javnosti i korporativnim medijima (95% ameri. medija drze samo 5 korporacija!), ostale se blokiraju. Sloboda stampe??? Oni koji vladaju u ovoj drzavi, su napravili odlican sistem vladavine: Demokratska i Republikanska stranka je JEDNA partija sa DVA imena! Savrsena prevara! Vec vise od 200 godina se smenjuje:red demokratska, red republikanska partija a unutarnja i spoljna politika je apsolutno ista! Ko onda moze njima „demokratskim“ putem da transformise taj establisment? Da li mogu glasaci da obore snage u kojima lezi njihova moc? Vojno-industrijski kompleks? Wol Strit, korporativne snage, spijunske sluzbe (ima ih mnogo!). Da li glasaci mogu da se izbore da vlada demokratska procedura u izborima? Uopste ne mislim! Vladajuce elite upotrebljavaju ogroman novac (jer ga samo oni i imaju) za kontrolu medija, sudova i zakonodavstva, armije lobista, „think-tanks“ i sve u njihovoj moci da poniste glasove. Nema ni malo u Americkom kapitalizmu demokratije (lazu nas naivni i stradalni narod!), nema institucija u civilnom drustvu koje bi se tacno mogle opisati kao demokratske. Nema! U Evropi bi americka Demokratska partija bila far-right party (krajna desnica), a Republikanska, kao krajnja ekstremisticka. Ne postoji liberalna levica ili progresivna organizovana politicka klasa u toj drzavi, koja bi branila prava radnika i da ide u pravcu destrukcije korporativne moci. Americki politicki sistem je imun na reforme. Ni Demokratska ni Republikanska partija nema interesa da zaustave napade na civilne slobode naroda, niti da zaustavljaju ekspanziju imperijalnih ratova, niti uvodjenje zakona u ponasanje Vol Strita i kaznjavanje jer krse zakone (daju ogromne pare politicarima?!), nemaju nameru da kaznjavaju naftne korporacije za uzasnu destrukciju eko sistema (zagadili pijacu vodu, zemljiste..), a najmanje imaju nameru da sprece i dalje siromasenje radnog naroda. Dok god su ove dve fasisticke partije na vlasti, americki narod je u velikoj propasti i stradanju. Fasizam uspeva na samo kad vlada ocajanje u narodu, kad narod izgubi nadu, kad se oseca prevaren, kad je besan vec kad vlada bankrotirani neo-liberalizam americki! Jedini nacin da se oni zbace je organizovani, efektni otpor i masivna civilna neposlusnost, ne-pokoravanje vlastima, samo borba, duga i ocajna, apsolutno otvorena konfrotacija. Bilionerska klasa i korporativna oligarhija nece mirno i poslusno da se odrekne svoje moci! Ona se mora zbaciti i to samo na ulici masovnim demonstracijama a ne GLASANJEM za njih po birackim mestima! Biracka mesta su mesta gde narod ide ne na glasanje, vec po svoju smrt i umiranje! BOJKOT GLASANJU! Bojkot glasanju za korumpirani, izdajnicki, kvislinski rezim, jer je taj sistem opak, prljav, sistem zla i otrova za narod. Bojkot glasanju!

   Свиђа ми се

   • „Bilionerska klasa i korporativna oligarhija nece mirno i poslusno da se odrekne svoje moci! Ona se mora zbaciti i to samo na ulici masovnim demonstracijama a ne GLASANJEM za njih po birackim mestima! Biracka mesta su mesta gde narod ide ne na glasanje, vec po svoju smrt i umiranje! BOJKOT GLASANJU!“
    .
    I ja isto svima kazem, ali mi malo njih veruje. Obicno mi kazu da ce moj glas biti brojan u neciju korist, dakle ukraden bilo fakticki bilo u smislu preraspodele po nekakvim „pravilima“. A onda mi navedu primer valda Grcke gde je glasanje obavezno. Krajnji smisao medija je da nas ubedi u takvu demokratiju, da je ista korisna za glasace.
    .
    Ovakva „demokratija“ je farsa za naivan narod. A narod je naivan jer vise gleda TV nego sto cita knjige, a to je tako jer je to lakse i udobnije – sve se dobija sazvakano, samo ga treba progutati … bar ja tako vidim stvari.
    .
    Uzrok svemu su samo dve stvari – sebicnost i laz. Nerzavijena svest bliska animalnoj i uspavana savest pravi sebicnost u coveku, a laz je nacin kako se sebicnost zadovoljava, materijalizuje…

    Свиђа ми се