БАРИКАДЕ

(ПОДСЕЋАМО КО ЈЕ ЗАТВАРАО АЛТЕРНАТИВНЕ ПУТЕВЕ НА КИМ) 22.03.2012. ХИТНО! ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ СА КиМ! ДАЧИЋЕВА ЖАНДАРМЕРИЈА ЗАТВОРИЛА АЛТЕРНАТИВНИ ПУТ ПРЕКО МУРА!


ВАНРЕДНА ВЕСТ

22. март 2012.

8:50 ФБР сазнаје из поузданих извора са терена да је Дачићева жандармерија од јутрос затворила алтернативни пут преко Мура и да сав саобраћај из правца Рашке усмерава на прелаз Јариње! На алтернативном путу има и блокираних камиона који су се тим правцем упутили према централној Србији. Наиме њих је жандармерија блокирала на излазу са алтернатвног пута преко Мура у правцу централне Србије, а не могу да се врате назад на КиМ јер КФОР не дозвољава улазак возилима тежим од 3,5 тоне.

_____________________

21. март 2012.

Извор: Бета
ЗУБИН ПОТОК – Возила Еулекса која су код Зубиног Потока блокирали Срби вратила су се у јужну Митровицу након чега су се грађани склонили са пута, а Кфор деблокирао саобраћајнице ка Косовској Митровици и Звечану.

Због блокаде пута само десет одборника из општине Зубин Поток успело је да стигне у Звечан где се одржава заједничка седница свих одборника четири општине на северу Косова на којој се расправља о политичко-безбедносној ситуацији и предстојећим изборима.

Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић изјавио је за агенцију Бета да „Еулекс и Кфор настављају да малтретирају становништво Ибарског Колашина тако што свакодневно блокирају путеве“.

„Еулекс, очигледно, свакодневно креће да намерно, како они кажу, тестирају слободу кретања и мимо усменог договора да то могу да раде само уз пратњу Кфора“, рекао је Ристић.

Срби наводе да Еулекс може једном дневно, у колони са Кфором, да оде на прелазе Јариње и Брњак, уколико не превози косовске званичнике. Мисија ЕУ негира да постоји такав договор и инсистира на безусловној слободи кретања.

12:10 СРБИ НА ОКУП: КиМ: Пре 15 минута окончана је блокада путних праваца на северу.

11:40 СРБИ НА ОКУПЗаједничка седница одборника све четири општине на северу Косова биће одржана данас у 12 сати, а на њој ће се расправљати о политичко-безбедносној ситуацији и предстојећим изборима 6. маја. Седница ће бити одржана у просторијама СО Звечан, а њеном заказивању претходио је договор председника општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, скупштина општина и одборничких група.

10:45 СРБИ НА ОКУП: НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ СА СЕВЕРА Косова и Метохије: Јутрос од 8 часова и 10 минута потпуно је блокирана Јагњеница, Зупче, магистрални пут према Зубином Потоку као и алтернативни путеви. Три џипа ЕУЛЕКС-а и 5 џипова КФОР-а су на Зупчу. Присутна су и 3 оклопна возила аустријског КФОР-а.

Срби су блокирали Зупче али окупатор је херметички затворио све путеве па и алтернативне. Такође, доста возила КФОР-а је на алтернативном путу.

Изузетно је напето, Срби неће да их пусте да прођу али КФОР је и дошао са намером да провоцира.

Да се подсетимо да је данас у подне заказана ХИТНА седница представника 4 општине севера КиМ-а са темом безбедносна ситуација и предстојећи избори. Наши дописници ће бити на седници па се надамо извештају у току дана. Јављаћемо најновије вести како буду пристизале!!!

************************    ********************   **************************

19. март 2012.

11:21 СРБИ НА ОКУП: ЗУПЧЕ: Игра живаца се наставља! ЕУЛЕКС се пре пар минута уз речи „Вратићемо се опет“ повукао према Брњаку. Окупатори све чине да сломе отпор српског народа, за сада Срби су смирени и ревносни у дежурствима, тако да и када је ЕУЛЕКС отишао остали су да дежурају на Зупчу.

10:44 СРБИ НА ОКУП: НАЈНОВИЈЕ ПРОВОКАЦИЈЕ НА СЕВЕРУ КиМ-а: Пре сат времена смо јавили да се ЕУЛЕКС повукао према Брњаку и одустао од пролаза, али ПРЕ ПАР МИНУТА се поновила ситуација од јутрос, ЕУЛЕКС и КФОР су се вратили, стигли до Зупча, Срби су их блокирали а КФОР је блокирао Јагњеницу и магистрални пут према Зубином Потоку. Ово је једна врло исцрпљујућа и узнемирујућа провокација окупатора. Срби стоје мирно на путу и не дозвољавају пролаз.

10:00 Глас Косова и Метохије: Хеликоптери ниско надлећу Север КиМ. Шта су сад спремили? Доживљаји нас чекају и данас. Хеликоптери су црни, средње величине и имају малу заставу на репу, али не може се разазнати које земље… америчка није.

09:40 СРБИ НА ОКУП: ПРЕ ПАР МИНУТА после неуспешних „преговора“ са Србима ЕУЛЕКС се вратио према Брњаку, а КФОР деблокирао магистрални пут према Зубином Потоку и Јагњеницу!

09:16 СРБИ НА ОКУП: НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ: КФОР је блокирао и магистрални пут између Зупча и Зубиног Потока код села Вараге и на тај начин потпуно пресекао комуникацију са Зубиним Потоком!

08:47 СРБИ НА ОКУП: ВЕСТИ СА СЕВЕРА КиМ-а: Пре 20 минута Срби су блокирали 3 џипа ЕУЛЕКС-а и 2 џипа КФОР-а на Зупчу, општина Зубин Поток. КФОР је блокирао Јагњеницу, Зубин Поток. Разлог је непостојање „договора“ између представника српских општина и окупатора о проласку возила ЕУЛЕКС-а. Усмени договор који је постојао престао је да важи 15. марта. Мада ни онда није поштован!

                              ************************************************

18. март 2012.

Помен жртвама мартовског погрома

недеља, 18 март 2012 05:30

Јуче је у Косовској Митровици одржан помен жртвама страдалим у мартовском погрому 2004. године. Поред представника општине Косовска Митровица, као и многих других родољубивих организација, цвеће на споменик српским жртвама положили су и представници свесрпског националног већа „Срби на окуп“.

После полагања цвећа за страдале у мартовском погрому народ, представници родољубивих организација као и представници општине Косовска Митровица су упалили свеће.

Уредништво „СРБИ НА ОКУП“

*********

ВАНРЕДНА ВЕСТ:

17. март 2012.

18:44 СРБИ НА ОКУП: Ситуација на северу КиМ-а иста као и предходних дана. ЕУЛЕКС без пратње КФОР-а отишао у правцу Звечана. Срби блокирали ЕУЛЕКС код Жеровнице, а КФОР блокирао Јагњеницу, општина Зубин Поток. Блокаде трају од 17 сати.

Витезови отаџбине: Сунчани 17. март 2012. год. на КиМ, као и 2004. Јутрос рано у 5 и 5 шиптарски бијели комби са РКС таблицама је два пута пролетио улицом поред барикаде на главном мосту у КМ са одврнутом шиптарском музиком и наша екипа је одговорила на пријетње и увреде које су Шипци из поменутог возила упутили. Зато вријеме тројка из Цивилне Заштите је бучно и тврдо спавала, ко и двојица Дачићевих агената у близини. Шиптари су појачали брзину и комбијем пролетјели поред „Три солитера“ гдје су три пута и пуцали!

_________________________

16. март 2012.

19:00 Глас Косова и Метохије: Сутра у 10 ујутру полагање цвећа и паљење свећа за све пале на Космету, код споменика Бели Анђео поред Главног Моста на Ибру. Одајмо почаст нашима!

******

Бомба испред школе у Косовској Митровици

 РТС: петак, 16. мар 2012, 11:02 -> 11:09

Пронађена неактивирана ручна бомба у Косовској Митровици у близини средње Техничке школе, рекао портпарол косовске полиције Бесим Хоти. Специјализоване јединице Кфора уклониле експлозивну направу.

У близини средње Техничке школе Михајло Петровић Алас, у северном делу Косовске Митровице пронађена је неактивирана ручна бомба, изјавио је данас Танјугу портпарол косовске полиције Бесим Хоти.

Хоти је прецизирао да је неексплодирана бомба пронађена синоћ и да је су је специјализоване јединице Кфора уклониле.

Бомбу која је се налазила недалеко од школе и у непосредној близини студентских домова у Косовској Митровици приметио је један грађанин који је то пријавио полицији, рекао је Хоти.

*************

11:00 СРБИ НА ОКУП ВЕСТ СА ЦЕНТРАЛНОГ КиМ-а: Шиптарска Општина Грачаница за сутра прогласила прославу „ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КОСОВА“!!!

10:48 СРБИ НА ОКУП: ЈАГЊЕНИЦА, Општина Зубин Поток: Јуче 15. марта 2012. године на Јагњеници почела је замена немачког и аустријског контигента КФОР-а припадницима италијанских снага КФОР-а!

___________________________________

15. март 2012.

21:52 Витезови Отаџбине Упозоравали смо до бесвести јесенас да хуманитарну помоћ на КиМ не дају режиму, али узалуд. Тоне помоћи су стигле и нестале, ко и протеклих година. Могли сте то одмах дати Тадићу и Дачићу у БГ, а не да се малтретирате и носите њиховим нељудима на КиМ. Када је требало дати храну, одећу, свеће, батерије и ћебад момцима на барикади у међузони код Јариња, нема! Сад кад треба за стражаре и дежурне, нема. За смештај добровољаца, нема. ЧЕМУ ОНДА ТА ПОМОЋ? Да се помогне режимлијама и издајницима на КиМ.

Бојан Јаковљевић – уживо у радио Фокусу: Уколико се не склони жандармерија – протести у Београду!

*************

Звечан: Срби у блокади држе четири возила Еулекса и Кфора

четвртак, 15. март 2012.

Звечан – Срби на Косову су после подне блокирали пут у месту Дољане код Звечана не дозвољавајући возилима Еулекса да прођу до крајњег севера Косова.

У блокади, која је почела после 17 часова, они држе по два возила Еулекса и Кфора, јер, како истичу, њихово „шетање“ доживљавају као провокацију и да не одустају од намера да спрече инсталирање косовских институција на северу покрајине.

„Током преподнева обављена је редовна смена припадника Еулекса на административном прелазу Јариње, возила Кфора се несметано крећу“, истичу грађани који дежурају на путу, и додају да је и возилима Кфора која су тренутно заустављена понуђено да наставе пут али да су војници то одбили јер „неће да оставе Еулекс“.

Јуче је у Звечану одржан редовни састанак представника локалних самоуправа са севера Косова с надлежнима у Кфору, Еулексу, Унмику и ОЕБС-у.

Очекивало се изналажење дугорочног решења за кретање Еулекса, али до договора није дошло јер су обе стране, и Срби и међународни представници, остали на својим позицијама.

Срби не дају Еулексу потпуну слободу кретања зато што нису статусно неутрални и помажу Албанцима да заокруже своју државу, док Еулекс и Кфор траже безусловну слободу кретања на свим путевима, па и на северу Косова.

(Бета)

****************

18:30 СРБИ НА ОКУП Ситуација на северу КиМ-а иста као и предходних дана. ЕУЛЕКС без пратње КФОР-а отишао у правцу Звечана. Срби блокирали ЕУЛЕКС код Жеровнице, а КФОР блокирао Јагњеницу, општина Зубин Поток. Блокаде трају већ 45 минута.

11:52 Глас Косова и Метохије, ФБР Киша Д. Дорадо !!! Јуче је Еулеxов џип био у Бањској. И закачили су се са мед. сестрама које раде у бањштанској амбуланти. Један Еулеxовац је рекао сестри: ,,Доћи ћеш ти мени у (Нови) Пазар, пази се!“ ???!!!! Тражим одговор: КО НОСИ УНИФОРМЕ Еулеxа?

Говоре Српски? Из Новог Пазара су? А у униформама Еулеxа? Нови Пазар је у ЕУ? Србија је чланица ЕУ? Да ли су они исти они жандарми који су рушили барикаде на Јарињу, лица с фантомкама? Шта Дачић(и) има да каже о овоме?

Како сме да иде по српским местима и да прети, човече! Зар није договор да се ЕУЛЕX џипови смеју кретати искључиво у пратњи возила КФОРа? Шта се дешава….
Управо сада је блокирано то исто место, Бањска, јаке НАТО/ЕУ/Шип снаге су затвориле излаз ка магистралном путу код места Јошевик.

10:56 СРБИ НА ОКУП УКЛОЊЕНА БЛОКАДА…

10:55 СРБИ НА ОКУП: ЗУПЧЕ: Три возила ЕУЛЕКС-а која су јутрос прошла према Звечану управо су се вратила. Можда су они били повод блокадама? Или данашњи очекивани преговори председника општина, КФОР-а и ЕУЛЕКС-а о слободи кретања?

10:30 СРБИ НА ОКУП: НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ СА СЕВЕРА КиМ-а: У ТОКУ ЈЕ БЛОКАДА на мостићу на путу од Бањске према Жеровници у селу ЈОШЕВИК. Блокаду држи КФОР! Очекујемо вести где Срби држе блокаду, јер је ово против мера.

_________________________________

14. март 2012.

20:40 СРБИ НА ОКУП ‎“Премијер Косова Хашим Тачи изјавио је данас да је намера Србије да изборе одржи и на Косову „покушај агресије“, и поручио да ће Влада Косова свим уставним и законским механизмима онемогућити њихово одржавање. На редовној седници косовске Владе Тачи је поновио став да ће се „држава Косово и њене институције суспроставиити претензијама Србије да одржи локалне или парламентарне изборе на територији Косова“… (из чланка Tači: Namera Srbije da održi izbore na Kosovu je agresija )

20:37 ФБ СРБИ НА ОКУП: Као и данима уназад ЕУЛЕКС се вратио, КФОР уклонио барикаду на Јагњеници. Добро је рекао један од наших извештача са севера КиМ-а, ЕУЛЕКС и КФОР се понашају као да другог посла и немају него да намерно својим поступцима малтретирају Србе!

18:47 ФБ СРБИ НА ОКУП: У ТОКУ ЈЕ БЛОКАДА 2 џипа ЕУЛЕКС-а код Жеровнице, општина Звечан, Срби их држе у блокади јер немају пратњу КФОР-а, а КФОР је блокирао Јагњеницу, општина Зубин Поток као против меру српској блокади ЕУЛЕКС-а.

__________________________________

13. март 2012.

20:24 СРБИ НА ОКУП ОБАВЕШТЕЊЕ СА СЕВЕРА КиМ-а: На делу пута за Бањску на укрштању са путем за Жеровницу налазе се 3 џипа пољског КФОР-а који возила пропуштају наизменично, уз контролу. Али наши дописници су срели још 2 возила КФОР-а и 1 оклопни транспортер који се упутио ка том „новоотвореном пункту“. Зашто, не знамо, барем не за сада!

**********

Танјуг: 13.03.2012 18:25
Срби зауставили два возила Еулекса у месту Дољани

ЗВЕЧАН – На путу Зубин поток – Звечан, у месту Дољани, Срби су данас поподне зауставили два возила Еулекса, која су се кретала ка административном прелазу Јариње.

Срби су са путничким аутомобилима препречили пут возилима мисије ЕУ на Косову јер, како кажу, Еулекс не поштује договор о „ограниченој слободи кретања“ на северу Косова.

Срби тврде да су са представницима Кфора договорили да Еулекс може само уз пратњу Кфора и једном дневно, друмским путевима стићи до прелаза на северу Косова, како би обавили смену особља.

*****************

19:30 СРБИ НА ОКУП Најновије вести са КиМ-а: Пре 10 минута су Срби вратили назад џипове ЕУЛЕКС-а, тако да је КФОР уклонио барикаду на Јагњеници!

17:47 ФБР Јелена Радевић и ФБ СРБИ НА ОКУП: НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ СА СЕВЕРА КиМ-а: Пре 15 минута је КФОР блокирао Јагњеницу, општина Зубин Поток. Претпостављамо да је то против мера на српску блокаду. Оно што, за сада, знамо а то је да су возила ЕУЛЕКС-а отишла без пратње КФОР-а из Зубиног Потока према Звечану, тако да су их вероватно Срби зауставили. Наш дописник јавља за блокаду у Јагњеници, а за остало чекамо информације!

_______________________________________

12 март 2012.

16:33 Видео – Срби блокирали Еулекс-Зупче 12.03.2012.

15:56 Глас Косова и Метохије: КУРИР, КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Припадници Косовске полиције привели су око 12.30 сати у полицијску станицу раднике поште у Грачаници, браћу Грујицу и Живорада Костића из Лапљег Села, потврдио је директор „Поште Србије“ на Косову и Метохији Ранђел Нојкић.

“На административном прелазу Бела Земља, као и прошли пут, приведена су двојица радника, још не знамо да ли то значи да су ухапшени”, казао је Нојкић. Он је казао да су Костићи приведени због поште и рачуна које су на централном Косову требало да поделе корисницима.

Ово је други случај привођења радника „Поште Србије“. Косовска полиција ухапсила је у четвртак, 7. марта, Драгана Мартиновића и Ратомира Трајковића из села Угљаре код Косова Поља на административном прелазу Бела земља на путу Бујановац – Гњилане. Они су 9. марта солобођени, пошто им је Општински суд у Косовској Каменици прекинуо притвор од 48 сати.

13:02 СРБИ НА ОКУП: Ужасно слаб проток интернета главна је сметња што још увек нема видео снимка са блокаде у селу Зупче. Надамо се да ће се проток ускоро побољшати па ће тако сви моћи да виде малтретирање мештана Зубиног Потока од стране швабског Кфора и еулекса…

***********

Шеф УНМИК-а и представници Срба на састанку

12. март 2012. 12:11 > 12:15

У северном делу Косовске Митровице почео је састанак шефа УНМИК-а Фарида Зарифа и представника Срба са севера Косова.Срби који дежурају на барикади у Зупчу опет блокирали возила Еулекса.

На састанку, који је нешто после 11 часова почео у згради УНМИК администрације у северном делу Косовске Митровице биће речи о актуелној политичко-безбедносној ситуацији на северу Косова.

Састанку са Зарифом присуствују председници четири општине са севера Косова и начелник косовско-митровичког округа Раденко Недељковић.

Путни правци који воде према Зубином Потоку и данас су у блокади јер Срби који дежурају на барикади у Зупчу нису дозволили пролаз возилима Еулекса ка административном прелазу Брњак.

Након што су Срби зауставили три возила Еулекса у Зупчу на магистралном путу Косовска Митровица – Рибариће, Кфор је затворио свој контролни пункт у суседном селу Јагњеница, чиме је обустављен саобраћај између Звечана и Зубиног Потока.

Срби су камионима препречили пут у Зупчу где се и даље налазе припадници Еулекса у три возила. од којих траже да до прелаза Брњак иду искучиво у пратњи Кфора.

Кфор је из своје базе која се налази у Јагњеници изашао и на главни магистрални пут у Зупчу, блокиравши саобраћај на путу Косовска Митровица – Рибариће.

И минулих дана припадницима Еулекса Срби на северу Косова ограничавали су слободу кретања, па су тако јуче скоро пет сати били у блокади путни правци који воде ка прелазу Брњак.

Три возила Еулекса синоћ су због блокаде у општини Звечан одустала од одласка на административни прелаз Јариње јер су припадници Мисије ЕУ на Косову били принуђени да се врате назад.

О слободи кретања у среду би требало да буде речи у Звечану на редовном састанку представника општина са севера Косова и представника међународних мисија у покрајини.
До тада Срби инстистирају да Еулекс у пратњи Кфора са по пар џипова једном дневно обавља смену свог особља на два административна прелаза на северу Косова.

Танјуг

****************

Глас Косова и Метохије: Мердаре, синоћ – Брачни пар са централног Косова имао је проблема да уђе на Косово, јер тзв. косовски полицајац није хтео да их пусти са дететом, за које су понели извод из матичне књиге рођених из 2008. године. Уз увреде и грубо понашање полицајца, Србин чије дете нису хтели да пусте се обратио припаднику ЕУЛЕКС полиције, који је шетао у близини, када се исти смиловао и наочиглед тзв. ,,косовског“ полицајца, пустио је брачни пар са дететом да уђу на Косово.

Глас Косова и Метохије: Болнице на централном Косову и Метохији – Све је већи проблем што се тиче снабдевања лековима и осталим медицинским материјалом. Југу снабдевање долази са севера и ако истог нема, народ се ,,испод жита“ приморава да се обрати ,,косовским“ институцијама. Полако се затварају сви токови који нас везују са матицом, те се питамо, постоје ли политичке игре за које поново планирају да будемо глинени голубови? И нек нам не вређају интелигенцију, договор и продаја нису исто!

12:11 СРБИ НА ОКУП: Негде око 10:30 аустријски КФОР блокирао Србе испред села Јагњенице, као контра меру Србске блокаде ЕУЛЕКС-а у селу Зупче.

11:20 СРБИ НА ОКУП: Управо је завршена блокада на Зупчу, Еулекс се вратио назад!

11:20 СРБИ НА ОКУПЗУПЧЕ, Општина Зубин Поток: Број Срба на барикади се повећава, знатно их је више у односу на претходне дане. Први пут се од „пробијања“ барикаде на Јагњеници масовно људи одазивају на блокаду. Присутан је и велики број жена. Можда је на све ово утицала непроверена вест да су војници КФОР-а (њих око 70) под пуном опремом за разбијање демонстрација спремни да крену на Србе. Али ова вест није проверена, очекујемо проверу!

11:00 СРБИ НА ОКУП: СЕВЕР КОСОВА И МЕТОХИЈЕ
Објашњење које морамо дати пре него што опишемо дешавања на КиМ-у је следеће: На основу тзв. „договора“ председника 4 општине и ЕУЛЕКС-а сваки дан може проћи 3 џипа ЕУЛЕКС-а, али само у пратњи КФОР-а, по једно возило испред и иза ЕУЛЕКС-а, и то у периоду око 9 часова пре подне када се врши смена. Оно што се дешава ових дана на северу КиМ-а је да ЕУЛЕКС иде сам без пратње КФОР-а, а и више од три возила, најчешће 4 до 5 возила. Све ово Срби сматрају провокацијом и зато блокирају колоне ЕУЛЕКС возила.
ТРЕНУТНО је блокиран ЕУЛЕКС (5 џипова) на Зупчу, општина Зубин Поток, Срби су их блокирали, али је КФОР одмах као против меру блокирао Јагњеницу и на тај начин затворио пут из Зубиног Потока према Косовској Митровици.

Тренутно је веома је напето на Зупчу мало је Срба који држе блокаду, а нажалост, и председник општине је постао „попустљив“ према ЕУЛЕКС-у…

_______________________________________

11 март 2012.

10:31 Косовска Митровица Три возила Еулекса, које су Срби вечерас блокирали на путу у месту Дољане у општини Звечан на северу Косова, после нешто више од сат времена вратила су се назад у правцу Зубиног Потока, односно Јагњенице одакле су и дошли.

************

Склоњена блокада, Еулекс се вратио назад ка Зубином Потоку

Танјуг | 11. 03. 2012  21:20

Три возила Еулекса, које су Срби вечерас блокирали на путу у месту Дољане у општини Звечан на северу Косова, после нешто више од сат времена вратила су се назад у правцу Зубиног Потока, односно Јагњенице одакле су и дошли.

Након што је на лице места дошао један од представника америчког Кфора, Џозеф Линч, који је разговарао са окупљеним грађанима и припадницима Еулекса, три возила мисије ЕУ су се окренула и вратила назад, а окупљени Срби су се разишли. Тиме је успостављен саобраћај између Звечана и Зубиног Потока који је био у прекиду због блокаде.
Срби су, нешто пре 20 сати, у месту Дољани на путу Зубин Поток-Звечан, путничким возилима препречили пут џиповима Еулекса и онемогућили их да наставе пут према административном прелазу Јариње.
Срби тврде да је договорено да могу пролазити по три џипа дневно, а не више, како би Еулекс друмским путевима могао да стигне до крајњег севера покрајине.

Ово је шести пут у неколико последњих дана да локални Срби ограничавају слободу кретања Еулексу.

У среду би требало да буде одржан редовни састанак представника локалне самоуправе са севера Косова и међународних мисија на Косову.

Раније данас је, због блокаде које су Срби поставили у Зупчу, пет сати био онемогућен саобраћај према Зубином Потоку, пошто је на блокаду Еулексових возила Кфор одговорио затварањем контролног пункта у селу Јагњеница.

Кфор је нешто пре 14 сати деблокирао путни правац Звечан-Зубин Поток у селу Јагњеница, пошто су Срби у суседном селу Зупче, на путном правцу Косовска Митровица-Зубин Поток, пристали да помере барикаду, како би у пратњи Кфора прошла три возила Еулекса према административном прелазу Брњак.

Кфор је јутрос око 9 сати блокирао саобраћај на свом контролном пункту у Јагњеници након што су Срби претходно јутрос зауставили четири возила Еулекса у суседном селу Зупче која су кренула према административном прелазу Брњак.

*************

Милан Ивановић: Еулекс опет провоцира Србе

/Срна 11.03.2012./
Председник Српског националног већа северног Косова Милан Ивановић рекао је да је јутрошњи покушај Еулекса да сам, без пратње Кфора прође до прелаза Брњак још једна потврда да мировњаци не поштују договоре и да таквим поступцима додатно провоцирају ситуацију.
„Све што раде чине циљано у интересу провокације и дестабилизације ситуације. Свима мора бити јасно да нећемо дозволити инсталирање косовске царине и полиције на прелазима Јариње и Брњак. На референдуму смо рекли да не прихватамо косовске институције и та одлука народа се мора поштовати“, каже Ивановић.
Припадници Кфора обуставили су било какво кретање возила преко контролног пункта Јагњеница, на путу Косовска Митровица – Зубин Поток и Косовска Митровица – Јагњеница – Звечан, након што су Срби јутрос вратили четири возила Еулекса на контролном пункту – барикади у Зупчу, општина Зубин Поток.
„Мештани Жупча су блокирали четири возила Еулекса којима је покушано да у правцу Брњака буде пребачена опрема, гориво и намирнице“, рекли су у Канцеларији Еулекса у Приштини.
Према истом извору, конвој возила се вратио назад, а припадници КФОР-а су у складу са мандатом блокирали саобраћај тражећи да се конвоју Еулекса омогући несметано кретање до Брњака.
У Кризном штабу у општини Зубин Поток Срни је речено да је постављање барикаде одговор на непоштивање споразума потигнутог јуче, према коме је Еулексу дата дозвола да до прелаза Јариње и Брњак може пребацивати намирнице и гориво са по највише два или три џипа.

*************

21:05 Косовска Митровица БЕОГРАД ЈЕ ДАНАС ЗАУСТАВИО ТРАНСАКЦИЈУ ДОПУНЕ КРЕДИТА ЗА 064 МРЕЖУ. ДА ЛИ ЈЕ ТО МОЖДА СЛУЧАЈНО ИЛИ НАМЕРНО, ЈЕР ЕУЛЕКС ТРИ ПУТА ЗА 24 ЧАСА ПОКУШАВА ДА ДОЂЕ ДО ЗВЕЧАНА?

21:04 Косовска Митровица: Б. Станковић –  како јављају наши људи са терена, ЕУЛЕКС возила су се пре три минута вратила ка албанском селу Чабра. Срби су се разишли и пут је деблокиран.
Објашњење: ЕУЛЕКС данима на гејтове на северу иде преко албанског села Чабра. затим преко Јагњенице и Жеровнице намеравају да наставе ка Рудару Лепосавићу до крајње дестинације гејт Јариње. Међутим, у послења 4 дана Срби из Звечана добром организацијом спречавају њихов пролаз. Тако је било и вечерас када су се три џипа вратила преко брда за Чабру а после скоро сат времена задржавања на уласку у Звечан. На блокади је било 50 так локалних Срба. Пут Звечан-Зубин поток тренутно проходан.

20:32 Косовска Митровица: Створила се велика колона у оба смера и ка Зубином Потоку и обратно. Наш је човек са Србима који су на блокади. Има довољно људи који блокирају, преноси наш извор. Из Зупча потврђено је да и Кфор као и увек када су блокаде у Бановом Долу појачава активности на линији разграничења Зубин Поток – Чабра.

20:30 Косовска Митровица: Опет блокиран пут у Бановом Долу. Колона Еулекс возила која се враћала са гејта 1 уместо са КФОР-ом право на Кошутово и Жабаре, скренула је путем преко брда ка Звечану. У Бановом Долу Срби поставили блокаду и траже да се Еулекс врати. Блокада пута траје.

15:00 Косовска Митровица, Мирољуб С: На територији општине Зубин Поток дошло је до удеса око 13 часова када је џип Кфора ударио ауто у коме су били родитељи са малом девојчицом која је задобила лакше телесне повреде левог кука и доњег дела кичме…Након удеса Кфор је покушао да бези али су га Срби који су се затекли ту у том тренутку зауставили… Видевши да Кфор насилно хоће да побегне, досло је до туче између Срба и Кфора… док је мала девојчица пребачена у болницу у Кос. Митровицу. Након пружене помоћи пуштена је на кућно лечење..!!

15:00 Срби на окуп: После скоро 5 сати пут између Зубиног Потока и Косовске Митровице је деблокиран.

14:52  ТАНЈУГ КФор уклонио блокаду

ЗУБИН ПОTОК – Путеви који из правца Звечана и јужног дела Косовске Митровице воде према Зубином Потоку поново су проходни, после скоро пет сати данашње блокаде.

КФОР блокирао пут Звечан-Зубин поток, фото: КИМ радио

КФор је нешто пре 14 сати деблокирао путни правац Звечан-Зубин Поток у селу Јагњеница, пошто су Срби у суседном селу Зупче, на путном правцу Косовска Митровица-Зубин Поток, пристали да помере барикаду, како би у пратњи КФора прошла три возила Еулекса према административном прелазу Брњак.
Саобраћај је на тој деоници нормализован.
КФор је јутрос око 9 сати блокирао саобраћај на свом контролном пункту у Јагњеници након што су Срби претходно јутрос зауставили четири возила Еулекса у суседном селу Зупче која су кренула према административном прелазу Брњак.
Срби су блокирали возила Еулекса на барикади у Зупчу на којој дежурају а као разлог наводе да је Еулекс желео да без пратње КФора стигне до прелаза Брњак.
Tо је у последњих неколико дана пети случај ограничавања слободе кретања Еулексу на северу Косова.
Срби на барикади у Зупчу тврде да је договор да један или два џипа могу друмским путевима уз пратњу КФора стићи до поменутог прелаза, а јутрос су, како кажу, четири возила мисије ЕУ на Косову покушала без пратње КФора да стигну до прелаза.

13:50 Витезови Отаџбине На барикади код Моста у КМ већ два дана НЕМА дрва – иако је председник општине обавештен о томе, ништа не предузима!

13:39 Витезови Отаџбине ЗАШТО ПРЕДСЕДНИЦИ ОПШТИНА СЛУШАЈУ БОГДАНОВИЋА И НЕ БЛОКИРАЈУ БАЗУ НА ЈАГЊЕНИЦИ!? КАДА БИ СМО ИХ ЗАТВОРИЛИ ТУ, НЕ БИ МОГЛИ ДА ИЗЛАЗЕ И ОНИ БЛОКИРАЈУ НАС, ОВАКО СЕ СПРДАЈУ С НАМА.

11:25 СРБИ НА ОКУП: Око 10 часова у селу Зупче Срби су зауставили четири возила Еулекса и не дозвољавају им даље кретање. Као против меру војници немачког Кфора одмах су блокирали прелаз преко пункта у Јагњеници тако да грађани који путују из Зубиног Потока ка Косовској Митровици и обрнуто не могу да слободно прођу.

_______________________________________

10. март 2012

Курир: СРБИ ОПЕТ СПРЕЧИЛИ ПРОЛАЗ ВОЗИЛИМА ЕУЛЕКСА
ЗВЕЧАН – Неколико возила Еулекса спречено је у суботу вече у месту Дољани, у општини Звечан, од стране локалних Срба да прође ка административном прелазу Јариње.

Колона Еулексових возила се после краћег задржавања окренула у Дољанима и у пратњи косовске полиције вратила се назад према Зубином Потоку, односно селу Јагњеница.
Ово је већ четврти пут у неколико последњих дана да локални Срби ограничавају слободу кретања Еулексу.
Представници скупштине општине Звечан тврде да су са представницима Кфора и Еулекса постигли јуче договор да се до наредне среде пропуштају по три возила Еулекса, уз услов да су у њима само представници Мисије ЕУ на Косову и да не превозе косовске царинике.
Срби тврде да је договорено да могу пролазити по три џипа дневно а не више како би Еулекс друмским путевима могао да стигне до крајњег севера покрајине.
У наредну среду би требало да се одржи редовни састанак представника локалне самоуправе са севера Косова и међународних мисија на Косову.

20:02 СРБИ НА ОКУП Жеровница: Срби су блокадом натерали ЕУЛЕКС (4 џипа) да се врати назад у правцу Зубиног Потока.

19:45 СРБИ НА ОКУП Пре 15 минута у Жеровници, општина Звечан, су Срби блокирали ЕУЛЕКС!

13:20 Глас Косова и Метохије К.Митровица – Ноћас пре три часа непозната лица су запалила Кеп банку у К. Митровици близу кафића Инкогнито. Наиме данима службеници ове банке добијају упозорења да ће да буду нападнути јер се градом пронела прича да само они који имају документа шиптарске државе могу добити кредит. Ватрогасци су до 3 часа ујутру гасили пожар. Да подсетимо, већ два пута су јој ломљена сва стакла у протеклих неколико месеци, а као ни тада, ни сад није било очевидаца…
Рано јутрос је такође запаљен аутобус Космет превоза јер није користио алтернативне прелазе према Ц. Србији већ је прешао на званичном прелазу Јариње, што је у супротности са договором који имају сви са Севера КиМ, да се намерно не пролази преко Брњака и Јариња. Непознати починиоци су сачекали да изађу путници, а онда су, по речима грађана, запалили аутобус, као опомену. Пијачни дан у КМ и углавном сви коментаришу ова два догађаја

_____________________________________

9. март 2012

10:26 Витезови Отаџбине ОПЕТ! Пре неки дан се Миловић клео на седници да се није договарао са ЕУЛЕКС бандом, иако је изјавио пре тога да се договорио и ево их опет. Воде народ право у смрт.

Ко је овластио општинска руководства да попуштају окупатору и уништавају могућност опстанка?! ПРЕЂИТЕ У ДС, па да фино знамо с ким имамо посла.

Који црни договор? Ристић и Миловић уз подршку Пантића, а преко Недељковића служе режиму, тачније Стефановићу, Богдановићу и Тадићу. Ко им је одобрио да слабе и укидају барикаде, а пуштају ЕУЛЕКС!?

**********

Договор Срба са Кфором и Еулексом

(Напомена ФБР редакције – реч је о привременом договору)

9.03.2012. 13:49 -> 15:21
Извор: Бета, Тањуг

Звечан — Одборници Скупштине Општине Звечан договорили са представницима Кфора да се до среде према прелазу Јариње могу кретати два или три возила Еулекса дневно.

Возила Еулекса зауставили су јутрос око 10 сати локални Срби код места Банов До на путу Звечан – Зубин поток и након договора са представницма општине Звечан колона је, после двочасовног задржавања, пропуштена пут Јариња.

Такође, представници општине Звечан, Кфора и Еулекса постигли су договор да се до среде пропуштају по три возила Еулекса, уз услов да су у њима само представници Мисије ЕУ на Косову и да не превозе косовске царинике.

Одборник у СО Звечан Стеван Радовановић рекао је новинарима после састанка да им је потпуковник Кфора Џозеф Линч који је дошао са представником Еулекса, „обећао да ће се до среде придржавати договора“, али да они очекује дугорочно решење за кретање Еулекса.

Срби тврде да Еулекс помаже успостављање косовских институција на северу и због тога понекад блокирају возила те мисије ЕУ.

У среду би требало да се одржи састанак представника локалне самоуправе са севера Косова и међународних мисија на Косову, на којем ће бити договорени даљи кораци.

Колону Еулексових возила локални Срби зауставили су и јуче на истом месту, а у уторак су у Зупчу локални Срби зауставили и возила Еулекса која су се кретала према административном прелазу Брњак.

************

12:25 СРБИ НА ОКУП: Пре пола сата склоњене су барикаде и из Жеровнице и са Јагњенице. Склонили су Срби јер се ЕУЛЕКС вратио, па је онда склонио и КФОР са Јагњенице.

11:15 СРБИ НА ОКУП: ЖЕРОВНИЦА, Општина Звечан: Нешто даље од блокаде пута коју држе Срби, на делу ка Митровици стоје возила пољског КФОР-а тренутно врше контролу али су и спремни да блокирају тај део пута за Косовску Митровицу!

11:10 СРБИ НА ОКУП: Вести са терена: Срби су блокирали 3 џипа ЕУЛЕКС-а у Жеровници, општина Звечан. Зато је КФОР блокирао Зупче и Јагњеницу, општина Зубин Поток, као одговор на српску блокаду. Ситуација слична јучерашњој, а у Београду билоборди са похвалама ДС на „увођењу Србије у ЕУ“, плакати ПРЕОКРЕТА, са неких зграда нам се смешка и Расим Љајић, Вук Драшковић прича о великој победи 9. марта 1991. године, чак је и Путин овде изгубио… Све у свему „прави је изазов, а и храброст, или лудост, живети у Београду а остати Србин патриота“.

10:9 СРБИ НА ОКУП: ВЕСТИ СА СЕВЕРА КиМ-а: Понавља се јучерашња ситуација. Пре пар минута КФОР блокирао Зупче и Јагњеницу вероватно као противмеру. На терену проверавамо шта се дешава. Јављаћемо све нове информације!

__________________________________________________

8. март 2012

19:23 ВИТЕЗОВИ ОТАЏБИНЕ: 8. март 2012. Кажу хазари – празник жена, а председници општина омогућили празник ЕУЛЕКС и КФОР окупатору. Дежурни општинари на раскрсници Јагњеница-Зупче-Зубин Поток пустили су колону ЕУЛЕКС банде ка Брњаку, али је исту такву колону народ у Жеровници био зауставио која је кренула ка Јарињу. Затим КФОР излази из базе у Јагњеници, где је некад била барикада, око 11ч и блокира саобраћај на раскрсници магистралног пута Звечан-Зубин Поток и „Звонковог пута“ за Зубин Поток.

Блокада је трајала до 14 часова и направљена је километарска колона. Дежурни код поменуте раскрснице и саме базе, као и општине Зубин Поток и Звечан нису ништа предузеле. Све време је пролазио КФОР поред њих у Зупчу. Било је покушаја од нас појединаца да покренемо присутне на отпор, али узалуд. Eто како изгледа кад се се попушта окупатору, сутра ће се ово поновити и све до хапшења и убијања Срба. Прекјучерашњи отпор кад Колашинци нису пустили ЕУЛЕКС је сломио врх општине Зубин Поток.

Ко је одобрио Ристићу, Миловићу и Недељковићу да „договарају“ пролазак ЕУЛЕКС банде уз пратњу КФОР окупатора!? ДСС? НЕ. СНС? НЕ. СРС? НЕ. СНВ? НЕ! Ко онда?! Свети Борко спаситељ и говедо Богдановић. Крстимир Пантић, бивши шиптарски Србин, а садашњи ЕУ Србин изјављује да није учествовао у „договору“ али да га подржава и како је срећан статусом кандитата за чланство у ЕУ које је режим добио, док Вучић и Тома кажу да нису срећни, Бојан Јаковљевић, шеф СНС на КиМ је директно против ЕУ. Па ко онда командује и овом председнику општине?

******************

ТВ МОСТ КМ:  ПРОХОДНИ ПУТЕВИ НА СЕВЕРУ КОСМЕТА

Путеви на северу Косова опет су проходни, након што су Срби у четвртак уклонили барикаде на путу Зубин Поток-Звечан, а војници Кфора се повукли и ослободили пут у Јагњеници и Жеровници.

Локални Срби који су око 10 сати блокирали пут Зубин Поток-Звечан у месту Банов До и нису дозволили колони од шест Еулексових возила да продју ка административном прелазу Јарије, око 12.30 уклонили су балване и возила којима су препречили пут. Представници Срба договорили су се са командантом пешадијских и логистичких јединица Кфора на северу Косова, потпуковником Џозефом Линчом да се сва возила Еулекса и Кфора врате у јужну Косовску Митровицу и да се сви путеви ослободе, па су се и војници Кфора који су блокирали пут у Јагњеници и Жеровници повукли и ослободили пролаз.

Током двочасовних преговора, локални Срби су Џозефу Линчу нудили да у пратњи Кфора прођу три возила Еулекса а да се три врате у јужни део Косовске Митровице. Официр Кфора на то није пристао позивајући се на договор од 11. јануара када се, како је рекао, договорио са руководством општине Звечан да возила Еулекса могу да се крећу у пратњи Кфора све док се у њима не превозе косовски цариници и погранични полицајци и да број возила није ограничен.

Грађани нису прихватили такво објашњење, уз напомену да се та мисија не понаша статусно неутрално, да помаже Албанцима да инсталирају институције на северу Косова, деле летке којима најављује постављање царине и да због тога нису добродошли на север Косова. Возила Кфора и Еулекса вратила су се назад, а договорено је да се сутра у 9 сати у Скупштини општине Звечан одржи састанак представника Кфора и руководства општине како би се нашло трајно решење за слободу кретања медјународних мисија на северу Косова.

Извор Бета.

*************************

14:26 СРБИ НА ОКУП: БЛОКАДА ЈОШ ТРАЈЕ…

11:45 СРБИ НА ОКУП: Притисак се наставља а Срби на КиМ-у су, нажалост, препуштени себи као народ без државе, без икога да га заштити, да му помогне, да му пружи руку. Али данас је празник, Господ нека их чува!

11:38 СРБИ НА ОКУП: Упоредо са блокадом у Житковцу КФОР је блокирао и Јагњеницу, општина Зубин Поток, као противмеру!

11:27 СРБИ НА ОКУП: ОПШТИНА ЗВЕЧАН: На око 1-2 км од блокаде пута у Жеровници којом су Срби блокирали ЕУЛЕКС, КФОР је блокирао пут у селу Житковац и не дозвољава да прођу возила! Блокаду у Житковцу спроводе Пољаци, њих око 20 наоружани пушкама и митраљезима, заједно са КПС полицијом!

10:51 СРБИ НА ОКУП: Пре десетак минута је из правца Митровице наишао и председник општине Зубин Поток Славиша Ристић који је видевши блокаду отишао код председника општине Звечан да разговарају. ЕУЛЕКС и КФОР траже да прођу, народ не дозвољава, ситуација је напета, а колона возила која не могу да прођу је све дужа…

10:37 СРБИ НА ОКУП: Срби се не померају са пута и инсистирају да се возила ЕУЛЕКС-а врате…

9:47 СРБИ НА ОКУП: Пре пар минута је стигао један џип КФОР-а са два официра који хоће да преговарају. Срби се окупљају већ их је око 100… Наравно ради се о Жеровници.

9:30 СРБИ НА ОКУП: ОБАВЕШТЕЊЕ СА СЕВЕРА КиМ-а: 5 џипова и 1 камион ЕУЛЕКС-а Срби зауставили у Жеровници (општина Звечан) пре око пола сата!

__________________________________________________

7. март 2012

14:00 Глас Косова и Метохије Хеликоптери излуђују Север КиМ. Шта сад хоће гамад окупаторска???

13:37 ФБ страница Косовска Митровица: Ђ. Радовановић Северни део Звечана је прекривен “Апачима“, борбеним хеликоптерима… (Напомена ФБР редакције – ово је непотврђена информација)

8:00 СРБИ НА ОКУП НАЈНОВИЈА ВЕСТ СА СЕВЕРА КиМ-а: Управо су 4 џипа ЕУЛЕКС-а прошла кроз Зубин Поток!

______________________________________________________________________

6 март 2012

20:31 СРБИ НА ОКУП Летак који се данас делио на Јарињу:

19:30 СРБИ НА ОКУП ВАС ОБАВЕШТАВАЈУ

У суботу 10. марта са почетком у 18 сати у амфитеатру Техничког центра у северном делу Косовске Митровице, одржаће се промоција београдског часописа „Збиља“. Најновији број „Збиље“ под називом „Косово је Србија“ тематски је посвећен Косову и Метохији. На промоцији ће говорити Момир Лазић, главни и одговорни уредник „Збиље“, протосинђел Евтимије, др Никола Кузмановић, књижевник и један од уредника овог листа и новинар Зоран Влашковић.

У недељу 11.марта са почетком у 18 сати у Центру за културу Зубин Поток, одржаће се промоција београдског часописа „Збиља“. Најновији број „Збиље“ под називом „Косово је Србија“ тематски је посвећен Косову и Метохији. На промоцији ће говорити Момир Лазић, главни и одговорни уредник „Збиље“, протосинђел Евтимије, др Никола Кузмановић, књижевник и један од уредника овог листа и новинар Зоран Влашковић.

17:44  РадиоКиМ 

Нормализован саобраћај према Зубином Потоку

Након вишечасовне блокаде путева који воде према Зубином Потоку данас око 16 часова је поново успостављен саобраћај након што је КФОР дозволио пролазак возила.

Пут Звечан-Зубин Поток и Косовска Митровица-Рибариће у местима Зупче и Јагњеница био је неколико сати у прекиду јер је КФОР блокирао ове путеве након што су претходно Срби зауставили колону ЕУЛЕКС-ових возила.

Због ових блокада биле су направљене дуге колоне возила из правца Звечана и Косовске Митровице ка Зубином Потоку.

Портпорол КФОР-а Уве Новицки изјавио данас да команда КФОР-а није информисана да је на северу Косова у току нека већа акција и да је КФОР затворио путеве ка Зубином Потоку реагујући на заустављање конвоја ЕУЛЕКС-а.

„Команда КФОР-а није информисана да је у току нека већа акција. Можда је у питању да је заустављен конвој ЕУЛЕКС-а па је КФОР потом затворио путеве“, рекао је Новицки Тањугу.

Срби из Зупча који су данас зауставили возила ЕУЛЕКС-а безуспешно су с представницима КФОР-а и ЕУЛЕКС-а разговарали о пропуштању возила ЕУЛЕКС-а ка Брњаку, јавља Тањугов извештач са лица места.

Срби су инсистирали да возила ЕУЛЕКС-аа као и раније иду ка прелазима искључиво у колони са КФОР-ом.

За време блокаде Зупче је надлетала беспилотна летилица, која је била на неких двадесетак метара висине од окупљених грађана.

Пре него што је нормализован саобраћај пролазак је био дозвољен само возилима хитне помоћи и аутобусима који су превозили ђаке.

Колона од неколико возила ЕУЛЕКС-а је у преподневним сатима заустављена на барикади у Зупчу и онемогућено јој је кретање након чега је КФОР блокирао путеве који воде из правца Звечана и Косовске Митровице ка Зубином Потоку.

******************

17:00 Витезови Отаџбине НАТЕЗАЊЕ СА ЕУЛЕКС И КФОР ОКУПАТОРОМ ТРАЈАЛО ЈЕ ДАНАС ОД 11:30 ДО 16:30. ПОШТО СУ ВИДЈЕЛИ ОДЛУЧНОСТ И ЧВРСТИНУ НАРОДА ВРАТИЛИ СУ СЕ НА ПОЛАЗНЕ ТАЧКЕ. Једна колона ЕУЛЕКС банде од 6 џипова и 2 камиона прошла је око 10:30 јутрос из Јагњенице па преко Жеровнице и Звечана до Јариња, а КФОР је био поставио контролни пункт у Жеровници око 13 ч. Очекује се сутра ново попуштање вајних председника општина.

16:30 СРБИ НА ОКУП Зупче: пре 20 минута ЕУЛЕКС и КФОР су се повукли према јужној Митровици, а окупљени Срби су се разишли!

15:58 Глас Косова и Метохије ХЕЛИКОПТЕРИ НАДЛЕЋУ КМ ВРЛО НИСКО.

15:57 СРБИ НА ОКУП У Жеровници војници КФОР-а контролишу возила која пролазе…ОКУПАЦИЈА!

******************
06. 03. 2012. 14:15 | Бета

Срби блокирали Еулексова возила у Зупчу

Срби који прате кретање возила из јужног дела Косовске Митровице према прелазу Брњак зауставили су око подне три возила Еулекса која су се, како су изјавили, упутила ка полицијској станици у Зубином Потоку.

Срби им нису дозволили да прођу, на шта су војници Кфора одмах блокирали пут Зубин Поток–Косовска Митровица, у месту Јагњеница, као и пут Зупче-Зубин Поток.

На месту где је била барикада у Зупчу окупио се већи број Срба, а ситуација је мирна.
Срби су раније најавили да ће заустављати возила Еулекса за која сумњају да помажу успостављање косовских институција на северу Косова. Кфор и Еулекс траже безусловну слободу кретања за мисију ЕУ.

******************

Уве Новицки: Кфор реаговао на заустављање Еулекса

уторак, 06. март 2012.ПРИШТИНА/ЗУБИН ПОТОК – Портпорол Кфора Уве Новицки изјавио данас да команда Кфора није информисана да је на северу Косова у току нека већа акција и да је Кфор затворио путеве ка Зубином Потоку реагујући на заустављање конвоја Еулекса.„Команда Кфора није информисана да је у току нека већа акција. Можда је у питању да је заустављен конвој Еулекса па је Кфор потом затворио путеве”, рекао је Новицки Танјугу.Срби из Зупча који су данас зауставили возила Еулекса у овом месту у општини Зубин Поток разговарају са представницима Кфора и Еулекса, јавља Танјугов извештач са лица места. Срби траже да возила Еулекса као и раније иду искључиво у колони са Кфором и противе се њиховом самосталном проласку према административном прелазу Брњак.У Зупчу где локални мештани разговарају са представницима Кфора и Еулекса то подручје надлеће беспилотна летилица. Колона од пет-шест возила Еулекса је у преподневним сатима заустављена на барикади у Зупчу и онемогућено јој је кретање након чега је Кфор блокирао путеве који воде из правца Звечана и Косовске Митровице ка Зубином Потоку.У блокади су путеви који из правца Митровице воде према Зубином Потоку и прелазу Брњак. У Зупчу на магистралном путу који води према прелазу Брњак окупили су се локални Срби на барикади на којој дежурају. Пут је препречен камионима које су они поставили.Истовремено, у селу Јагњеница Кфор је блокирао пут који из правца Звечана води према Зубином Потоку тако да се могу видети километарске колоне аутомобила које чекају да се нормализује саобраћај.За сада пролазе једино возила хитне помоћи и аутобуси с ђацима.(Танјуг)
****************

15:54 ТАНЈУГ: Pretresi i hapšenja u Vučitrnu  Policajci iz tima za borbu protiv korupcije Kosovske policije, pod nadzorom Euleksa, jutros su uhapsili četiri osobe i pretresli nekoliko kuća u Vučitrnu, saopštio je Euleks.

15:32 СРБИ НА ОКУП Вести са Зупча: Војници ЕУЛЕКС-а траже да их Срби пропусте да би отишли до полицијске станице где је смештен КПС у Зубином Потоку са намером да се ту стационирају и преузму контролу!!!

13:14: СРБИ НА ОКУП Ванредне вести:

1) Шест џипова и два камиона ЕУЛЕКС-а јутрос око 10:30ч је прошло из Јагњенице преко Жеровнице и Звечана за Јариње, ено их на пункту!

2) Неколико џипова КФОР-а је у Жеровници направило контролни пункт.

Извор: Срби на окуп!

************

Бета: СРБИ БЛОКИРАЛИ ЕУЛЕКС У ЗУПЧУ

На месту где је била барикада у Зупчу окупио се већи број Срба, а ситуација је мирна
ЗУПЧЕ – Срби који прате кретање возила из јужног дела Косовске Митровице према прелазу Брњак зауставили су око подне три возила Еулекса која су се, како су изјавили, упутила ка полицијској станици у Зубином Потоку.

Срби им нису дозволили да прођу, на шта су војници Кфора одмах блокирали пут Зубин Поток – Косовска Митровица, у месту Јагњеница, као и пут Зупче-Зубин Поток.
 На месту где је била барикада у Зупчу окупио се већи број Срба, а ситуација је мирна. Срби су раније најавили да ће заустављати возила Еулекса за која сумњају да помажу успостављање косовских институција на северу Косова. Кфор и Еулекс траже безусловну слободу кретања за мисију ЕУ.

Медији са Косова јављају да се народ из Зупча, Зубиног Потока и околине окупља, тако да се направила колона од преко 100 аутомобила која не може да прође. У међувремену је дошло између 50 и 60 припадника немачког КФОР-а  са комплетном опремом за разбијање демонстрација!

Један од припадника Кфора кратко је рекао да је „блокада уследила због акције Еулекса“  Аутомобил с ознакама Еулекса намеравао је да самосталнио крене у правцу Зубиног Потока и прелаза Брњак, а не као што је до сада било уобичајено да буде у колони и пратњи Кфора.

***************************

14:52 Глас Косова и Метохијеdare 4 more: „Kfor gomila kamione i transportere kod Zupča“

14:11 ФБР Милан Савановић Саван: Na blokadi u Zupču jako je napeto. Moguci sukobi. Srbi pristizu sa svih strana, pripadnici KFORa u punoj opremi su tu. Njih oko 50-60. Napeto jako.

14:13 ФБР Ф. Атанасовић Ugasene su mreze

13:53 СРБИ НА ОКУП Цео потез од Јагњенице до Зупча је блокиран. Војници КФОР-а су блокирали Јагњеницу а самим тим и пролаз аутобусима из Митровице као и путничким возилима. Срби држе блокаду на Зупчу и има их преко 100. КФОР је спреман за разбијање демонстрација. Срби из околине пристижу…

13:51 СРБИ НА ОКУП НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Заустављена колона ЕУЛЕКС-а у Зупчу пре око сат и по. Народ из Зупча, Зубиног Потока и околине је почео да се окупља, тако да се направила колона од преко 100 аутомобила која не може да прође. У међувремену је дошло између 50 и 60 припадника немачког КФОР-а са комплетном опремом за разбијање демонстрација!

ФБР, Јелена РадевићХИТНО: КОЛОНА ЕУЛЕКСА КРЕНУЛА ПУТЕМ КОЛАШИН- МИТРОВИЦА. МЕШТАНИ СЕЛА БАН ДОЛ ПРАВЕ БАРИКАДУ КОД ГРОБЉА У СЕЛУ… НАПОМЕНА РЕДАКЦИЈЕ- ОВА ВЕСТ ЈЕ ЗА САДА НЕПОТВРЂЕНА ИЗ ДРУГИХ ИЗВОРА…

12:03 Косовска Митровица Hitno: Kolona euleksa krenula putem Kolašin – Mitrovica. Meštani sela Ban Dol prave barikadu kod groblja u selu.

4 replies »

  1. 20:40 СРБИ НА ОКУП ‎”Премијер Косова Хашим Тачи….KAKAV JE TO TEKST…..MUĐAHEDINSKI TERORISTA HAŠIM TAČI.

    MUĐAHEDINSKI TEROSRISTA UBICA I SILEĐIJA, DEMON ANTIHRIST……EEE SRBI SRBI

    Свиђа ми се