АКТУЕЛНО

Следи нам финансијски колапс: Од Вучићевог “бољег живота“, дођосмо до банкрота


Карикатура: Душан Петричић - БАЛАНС

Карикатура: Душан Петричић – БАЛАНС

Узимајући у обзир све расположиве економске параметре, слободно можемо рећи да је Србија већ одавно у техничком банкроту. Банкрот није апсолутно толико страшан како неки желе да га представе. За Србију би сада идеално било да и званично прогласи банкрот. Банкрот подразумева да држава јавно објави да привремено не може да враћа своје обавезе. Југославија је банкротирала 2-3 пута. Догодило се и другима, Грчкој и то неколико пута. Али, Грчка је и даље ту. Међутим, уз сву ту кризу у којој се Грчка данас налази, животни стандард јој је виши него у великом броју других ЕУ чланица.

Србија је високо задужена земља и питање је колико се још може задуживати под оваквим околностима. Решење је престати са задуживањем и прогласити банкрот. Зашто? Када су у питању кредити, ситуација је врло једноставна, дати кредити држави је најсигурнији кредит уопште. Тај кредит не само да надживи све политичке промене, већ надживи и саму државу. И ако се прогласи банкрот, кредит се мало репрограмира, мало се отпишу камате… Није то ни дуг државе, ни дуг владе, већ дуг будућих генерација. Узимајући кредит данас, задужујемо њих. Због тога се властодршци Србије тако олако задужују, јер их је апсолутно брига за све будуће генерације. Не коси ли се то да паролом “Будућност у коју верујемо“!!!

Друго, везано за „банкрот државе“, јесте оно што се онда дешава – како неки приходи ипак постоје, порези се и даље наплаћују – таква ситуација, немогућности отплате дугова, па онда и врло тешког даљег задужења, значи само „ресет“ јавних давања на нижу основу. То је најпре удар на Министарства, јавну управу и остале страначке агенције.

Vucic-karikatura-790x509

Како бих Вам објаснила да је Србија у банкроту рећи ћу следеће:

У случају банкрота, долази до смањења плата у јавном сектору и пензија, јер је незапосленост огромна и врло мало доприноса се уплаћује у буџет, тако да се плате и пензије у овом случају исплаћују директно из буџета. Банкрот налаже да се према искуствима других држава, свакоме узима линеарно (или прогресивно), 5,10,20% прихода или остварене пензије!!!
Није ли то тренутна ситуација у Србији? Јесте, али се крије. Не дозволимо да нас више обмањују!
Такође, морате знати да Србија ове године има огромне обавезе и да самим тим постоји реална опасност да нам ова година буде пресудна, у сваком сегменту. Имајући у виду, да режим Александра Вучића апсолутно од самог почетка води погрешну политику и да не уводи неопходне мере, следи нам хаос! Хаос, гори него деведесетих година!

Карикатура

Светска економија је директно везана за политику, па би Србија што пре морала да промени посаду и капетана брода који је потонуо, који ће извући земљу из ове финансијске катастрофе. Србија има огромним проблема са спољним дугом, што је више него јасно свима. На прагу смо великог економског колапса, који се једино може избећи хитним мерама, као и стабилном економском политиком.

 

Мр Данијела Ружичић, економски аналитичар

danijela

————

26. 2. 2016. ФБР аутор Данијела Ружичић

3 replies »

 1. Вучић је опасна лопина која је до сада само позајмицама, задуживањем и обавезујућим каматама код страних банака нанела штету Србији од минимум 15 милијарди евра !
  На ту цифру треба додати још ‘колатералну штету’ коју је причинио са својом малоумном бандом ‘политичара и економиста’. Готово сва предузећа која је могао продати је продао у бесцење а која није – затворио је а раднике избацио на улицу. Та штета је отприлике иста или већа од прве. Све у свему, биланс Вучићевог криминала до сада премашује 30 милијарди евра на име штете коју је нанео србској држави и србском народу !
  Оно што је смешно, тај блесимир чврсто верује да ће се ускоро изместити из Србије у обећану сигурну кућу, за коју нико не зна где се налази. Баш је блесимир.

  Свиђа ми се

 2. 26 02 2016

  НЕ МОЖЕ ТАКО! ТО НИТИ ЈЕ ЗДРАВА ЕКОНОМИЈА НИТИ ПРАВИЧНА ПОЛИТИКА!

  Прво што треба да се уради јесте преглед финансијског стања државе 1941. и 1945. , а потом задуживања и преглед на шта су потрошени кредити и салдо на крају сваког периода:

  Салдо Краљевине Југославије:
  5. априла 1941.
  5. априла 1945.

  Финансијско стање, задуживање, отплате, салдо за период;

  1945. – 1980.: Доба владавине КПЈ/СКЈ под недодирљивим вођством Јосипа Броза Тита.

  1980. – 1988.: Доба владавине СКЈ под недодирљивим руководством наследника Јосипа Броза Тита.

  1989. – 1992.: Доба владавине СПС под недодирљивим руководством Слободана Милошевића, следбеника Јосипа Броза Тита. То је доба до неоправдивих западних санкција.

  1993. – 1998.: Доба владавине СПС под недодирљивим руководством Слободана Милошевића, следбеника Јосипа Броза Тита. То је доба под неоправдивим западним санкцијама.

  1999. – 2000.: Период владавине СПС под недодирљивим руководством Слободана Милошевића, следбеника Јосипа Броза Тита. То је доба и под неоправдивим западним санкцијама и под неоправдом НАТО 78о дневно-ноћном бомбардовању.

  За период од 2000. до данас је овде:
  http://facebookreporter.org/2016/02/22/%D1%81%D0%B2%D0%B5-%D0%BE-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%B4%D1%83%D0%B3%D1%83-%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D1%98%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%B4-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA/
  дат преглед задуживања и салда. Недостаје да се допуни прегледом на шта су трошени кредити.

  Друго:

  За све те периоде, почевши од 1988. треба да се дају прегледи материјалног и финансијског стања до данас за:
  – Државног јавног тужиоца
  – Председника Уставног суда
  – Председника Владе,
  – Председника Народне скупштине
  – Председника Републике,
  – свих богаташа данас у Србији.

  То треба да се уради да би се утврдило да ли они нешто дугују држави и народУ.

  Треће да све што они дугују држави и народу ДА одмах врате.

  Четврто је да се потом направи документован преглед финансијско-материјалне штете од:

  – Санкција.
  – НАТО бомбардовања
  – Окупације Косова и Метохије од 1999. до данас.

  Пето је да се од страних Влада штеточина захтева да нам плате оправдиву одштету за финансијско – материјалну штету коју су неоправдиво нанели Србији и њеном становништву. Многи ће речи да они то неће да ураде. Могуће. Ми нисмо моћни да их натерамо, а нема ни правичног суда да их принуди да плате финансијско-материјалну штету. За људску трагедију убијених невиних треба да се захтева да својим народима изнесу истину о својом лажном демонизовању, оптуживању и кажњавању Срба и неоправдивим бомбардовањима Срба 1995. и 1999. Томора онда да буде посебно записано у историји Србије и Србског народа.

  Шесто је да се потом уради финансијско – материјални салдо Србије.

  Седмо је да се тек тада размотри ште треба чинити.

  Објављивање банкрота сада би значило, што би рекла деца „Пуј пике, не важи“ оно што је изнутра и из иностранства покрадено од Србије и њеног становништва. Они би банкротом Србије били изванредно награђени за своју успешност и довитљивост да у тим тешким временима, до сада, профитирају. Био би им то изванредан финансијско-материјални, морални, друштвени и политички поклон. Све би се свалило на грбачу поштеног, часног, вредног дела Србског народа и целог осталог часног, поштеног, вредног становништва Србије и то највише на децу.

  Је ли поштено, часно, мудро, да се ћутке пређе преко свега тога, да им се дозволи да задрже стечено богатство, и да све падне на терет деце становника Србије који раде поштено, вредно, квалитетно, и који су та основа која још држи Србију да постоји? Ја мислим да је такво сваљивање целог терета на нашу децу и непоштено и кукавички!

  Зато, прво што треба да урадите јесте да заоштрите свој ум, дух и срце и да не гласате ни за једног који је био у владајућим странкама, а које су нас довеле у ову ситуацију.

  Љубомир Т. Грујић

  Свиђа ми се

 3. Da, Wuchych nigde ne pominje u svojim EPP referatima na TV koliko je porastao dug zemlje od kada je on dosao na vlast … jer nezgodne stvari je najbolje precutati, praviti se blesav

  Свиђа ми се