ВЕРА

Иринеј у Хрватској: Ми Срби немамо ближе него вас Хрвате (!)


Жртву треба памтити, али треба бити способан опраштати, најважнији је део говора који је јуче православним верницима упутио патријарх Српске православне цркве Иринеј за време посете Јасеновцу и Пакрацу, пише хрватски Јутарњи лист. Он је током посете Хрватској поручио и да „ми Срби немамо ближе него вас Хрвате“.
p-jasenovac

Фото: Стање ствари

Патријарх Иринеј у Хрватској је боравио са осталим епископима, а у манастиру Јасеновац, по први пут у историји одржана је седница Светог Архијерејског Синода.

Централни догађај посете ове својеврсне владе СПЦ-а Хрватској, како преноси Јутарњи, било је сахрањивање четворице Епископа Пакрачких у Саборном храму Свете тројице у Пакрацу.

Ради се о епископима Емилијану Мариновићу, Кирилу Живковићу, Никифору Стефановићу и Софронију Стефановићу, а на самом обреду, уз мноштво верника, били су и министар културе Златко Хасанбеговић, као посебни изасланик председнице Колинде Грабар Китаровић, затим Милорад Пуповац, председник Српског народног већа, Вељко Џакула, председник Српског демократског форума, те бројни други званичници.

Они који имају терет злочина да траже опрост од Бога

– Многи су хришћани изгубили свест и памет у себи и сви они који имају терет злочина морају потражити опрост од Бога. Сви смо ми икона Божја, сви смо ми деца Божја. Срби су у овим крајевима доживели страшну трагедију, њихову жртву не смемо заборавити, али морамо опростити, да све оно што се овде догађало, више никада не догоди – рекао је патријах Иринеј који је у заједно са митрополитима Порфиријем и Амфилохијем предводио парастос, молитву за покојнике.

Патријах Иринеј верницима се обратио и у Јасеновцу где је, како пише Јутарњи, поновио „одбачену синтагму о стотинама хиљада жртава“ у логору Јасеновац, подсетио је на 20 хиљада убијене деце до 14 година, те се заложио за повратак Срба у ове крајеве.

Како се јуче могло чути, у парохији Јасоновац, има тек 11 православних верника. Осврнуо се и на случајеве физичких напада на припаднике српске мањине у Хрватској посљедњих дана.

Мислили смо да је насиље иза нас…

– Ми смо мислили да оно што се десило овде да је то иза нас. На жалост, квасац оних збивања изгледа да је остао и данас у некој мери – навео је патријарх.

Након сахрањивања посмртних остатака, домаћин сусрета епископ Славонски Јован патријарху Иринеју и Хасанбеговићу показао је како напредује обнова пакрачког Владичанског двора, саграђеног 1732. године, који је био резиденција славонских епископа, и у којем се налазила богата библиотека и ризница.

До краја године требало би завршити прву фазу обнове, након чега ће бити постављени темељи, како је нагласио епископ Јован, за обнову велике библиотеке и ризнице, пише Јутарњи лист.

Радове је обишао и Хасанбеговић који није скривао задовољство учињеном у „обнови хрватске сакралне баштине“.

Он је патријарха Иринеја и остале чланове Светог синода поздравио у своје, али и у име предсједнице Грабар Китаровић те нагласио како, упркос многим недаћама у историји, хришћанство настоји да шири мир и промовише поверење.

Хасанбеговић: Да радимо на заједничкој будућности

– Истински мир и помирење није пасивно толерисање једни других, него рад на заједничкој будућности сарадњом и пријатељством зарад будућности и заједништва. То нам намеће приоритет, јер заједнички нам је задатак и циљ сачувати људе и обновити живот у овим крајевима што моје министарство ради и на симболичан начин обнављајући седиште Славонске епархије, цркву и двор у Пакрацу. Остајемо предани обнови наше сакралне баштине – рекао је Хасанбеговић те додао како се, иако муслиман, изнимно радовао сусрету папа Фрање и московског патријаха Кирила, што је „знак наде и обнове наших свеукупних односа.“

Патријах Иринеј захвалио му је на доласку речима како „ми Срби немамо ближе него вас Хрвате“, како „оно што се догодило међу народима мора бити опомена“, те позвао на „сурадњу за бољу будућност“.

Извор: Блиц/ Србин.инфо
24.2.2016.

5 replies »

 1. Ako je patrijarh mislio na pokatoličene Srbe,danas Hrvate u pravu je jesmo bliski ista krv,pa i onoga ministra Hasanbegovića ako je islamizirani Srbin i za njega je u pravu,po korenima i poreklu jasu nam bliski.Ali ako smo ‚‚bliski‚‚preko Jasenovca,Prebilovaca,Jastrebarskog,i bezbroj jama i logora širom bivše NDH,to je veoma ozbiljno i bolno pitanje.

  Свиђа ми се

 2. Да ли ико из садашње генерације има право да изрази опроштај у име стотина хиљада невиних жртава, или у име 110 000 побијене деце. Нико нема право да опрости злочинцима и целом хрватском народу злочине све док се јавно не признају греси и изрази покајање.

  Свиђа ми се

 3. Глобално, екуменистички, немамо. У тој све јереси они су нам и нај ближи и требало би њима све своје да предамо уместо шиптарима или исламистима да они све наше имају после нашег глобалног „склањања“? Али ево и овде се муслиман браског југословенског народа назива хрват и у опште све је толико измешано на братској основи да више Срби ни не знају ко је коме шта ? Али то ни није брига Срба којима Југословенске републике једино нису дале ни у једној републици никакав вид заштите и сигурности мира и просперитета то је резервисано само за оне који су тек створили своје демократске глобалне државе а вековима их нису имали те добијају и језике , писмо , културу, и све што уз државност иде.
  Карађорђевићи су МОРАЛИа као и Пашић и остали политичари да пре примања у Краљевину СХС и Југославију , дају придошлим нацијама УГОВОР уз мапу и карту где би им се дало ШТА је и КОЛИКО је њихово уколико изађу било када из Југославије и на шта могу да рачунају и докле је њихово у том случају. Али интернационала је ондапреко својих друштава одрадила посао за будућност / за данас/ па могу себи да узму док постоји Југославија и за колико се изборе и добију подршку глобалног врха. Могу да узму и Ваљево , Титово Ужице и Чачак па чак и Крагујевац и Свилајнац јер је то све истог братског народа ствар је само у што бољем глобалном слуганству а они то умеју.
  Срби и Руси тек треба да створе своју слободну србску православну територију и заштите свету србску православну земљу. Сем уколико законски не потпадну под запад и не прихвате све што је глобално и то не озаконе тако да им не могу помоћи ни Бог ни Руси. Господ поштује законе које грађани донесу у својој скупштини по својој вољи и они постају Божији закони по којима грађани морају да живе. Ту су грађани југословени „танки“ и „слаби“ једноставно су са законима посвађани на радост осталих братских нација које имају права на поделу Југославије све док она постоји. А зато и постоји да би се глобални посао завршио.
  Трудили су се сто година ,радили на томе , борили се и имају права на поделу плена. Тај континуитет се нај боље види у документарном филму „Црна књига“ на јутубу.
  Срби и данас верују у оно што су их намерно лажно учили по Југославијама да су им преци дошли у 6 или 7 веку негде од Карпата ,побили и протерали Илире у брда албанских планина,отели земљу , силовали децу и жене ,преотели куће те данас због тога морају бити СВИ глобално кажњени.Они на то пристају и Бог то допушта јер је то њихов избор као што је избор сатана и његове Републике извојеване његовим Богоборачким револуцијама. Па су се за њих везали и траже заштиту од њих а добијају све супротно и све више глобално страдају и нестају.тако ће и светски глобални демократски суд бити пребачен у републике светских демократских грађана и ништа лакше од тога а и тако мора јер за злочине у југословенским ратовима мОРАЈУ СВИ одговарати као и за злочине из 6 и 7 века зато су и везани за оне који морају бити срПски хероји тих ратова и то сваком срПину остати до краја живота сваког Србина. СрПски херој је „морао“ и да „умре “ у хагу? То тако мора да би остао срПски херој југославије како би сви остали пратили своје идоле и постали срПски хероји светског србског суда.Док је срПског хероја не битно је што Срби немају србску државу и тако лако нестају као народ. Колективно шизофрен народ не могу да помогну ни Бог ни Русија јер сами себи не могу да помогну? Зато морају све своје у име демократског света и по ЗАКОНИМА које донесу у својој скупштини да ПРЕДАЈУ онима који после њих безаконика долазе? Њихови легално изабрани представници им само у томе помажу.А сами су криви.И до краја живота да финансирају свој нестанак и своју пропаст искључиво својим парама и да буду грађанско демократски послушни све до смрти по југословенским републикама и децу своју и све своје им жртвују као солидарни грађани света за којим жуде па макар и мртви желе да буду део уједињеног света под сатаном који их као ни Русе НЕЋЕ. Битно је да су по свету путовали и све подредили путовањима да имају “ Усе на се и пода се“ и да имају своје срПске идоле којима се диве и чије робијашке животе живе и неке своје правде истерују за шта ће бити још више и јаче од света кажњени.
  Иако им недостаје вера и познавање Новог Завета ево мало о историји која иде у прилог глобализму

  🙂

  Свиђа ми се

 4. Иринеј као патријарх СПЦ би требао бити први хришћанин на челу осталим православним србима. Као хришћанин он треба да тражи прво признање кривице ватикана и РКЦ о страшном геноциду над србима, затим тражити покајање од папе а по том опрост. Тада можемо бити блиски народи.
  Он тражи да будемо „блиски“ са хрватима преко Јасеновца.

  Свиђа ми се