АКТУЕЛНО

„Заветници“ поднијели иницијативу за оцјену уставности закона о сарадњи са НАТО


Српски сабор "Заветници" Фото: РТРС

Српски сабор „Заветници“
Фото: РТРС

Активисти Српског сабора „Заветници“ Уставном суду у Београду поднијели су иницијативу за оцјену уставности Закона о сарадњи са НАТО у области логистичке подршке, који је потписао предсједник Србије Томислав Николић, и поручили да овај закон, не само да је неуставан, него се њиме вријеђа достојанство свих грађана.

Портпаролка „Заветника“ Милица Ђурђевић изјавила је да ће, када Закон ступи на снагу, „Заветници“ поднијети и жалбу за оцјену његове уставности, али и жалбе за оцјену уставности раније потписаних СОФА и ИПАП споразума са НАТО.
„Усвајањем Закона којим би се имплементирао ИПАП споразум против којег смо прошле године водили велику кампању коси се са Уставом Србије и значи кршење права на одштету и права на суђења НАТО војницима, јер се војницима НАТО-а даје дипломатски имунитет и они бивају изузети од кривичне, материјалне и прекршајне одговорности“, упозорила је Ђурђевићева. Она је истакла да је ријеч о споразуму који је дефинитивно повриједио достојанство свих грађана Србије који су 98 дана били изложени НАТО агресији која је изазвала огромне људске и материјалне губитке. „По свему судећи Закон ће ступити на снагу.
Наш задатак ће бити да инсистирамо на референдуму, а да за то вријеме користимо правна средства, обраћајући се Уставном суду од кога очекујемо да ИПАП споразум прогласи неуставним“, рекла је Ђурђевићева. Она је најавила да ће отпор „Заветника“ и осталих патриотских снага у Србији НАТО окупацији земље бити настављен и да ће у наредном периоду у највећим центрима Србије бити одржани велики анти-НАТО скупови.
„Имаћемо велики скуп 6. марта у Нишу с обзиром на то да је југ Србије веома страдао током НАТО агресије 1999. године. У плану је да се након тога одрже велики скупови у Крагујевцу и Новом Саду, као и бројне трибине широм земље на којима ће грађанима бити представљено шта је све усвојено у сарадњи са НАТО-ом“, рекла је Ђурђевићева.
Она је поручила да ће, уколико власти не распишу референдум на коме би се грађани Србије изјаснили о сарадњи са НАТО-ом, „Заветници“ 27. марта – на дан када су српске снаге срушиле амерички Ф-117, звани „невидљиви“, организовати велики народни анти-НАТО митинг у Београду.

„На улице ће изаћи сви чији глас се не чује и негира им се право да се на референдуму изјасне о кључним питањима за државу и народ и послати поруку да Србија не жели приступ НАТО-у“, нагласила је Ђурђевићева. Она је рекла да „Заветнике“ охрабрује то што су руски медији пренијели све у вези са великим анти-НАТО скупом који је одржан у Београду 20. фебруара и што су руски званичници послали поруку да се надају да Београд неће наставити приближавање НАТО-у.

————

24. 2. 2016. РТРС, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Ma kakvo pozivanje na bilo koje naše ustave i zakone,nemamo mi jako dugo ustav koji se oslanja na Božji zakon,i to je najveći naš problem.Pa samo da primenimo Dušanov zakonik kako i gde bi završili današnji političari,za saradnju sa neprijatelima naroda,države i nacije???A tek o pljački naroda i države,svi bi otišli u invalide.

    Свиђа ми се