АКТУЕЛНО

НИЈЕ СМАЊИО КОРУПЦИЈУ: Вучић је растурио правосуђе и урушио независне институције


miroslava-milenovic--890x395

фото: Медија центар

Чланица Савета за борбу против корупције Мирослава Миленовић рекла је, гостујући у Мосту Радија Слободна Европа, да су резултати Вучићеве борбе против корупције јако мршави, да се све своди на популистичке приче и да нема стварних ефеката.

– Вучић је на крилима 24 спорне приватизације, на које је указао Савет за борбу против корупције, успео да убеди бирачко тело да је он тај који ће те предмете завршити и кренути у беспоштедну борбу против корупције. То је остало мртво слово на папиру, ниједан од тих предмета није решен, тако да је њему сада врло тешко да уђе у било какву расправу о томе, јер су резултати јако мршави- навела је Миленовић.

Она је објаснила да влада Александра Вучића апсолутно игнорише Савет за борбу против корупције, а та игноранција прелази у омаловажавање.

Одговарајући на питање о промени односа Вучића према Мирославу Мишковићу, кога је до скоро звао тајкуном, Миленовић објашњава да се то „потпуно уклапа у причу о борби против корупције коју пласира владајућа елита“.

– Та борба је, као што сам већ рекла, само декларативна. Правосуђе у Србији је растурено. Није се то десило у последњих годину или две, растурано је у протеклих више од десет година. Оно није независно. Нема чак ни независан буџет. Искључиво од власти зависи на који начин ће употребити или злоупотребити правосуђе. И случај Мишковић то показује.

Она истиче да се судски поступци у Србији користе за трговину утицајем. -Не може неко да јуче буде крив, а данас прав – без било каквог поступка. Или, људи су априори криви, иако тек траје истрага. Само имамо аферу за афером – више зарад стицаја нечије популарности него зарад борбе против корупције.

Чланица Савета за борбу против корупције каже да тајкуни стварају политичке партије и држе их под својим утицајем, док политичке партије, када дођу на власт, стварају своје мале тајкуне који трају привремено, колико траје и њихова владавина.

Она истиче да за четири године Вучић није успео да смањи корупцију.

– Уместо тога успео је да отежа рад независних институција и да их додатно уруши. Успео је да правосуђе додатно растури. За мене је Вучићева борба против корупције апсолутно само декларативна и резултата нема. Оно што има – то су само представе, афере и филмски заплети. Ништа друго- рекла је Миленовић

(Извор: Слободна Европа)

————–

22. 2. 2016. ОПОЗИЦИОНАР, за ФБР приредила Биљана Диковић

3 replies »