АКТУЕЛНО

Миланко Шеклер: Војвода Степа Степановић сравнио са земљом пројекат „Београд на води“!


фото колаж СРБски ФБРепотер: Војвода Степа Степановић и "Београд на води"

фото колаж СРБски ФБРепотер: Војвода Степа Степановић и „Београд на води“

У Београду већ више од пола века се интезивно гради, и има огроман број зграда и грађевинских објеката, пројектованих и изграђених у потпуности, од стране наше домаће архитектонско-грађевинске памети, применом савремених технологија и већином сопствених материјала! Ви, господине премијеру, отвористе прошле године градилиште на коме ће, како рекосте, за почетак бити направљено нешто мање од 300-тинак станова, а за наредне две до три деценије, биће направљено укупно око 5.300 станова.

Драги мој премијеру, да ли знате, да је Грађевинска Дирекција Србије, основана 1999. године, од стране Владе Србије, да управља грађевинским пројектима од значаја за Републику Србију, до сада реализовала на десетине грађевинских пројеката, и да је у Србији (Београд, Чачак, Крушевац, Врање, Куршумлија, Горњи Милановац, Параћин, Зајечар, итд.), изградила укупно око 10.000 станова, или око милион квадратних метара стамбено-пословног простора! Уједно је учествовала у изградњи порушених и оштећених објеката у НАТО-бомбардовању (мостова, стамбено-пословних објеката), реконструкцији 160 домова здравља Министарства здравља и 150 судских јединица Министарства правде. Укупна вредност њених реализованих послова је око једну милијарду евра! И при томе, све је урађено у складу са Законом и роковима, без већих афера и неправилности, јер да их је и било, ви бисте их до сада свакако раскринкали и јавно обзнанили!

фото КУРИР: НАСЕЉЕ СТЕПА СТЕПАНОВИЋ

фото КУРИР: НАСЕЉЕ СТЕПА СТЕПАНОВИЋ

Драги мој премијеру, да ли знате, да је та иста Грађевинска Дирекција Србије, почела изградњу насеља „Степа Степановић“, у јуну месецу 2010. године, и да је до септембра прошле 2015. године, изградила и завршила 4.616 станова, 1.430 гаража, 3.000 паркинг места и 9,5 км саобраћајница, на површини од 42 хектара, и то по врло приступачним ценама (почетак продаје станова је кренуо са ценом 1.380 евра по квадрату, а сад је 980 евра, и може се обавити и без учешћа)!

Драги мој премијеру, знам сигурно да знате да Грађевинска дирекција Србије постоји, и да верујете у њен рад, чим сте, брже боље, врло брзо по освајању власти (још у октобру 2012. године), тамо поставили и „свог“, „новог“ директора! Није ми само јасно, зашто по вама пројекат „Београд на води“ не спада у грађевинске пројекте од значаја за Републику Србију, што би значило да њиме треба да управља Грађевинска дирекција Србије! А чини ми се, и да Грађевинска дирекција Србије, има значајно боље референце од вашег иностраног партнера „Eagle Hills“из Абу Дабија.

Наиме, тај ваш „арапски“ стратешки партнер, који ће ни крив ни дужан, добити више од две трећине профита, из овог пројекта, има заиста врхунске референце у свом раду, и то широм, свима нама добро познатог „демократског света“, као што су Бахреин, Јордан, Нигериjа и Мароко! Драги мој премијеру, чини ми се да је јасно, да су власници „Eagle Hills“-a, и у прошлости, знали да нађу земље са јаким правним и државним институцијама, као и развијеним демократским начелима, којима ће сада, захваљујући вашој визији, раме уз раме стати и Србија! Додуше, углавном су у свим овим земљама, до својих пројеката долазили у директном договору са владајућим краљевима и шеицима, а никако на међународним конкурсима и јавним тендерима! Тешко би се вашом „протестантском радном етиком“, могло објаснити ваше „нетржишно“ поступање.

ФОТО: БЛИЦ

ФОТО: БЛИЦ

Рекли сте још пуно тога на том отварању грађевинских радова пројекта „Београд на води“, али ја издвајам следеће делове вашег „камен-говора- темељца“:
… „Од данас у Београду ниче нови град“…, „То више није сан и обећање, већ данас постаје стварност“…, „Простор на коме ће бити изграђен `Београд на води` никога није занимао протеклих седамдесет година, већ су са неугледних барака и сметлишта многи скретали поглед“…, „Кроз историју су велики пројекти често почињали нечим што су многи могли назвати самовољом појединаца, подсетивши и да су главни пројекти – покретачи развоја Београда у почетку били тако окарактерисани“… итд.

Драги премијеру, поводом ових ваших делова изјаве, морам да вам скренем пажњу на следеће чињенице:

Свакако, да што се тиче саме оригиналности и значаја пројекта „Београд на води“, ја се слажем са вама само у томе, како је у Београду ово свакако тренутно једини „град који ниче“, а коме сте баш ви лично, ви као премијер, положили толику пажњу, а и камен темељац! Ту почиње и завршава се сва његова оригиналност и значај, тог, за сада, само вашег „сна и обећања“ које данас „постаје стварност“!

Драги мој премијеру, изјава којом тврдите, да простор на коме ће бити реализован „Београд на води“, никога није занимао 70 година, и да су са неугледних барака и сметлишта многи кретали поглед“ не одговара чињеничном стању! Зашто то тврдим?

Па зато што, као што и сами знате, драги мој премијеру, није ни било никаквог облика јавног конкурса или тендера, како би се видело да ли има или нема заинтересованих физичких или правних лица за тај простор! Није било ни јавног позива ни конкурса, на коме би се прикупила идејна решење за поменути простор! Због тога, овако изречена ваша оцена, без икаквих доказа, је заиста обична лаж!

Зар не сматрате помало шизофреном ситуацијом, да ако неко за потребе неке мале општинске управе или неког јавног предузећа (на пример „Чистоће“), купује спајалице или прибадаче, или мине за оловке, мора да распише јавну набавку или тендер, а ви сами кршите тај исти Закон, и сматрате да на то имате потпуно право, јер ето ви сте премијер и може вам се, и себи дајете за право, јер ето ви имате „сан и држите обећање“! Зар и други руководиоци ове државе, немају право на свој „сан и обећање“? И тако ви нађете директно страног партнера, и са њим се све директно договорите, без икакве јавне набавке и тендера, а ми сви, требамо да верујемо, да сте ви за разлику од предходних представника власти, исконски невини и поштени!

А ви и даље, чак и на полагању камена темељца пројекта „Београд на води“, за сваки случај, и даље прозивате наводно „користољубље ваших политичких противника који су били пре вас на власти“, али опет без иједне судске осуде! Чак и без судских поступака против њих! Колико је то, драги мој премијеру, морално?

Да је било који градоначелник или председник градског већа, било које, чак и најмање општине, вароши или паланке, а камо ли великог града, у Србији, урадио што и ви (нашао инвеститора и све се са њим директно договорио!), па чак и да је ваш неки угледни „напредњак“, од поверења, ви бисте га одмах ухапсили и прогласили лоповом и државним непријатељем! Вас нема ко да ухапси, због кршења неколико Закона, или што је још горе, због измена Закона и прилагођавању потребама вашег „иностраног“ партнера.

Кажете и како, „Кроз историју су велики пројекти често почињали нечим што су многи могли назвати самовољом појединаца, подсетивши и да су главни пројекти – покретачи развоја Београда у почетку били тако окарактерисани“… Мало чудна констатација, која очигледно има за циљ, да што тачније опише и оправда вашу сопствену улогу данас у Србији! Мора се признати да у опису ваше улоге у потпуности успевате, и то само употребом две речи: „самовоља појединца“! Али ваш покушај да ту вашу „нелегалну“ улогу оправдате, и уз то докажете како је историја у Србији показала, да су такви „самовољни појединци“, својим пројектима били покретачи развоја Београда, је потпуни промашај!

И на крају, само могу да кажем, што се здраве памети тиче, државна владина агенција, Грађевинска дирекција Србије, са насељем „Степа Степановић“ на челу, већ је тешко поразила ваш „Београд на води“, који ће завршити на истом историјском месту, на којем су завршили и сви остали поражени противници, овог српског војсковође и великана!

 

Миланко Шеклер

————–
Литература:

1.http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/593737/POSTAVLJEN-KAMEN-TEMELJAC-Vucic-Postujem-sve-one-koji-su-protiv-Beograda-na-vodi
http://www.danas.rs/danasrs/srbija/beograd/prva_sijalica_u_beogradu_zasijala_u_kafani_hamburg.39.html?news_id=256993
2. http://www.eaglehills.com/
3.http://www.belgradewaterfront.com/eagle-hills
4.http://www.gds.rs/o-nama/
5.http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/stanovi_u_quotbeogradu_na_vodiquot_ko_prodaje_quotmacku_u_dzakuquot.4.html?news_id=298844
6.http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/540332/Arhitekte-Hitno-obustaviti-projekat-Beograd-na-vodi

————–

22. 2. 2016. за ФБР аутор Миланко Шеклер, приредила Биљана Диковић

9 replies »

  • Jel bi ti to hteo da kazemo/pisemo srPski…?

   Ako je to u pitanju – e pa NECU da se jednacim ni pocemu i nisakim jer HOCU da govorim srBsko i srBski jer mi je tako lepse i vise ide na zivce svima koji me mrze!

   Свиђа ми се

  • 22 02 2016

   СМЕШНО И ТУЖНО!

   СМЕШНО ЈЕ ДА НЕКО ОВИХ ПОСЛЕДЊИХ ГОДИНА ГОВОРИ КАКО ЈЕ ОН ЗАСЛУЖАН ЗА „ПРОКОП“
   ИЛИ ДА СЕ БУСА КАКО ЈЕ ОН ЗАСЛУЖАН ДА БЕОГРАД БУДЕ НА СВОЈИМ РЕКАМА.

   МОЖДА СЕ ПИТАТЕ КАКВЕ ТО ВЕЗЕ ИМА ЈЕДНО С ДРУГИМ?
   Има кључне везе.

   У пролеће 1968 се Јосипу Брозу Титу једини пут озбиљно затресла фотеља. Затресли су је студенти својим вишедневно-ноћним протестом и захтевом да се склони „Црвена буржоазија“ и да се остварује „прави комунизам“. Збо тог свог захтева су их вође КПЈ нештедимице испребијале користећи државну полицију.

   Те године је требало да се донесе одлука о реализацији међународног зајма за решавање проблема београдског железничког чвора. Градска скупштина под вођством председника града Бранка Пешића, Дирекција ЖТП Београд и Урбанистички завод Београда су предлагали „привремено“ решење на 10-15 година: да се нова станична зграда дигне око 100 од садашње према „Мостару“, да се број колосека око Калимегдана повећа и да ранжирна станица буде на Ади Хуји. Да би показала како изгледа социјалистичка самоуправна демократија власт је отворила, први пут од 1945., јавну дискусију. Она је била жестока. Стручна друштва урбаниста, архитеката, грађевинских инжењера, лекара, уметници, инжењери, …, појединци су јавно иступали против тог предлога. Борили смо се да се Београд не окива пругама, већ да се Савски плато ослободи да Београд шеталиштима уз обалу сиђе на Саву и Дунав. Дискусија је трајала три месеца. Преломни тренутак су били јавно писмо Бранку Пешићу објављено у НИН-у и лично писмо грађанина председнику СФРЈ с молбом да се упозна с писмом и помогне. Он је проблем решио кад је отварао „Газелу“. Кад се нашао на њој, изнад железничиких пруга, на питање новинара шта о томе доле мисли, одговорио је: „Ово ругло треба одавље што прије уклонити!“ и показао покретом руке да се све удклони. Као резултат је било да је САНУ добила част да води процес даље. Она је доделила професору Сави Јањићу с Грађевинског факултета да са својом екипом стручака уради пројект. Њихов пројект је позант под именом „ПРОКОП“. То беше пре више од 40 година. Пројект је предвидео да станица буде проточна, на правцу северозапад-југ, у „Прокоп“-у, да ранжирна станица буде у Белим водама уз потпуно ослобађање Београда од гвоздених окова, тј. с потпуним отварањем обала река граду.

   ТУЖНО ЈЕ ШТО СЕ СВЕ ТО ЗАБОРАВЉА, ШТО СЕ ЗАБОРАВЉАЈУ и ГРАЂЕВИНСКО-ТЕХНИЧКИ ПРОБЛЕМИ КАД СЕ МАШИНА „КРТИЦА“ ЗАГЛАВИЛА ИСПОД БЕОГРАДА ПРОБИЈАЈУЋИ ТУНЕЛ. „ПРОКОП“ ЈЕ РЕЗУЛТАТ АНГАЖОВАЊА ВЕЛИКОГ БРОЈА ПОЗНАТИХ И НЕПОЗНАТИХ ЉУДИ И ИНСТИТУЦИЈА СЛОЖНИХ ДА СЕ бЕОГРАД ОСЛОБОДИ ОКОВА И ДА ДОБИЈЕ ПРИРОДНИ ЖЕЛЕЗНИЧКИ ТОК. ТУЖНО је да ни „НИН“, ни „БОРБА“ (ако постоји), ни „ПОЛИТИКА“, новине које су битно помогле да се завнични предлог одбије, ништа о томе не пишу!?

   Данас, веома „оригинални“ председник Владе одлучује самовољно да постави куле више од кинеског зида између града и река. Он тиме, ЗА ДУГО ВРЕМЕ, поништава све резултате наше борбе и дотигнућа из 1968. Његов предлог исказује потпуно непознавање духа и душе Београда у толикој мери да на мене делује као излив мржње према Београђанима и Београду, према Србима и Србији. Решавање београдског железничког чвора је, не само од значаја за Београд, већ и за Србију и за Европу. Уређење обала Саве и Дунава је од трајног значаја за Београд коме су Бог и природа подарили тако јединствен положај. Он треба да буде уништен изградњом монструма под лажним називом „Београд на води“. Прави назив тог монстурма је „Београд одбачен од река“.

   С обзиром на све, предлажем меродавној служби Републике Србије да нам прикаже имовно-финансијско стање господина Александра ВУЧИЋА, председника Владе од 1988. године до данас, годину по годину. Да видимо како се човеку успешно остварују снови.

   Да се нисмо изборили за ослобађање Београда од шина не би он могао да сањари данас о томе како да одбаци Београд од Саве.

   Мој други предлог је, да уместо да он одбаци Београд од Саве, да њега народ одбаци из седишта председника Владе. То се потписује на: http://www.peticije24.com

   Љубомир Т. Грујић
   Активан учесник у јавној дискусији 1968.

   Свиђа ми се

   • Vec rekoh – nije bitna nikakva arhitektura i siroke vizure prema rekama, najbitnije je da projekat kosta sto vise jer time obecani % bivaju vecim. Bas se Vucic zamislio i 3 dana je mislio o „silasku na reke“… bas! 😉

    Свиђа ми се

  • У МОЈЕ ВРЕМЕ СУ ПАДАЛИ ОНИ КОЈИ НИСУ ЗНАЛИ ДА ПОСТОЈИ ГРАМАТИЧКО ПРАВИЛО ДА СЕ У ИЗВЕДЕНИМ РЕЧИМА ЊИХОВ КОРЕН НЕ МЕЊА ако је ОН ВЛАСТИТА ИМЕНИЦА. СНАГА ТОГ ПРАВИЛА ЈЕ ЈАЧА ОД СНАГЕ ПРАВИЛА ИЗЈЕДНАЧАВАЊА ПО ЗВУЧНОСТИ. Властита именица СРБ ЈЕ КОРЕН МНОГИХ РЕЧИ: СРБкиња, СРБин, СРБство, СРБија, СРБски,…

   Како Ви разумете израз: „Српски нож је отупео“?

   Зашто се у придеву ХАБсбуршки „б“ испред „с“ не претвара у „п“?

   Итд.

   Ономе коме је порекло од СРПа природно је да каже да има СРПско порекло. Ономе коме је порекло од СРБа природно је да каже да има СРБско порекло. Нема љутње. Добро је да свако зна своје порекло.

   Зашто је дошло до овога? У СРПскохрватском језику није важио Вуков правопис нити то правило о очувању корена речи ако је он властита именица. Зато није чудо што се они који су учили „српскохрватски“ језик толико буне. Они се не буне што је Новосадским договором 1954. званично укинуто постојање језика СРБског народа -СРБског језика!

   Видите детаљније на: http://www.ssssseternal.org

   Свиђа ми се

 1. Da se ne pravimo bas toliko blesavi da nista ne znamo, jer svi dobro znamo da se takvi veliki poslovi u gradjevini ugovaraju za gratis-procenat investitoru koji ima moc da bira izvodjace … 5% do 10% je uobicajena tarifa investitoru koji odlucuje i donosi pare, u ovom slucaj tekucem vlasniku Srbije tj. srbskog budzeta … jel treba i ime da kazem?

  A onda on posle to malo rasporedi i sitnijim ribicama nivoa gradonacelnika (bas ako mora) … i nista to ne ide onako primitivno „na ruke“, nego ide na van-srbske bankovne racune – samo se ukaze „investitoru“ na izvestan racun u tamo nekoj banci da proveri koliko je na njemu „leglo“… pa ajde sad’ da bilo ko tako nesto dokaze?! … a o tim „stvarima“ se razgovara samo u 4 oka, nista telefoni ili nedaj boze mejlovi…

  Свиђа ми се

  • IMA LI NEKOG DA OBJASNI ZASTO BEOGRAD NA VODI PODSECA NA DUBAI, EMIRATE, ARAPSKI SVET? KAKVE VEZE SA EVROPOM I SRBIMA IMAJU GRADJEVINE KOJE ASOCIRAJU NA DUBAI? TO PODSECA NA RUSENJE ZROVA NA AVALI PA IZGRADNJU NEKKAVIH MAUZOLEJA, NA SPOMENIK POBEDNIKU -JESU NAS POBEDILI- NA AKLEMEGDANU, RUSENEJ NJEGOSEVE KAPELE I OPET POSTAVLJANJE NEKAKVOG MAUZOLEJA..OPET NEKA CRNOMAGIJSKA RITUALNA GRADJEVINA…..I NIKO DA OBAJSNI

   Свиђа ми се