ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

Деценија и по од убиства 12 Срба у аутобусу Ниш експреса код Ливадица. Терориста Фљорим Ејупи – ослобођен!


Деценија и по од убиства 12 Срба у аутобусу Ниш експреса код Ливадица, СО Подујево. ЕУЛЕКС  ослободио терористу Фљорима Ејупија!?

За велики злочин над Србима нико није одговарао

За велики злочин над Србима нико није одговарао

УНМИК-ово правосуђе је  на основу непобитних доказа са ДНК и сведочења Албанца, заштићеног сведока, изрекло 40 година затвора  за тероризам Фљорима Ејупију јуна 2008, а ЕУЛЕКС га пустио на слободу почетком 2009. године 

Пише: Зоран Влашковић, 16.2.2016.

***

Данас, 16.02.2016. године,  навршило  се 15 година од  терористичког напада на аутобус „Ниш експреса“ (16.02. 2001.г.), у Ливадицама код Подујева, у коме је погинуло 12 и теже и лакше  повређено 43 расељених Срба са централног Космета.

Активирањем мине на магистралном путу, 16. фебруара 2001. године у селу Ливадице код Подујева, дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја, од три аутобуса, којима су расељени Срби са Косова и Метохије у пратњи Кфора ишли у Грачаницу на Задушнице.

У нападу је на лицу места погинуло 10 људи, а још двоје је касније подлегло повредама.

У нападу су погинули: Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

Много  је дискутабилно међу самим  правницима и међу грађанима, поготову Србима  на Косову и Метохији, како то раде међународне судије и тужиоци овде баш у вези овог случаја!

ЕУЛЕКС је у Приштини у другостепеном поступку 12. марта 2009. године ослободио  Фљорима Ејупија (29) из села Секирача СО Подујево, који је 6. јуна 2008. године, пред Унмиковим окружним судом у Косовској Митровици осуђен на 40 година затвора за тероризам због подметања експлозива под аутобус „Ниш експреса“ код села Ливадице у општини Подујево 16. фебруара 2001. године, када је погинуло 12 Срба, а 43 њих теже и лакше је повређено. Оптужницу и пресуду су јуна  2008. године подигли и изрекли међународни тужилац, односно судија.

Злочинци још увек на слободи !

Злочинци још увек на слободи !

Другостепени Еулексов суд је ослободио Ејупија, наводно због недостатка доказа.

У пресуди Унмиковог окружног суда у Косовској Митровици од 6. јуна 2008. године се каже да је „Фљорим Ејупи активирао експлозив који је дигао у ваздух аутобус „Ниш експреса“ којим су Срби путовали на Задушнице у Грачаницу“. Међународни јавни тужилац Ђанкарло Гали је у оптужници теретио Ејупија за тероризам са исходом смртних последица, за изазивање опште опасности и за тешко убиство у покушају.

Занимљиво је да је УНМИК- ов окружни суд организовао суђење у Косовској Митровици, а не у Приштини јер, како је тада саопштено, у Приштини није било безбедно судити терористи Ејупију. Карактеристично је и то да се у судском процесу пред међународним УНМИК – овим окружним судом у Митровици појавио и заштићени сведок који је потврдно износио чињенице да је Ејупи директно умешан у активирање експлозива под аутобус „Ниш експреса“.

Да се ради о превејаном албанском терористи, званом Љуљи рођеном 5. јуна 1978 године, говори и податак да је после хапшења 19. марта 2001. године, под неразјашњеним околностима побегао из америчке базе „Бондстил“ 12. маја 2001. године.

Побегао из “Бондстила“?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Фљорим Ејупи

Његово затварање у „Бондстилу“, америчкој војној бази нико ничим није могао да оправда, поред толико затвора на Косову и Метохији. Како је тада извештавао лондонски “Сандеј тајмс“, његово бекство из „Бондстила“ директно је повезано са умешаношћу ЦИА. После бекства из „Бондстила“ Ејупи је учествовао у албанском насиљу над Србима 17. марта 2004. године у Гњилану. Поново је ухапшен 8. јуна 2004. године у Тирани и по ИНТЕРПОЛ-овој међународној потерници као припадник терористичке АНЕ (Албанске Националне Армије) а као учесник насиља 17. марта и подметања експлозива под аутобус „Ниш експреса“.

Поред Ејупија, под сумњом да су учествовали у терористичком нападу на аутобус „Ниш експреса“ ухапшени су Жељи Гаши, Абдиљ Бехљуљи и Јусуф Велију, али су у другој половини 2001. године пуштени из притвора наводно због недостатка доказа.

Никоме није јасно  зашто се у првом поступку, пред међународним УНМИК – овим правосуђем, на основу изнетих доказа,  Ејупи осуђује на 40 година затвора за тероризам, а непуну годину касније од тек  пристиглих међународних судија  из ЕУЛЕХ-а се ослобађа. У оба случаја се ради о судијама и тужиоцима из Европе. Није ли по среди овде политичка одлука моћника из светских центара који су изнад правосуђа и који лобирају за албански тероризам!?