Европа

Себастијанова посета није била случајна – Брисел смешта мигранте на Балкан


11.02.2016. Вести

Европска комисија (ЕК) позвала је јуче земље дуж балканске руте миграната да „хитно убрзају обезбеђивање пријемних капацитета“. У извештају ЕК наводи да је тренутно расположиво само половина од 50.000 места, колико су лидери балканских земаља обећали за смештај избеглица.

Регион као међустаница: За прихват обезбеђено само 25.000 места

Регион као међустаница: За прихват обезбеђено само 25.000 места

Извештај показује да балканска турнеја аустријског шефа дипломатије Себастијана Курца није случајна, као ни његова најава да ће Беч више него преполовити број миграната које ће примити у овој години.

– Идеја јесте да се смањи број људи који улазе у Хрватску, Словенију и Аустрију. Аустријанци су рекли да ће на њиховом прелазу са Словенијом пролазити око 100 људи дневно, вероватно то планирају и Хрвати и Словенци, што ће онда утицати на Србију да не може више од 100 људи да пређе у Хрватску. Како ће Србија зауставити људе из Македоније остаје велико питање – коментарише Радош Ђуровић, директор Центра за помоћ тражиоцима азила.

Српски званичници дају опречне оцене, али је очигледна намера да се не диже паника, па се стидљиво најављује прихват око 6.000 миграната на више различитих локација.

Док премијер Вучић понавља да Србија неће подизати зидове и ограде, шеф дипломатије Дачић најављује могућност да следи потезе северних суседа.

– Ако буду затворене границе, онда ће и Србија морати да примени сличну одлуку на граници са Македонијом. То, вероватно, значи да ће и Македонија поступити слично на граници са Грчком – рекао је Ивица Дачић.

Шеф представништва УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер поручује овдашњој јавности да не треба да брине јер се број миграната смањује на око 2.000 дневно, за разлику од 10.000 колико их је било у октобру.

Решење, међутим, није на видику, а објављивањем транскрипта с новембарског састанка Ердогана и челника ЕУ додатно је показао немоћ Европе. Ердоган је тада запретио да ће Европу преплавити мигратнима уколико Анкари не обезбеди шест милијарди за смештај Сиријаца у Турској. Брисел је одрешио кесу са пола тражене цифре, али ни чести састанци канцеларке Ангеле Меркел са Ердоганом нису уродили решењем.

Нова рута преко Црне Горе

Када Аустрија буде зауставила избеглице на својој граници, они ће пронаћи нову руту.
– Могуће је да би рута којом би се кретали мигранти могла ићи и преко Црне Горе – рекао је јуче Себастијан Курц у Подгорици.

2 replies »