АКТУЕЛНО

Александар Павић: Домаћи „рокфелеровци“ против руског „баука“


фото: ФСК

фото: ФСК

За оне који још нису имали прилику да се обавесте – 22. фебруара 2016. у београдском хотелу Метропол, са почетком у 9:30, Centar za evroatlantske studije – CEAS организује конференцију под називом: „Srbija i Rusija – ruski uticaj na stabilizaciju, demokratizaciju i evropske integracije Srbije“. Ако је судити по логотипу на дну Агенде конференције,[i] главни финансијер овог спектакла у најави је Фонд браће Рокфелер, а све у име „човекољубља за међузависни свет“ (Philanthropy for an Interdependent World). Уз, разуме се, неизбежну подршку америчке амбасаде у Србији.

Шта је повод овог еминентног скупа? По речима организатора: „Želja nam je da ovom konferencijom započnemo seriju aktivnosti usmerenih na suzbijanje sve jače pro-ruske i anti-evropske retorike u srpskoj javnosti, sa stvarnim činjenicama i objektivnim argumentima, kako bismo podržali građane Srbije da zadrže veru i konačno osete koristi od evroatlantskih integracija regiona i evropskog puta Srbije, uz saradnju sa NATO“. Што би се рекло – унапред се радујемо.

Дакле, главни проблем Србије је дефинисан. Уз неодговорну власт, која је расписала ванредне парламентарне изборе, а „koja se ne libi neodgovorne retorike i poteza koji nisu u skladu sa proklamovanom politikom EU integracija, regionalne saradnje, nastavka normalizacije odnosa sa Kosovom, i saradnje sa NATO“ – оно што, по CEAS-u, Србију тренутно највише мори је: 1. недостатак услова за „fer i slobodne izbore“ због већ описаног понашања власти, али и 2. угроженост предстојећих избора „višegodišnjom pojačanom proruskom antidemokratskom, antievropskom i anti-NATO propagandom, a u skorije vreme i drugim elementima ruske meke moći u Srbiji“.

А ево и до чега нас је све, по CEAS-u, довела та ужасна проруска пропаганда:

„iako su parlament i Vlada formalno stoprocentno za EU i mada je Srbija započela pregovore po poglavljima za članstvo u EU, ipak, samo 48% građana to članstvo podržava, 72% građana Srbije ima pozitvno mišljenje o insitucijama Rusije a svega 25% ima poverenje u institucije EU“.

Ти зли Руси – шта све они неће смислити, само да би напакостили Србији, њеној будућности, и будућности њене деце… Они су успели, преко искључиво западно контролисаних електронских медија, без националне ТВ фреквенције, без и једних дневних новина или часописа – да некако наведу наивне грађане Србије да их у огромној већини симпатишу, па чак и воле! Перфидност Кремља је, једноставно, безгранична.

Али ни ту није крај руским непочинствима! Јер, замислите, Путинова Русија сад још „insistira na dodatnim (iako po Ustavu nepotrebnim) demokratskim procedurama – referendumu u Crnoj Gori oko njenog puta ka članstvu u NATO“! О дрскости! Русија се сада, баш сада, кад је демократском Западу најтеже, залаже за – ни мање ни више него – још већу демократизацију! И то „непотребну“!

Засигурно су сви добронамерни грађани и Србије и Црне Горе оваквим руским поступањем апсолутно револтирани. Јер, није тим злим и назадним Русима довољно то што је најдуговечнији европски диктатор, уставом који је лично и особито донео по својој мери, јасно и гласно прописао да народ Црне Горе не мора да се директно пита о стварима која га се најдиректније тичу. Не! Они би, безобразници, да диктатор ипак пита народ!

То је, наравно, недопустиво. Да ли Саудијци питају народ за било шта? Емираћани? Катарци? Бахреинци? Или секу главе, бичују, хапсе и муче чим неко зуцне. И – шта им фали?

Да не говоримо да би црногорски референдум о уласку у НАТО, једноставно, био нови шамар целом западном демократском свету. Нешто попут првог ирског референдума о Лисабонском уговору, због чега је цела Ирска морала да иде на поправни, док није гласала исправно. Или, рецимо, француског и холандског референдума о несуђеном ЕУ „Уставу“, касније препакованом у Лисабонски уговор, да се ЕУвласи не досете, и да би се избегли будући референдуми.

Иначе, цео тај трик, којим је накнадно, путем Лисабонског уговора, на мала врата уведено оно што није могло путем одбаченог ЕУ „устава“, концизно је описао некадашњи француски председник Жискар Дестен:

„Најновија генијална замисао је да се сачувају неке од иновација уставног уговора, које би се сакриле тако што би се поделиле у неколико текстова… Ти текстови би били послати националним парламентима, који би одвојено гласали за њих. Тако би јавно мњење било усмерено да усвоји, не знајући, одредбе које се не усуђујемо да му непосредно представимо. Овај процес ‘поделе ради ратификације’ је очигледно недостојан изазова с којим смо суочени. То може бити добар мађионичарски трик. Али ће он учврстити европске грађане у мишљењу да се изградња Европе организује иза њихових леђа, од стране адвоката и дипломата“.[ii]

И сад би Руси, онако стаљинистички, како само они умеју – да буду партибрејкери, да спрече неке нове еуроатлантистичке мађионичарске трикове. Они би да спрече да последњи европски диктатор уведе народ Црне Горе у НАТО иза народних леђа! Шта би онда било следеће – руско залагање да се народ Србије пита о српском уласку у ЕУ, а потом, не дај Боже, и у НАТО? Е, то би тек било недопустиво. Зато је, за почетак, неопходно одржати конференцију у Метрополу. А после ће се већ видети како даље. И колико ће тачно браћа Рокфелер да дају.

А морају да дају. И даће. Већ дају у Војводини. О томе је недавно, за руску експозитуру „меке моћи“ Фонд стратешке културе, писао још један злогласни русофил, Душан Ковачев, који једноставно не схвата рокфелерску човекољубивост на делу, који, уместо да гледа у будућност, подмукло подсећа на некадашњу финансијску подршку коју је Фонд Рокфелер давао еугеници, укључујући и Кајзер Вилхелмовом институту за антропологију, наслеђе и еугенику, у ком је „креирана псевдонаучна расистичка идеологија нациста која је почела истребљење Јевреја, Рома и других ‘нижих раса’, стерилисања и погубљења десетина хиљада ‘дегенерисаних’ још пре почетка Другог светског рата“.[iii] Као да све то није рађено за добробит човечанства!

А, мораће да дају браћа Рокфелер и на Косову (и Метохији), где, упозорава CEAS, „Rusija svaki zastoj u procesu pregovora sa Prištinom, ili unutrašnje probleme sa kojima se Kosovo suočava, koristi za podrivanje procesa normalizacije, potpuno svesna njegovog značaja za evropske integracije Srbije“. Из чега произилази да је управо Русија одговорна за „сваки застој“ у преговорима са приштинским нарко-дилерима, а још више за „унутрашње проблеме са којима се Косово (sic) суочава“. Нису за то ваљда одговорне архитекте Бриселског споразума, приштински нарко-дилери, неосуђени ОВК злочинци или Куртијеви наци-косовари? А о архитектама НАТО агресије и сецесије „Косова“ да и не говоримо. Не, не – Руси су криви… Не зна се тачно како, али сигурно јесу!

Кад смо већ код НАТО агресије, постоји још једна тенденција која веома забрињава организаторе конференције:

„Uskoro će i još jedna godišnjica NATO bombardovanja SRJ, koja će se ove godine poklopiti sa jekom kampanje. U poslednjih nekoliko godina pojačane su aktivnosti kontaminacije javnosti preuveličanim brojem žrtava i izbegavanjem svake vrste razgovora o uzrocima i povodima bombardovanja“.

Дакле, и то је нешто с чим се ваља, уз великодушну помоћ браће Рокфелер и подршку америчке амбасаде, носити – српском незахвалношћу што их је НАТО бомбардовао, као и неразумевањем истински човекољубивих разлога који су стајали у позадини тог племенитог и милосрдног чина. Поштеним евроатлантистима није ни мало лако. Ипак, у њихове добре намере не треба сумњати, што сведочи и следећа кључна реченица из позива на конференцију:

„Želja nam je da ovom konferencijom počnemo seriju aktivnosti koje će preduprediti takve planove i pomoći građanima Srbije da zadrže veru i konačno osete koristi od evroatlantskih integracija regiona i evropskog puta Srbije uz saradnju sa NATO“.

Јесте ли чули грађани Србије? „Коначно“ – после 25 година мрцварења, санкција, намерно и свесно изазваних сецесија, ратова, радијације, дивљачке приватизације, транзиције и опште демократизације, у којим процесима, узгред, Русије нигде није било – указује вам се прилика да – и, опет, коначно! – осетите koristi od evroatlantskih integracija regiona i evropskog puta Srbije uz saradnju sa NATO! Одмах после „серије активности“ које ће започети управо најављеном конференцијом у Метрополу! Најзад светлост на крају тунела! Нисте се узалуд мучили, патили, разбољевали, осиромашавали, расељавали и исељавали. То вас је добри, племенити и милосрдни НАТО челичио за благодети које управо предстоје. С чим ће вас браћа Рокфелер, посредством CEAS-a, детаљније упознавати у предстојећем времену.

Шта више рећи осим – ово што се организује у Метрополу једноставно се не сме пропустити! То би могао да буде почетак једног дивног пријатељства…

 

—————-

УПУТНИЦЕ:

[i] http://ceas-serbia.org/root/images/Agenda_Srbija_i_Rusija_Ruski_uticaj_na_stabilizaciju_demkratizaciju_evropske_integracije_Srbije_22.2.2016_za_sajt.pdf

[ii] http://www.irishtimes.com/news/lisbon-no-campaign-was-dishonest-in-misusing-his-quote-says-giscard-1.1272035

[iii] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/rokfelerove-brigade-protiv-rusko-srpskih-interesa-u-vojvodini/

—————–

http://wp.me/p1Fuk8-Ow7

10. 2. 2016. Фонд стратешке културе, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »