АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Александар Павић: Србија клизи у нестабилност, то је више него очигледно…


Зачарани круг српске политичке сцене

Пише: Александар Павић
3.2.2016. ФСК

фото: Танјуг

фото: Танјуг

Србија клизи у нестабилност, то је више него очигледно. И неће је од тога спасти чак ни евентуална убедљива напредњачка победа на предстојећим изборима, упркос Вучићевим сањаријама о благодатима „пуног мандата“ да се „спроводе реформе“. Једноставно, атмосфера је затрована, а светска ситуација клизи ка провалији.

Да, стварно би било добро да очувамо стабилност и мир, како многи искрено прижељкују. Али хронични политички чиниоци на јавној сцени нам не дозвољавају да се том циљу људски посветимо.

Јер, ко иоле нормалан може да остане миран на јавно изражене намере власти да ће:

1. поново пробати да прода Телеком,
2. продати београдски аеродром,
3. продати ПКБ,
4. наставити да даје приоритет странцима над домаћим предузетницима,
5. наставити с давањем „болних уступака“ на Косову и Метохији,
6. наставити самоубилачким путем ЕУ-интеграција, што подразумева, између осталог, и распродају јединог преосталог националног ресурса – пољопривредног земљишта,
7. беспоговорно пратити и слушати ЕУ-миграциону политику, па макар то значило и насељавање већег броја миграната, већином муслиманских, у Србији,
8. наставити са покушајима преумљења Срба у скандинавско-германске протестанте, са упорним натурањем осећаја мање вредности и инфериорности наспрам „супериорног“ Запада, итд. итд
.

С друге стране, још већи хорор филм би засигурно представљао повратак поражених петооктобарских снага у или на власт, света који се, откако је најављено расписивање ванредних парламентарних избора, из петних жила упиње да покаже да, попут пропалих Бурбона током њиховог краткотрајног реванша, ништа није заборавио и ништа није научио.

Ако већ ово није довољно, имамо Радикале који, одједном, у склопу политике што мањег замерања Вучићу, подржавају излазак Срба са КиМ на Јахјагине изборе, па чак и имају по коју позитивну реч за фантомску Заједницу српских општина.

Имамо ДСС који, ничим изазван, даје подршку кандидатури Вука Јеремића за Генсека Уједињених нација, што одмах буди сумње да то није једина подршка коју су спремни да дају човеку који је у врху одговорних за довођење ЕУЛЕКС-а на КиМ, за даље измештање питања КиМ из УН – односно управо за оне ствари на којима ДСС још од 2008. гради своју критику косовске политике свих власти од тада па до сада.

Имамо и Двери, са хипотеком успешне пацификације последњег иоле озбиљног протеста против геј параде, новим краватама око врата, и несхватљивом спремношћу да седну за исти сто са истрошеним западним политичким пројектима у име борбе за „фер изборне услове“, што већ и лаици знају да је шифра за припреме за неку врсту нове обојене авантуре, пошто нам једна, очигледно, није била довољна.

Чини се, кад се цела ова слика сабере, да су практично сви битни актери, и у власти и у опозицији, повезани неким невидљивим нитима, и да су део једног истог кошмара. То, наравно, не значи да су сви у савршеном дослуху – већ да су, под минимумом, сви заглављени у истој парадигми. Уз то, не треба заборавити да испод страначких врхова има мноштво света у чији би патриотизам и добре намере једноставно било неукусно сумњати (овде се изузима анационални или антинационални део политичке сцене, кога једноставно треба препустити сопственом јаду). Но, ни добре намере нису довољне, као што никад нису ни биле.

Углавном, чини се да полако клизимо ка сценарију у којем би, парафразирајући Лењина, власт могла да се закотрља на улици. Напредњаци, чак и да остваре још једну велику победу, неће имати ни морални кредибилитет ни одговарајућу реторику, ни одговарајућу компетентност, храброст и личне квалитете да мобилишу већинску нацију иза себе – осим ако се, којим чудом, не сете својих четничких заклетви. Прозападна пета и шеста колона неће се мирити са поразом – а тачно како, то још не знају, зависиће од инструкција. Декларисани националисти неће бити ни довољно хомогени ни довољно изборно успешни да би могли да у одсудном тренутку превагну да би, ако не окренули брод у новом правцу, а оно га бар стабилизовали.

Ово горе је реалност, како тренутно делује. Но, то није и датост. Има још времена до избора. Они још нису ни расписани. Можда је највећи допринос који се може дати српској политичкој сцени у овом тренутку – ћутање, контемплативно сабирање и одузимање свега што нам се десило током последњих четврт века, разговор са самим собом и са најближима око себе. А, затим – окретање ка својој снази. За неке би то била молитва, за друге враћање неким чистим идеолошким изворима и начелима, која леже испод наслага осушеног муља у ком смо се колективно заглибили, и њихово превредновање, за треће једноставно враћање оном најбољем у себи од којег се, негде успут, одустало. То свако зна најбоље за себе.

Али не треба бежати од тога да је садашња наизглед безнадежна политичка сцена плод неке колективне судбине, без обзира колико сматрали да немамо ништа заједничко са заклетим политичким непријатељима или неистомишљеницима. Ако је владар луд, да ли то амнестира поданике? Па и да их аменстира – да ли је довољно само то констатовати и опрати руке од целог тог „прљавог посла“, као да нас се све то не тиче?

Можда би једноставно требало мало времена одвојити и посветити увиду Достојевског, да смо сви криви за све. Наћи део своје кривице, свог доприноса данашњем стању, без самооправдања. Баш као на доброј исповести. Можда је то, у овом тренутку, најбоља предизборна активност. Горих има на претек. Па ће се можда неки пут, за који се данас ни не зна да постоји – отворити. Пут који води изван овог зачараног круга.

4 replies »

 1. Одличан текст који би требао да буде главни приручник свакоме ономе ко држи до себе да је Србин и србскога рода.Сваки Србин мора бити самокритичан јер је истина да смо сви колективно криви и да сносимо па макар и нај мањи део кривице за све што нам се десило у вези колективне катастрофе.Нај пре је свако крив јер је допустио да га преваре и јер је на лажи насео и самога себе преварио и тако само у корсит сопствене штете као и колективне штете. Свако би требало себи да каже : нећу више да дозволим да преко мене иду глобално-политичке лажи које су само у служби глобализма па ни нај мања лаж која се ето показала као и све остале лажи да је главни узрок колективне и личне катастрофе на свим нивоима.Те се полако морамо сви усагласити шта је оно кључно и нај битније што нас води ка спознаји истинској а око чега сви као један морамо да се усагласимо и да то знамо и исто заступамо и на истоме радимо те тако лажи разоткривајући ,лажима парирамо исте зауставимо и истину ширимо.Истину као наше главно оружије и нај моћније оружије против свих глобалних лажи на које смо као појединци па као народ колективно насели и које су нам тако заменули за неке „истине“ те преко нас самих спроводе свој глобално политички демократски план над нама који све док лажи иду преко нас радимо за „њих“ а против себе самих своје државе , територија, свога народа,свога угледа у свету ( нарушеног лажима), своје деце, ..и уопште будућности свих нас које ако служимо лажима и нема и може бити само лажна и по нас катастрофална и поражавајућа а на радост околних вековима непријатељски настројеног окружења и глобално светског врха. Истина је сви су се удружили против нас. Чиме и у чему? У лажима о нама.Ако непријатељи наши користе лажи ради наше пропасти онда ми морамо све лажи одбити и себи а не њима служити и са онима који су у свету стали у одбрану Истине ( Русија) против много лажи, само ИСТИНОМ , ПРИРОДАН савез направити и тако се међусобно ОЈАЧАТИ.Зато нам је нај битније знати , истину од много лажи разликовати и препознати а што ако смо људи разумни и Божији не би требало да нам је као Србима тешко.А и како народ сербски паметно каже „оно што се мора није тешко“.А Срби данас то морају јер смо НЕразликујући истину од лажи сами себе и дотерали до ивице пропасти и амбиса о чему нам сви реални показатељи то потврђују.
  Србију,Србе ,србски род данас може спасити само Бог !
  У лажима су у Срба , кратке ноге.
  Тамо где је Истина тамо је и Бог. А ту где је Бог ту је и Снага. – и ко ће онда против нас а данас када имамо заштиту нашег србског Велоког Брата ,пробуђену Русију Божију и нај већу силу света? Цео остали свет, рећи ће неки простодушни Србин те се можда из незнања уплашити „света“? А треба да знамо да је тајк остали свет од Творца Бога СТВОРЕН. И служи лажима,што је ДОКАЗ да су од Бога ОТПАЛИ и да се борећи се лажима као главним својием оружијем РАТ под 1 , Творцу своме Гле , ОБЈАВИЛИ. Толико о памети таквога „света уједињеног у борби против Творца свога. Зато ми Сораби и браћа Руси и остала браћа по вери без обзира на нацију или народ будимо паметни и Разумни и Умни и небојмо се оних са таквом „памећу“ сами ће себе а по вољи Творца , ма колико људе волео разорити. У то глобално коло се НЕ ХВАТАЈМО јер ћемо по казни Божијој бити нај пре ми РАЗОРЕНИ услед Богоотпадништва и Богоборства из лажи Богоборачких ако наставимо да им служимо појединачно или колективно. И тешко таквима јер ће их Господ својом моћном рком почистити јер им спаса Зна Творац то, у лажима и из лажи нема.Молимо се искрено Богу док нас Творац не ојача и не омасови и прославимо Истином Божијом и милошћу Божијом коју нам је Дао име Његово и Истину и Правду Његову која је вечна и преноси се са овоземаљског у Царство Његово на небу…
  Писао бих још надахнут у овоме моменту и хтедох стати али ето једно повлачи друго на путу до спознаје истине …
  Праштајте Срби и Србкиње и остали добри људи којима уистински речено нај више недостаје вера која је једна и Богом дана за све људе света а у циљу спасења од Творца , створенима дата.И знајмо , ТУ је сва Истина а у њој и све оно што нам је потребно да знамо.
  Ко знањем подржава своју веру а вером допуњује своје знање решио је и проблем вере и проблем знања.
  А знање можемо добити само у Истини.Само тада нам је знање на КОРИСТ и за лично и колективно добро…
  Свако добро у Истини Божијој роде сербски напаћени и од лажног света одбачени и зарад лажи жртвовани.
  П.С. – није могло краће не замерите а нека да Бог да је свима на корист и спасење !

  Свиђа ми се

 2. Ништа чудно па ми и немамо,више од 100 година ни национални програм,нити визију.Водимо слугарску политику,политику себичних и туђих интереса.Како и када ћемо бити озбиљна држава.

  Свиђа ми се