АКТУЕЛНО

ВИДЕО: Евакуација Сребреничана и разговор са Генералом Младићем


Сведоци одбране износе доказе на суђењу генералу Ратку Младићу

Генерал Ратко Младић

Истина је спора али достижна, каже наш народ, тако и ово сведочанство једног времена које је ипак постало доступно јавности. Забележен је видео записом разговор са Генералом Војске Републике Српске Ратком Младићем, а поводом организовања пребацивања становништва из Сребренице и околине на територије које су по њиховој жељи биле за њих безбедније. Наиме, Генерал Ратко Младић је ПОСЛЕ РАЗГОВОРА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА НАРОДА КОЈИ ТУ ЖИВЕ И НА ЊИХОВ ЗАХТЕВ организовао превоз аутобусима и камионима (обезбедио храну, воду и лекове) свих до Кладња, одакле би се пребацили на територију коју контролишу хрватске и Алијине војне снаге. Превоз је организован за децу и жене, старе, чак и за мушкарце из муслиманских снага, који су по позиву Генерала положили оружје. И СВИ СУ ТО УРАДИЛИ ДОБРОВОЉНО! Нико ни на кога од тих људи није утицао нити је неко било кога приморавао, сви су захваљивали Генералу што им је организовао превоз.

***

general

(Генерал Ратко Младић се обраћа окупљеним становницима, муслиманима)

ГЕНЕРАЛ: Сви који желе, биће превезени! Било да је мало, велико, старо или младо.

Жена из групе: Фала, фала…
Човек из групе: Жив био, бре!

ГЕНЕРАЛ: Не бојте се ништа, само… Полако, полако… Нека прво иду жене и дјеца. Доће тридесет аутобуса, пребацићемо вас према Кладњу. Одатле ћете прећи на територију коју контролишу Алијине снаге.

Окупљени: Фала вам!

ГЕНЕРАЛ: Само без панике, и пропустите малу дјецу и жене! Немојте да се неко дјете изгуби! Не бојте се ништа, нико вам неће ништа урадити!

-Фала вам! Фала вам!
-Фала, жив био!

(Генералу Младићу поставља питања новинарска екипа /не распознаје се чија/ која је присутна)

Новинар: Господине Генерале, након ослобађања Сребренице овде се налази неколико хиљада муслиманских цивила, и шта ће бити са њима?

ГЕНЕРАЛ: Овако. Ја сам управо данас примио једну делегацију ове популације овде, и они су ме замолили да омогућимо људима, цивилима који хоће да напусте ову територију, да им омогућимо да пређу на територију коју контролишу муслимани и Хрвати.
Нашој војсци није циљ дејство било против цивилнога становништва, ни против снага УНПРОФОР-а, и ми смо обезбедили превозна средства, обезбедили смо им храну, воду, лекове, и у првој тури, у току данашњега дана евакуисаћемо жене, дјецу, старије особе и све друге који добровољно желе, без икакве принуде, да напусте овај простор борбених дејстава.

Ratko Mladic

Новинар: Ослобођење Сребренице уследило је након безбројних терористичких акција муслиманских јединица из ове, наводно заштићене зоне. Сребреница је сада слободна.

ГЕНЕРАЛ: Па, јесте, слободна је Сребреница. Међутим, ја сам рек`о овој делегацији која је дошла овде да сви они треба…, има још ту нешто мало група које настоје ето-тако неким спорадичним дејствима да… још увек пружају некакав отпор. Наредио сам да се сви, њихови војници такође, слободно прикључе и да положе оружје, што су они и прихватили. И ја се надам да ћемо, макар овај део проблема решити на људски начин, без да страда недужно цивилно становништво. Јер, ове жене, дјеца и ови старци – ништа нису криви, што их је Алија и његова политика завели.

(Генерал Младић иде према окупљеном становништву… са којим су „плави шлемови“ – страни војници који су били задужени да одрже на том терену „заштићену зону“)

ГЕНЕРАЛ: Добар дан!

(прилазе УНПРОФОР војници…) – У реду је, у реду је!

(Генерал Младић прилази окупљенима, испред је један дечак…)

ГЕНЕРАЛ: Добар дан!
– Добар дан.
ГЕНЕРАЛ: Како сте ми?
-Добро!
ГЕНЕРАЛ: Кол`ко ти је година?
-Дванаест.
ГЕНЕРАЛ: Како ти име?
-Изудин.

(Генерал Ратко Младић се обраћа окупљеном становништву)

ГЕНЕРАЛ: Молим вас, будите веома стрпљиви. Сви који желе да остану – могу да остану. Сви који желе да напусте ову територију, такође могу. Обезбедили смо довољно и аутобуса, и камиона, бићете пребачени до Кладња. Само полако… (неразговетно али отприлике је рекао исто као и раније) само да имају предност жене и дјеца…

***

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО ЗАПИС:

Извор: Јутјуб канал Alexander Dorin
————-

*кратка веза до текста – http://wp.me/p1Fuk8-OgL

2.2.2016. за СРБски ФБРепортер приредила уредник Биљана Диковић

2 replies »

  1. kome ova istina smeta pitamse drugo dalije atif dudakovic postupio u bos krupi sani petrovcu kuda je prolazio ovako ilije mozda lazan snimak kod table bravsko izdo naredbu pali i u vrtocu nad zarobljenicima ubijaj jeli to isto za muslimane meni omiljeno turke mozda jest kontra efekat je dobar u odbrani glupoje komentarisati stoje vec odavno poznato smrt fazizmu

    Свиђа ми се