АКТУЕЛНО

„ПОКРЕНИМО СВЕТ ЗАЈЕДНО“ ИЗ УЖИЦА – Добротворно вече за одељење неонатологије


„Буди промена коју желиш да видиш у свету“, рекао је Ганди својевремено, и то је права реченица која описује велики ентузијазам и срце ових људи, који су на било који њима доступан начин, учествовали на приредби за бебе на одељењу неонатологије у Општој болници у Ужицу.
Сви присутни и они који су посредно преко својих дела били присутни, послали су поруку – када има воље има и начина да се нешто добро учини.

12439000_1103123646388882_7145970133167204996_n

Изузетна добротворна приредба у организацији директора ужичке болнице и начелника неонатологије одржана је у четвртак (28.јануара 2015) увече. Још једном се показало да у Ужицу живе дивни људи, који су својим учешћем, доласком на приредбу, даривањем своје услуге и производа, цвећа, песме, музике, стихова, уметничких слика и вајарских дела, поклонили бебицама на одељењу неонатологије бољу будућност. Организатори су изразили радост због спознаје да су у припреми добротворне приредбе од свих које су упитали да учествују добили пристанак, а јавили су се и други, са жељом да дарују.

Директор опште болнице у Ужицу др Јелена Раковић Радивојевић, специјалиста анестезије са реаниматологијом, захвалила се присутнима и дародавцима, и додала:
„Ова акција је за набавку опреме одељења неонатологије. Ми смо вечерас овде, сви заједно, да дамо део себе за нашу децу, за нашу будућност. И управо ова акција ПОКРЕНИМО СВЕТ ЗАЈЕДНО је акција која треба да нас све покрене. Да сваког тренутка вреднујемо хуманост и дарежљивост које су највеће људске врлине“.
У име свих запослених у Здравственом центру у Ужицу присутне и дародавце је поздравио др Милош Божовић, директор Здравственог центра. Он је подсетио да је опремање одељења неонатологије почело раније, акцијом коју је у граду покренуо суграђанин Зоран Миловановић 2012. године, када су први инкубатори стигли на одељење неонатологије.

12573014_1103124219722158_6816118355850036285_n

Начелник одељења неонатологије у Ужицу др Наташа Ђурковић се у име колектива, одељења неонатологије и своје лично име захвалила свима на подршци и учешћу у још једној акцији за набавку опреме за одељење неонатологије. Она је присутне упознала са радом одељења које води.
Одељење неонатологије ове године слави велики јубилеј, четрдесет година постојања. Давне 1976.године прим. др Вуксановић основао је одсек неонатологије у служби гинекологије и акушерства. 1979.године отворен је одсек за интензивну терапију и негу угроженог и недонешеног новорођенчета. Данас је одељење неонатологије савремено, има 65 постеља, у два одсека, одсек где се негује и прати здраво новорођенче и одсек интензивне терапије и неге где годишње збринемо и лечимо између 350 и 400 болесних беба. То нису само деца из ужичког породилишта, то су животно угрожене, превремено рођене бебе из читавог Златиборског округа, Пријепоља, Прибоја, Сјенице… и од куће. Одељење неонатологије поседује савремену опрему, инкубаторе, респираторе, антиреспираторне мониторе, пулсне оксиметре, гасни аналајзер, хематолошки бројач и другу пратећу опрему. Ту опрему треба редовно сервисирати, одржавати и обнављати да би се одржао континуитет у квалитету рада и сигурности у пацијената. О најмлађим пацијентима ужичке болнице брине седам лекара педијатара, од тога су два специјалисти неонатологије и 23 медицинске сестре. Од 1979.године имају и мобилну екипу за транспорт коју чине лекар, сестра и возач, са њиховим санитетским возилом.

„Радимо 24 сата свих 365 дана у години транспорт од себе и ка себи, болесних беба. У 2015-ој години у ужичком породилишту је рођено 1.539 беба, 18 одсто је било лечено у одсеку за интензивну терапију и негу, свега 3 одсто је послато у Београд на даљу дијагностику и лечење, а морталитет у прошлој години је био нула промила! Што је за похвалу. Оно што могу да обећам у име колега, сестара и своје име, је да ћемо радити и даље високо квалитетно, крајње професионално, чистог образа и великог срца!“ – рекла је др Ђурковић.

12321223_1103124233055490_3102602149010994196_n

Ужичани су овим вратили стару традицију града када се бринуло о свима којима је помоћ потребна. Током године ће организовати више оваквих добротворних акција, а крајем године ће бити једна завршна приредба на којој ће се свима јавно рећи шта су резултати, где су утрошена средства која су добијена…

12662642_1103123879722192_8103614151837479575_n

Дугу традицију добротворног рада у граду има веома активно чланство ужичког Кола српских сестара. Наравно, председница Слободанка-Мира Станковић Ћирковић била је на овом догађају: „Ово су догађаји који покрећу нешто у овој нашој учмалости, у овој нашој немаштини, у овој нашој ситуацији кад и најмања помоћ тамо где треба, много значи онима који немају. Поготову одељење неонатологије болнице је нешто што треба да се одржава, да се угледају на њих. Хуманитарни рад много значи у овим тешким временима. То се показало и у нашој прошлости, у Првом и Другом светском рату, када је хуманитарни рад спасао много живота. Овде је у питању болница, деца, наши најмлађи, и ту треба ставити највећи акценат на то да највише помогнемо“.
„Увек се надамо, увек кажемо биће боље, радићемо више и имаћемо више, међутим, времена нас демантују. Времена су тешка, таква су да заиста морамо једни другима да помогнемо. Хуманост више није фраза, она постаје једна сурова стварност, морамо бити хуманији да бисмо једноставно преживели. Ово вече заиста показује да и ово мало што се ради, знамо ми да не можемо много променити ове вечери, значи. Промениће се нешто, покренуће се у људима нешто лепо и хумано, јер знате – имате онолико колико дајете другима…“ – рекла је Милица Турудић, дугогодишњи ужички новинар, и одличан познавалац друштвених и социјалних односа у граду до данас.

И покренуло се… У добротворној приредби, која је одржана у простору градског Културног центра, учествовала су деца из Музичке школе “Арс нова“, Балетског студија “Марија Мага Магазиновић“, Дечији црквени хор “ Ђурђевак“, песници из Књижевног друштва „Рујно“, академски сликари из Ужица , “Удружење младих сликара “, Уметничка школа и цвећаре “Вивер“, “Талија“, “Двориште“, “Анемона“, “Вивалди“…
На крају, сви заинтересовани за учешће у акцији која траје, могу помоћи на разне начине: уплатом средстава на подрачун Црвеног крста Ужица, куповином дарованих слика и вајарских дела која су изложена, куповином књига песника, убацивањем прилога у кутију која се налази са свим уметничким делима у сали ГКЦ-а. Сва прикупљена средства и донације биће употребљени за набавку недостајуће опреме према исказаним потребама за одељење неонатологије Опште болнице у Ужицу.

12642607_795309447240841_2879520998988601912_n

ФОТОГРАФИЈЕ: Драган Карадаревић, фоторепортер НОВОСТИ

28. 1. 2016. за ФБР са лица места Биљана Диковић

*кратки линк до текста – http://wp.me/p1Fuk8-O80

2 replies »

 1. Како им може бити „узор“ и идол онај потајни, човек незнабожац , паганин и притајени хомосексуалац и тајни човек глобалног поретка преко којег су и пројектовали борбу свих народа и народности противу њих и оју вечито пропагирају а која мора бити мирна како би сви били мирни и тако део глобале еволуције и револуција им из еволуције. Не срамтимо ли тако прву глобалну титову ужичку републику и његов „лик и дело“ понашајући се не адекватно и недостојни партизанске гранцуске револуције? Па ужице више нема морална права да врати префикс титово јер овај је волео само жене , младе омладинке и напупеле пионирке бар је био мушко а не као Ганди дерпе.

  Свиђа ми се

 2. Ово можда стварно личи на револуционарн лик и дело друга Маршала и његове прве ужичке репубљике и злоупотребу деце у глобалној револуцији као нпр. Бошка „бомбаша“ Буве? Бошко мало дете ( буха, бухица) је одрадио своје и остао херој ратова и Богоборачких револуција? Сада треба регрутовати новонаше снаге још од колевке како би што више малих беба имало могућност да постану нови Бошко Буха симбол „бога“ сунца Ра и његових интернационалних револуција?Степен толерантности се померио ка породилишту.
  Живео Маршал , живела револуција и бог сунца Марс.
  Напред у светлу и лепшу будућност и малим бебабама и бабама зацртану.
  Смрт фашизму , слободан народ(у) !
  Живела партија и слободна ужичка прва петолетка *репбљика.
  Тако ли је некако браћо и сестре Срби и Србкиње?

  Свиђа ми се