АКТУЕЛНО

„Струјни удар“ на грађане Србије – Да ли ће неко икада у Србији радити у интересу својих грађана?


У Србији у времену у коме немамо приступ битним информацијама од јавног значаја, па чак ни колико званично и прецизно има пензионера, запослених, незапослених и слично. У времену када је нетранспарентност главно правило, морамо оквирно да се користимо апроксимативним односно приближним подацима.  Тренутно у Србији има око 1,711 милиона пензионера од којих 61 посто има месечна примања нижа од 25,000 динара. О категорији незапослених не могу да говорим, али чињеница је имамо веома високу незапосленост. За претходне 4 године није се десило ништа епохално као што је обећавано да ће се решити сви проблеми, који су са друге стране, опет неких од њих заслугом и створени, али ништа од тога.

Пише: Данијела Ружичић, независни економски аналитичар и истраживач

 

danijela

Једино што је обећано претходних дана, а вероватно ће бити испуњено јесте повећање цене електричне енергије за 15%. Оваква најава је директан ударац на најсиромашнији део друштва. Да ли су ти људи криви за лоша решења, за лоше пројектоване планове и буџете, на ненаменско трошење средстава из “Електропривреде“ Србије – монополисте на тржишту? Свака власт има своје грешке, али јесу ли за то криви грађани Србије? Где су у овом целом циркусу који гледамо интереси обичних грађана Србије и где ћемо сви бити ако се овако настави?

У ствари, ово је одличан пример како се друштво понижава. Да ли је то добро? Наравно да не, то је ужасно, страшно и недопустиво! Разуверити доносиоце оваквих одлука данас је немогуће.

Да се осврнемо на остварене финансијске резултате “Електропривреде“ Србија за 2013. годину, на основу консолидованих финансијских извештаја.

“Електропривреда Србије“ је у 2013. години остварила следеће резултате приказане у милионима динара:

На основу изнетих најважнијих показатеља успешности пословања не видим разлог за нити економско оправдање за поскупљење струје. Очигледно је да се ради о директном притиску да се уништи све што је могуће.

tab

За доношење коначне одлуке о поскупљењу електричне енергије јавно постављам следећа питања:

  1. Може ли се додатно појаснити разлог за поскупљење?

  2. Да ли било која анализа указује да је то економски оправдано?

  3. Могу ли грађани Србије добити прилику да се боље информишу о оваквим поступцима?

  4. Могу ли грађани Србије платити додатне намете од стране Државе?

  5. Да ли ће неко икада у Србији радити у интересу својих грађана?

Оваква одлука уколико буде донета води нас у енергетско сиромаштво, не само грађана већ и саме привреде! У Србији је критика давно заборављена реч или цензуром против критике!

Карикатура: Горан Дивац - БРОЈИЛО

Карикатура: Горан Дивац – БРОЈИЛО

———————–

http://wp.me/p1Fuk8-O77

28. 1. 2016. ПРАВДА, за ФБР приредила Биљана Диковић