ДРУШТВО

Милорад Додик – Сви морају да науче да српски народ на Балкану има две државе. Русија ће цртати нову мапу света


Лудачку кошуљу коју нам је обукао Запад, скинућемо сами

1102405775

Спутњик, 10.01.2016
Наташа Милосављевић

Свечана прослава 24. Дана Републике Српске одржана у присуству Владе Србије, разликовала се од претходних и по томе што је одржана после одлуке Врховног суда БиХ о неуставности празника и уз нечувени позив америчког амбасадора да „РС усклади свој празник са Уставом БиХ“ и упозорење српском премијеру да треба да схвати „осетљивост тренутка“.

Председник Републике Српске Милорад Додик прокоментарисао је за Спутњик околности у којима је прослављен овај празник и крсна слава РС.

 — Сви морају да науче да српски народ на Балкану има две државе. Кад то схвате, онда ће вероватно проћи потреба за њиховом злобом и мржњом.

Не можете живети у земљи у којој монетарну политику воде странци, којој Уставни суд воде странци, којој законе доносе странци, а да неко очекује да ми томе аплаудирамо и да кажемо да смо пресрећни. То никада нисмо били, нити смо данас.

Веома нас радује раст моћи Руске Федерације. Са малом сетом се сећамо догађаја распада бивше СФРЈ. Да је Русија имала политичку снагу коју данас има, многа решења на овим просторима била би другачија. Босна и Херцеговина је креација која није требало да преживи 1995. године. Далеко је било рационалније решење у таквом историјском тренутку формирати три државе, па их пустити да саме покушају да направе неко заједништво. Ако направе — направе, ако не — ником ништа. Овако, како муслимани воле да кажу из својих разлога, навучена нам је лудачка кошуља. Са тиме се ја слажем — БиХ то и јесте, али то не значи да лудачка кошуља треба да се скине са муслимана, а да Срби морају да навуку још једну. Дакле, Срби у том погледу, имају јасну позицију одбране националних интереса и радује нас што можемо да очекујемо разумевање за ту борбу и од саме Русије.

Очекујете ли да вам јака Русија помогне да скинете ту „лудачку кошуљу?

— Сами ћемо скинути лудачку кошуљу. Када сам разговарао са важним људима у Русији — пошто је Русија несумњиво неко ко ће одлучивати како ће изгледати нова мапа света у некој будућности, мој једини захтев је био — немојте нас саме оставити овде у Босни и Херцеговини, подржите нашу самосталност. Не зато да би ми некога дискриминисали, већ зато што је то рационална одлука.

Нажалост, у РС је дошло до одређеног процеса који је супротан од снаге коју смо имали протеклих 10 година. Тренутно је наша структура политичке елите подељена, па су они која су у суштини опозиција у РС — власт у заједничким институцијама. То није случајно, то је креација странаца који сада покушавају да се кроз борбу за надређеност органа БиХ над Републиком Српском успостави нека нова реалност, а тиме се само навлаче проблеми у РС.

1102392520
Председник Републике Српске Милорад Додик са новинарком Спутњика Наташом Милосављевић

Изгледа да Кирби није превише погрешио кад је говорио о српској „шизофренији?

— БиХ има два живота — један је онај који је написан у Уставу, који је уставан, легалан, легитиман, и онај други, којег нема у Уставу, а који је насиљем из међународне заједнице овде нагуран. Иако је овај други потпуно неуставан, он ипак функционише, зато што иза њега стоји западна сила која је покушала да моделира свет по Северној Африци и која је довела до значајног губитка сигурности у целом свету. Наравно, тај Запад, који има своје проблеме функционисања система на којем је заснован, није желео да види јаку Русију.

Пример вам је Украјина која је постојала и пре 5 година, али је Русија тада била слабија, па Запад није покретао то питање, јер је био јачи. Питате се зашто је баш сада покренуто питање Украјине? Зато што су знали ако пусте да Русија јача, Запад са њом неће моћи да игра на прост начин. Због тога је измишљена Украјина, а логична позиција Русије је била да брани своје суседство и свој народ и за то имају апсолутну подршку Републике Српске. Покушали су са санкцијама, али то је нека карикатура која је прво примењена на Србима и то успешно, јер су све земље око ње учествовале у санкцијама, али Русију не можете да затворите. То је сав проблем и промашај тог Запада који неће да изнесе податке, али има далеко веће губитке него Русија, од санкција којима је хтео да казни Русију. Русија ће из овога, по мом дубоком уверењу, створити нови систем вредности и поверења у саму себе и направити нови искорак у свету, што већ и чини.

Ту још треба додати интервенцију у Сирији која је ојачала положај Русије у свету…

— До те интервенције у међународном естаблишменту је владало уверење да свет, наравно, није више само са једним центром моћи, већ да је моћ подељена на политичку и финансијску, али је несумњиво била концентрисана у једној сили, а то су Сједињене Државе. Тако је било до руске интервенције у Сирији која је показала да на легитиман начин може да се укључи у решавање међународних сукоба. Све до тада западни свет је одржавао сукоб у Сирији и јачао ДАЕШ. Долазак Русије показао је на који начин треба да се бори против тероризма. Запад то никада неће признати.

Шта значи јака Русија за Републику Српску? Да ли постоји једначина: јака Русија — сигурна РС?

— То значи осећај сигурности за све грађане РС. Доказано је да нас Русија никада није подржала у нечему што је против муслимана или Хрвата на овим просторима. Напротив, подржавала је права Бошњака, Хрвата и Срба на једнак начин. Једино Русија као део међународне заједнице није никада ништа тражила и условљавала. Ови други дођу са 5.000 марака подршке дечјем вртићу и одмах мисле да могу да мењају геостратегију, па то нема нигде на свету.

4 replies »

  1. Србски народ на Балкану има три државе, Србију, Црну Гору, Републику Србску, и доста окупираних територија.

    Миле се труди и почео је да се окреће на праву страну, али има још доста да учи.

    За почетак треба да се одрекне својих небулозних изјава о Космету, као што су биле оне да је они изгубљено, па да треба да се дијели, до оне забрињавајуће понуде Косметским Србима да се преселе у републику Србску.

    Даље, ко год је од Срба правио било какав пакт са Хрватима, то се врло бзро обијало о народну главу.

    И на крају, Што се више буде дружио са екуменистима, то ће опстанак Србске имати све мање и мање шансе.

    Свиђа ми се

  2. Свака част Г.Додику,камо лепе среће да се на њега угледа педерски олош:вучић,
    дачић,вулин и остала бројна издајничка говна

    Свиђа ми се

  3. Тако је Милораде … Делијо 🙂
    а кирбија треба убацити у београдску канализацију на 6 месеци до годину дана да се детоксикује од синтетичких опијата.

    Свиђа ми се