Америка

Спутњик: Паника на светским берзама — нови крах или пролазна криза?


4124110

Ана Оташевић, 10.1.2016. Спутњик

Светске берзе су годину почеле у паници. Повод је, као и шест месеци раније, био пад на кинеској берзи, што је изазвало ланчану реакцију у Њујорку, Берлину, Токију. Америчка и француска берза изгубиле су пет одсто вредности. Вол стрит није забележио такав пад у последњих 119 година — најгори резултат од 1897. године.

Економисти се споре да ли је у питању пролазна нестабилност или нови талас кризе, попут оне из 2008. године, како тврди амерички берзански шпекулант Џорџ Сорош.

Стање на берзама се поправља, што указује да се најављени крах вероватно неће догодити. Али шта је узрок ове глобалне нестабилности?

Економске кризе прате светску економију од седамдесетих година до данас, од нафтне кризе 1975, азијске економске кризе 1997, руске финансијске кризе 1998, краха на берзама 2000, до последње из 2008. године.

Оне су производ глобализације и геополитичких промена које су довеле до новог односа снага у међународној трговини. Осцилације на светским берзама су одраз борбе за превласт на глобализованом тржишту.

Кина, која се развила у другу економију света, постала је изазов за америчку доминацију. Њена привреда, између тржишне и државне контроле, део је светске економије, са страним инвеститорима који у њу улажу, међу којима многи долазе са Запада. Зато када дође до потреса на кинеском тржишту цео свет то осети.

Након деценијског економског узлета, захваљујући томе што се претворила у светску фабрику, Кина је суочена са успоравањем, што је светски тренд. Да би задржале компетитивност, кинеске власти су се одлучиле за најочигледнији механизам — девалвацију монете, што је у августу, као и почетком 2016. године, довело до хаоса на светским берзама.

Девалвација јуана настављена је након што је Међународни монетарни фонд уврстио кинески новац међу међународне резервне валуте, оценивши да је испунио све критеријуме да се придружи америчком долару, евру, јапанском јену и британској фунти.

Кинеске власти паралелно раде на промени економског правца, са циљем да се удаље од индустријског модела, који свету нуди јефтине играчке и телевизоре, и окрену услугама и социјалној заштити. Уместо модела који подразумева да се сељаци утерају у фабрике, улаже се у економску елиту која ће сутра водити најмоћнију економију света.

На питање да ли ће Кина успети да направи економски заокрет многи економисти одговарају позитивно, упркос изазовима са којима је суочена земља од милијарду и по становника, од којих је можда најзначајнији велики дуг (280 одсто бруто домаћег производа). Остаје да се види како ће на нове мере девалвације реаговати развијене земље, пре свега САД, да ли ће се упустити у рат монета.

Нестабилност на светским тржиштима указује да нема међународне сарадње и да је Г20, организација смишљена да пронађе међународни одговор на финансијске кризе и игра улогу економског регулатора, изгубила смисао.

Нова геополитичка реалност захтева нове институције, јер су се досадашње форме глобалног управљања економијом показале неуспешним. Кина, Русија и друге економски важне силе решене да се отргну од америчке доминације формирале су зато БРИКС, Евроазијску унију, Азијску инвестициону банку, које мењају светску економску архитектуру.

8 replies »

 1. Добри наш брате Данило не слажемо се са твојом констатацијом јер тај народ НИЈЕ у Божијој служби , гледајући глобално на ствари.А чим није у Божијој служби онда мора бити а по речима истинитим Бога Христа у служби оног другог Господара света.Не Творца Бога овога света већ архитекте овога света и Инквизитора овога света.Тако и када то учине треба да знамо у чију је корист учињено. Ми Срби можда не верујемо женама које пуше Дрину без филтера али ето глобално верујемо онима који једу нај бољег човековог пријатеља ( и Србина пријатеља вековног) србског пса – СОП-а од Бога Србину и људима датог. О осталим домаћим животињама да не причамо, боље да нам не би било мука?
  Глобално гледајући не постоји прави и истински савез ако није савез у Богу и сБогом ,у вери и цркви Божијој. Хришћани не крше Божије Заповести и речи Божије и не служе оном другом Господару и не једу домаће животиње ни нај бољег човековог пријатеља па у такве а нарочито на плану глобалном не би требали да имају поверења нити лажне наде око њих гаје.Нити да дозволе да се са животињама бесловесним мешају ни са животињама изједначавају.Да се сутра не дај Боже не би клањали Буди а клањајући се тако ономе што нам се глобално представи данас по имену ,лажном или не све једно како ће мо га звати – велики брат и њему глобално као поменути горе глобално служили и његовим „боговима“ – демонима, те њему крв и жртве из рода свога србско-рускога, као пре Христа што су људи ( пре н. е. ) приносили.
  Један Господ , Једна вера и Једно крштење ( Ефејцима 4,5 )
  Мир Божији – Христос се Роди .

  Свиђа ми се

  • Šta da vam kažem Toplica Milane i Kosančić Ivane? Ništa vas nisam razumeo kao ni vi mene? Običan sam i prost čovek, pa ne razumem govor u zagonetkama i ko zna iz kojih davnih vremena kad nam je jezik bio dosta drugačiji nego ovaj kojim danas govorimo. Ne bavim se prepisivanjem iz starih svetih knjiga, koje je u to vreme pisao a ko drugi nego opet čovek koji je poznavao naš jezik kojim se u to doba govorilo. Nije mi poznata ni jedna knjiga koju je Bog napisao. Ja se izvinjavam što slabo poznajem religijske knjige ali koliko znam, sve religije tvrde, da je baš njihova religija prava i jedina istinita pa baš iz tih razloga i dolazi do sukoba i ratova na sve strane sveta. Ja kao običan čovek verujem u Boga na malo drugačiji način i veru poistovećujem sa dobročinstvom i pravdom među ljudima ma koje nacionalnosti, vere ili boje kože bili. Jer uverio sam se kroz svoj dosta već dosad dug život, da su i mnogi verujući ljudi svih religija činili razna zverstva i nepravdu, koju od njih nije Bog tražio a oni su ubijali, palili i mučili druge baš pozivajući se na Boga. Kojeg, kakvog i čijeg…??? Možete li mi dati odgovor ali na ovom današnjem dijalektu SRPSKOG jezika.?

   Свиђа ми се

   • Верујући Србин- ( Данило) Милан и Иван ,Богдан, Ненад ,Предраг,Јован,Петар,Драган... каже:

    Драги друже Данило, сваки одговор ако би био братски и срБски би од од верујућег брата Србина ,дакле ( елем) ,почео овако : „Ваистину се роди браћо Топлица Милане и Косанчић Иване …како сам и сам верујући а иако припрост, што по мени значи неук и не образован човек онда као прави и славни верујући Србин и у светосавској вери ЗНАМ да је Господ Један као што су вера и црква Његова само Једна а према томе је и крштење Једно и само једно може бити. Како сам крштен и како рекох у вери сам и Србин сам ,онда се не бавим много другима те вас… као браћу разумем као и све што сте рекли јер је Господња Вера доступна сваком човеку па био он и припрост и неук или образован и образ и знање имао или немао јер вера Христова и јесте свим људима без обзира били писмени или не ,неуки или учени, како намењена у циљу спасења свих људи на земљи ,тако и разумљива и прихватљива и доступна сваком човеку од Бога Творца створеном на земљи с Божијом промишљу.Такође ми прави Срби а за разлику од палих и оних само пореклом Срба знамо да није довољно само бити крштен и у вери него да се као верујући морамо и ОБОЖИТИ јер знамо и за србску изреку око уједињења свих Срба и целокупнога србства скоро угашеног а опет у циљу нашега спасења да нам је потребно да се СЛОЖИМО , ОБОЖИМО а затим и УМНОЖИМО ,што је и Божија заповест свим људима створеним.Такође знамо а по учењу светоотачком и учењу наше србске православне цркве да је вера и религија само једна а људима од Бога на спасење дата, док су остале религије и вере назови, производ људи од Бога Творца кроз историју одавно отпалих од вере и цркве Његове те као такве и проистекле из умовања и философије тих истих од Бога отпалих људи који се против Бога кроз целу људску историју и боре и рат своме Творцу објавише и по револуцијама безбожничким , незнабожачким или Богоборачким рат у континуитету против Њега воде а тако и против мене Данила као верујућег и читавог човечанства.
    Хвала што ме на то подсетисте браћо, братски, србски и добронамерно јер још штошта знам јер сам Србин и за ове речи светоотачке …па би из главе навео јер си верујући рецимо ово:
    „Ко не уме да лети , не треба себе да диже у небо.“
    Или ово апропо текста мога ( Данила) – „Ако ми Бог услиши молитву, то не значи да сам ја Праведан већ значи да је Бог милостив.“
    А шта каже Владика Николај Србски Златусти ,
    Свети ? Шта је то браћо права вера?
    Па рече нама Србима да је права вера:
    “ У немаштини СНАГА.
    У тузи УТЕХА.
    У љубави СИЛА, е то је браћо Топлице Милане и Косанчић Иване и Стари Југ Богдане ,Права вера.“
    А као Србин Господин човек у вери иако мало прост и неук знам и ово :

    “ Колико је небо високо над земљом . толико је Мудрост Божија над разумом човечијим.“

    Ето тако би можда гласио одговор добронамерног , верујућег Србина Данила или било ког верујућег Србина па рачунај да ти га је неки верујући Србин и дао јер заиста нема потребе да ти га дају они којима си се на несрбски начин директно и обратио јер у вери ниси , не знаш основне ствари бркаш бабе и жабе не разликујеш Истину од много лажи које си заменио Истином и вера ти није ни битна .Е да реци друже чији су свештеници а рече већина чинили зверства у име вере и које то „вере“ наведи.А по теби друже наш добри можда је нај боље да сви Срби постану атеисти и незнабошци због толико зверстава и убистава извршеним над србским народом , србском нејачи ,децом рођеном или још нерођеном ,старцима и женама и мислиш ли да би ако промену имена и презимена уз веру , та зверства престала у будућности? Или је ово ипак глобална завршница те им ни до таквих више није стало? А и зашто би ако су им оно главно , ДУШЕ већ узели? И на крају истините речи Владике Србског Светог Николаја :
    “ Не бојте се оних који убијају тело али ДУУШЕ не могу убити.“

    Нека би дао Господ да се Срби Разуму па вери и србству врате!
    Литературу , Св. Владику Николаја, за почетак у руке?

    Свиђа ми се

   • Verujući Srbi, Milane, Ivane, Bogdane, Nenade, Predraže, Jovane, Petre, Dragane,
    Iako ste se vidim Bogu hvala umnožili i kako kažete obožili, veoma mi je drago što se tako brzo umnožiste i obpžise. Ali vidim opet prepisujete iz knjiga svetih mudre izreke, umesto da mi odgovorite nekim svojim rečnikom ako ga uopšte imate, možda bih vas nešto i uspeo razumeti.

    Pitam se pošto vidim da ste jako samouvereni u svoje mudre besede, kako to da niste uspeli učiniti nešto veliko za spasenje ovog jadnog, napaćenog i obespravljenog srpskog roda, pa da se ja pouzdam u vas umesto u Braću Ruse, i Prijatelje Kineze, koji su nam samo prijatelji a ne i braća ali pouzdano znam da su Kinezi pošteniji od svih u zapadnoj civilizaciji koji se mole istom Bogu kao i mi Srbi pošto Hrista priznaju kao i mi. E vidite baš ti hrišćani su činili velika zla dela i genocide nad mnogim narodima u svetu, kao i nad nama Srbima, a Kinezi koliko znam nikad nisu činili neka zlodela sem možda u nekom ratu braneći se kao i mi Srbi koji smo morali ubijati svoje neprijatelje da bi spasili svoje i živote svojih najmilijih.

    Pitam se dakle zbog svega toga, čemu vaš pokušaj da od mene napravite nekog vašeg sabrata koji će razmišljati vašim glavama a ne svojom koju mi je Bog podario i naučio da budem samosvojan dajući mi mozak kao i svim ljudima na kugli zemaljskoj da mislim svojom a ne vašim glavama. Za razliku od vas, ja nemam potrebu da budem hijerarhijski podčinjen nikakvim autoritetima koje je čovek u ime Boga sebi propisao neke zakone kojima bi držao podanike poslušnim a on donosilac zakona bude njihov car koji upravlja njima i gura ih u rative, da bi stvorio sebi što veću carevinu.

    Eto vidite draga gospodo pošto vi mene oslovljavate sa druže, ja mislim da ja mnogo više verujem u Boga nego vi koji se svako malo pozivate na crkvu i svete knjige koje su pisali ljudi a ljudi su vrlo kvarljiva roba, pa najčešće kad pišu, onda pišu prema sebi kako bi lakše upravljali drugim ljudima a sa Bogom zasigurno niko od njih nije razgovarao. Verujem dakle u Boga i uvek u mislima svojim mu se molim bilo gde da se nalazim ali ne verujem vama ljudima koji bi silom da mi nametnete svoje mišljenje. Uporno mi osporavate moje pravo na sopstveno mišljenje iako ga ja nikom ne namećem niti se u mom mišljenju pozivam na Boga i naglasio sam da je to samo moje lično mišljenje.

    Opet se pitam, odakle vama tolika potreba da se toliko uporno suprotstavljate mom samomišljenju iako time ne dotičem nikog a po najmanje vas kvaziverujuće ljude. Ja vama ne osporavam pravo na vaš način verovanja niti bilo kome drugom što opet vi baš uporno druge vere opovrgavate i tvrdite da je samo pravoslavlje vera a to pravoslavna crkva nikad nije ustvrdila. Koga vi onda zapravo propagirate…???

    Свиђа ми се

   • Шта да ти кажем лажни брате, друже са србским именом и презименом сем да, онај „бог“ у ког ти тако силно верујеш , је исти „бог“ у ког верују и твоји другови из комунистичке Кине као и ови хришћани са запада а који су злочине чинили над србским хришћанским народом некажњено и у име тог „бога“ ком и у ког верујете.А тај „бог“ што вам се свима за „бога“ наметнуо и преварио многе није Христос Бог, него онај други Гопсодар који је услед Гордости своје као први међ анђелима и као створени анђео од Бога Творца и отпао услед те Гордости своје а са собом повукао све оне ГОРДЕ јер је у њима нашао плодно тле ,те може Бога Творца и да им замени заменувши им Истину за много много лажи.
    Такви услед Гордости своје и нису у стању да разликују Истину од мноштва лажи а које су све прихватили за неке своје истине па на Истину,ухваћени у сопственој лажи вечито пљују,нападају је и као створени са Богом Творцем пак ратују јер Му тако рат објавише.а једина замка коју ми сами себи поставимо и која може само нас ухватити јесте сопствена лаж.
    Не треба лагати себе и све око себе услед гордости своје.
    А како рече свети Кипријан Божији , „онај коме Црква Божија није мајка том ни Бог није Отац.“
    Св. Филарет московски нам је оставио и речи истините да се „ничему Бог тако не противи као што се противи ГОРДОСТИ јер се у њиј крије обожавање себе“ , а ту онда нема места за Бога те знамо каква је у таквих вера.и у кога истински верују?
    Што се тиче комунистичких пријатеља имате друже фељтон на фб репортеру ( овде где пишете коментаре) те да о познатим i o разоткривеним злочинима истих над србским народом , ЧУДИ нас да ништа нисте читали иако је моје лично мисленије да и ако сте читали нисте у стању да ишта схватите и повежете али се надамо да ће се и то променити иако нас истините Божије речи и „да није свакоме ни дато од Бога да Истину спозна“опомињу, те се ипак искрено надам да то није случај са Вама.
    Мало ко зна или је знао а још мање се сећа када је комунистичка Кина 1980 г ударила са милион војника и десетине хиљада тенкова ,авиона и војног наоружања и војно напала Русију хотећи да помери границе Русије у своју корист и присвоји територије себи. Тада су совјети имали само један пук дуж целе границе са Кином.Совјетски генералштаб је немајући времена да скупи војну силу ,донео брзу и спасоносну одлуку да се цео нападнути крај дуж целе границе СПРЖИ а заједно са преко милион кинеза , десетине хиљада кинеских тенкова и авиона и свом војном техником али и са жртвованим совјетским пуком који је такође био спржен.
    Тако су Руси показали целом свету још тада како се бране границе државе.
    Узгред
    ко има доста година иза себе можда за овај рат који је трајао свега три дана и зна и за њега је чуо?
    Којим и каквим оружијем су те 1980 спржили целу област, „свету“ ни данас није јасно.
    Узгред знамо ли друже и другови и другарице југословени друга тита и комунистичке Кине , КО је исцртао Русима границе са комунистичком Кином под оним другим господарем ( част изузецима и браћи православној кинезима).и како је име том православном Србину?
    Трудимо се сви, да се између себе разумемо као Срби и као православни. Православни се између себе одувек одлично разумеју а проблем су одувек били ови други који су се приволели разним идеологијама и религијама са вековно традиционално непријатељски расположеног запада,отпали од србства и вере и као да нису способни за покајање већ срљају у гордости својој из незнања и невере у тоталну пропаст вукући и све остале са собом?
    „Ето и ти имаш пасош за рај увек у својим рукама а то је покајање твоје.“

    “ А сваком човеку је од Бога Христа Новим Заветом дат ИЗБОР.Јер се човек код Бога Творца високо котира те нпр. човек у је дато да служи свету литургију овде на земљи …итд.

    Свако има избор :

    „Ко не верује Апостолима Божијим тај верује Јуди , Кајафи, Ироду, Нерону…и гонитељима Апостола Божијих и издајницима Истине.

    Ко не поверује Праведницима таквоме не остаје ништа друго но да верује лажима.

    Ко не верује Страдалницима за Истину тај мора веровати мучитељима својим и борцима против Истине.

    И сваки дан нам свиће само зато да би се определили за једне или друге.“ – Св. Владика Николај

    „Да нема Праведника сунце јарко би се угасило. Јер зашто би тако скупоцено кандило светлило једном зверињаку.“.

    Читајте Срби ако сте већ на овом сајту и научите нешто ако вам је то овде већ дато а јесте уз мноштво фељтона и текстова истинитих.
    Не брукајмо себе и друге незнањем својим нигде па ни на овом сајту. Три пута меримо једном сецимо, да се не брукамо као Срби? Као што знамо , не даје место значај човеку, него човек даје значај месту .
    Јер Ваистину се Христос Роди!

    Свиђа ми се

   • Kome se ti lažni Jug Bogdane vucibatino jedna udbaška obraćaš sa lašni kad se baš ti evo u svakoj novoj prepisci i to onako polupismeno predstavljaš sa drugim imenom? Šta ti kao takva lažna vucibatina ona ogavna i smrdljiva mene uopšte zanimaš kad se upinješ da pokažeš neku ko bajagi mudrost i znanje a svaki put sve gluplje pišeš valjda zato što vidiš da si se upetljao ko pile u kučine i ne znaš kako da se izvučeš iz svoje gluposti u kojoj se kaljužaš ko svinja u blatu. Idi ti i čuvaj svinje gde ti je i mesto a nemoj da se baviš politikom za koju te niko ne pita, a još manje imaš pravo da se pozivaš na veru, crkvu i Boga jer da si neko pametan, nebi se tako krio iza bezbroj lažnih imena. Ja imam samo jedno i ponosim se njime pa ga ne menjam nekoliko puta na dan. To upravo radite vi SOTONSKA deca sa mnogo lažnih imena. Nisi ti nikakav ni srbin niti si uopšte čovek. Postoji jedno proročanstvo koje je najavilo poplavu lažnih vernika koji će iako Sotonisti, ulaziti i u crkve lažno se moleći da zavaraju narod. Ti si zasigurno jedan od njih i zato marš napolje i iz crkve i iz srpskog roda…!!!

    Свиђа ми се

 2. Kina će zasigurno uspeti da opameti bukvalno ceo svet. To može samo zahvaljujući vrednom i disciplinovanom narodu, koji je od malih nogu vaspitavan da se samo vrednim radom može opstati a i napredovati. Pored svega ima i dobru nekorumpiranu vladu za razliku od zapadnog kapitalističkog i izrabljivačkog sistema, koji je izgradio vladavinu manjine nad većinom koju drže pod večitim dužničkim robstvom i čija većina nije u stanju da se suprotstavi bogataškoj manjini. Globalisti su trenutno dostigli vrh svoje volje nametanja svima ali ovo je godina naglog preokreta gde će globalisti preko noći pasti u takvu nemilost o kakvoj nikad sanjali nisu. Sprega Kina, Rusija, Indija, sa ostalim svakodnevno novoprispelim saveznicima, toliko će preokrenuti svet u drugačiji, bolji, pravedniji, bogatiji, i zasnovan na radu, redu i miru ali naravno posle neizbežnog i kratkog munjevitog rata, posle koga se Amerika više nikad i ništa neće pitati. Ovo je samo moje lično i najiskrenije mišljenje ali ga za svaki slučaj zapamtite…

  Свиђа ми се