ГЛОБАЛИЗАМ

Како нас „обрађују“… Научни скуп у Москви о информационом ратовању које је у пуном јеку!


Извор: Геополитика/Србин.инфо
Аутор: Слободан Стојичевић

У Москви је, у организацији Института Економских Стратегија Руске Академије Наука а уз помоћ Фонда Горчаков, одржан „Међународни Скуп младих лидера јавног мњења Москва – Минск – Београд – Астана“. Овај скуп је под, на први поглед, скромним насловом, окупио педесетак младих студената и постдипломаца који се баве медијима из свих крајева Русије, Белорусије, Србије, Казахтана и Новорусије (бивша Украјина). Из Србије је било позвано осам представника од чега половина из Евроазијских и патриотских организација и по два представника сајта srbin.info и нашег листа (Геополитика, прим. прир). Организација скупа је била на највишем нивоу.

Само три дана напорног рада и предавања која су трајала од ујутру до увече са кратким паузама, су била довољна да потпуно промене гледишта ових младих људи са Евроазијских простора, на медије, информационе ратове и улогу њих самих као стваралаца јавног мњења у својим државама. Почев од првог па све до последњег предавања из публике су се често могли чути узвици изненађења када би препознали технике о којима би предавачи говорили. Посебно код слушалаца из Новорусије (бивша Украјина), Србије и Белорусије које су под највећим ударом техника обојених револуција!

Овај Скуп је практично био врло добро осмишљена обука младих медијских делатника, како да препознају и супротставе се стратегијама и техникама специјалног рата против својих народа у области медија и информационих технологија. Да би се информације боље схватиле а и да би од скупа било што више користи – осмишљен је пројектни задатак за учеснике: у вечерњим часовима рад по групама на писању „Приручника за лидере јавног мњења“ у коме су кратко и практично објашњени кораци на коришћењу јавних гласила у функцији одбране од деструктивног и антидруштвеног деловања западних електронских медија. Овај приручник је стваран тако што су полазници својим вршњацима презентовали материјал који су чули на предавањима професионалаца – тако да млади људи из свих крајева Евроазиског пространства могу у својим срединама препознати и супротставити се нападима.

Информациони ратови

Први дан је почео са, без преувеличавања се може рећи, шокантним предавањем које је одржао Игор Јурјевич Нежданов, руководилац сектора за информационе ратове у „Лабораторији перспективних пројеката“ (која између осталих сарађује и са државним органима Руске Федерације) а тема је била „Информациона конкуренција. Технике манипулације друштвеном свешћу кроз медијске канале и интернет“. Следила су предавања мр. Николаја Николајевича Малишевског, са Белоруског универзитета са темом „Политички амбијент, који утиче на динамику интеграционих процеса“ и др. Станислава Димитриевича Фурте, професора Више школе за финансије и менаџмент при Председнику Руске Федерације, са темом „Управљање пројектима: стварање и управљање пројектним групама, планирање пројеката, разрада ефикасног процесног модела пројекта и подела пројектних улога“.

Други дан скупа је одпочео радионицом са темом: „Мисаона офанзива на тему Глобални рејтинг етичности“ где су учесници позвани да заједнички осмисле параметре за рејтинг државе у стратешким анализама Института Економских Стратегија које ради за државне органе РФ. Следила су предавања Јурија Анатолевича Чекчурина, водећег тренера Института савременог НЛП, са темом: „Базични принципи неуролингвистичког програмирања. Процес преговора, лична интеракција и психолошки типови“ и др. Мариане Анатољевне Кочубеј председника научно-консултантског савета при Антитерористичком центру СНГ са темом: „Манипулација колективном свешћу. Информациона политика и безбедност државе“.

Трећи дан скупа је почео радионицом: „Мисаона офанзива са темом Ново финансијско окружење ЕАЕС“ где су учесници скупа позвани да заједнички поразмисле о будућим догађајима и вероватним краховима на финансијским тржиштима и могућим реакцијама држава чланица Евроазијског Економског Савеза. Круна скупа је било предавање др. Александра Иванов
ича Агејева, генералног директора Института Економских Стратегија РАН под, наизглед, скромним називом „Уметност међународних преговора“.

 

Данас су практично свака нација, свака национална држава и друштво на удару америчког хегемонизма. И њихови савезници а посебно непријатељи. Овај надзор је сталан и у тренутку када одређени центри моћи одлуче да у некој држави треба реаговати у одређеном правцу, активирају се адекватне технике да би се одређена држава или друштво нагнали да поступе на одређен начин. Најчешће „објекат“ деловања није свестан величине ни техника нити правих циљева данас већ легендарне „америчке меке силе“. Последице се лако препознају али су механизми и технике припреме и деловања оно што још увек није широко познато. Зато је било потребно бар делимично младима осветлити ову опасност.

С обзиром да се овај напад „меке силе“ одиграва у неколико димензија, на неколико „нивоа“, било је потребно организовати предавања из разних области да би се прво схватила стратегија и тактика напада и након тога могла схватити могућност одбране.

У најкраћим цртама: електронски информациони рат, психолошки модели и могућности манипулације и врбовања за сваки од типова личности, начини организације НВО и привлачење чланства, методе регрутовања, улога медија, такозвани „прозори Овертона“ (Overton window), …

Прво предавање је било о „информационо-психолошком рату на интернету“ што је иако мали али веома важан део ширег сукоба. Циљ овог рата је рушење инфраструктуре доношења одлука и навођење људи да доносе одлуке у смеру који је агресор задао.

Семинар лидера јавног мњења Москва-Минск-Београд-Астана 11-13 новембра (ФОТО: http://ekcs.rs – Горан Тешић)

Човек доноси одлуке у складу са информацијама које добија из спољног света. Постоје психолошки филтери који сортирају информације. Искуство, схватање добра и зла, морал, поштовање закона, логика… су филтери који заустављају и одбацују неправилне информације. Филтери могу неутралисати на неколико начина, али постоје два најважнија.

Први начин су емоције. Под утицајем емоција, (хумор, љутња, јака радост, афекат, смех…) човек може прихватити информације и донети одлуке које неби донео у нормалним околностима. Тако да се уз помоћ емоција може савладати филтер и штетна информација ће ући у процес доношења одлука.

Следећи начин савладавања филтера су искуство и ранија знања. Доношење одлука и размишљање су веома напоран процес за организам, тако да човеков разум штеди енергију тиме што препознаје раније спознате појмове и односе и лакше их пропушта кроз мисаоне филтере без детаљних провера. Чак и ако ове информације противрече свему другом. Јер ако човек види нешто што већ познаје не укључује логичку проверу. Ова два принципа су темељ за 90% техника манипулације људима. (Реклама, бренд и бизнис репутација су такође неке врста информационог рата.)

Интернет је идеално окружење за вођење оваквог рата и то је разлог зашто САД интензивно раде на ширењу интернета по целом свету. Тамо где нема инфраструктурних основа, интернет се шири помоћу дронова, аеростатних балона или сателита.

Психолошке претпоставке информационог рата на интернету:

1. ефекат „прве љубави“ – по аутоматизму се верује ономе што се прво сазна;
2. „ефекат стада“ – човек инстиктивно верује у оно у шта многи верују;
3. „социјалност информације“ – човек више верује другим индивидуама него агенцијама или саопштењима;
4. ефекат „држ’те лопова“ – ко се правда тај је крив;
5. „негативан ефекат“ – више се верује негативним информацијама;
6. „визуални ефекат“ – више се верује информацијама које су праћене илустрацијама или видео материјалом.

Три су канала путем којих човек обично прима информације током дана. Интернет претраживачи, новости и друштвене мреже. Али постоји „зачкољица“: сервирање ових информација одређеним редом тако да се код читаоца постигне одређени ефекат и створи одређени утисак у складу са напред наведених шест претпоставки информационог рата. Управо на овим изворима информација се специјализују „бот-мреже“, „трол-мреже“ и „алгоритми рејтинга“. Коришћењем следећих начина (ово нису сви начини):

1. многоструко понављање (код човека се ствара утисак да „сви тако мисле“ и активира се „инстинкт стада“);
2. избацивање информације на врх рејтинга – ова информација се прва усваја (ефекат „прва љубав“) и све касније информације се оријентишу на њу;
3. стварање илузије значаја информације – корисници несвесно и полако почињу да прихватају жељени ментални склоп и ставове.

Циљ оваквог информационог рата је увек само један: сервирати објекту (човеку) одређену идеју и усадити му ту идеју мимо психолошких филтера који га бране у нормалним околностима.

Које су техничке претпоставке овакве примене „меке силе“?

САД су у оквиру „обједињене кибер команде“, инсталирале и умрежиле четири супер-компјутера од којих сваки појединачно има потенцијал да складишти и обради три пута већи обим информација од целокупног постојећег (видљивог) интернета. Колико су ови компјутери велики и јаки, јасно осликава чињеница да је за сваки од ова четири компјутера додељен по један блок нуклеарне централе који ради само за њега.

Ови компјутери региструју, обрађују и складиште практично сва писма, сву преписку, све видео садржаје, све СМС поруке, све телефонске позиве, све банкарске трансакције и све камере видео надзора. Сви ови подаци се складиште и стварају се базе података и „лични досијеи“ свих особа које се појављују у електронским комуникацијама! Треба имати у виду да су свих седам рутера који чине „кичму“ интернета у целом свету у власништву Американаца.

Развијен је посебан програм који на основу фотографије (11 тачака на глави) може препознати одређену особу и након тога претражити све фотографије које су икада објављене на мрежи и наћи где се и када она појављивала (зато су камере видео надзора такође умрежене).

Већ постоје а и даље се развијају аутоматизовани програми који са великом тачношћу преводе са енглеског и на енглески 24 светска језика, чиме се постиже да је највећи део преписке „читљив“ у реалном времену.

Практично свако од нас већ има свој досије и свог „великог брата“ у Америци!

DARPA, IARPA и ARL

Само у 2012. Години Представнички Дом Конгреса САД је одједном донео неколико закона везаних за «информациону безбедност»: The Cybersecurity Enhancement Act of 2011 (Закон о јачању кибер-безбедности), H.R. 2096, Advancing America’s Networking and Information Technology Research and Development Act of 2012 (Усавршавање у области мрежних и информационих технологија), H.R. 3834, Cyber Intelligence Sharing and Protection Act H. R. 3523 (Закон о размени и заштити обавештајних информација), Federal Information Security Amendments Act H. R. 4257 (Допуне федралног закона о информационој безбедности).

Носиоци информационог програма САД су три агенције: DARPA, IARPA и ARL.

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency – агенција за напредне истраживачке одбрамбене пројекте) – агенција Министарства одбране САД која је задужена за развој и коришћење нових технологија у оружаним силама. Буџет за 2013-2017 је 1,5 милијарди долара.

darpa-200x104Ова агенција развија целу „породицу пројеката“ усмерених на „информационо – психолошке ратове“ (Terrorism Information Awareness – TIA – анализа огромне количине неповезаних података из отворених извора на интернету и налажење скривених веза, има неколико подсектора: аутоматизовано превођење разних језика, препознавање ликова и слика, анализу неповезаних информација као што су промет и плаћања, резервација хотелских соба, куповина карата за превоз, куповина одређених хемијских супстанци, возачке дозволе и лична документа, добијање виза,…; Machine Reading Program (2009.); Integrated Crisis Warning System (2010); Anomaly Detection at Multiple Scales (2010.); Math for Social Networks (2011.); Plan X (2012.); Automatic dossier (2012) – по наруџби DARPA војни подизвођач Raytheon BBN Technologies је створио компјутерски систем који аутоматски генерише досије грађана и организација скупљајући податке из доступних извора –социјалне мреже, форуми, чет, блог,..) а поред тога систем аутоматски идентификује „објекат“ и по „индиректним“ везама – фото и видео материјали, глас, радио,…; ICArUS – Интегрисана неуро-когнитивна архитектура за извлачење смисла из текста; KDD; SCIL – социјално-културни садржај језика у текстовима, налажење националних, социалних, културних особина језика; TRUST- аутоматско повезивање података из разних извора на интернету; Reynard – такође претрага све преписке и отворених извора по задатом смислу.

IARPA (Intelligence Advanced Research Projects Activity – Агенција за перспективна истраживања обавештајне заједнице. Основана 2006 године за потребе 16 владиних обавештајних агенција. У оквиру IARPA је створен центар за истраживање социјално-когнитивних мрежа Social Cognitive Network Academic Research Center (SCNARC) – намењен провери и примени теоретских модела неограничених мрежа са великом количином података. Такође је створен истраживачки центар Composite Networks: Understand, Predict, and Influence за проучавање људско-рачинарских мрежа.

iarpa.jpgУ оквиру овог мегапројекта је такође саздана „Алијанса колаборативних мрежних технологија“ The Network Science Collaborative Technology Alliance (NS CTA) чији су оснивачи ARL, SCNARC, центар за истраживање информационих мрежа INARC, центар за истраживање комуникационих мрежа CNARC и центар за трансдисциплинарна мрежна истраживања IRC. Задатак свих ових структура је исти: повећање могућности људи и компјутера који раде у заједничкој мрежи. Сем ових IARPA има и мање пројекте: Aggregative Contingent Estimation (ACE) – колективна свест и управљање њом; Metaphor – проналажење и структурна анализа културних традиција, специфика комуникације и колективне свести проучаване нације; FUSE – праћење необичних тема, нестандардних решења,…; Sirius – коришћење техника игре за дефинисање и управљање когнитивним предубеђењима, за формирање стабилних психотипова, …;

Зачуђеним слушаоцима је чак приказан кратак документарни филим у коме на тргу у Бриселу, „бели маг“ случајним пролазницима „прориче судбину“ и говори најинтимније податке о њима самима. У позадини је камера која сними пролазника и екипа „анонимуса“ који под маскама за неколико минута препознају особу, пронађу њено име и претраже све доступне базе података. „Бели маг“ у увету има „бубицу“ преко које му јаве све пикантерије о њој. А ово је ипак само релативно аматерски урађен филм.

Како се овоме супротставити?

Русија је нажалост тек пре нешто више од годину дана почела на државном нивоу да се озбиљније бави овим проблемом али су основне технике (бар делимично) већ јавне: пратити ситуацију на свом информационом пољу (регистровање ланаца тролова и техника ботова противника у свом информационом пољу, технике рада, циљеве,…); унапред створити своје структуре за одбрану (већ постоји најмање двадесет руских берзи електронских налога, ботова и тролова, које се највећим делом користе за комерцијалне намене али могу у сваком тренутку бити ангажовани); користити методе идиректног одговора (покретање и „распаљивање“ тема које скрећу пажњу).

Али напади „меке силе“ се не завршавају само на широком охвату интернет аудиторије. Потребно је такође пратити и бранити се и на психолошком плану. Када се погледа осам главних психолошких типова и то упореди са саставом учесника „обојених револуција“ – постаје јасно да су неки типови људи (односно наших суграђана) у потенцијано већој опасности од других. Овде на сцену ступају психолози и тренери Неуролингвистичког програмирања који дефинишу друштвене групе, слојеве становништва на које треба обратити пажњу јер ће напади највероватније бити усмерени управо на њихово мењање свети и погледа на свет. (Сетимо се оног „великог брата“ који је највероватније већ направио психолошки профил за такве наше грађане).

У сваком друштву постоји отприлике 3-5% људи који су урођени лидери. У суштини ради се о психологији и ставовима тих 5% грађана који могу повести масе… Сваки психолошки тип има своје „слабе тачке“ гледано из угла утицаја на његову свест и сваки има своје „начине врбовања“ – придобијања за одређене идеје, светоназор… А врбовати се може и путем интернета. (Сетимо се уобичајене пароле обојених револуција: “путовања без виза!“ – а то је главни адут за „хипертим“ личности које су опет снажан покретачки фактор у својим друштвеним групама.)

informacioni-rat-shema.jpg-700x457

Постоји посебна агенција америчке команде која је основана само да би се бавила истраживањима јавног мњења и анализом „кризних питања“ у сваком друштву. Вероватно смо сви приметили и нисмо обратили пажњу колико је данас разних „упитника“ и „истраживања“ по свим могућим новинама, интенет порталима, дискусионим групама. Највећи део тих наизглед наивних упитника („шта мислите о насиљу над женама?“ или „дали мање образовани треба мање и да зарађују?“ или „колико сте пута путовали прошле године?“ или „дали људи других националности и других обичаја треба да славе са нама наше празнике?“ или „дали се кућни љубимац може волети као свој најближи?“….) су иницарани од стране ове америчке војне управе која годишње уради и по неколико стотина хиљада оваквих истраживања по целом свету.

Наравно ни најмањи део ових истраживања америчка војска не врши сама „својим рукама“: наручују се послови код реномираних агенција или чак организују разна такмичења семинарских радова студената а ови сами налазе начина да дођу до потребне информације. (На овом месту се добар део учесника семинара насмејао и у неверици вртео главом). Углавном за свако друштво се помно прате „могуће болне тачке“ на којима се може у потребном тренутку изградити раздор и тим сукобом управљати . Овде треба рећи да није реч само о политичким темема како се обично мисли. Сондирање стабилности одређеног друштва иде у свим правцима да би се одредиле енергије које се могу искористити. А када се дефинишу питања и носиоци могућег бунта – онда се на њих може утицати и другим психолошким средствима – да би се њихов проблем повезао са неактивношћу власти и гнев усмерио на Владу или на другу друштвену групу или на другу националност…sajber-rat-700x399

Наведен је пример пажљивог праћења друштвене групе „мушкарци, средња класа, 30-50 година“. Ова друштвена група је нарочито интересантна јер је „лакмус папир“ за стање у друштву и често је покретач дубљих друштвених промена. Она често може бити „језичак на ваги“ који од младалачког бунта и распеваних демонстрација „претегне“ на револуцију.

Све ово, колико су начини напада, толико су уједно и начини одбране. Праћење стања „шавова“ у друштву и превентивно дефинисање и рад са одређеним циљаним групама. У том смислу и јесте улога младих лидера јавног мњења који би у свом будућем раду требали да обраћају пажњу на стање у друштву око себе, раде на друштвеном јединству а уколико неки проблем превазилази њихове могућности да знају како да алармирају и покрену ширу друштвену акцију.

Болно искуство са Украјином је напокон пробудило руског медведа када је у питању „мека сила“ и могућност вођења политике и психолошког рата, утицањем на становништво и манипулисањем друштвеним групама противника. Заменица Државног секретара САД Викторија Нуланд је званично изјавила да је обојена револуција „Мајдан“ у Украјни и њено припремање последњих година, коштала САД око 5 милијарди долара. За исти период времена Русија је на разне начине (директно и индиректно) помогла братску Украјину са преко 200 милијарди. А резултати ове „америчке инвестиције“ су очигледни.

Моментално је деструктивно деловање у Белорусији у пуном јеку (како је предочио предавач из Минска), на сваком кораку су видљиви знаци „белорусизације“ што је нови термин и означава постепено „развијање националне свести и самосвојности“. Процес је сличан америчком „помагању у самодефинисању“ неким другим нацијама (Црногорци, Хрвати, Литванци,…).

Срећом Русија је „ушла у игру“.

За крај, фасциниран свим овим информацијама (овај чланак није ни 1% информација и докумената које смо добили), Ваш дописник је поставио питање предавачу: кад је ово све овако развијено, какве су шансе мале нације као што је српска да се одбрани?
– Треба да развијате своје медије, да посебни државни органи прате ситуацију у медијском простору…
– Да, али чак је и наша држава премали играч за ове игре.
На то је предавач раширио руке, слегао раменима и уз добронамеран осмех изјавио:

– Држ’те се нас!

__________

ИЗВОР: geopolitika.rs – Слободан Стојичевић

7 replies »

 1. Грађани у демократском свету античке демократске Грчке су је славили а робови „познавали“ и били приношени на жртву, не под именом као у Египту, него су је прихватили под именом богиња Афродита.Хомосексуалац Сократ , Аристотел , живеше тада а Платон написа књигу закона „Република“ у оквиру демос-кратос. После доласка Сина Божијег наша браћа Грци су дошли себи и прихватили веру те сасвим лепо живеше у оквиру византије православног царства Божијег где је на првом месту био Бог као и у упоредном србско-илирском царству.Али су им са запада вечито и подсећали и мучили на њихове богове и богиње , дивећи им се и величајући их тако да су поклекли и пали и упали у јерес Богоборачког етнофилетизма у оквиру народа и нација,били узрок слабљења и пропасти византијског царства а „пријатељи са запада“ им не помогоше већ их оставише на милост и немилост турцима , исламу са Истока који су са Божијим допуштењем и по казни Божијој, немилосрдно побили, опљачкали и опет ставили у робство.На сличан начин су били преварени и заблудели Срби те и они по казни Божијој потпадоше под турско робство и бејасмо само робље без икаквих права. Али Срби са кнезом Славијаном оде далеко одавно те наста велика православна и законска наследница Византијско–србско-руско-грчког царства, Велика Православна Русија крштена у 9 веку.н.е.(јер није ни могла бити пре. Христа крштена јер није још била створена црква правоверна Христова).Платон , Аристотел, Сократ и остали грађани као и робови у античко доба су као и сви пре Христа били некрштени и од Бога одбачени те су муку мучили од потопа око 2 500 г пре Христа до Доласка Христа те не имадоше ни веру а услед тога ни љубав већ само ратове и страдања и велике болести и муке услед слуганства каменим и дрвеним боговима који су одмах себи нашли место да људима замене Бога а зато су и од Бога отпали и на земљу збачени као побеђени и за пакао душа припремљени,Нај већа жеља демона који су бесполна бића је да буду богови ,зато су и побеђени од Творца и збачени а они наставили да свој циљ иако створени од Творца над људима остваре и да буду богови људима.
  Да би то успели морају да их ПРЕВАРЕ. Зато су прве речи Божије људима на спасење упућене , „Чувајте се да вас ко не превари…“
  Творац људима , деци својој и чедима даде Разум како би могли да разликују Истину која је само једна од мноштва лажи које су онога а како ми Срби то одавно из црквеног учења знамо , који је и сам лажа -сатане и његових побеђених и палих анђела.
  Преварише се па као створени анђели објавише рат Творцу своме.И бехаху побеђени и у ад бачени.Не откривајући ту тајну модерним људима ,преварише и људе створене да рат Творцу Богу објаве а ко тај рат може добити ? Творац или они које Он створио а на њега преварени кренуше? Сваки човек ако има Разума или бар још мало Ума зна ко ће у том васељенском рату победити.Две и по хиљаде година људи нису имали помоћ Божију ( од потопа до Христа) .Од Христа СВИ људи света имају помоћ Божију и спасење у оквиру Цркве Православне , Католичанске ,Једне и Свете Бога Христа Цркве као што је и Он био Један.Како на земљи , тако и у вечном животу душе јер душа је вечна и живи вечно док је овоземаљски живот кратак а тело труло и пропадљиво.Хришћанство није дато само јеврејима ,намера Божија је била да се кроз њих и преко њих оно прошири на све народе и нације света.Хришћанство ( не комунизам ) је јединоспасавајуће за све људе света, како каже у посланици Ефејцима ( 4,5) – Један Господ,Једна вера и Једно крштење.Божије јудео хришћанство данас може бити само православно хришћанство и никако се другачије не може звати јер Православље својим учењем не одступа од Христа ни једним словом и начином како је Христ у аманет то свим људима оставио на спасење људског рода.Данашњи јевреји чекају свог месију који треба да дође само зарад њих а остали ко преживи , бити само њихове слуге јер нису препознали Христа већ одбили Његову веру а Њега убили.Две хиљаде година потомци фарисеја који вероваше само Старом Завету невидећи да само у Новом Завету стоји спасење јер је у њему Истина а Стари Завет да је само припремна вера као и њених 10 Божијих заповести које ми православни поштујемо али је она само припремна вера за савршену веру Христову која нам је дата Новим Заветом када нам је дата и слободна воља и избор за кога ће се људи определити и за шта. Истину , Бога Христа или много лажи оног другог господара.Та воља и избор је и за самога Оца Његовог а по речима Његовим , светиња и тако ће људима спрам избора и бити – народним речима Творац ће то створенима и допустити , дати. И сваки дан нам свиће само зато да би се за Истину или оно друго и ове друге определили.За Творца или богове и идоле?

  Свиђа ми се

 2. Тако је египатски „бог мудрости“ ТОТ био приказиван у облику мајмуна Бабуна.Мешање животиња и људи је у Египту било уобичајено.Па се „богиња материнства и плодности звана Хатор приказивала са главом Краве.Хатор значи у преводу Дом.Та египћанка проглашена за богињу имала је главни храм у Дендери. Њен син а под именом Хорус је био проглашен за „бога времена“а она је сматрана за ћерку бога сунца званог Ра.Њен син Хорус је сваке ноћи одлазио на починак у њен шатор или тор.После такве љубави у шатору ујутро би се будио пун нове енергије и најављивао и доносио „нови дан бљештавог светла“.Хатор је сматрана небеском богињом и представљена у облику Краве која је родила универзум.Имала је обележја Говеда ( кравља глава , уши,рогови , фризура…) Сматрана је и богињом музике и песме и задовољства али је пре свега била „богиња месеца“Важила је као заштитница трудних жена и бабица .
  Када се Хатор удала за свог сина Хоруса добила је име исис.Од њеног имена се сматра да потиче и ознака за долар а ту је наравно и свевидеће Хорусово око и египатска пирамида.Тако је Крава постала нај светија „света“ животиња.То показује и доказује да је и данашња „крављизација“ паганска и зверска ( вакцинација).Састав вакцина чини лимфа из инфициране краве да би се добила кравља лимфа из њеног крвотока.Такође и бубрези мајмуна…како би се крављизовали људи који су постали од мајмуна или направљени мајмунима и у н.е. после Христа где им паганизмом замењују јединоспасавајућу веру.

  Свиђа ми се

  • А грађани који су поверовали великом инквизитору , брату ,оном другом господару и његовим „ванземаљцима“ и сарадницима, којима их у исто време плаши те са психолошког аспекта плашећи их, даје лажни привид како смо сви на земљи „људи“,сматрани за људе, неко више неко мање а они нај више јер имају моћ те ће их „као они нај пре сачувати“ од „најезде ванземаљаца“ јер имају „моћну војску“ и оружије,док се грађани света разоружавају демократским путем.Даклем – елем грђани који повероваше да је рај под њим на „округлој земљи мајмунској“ ( опс! мајмунској? Макмун је прво корачао њоме а тек после мајмуна човек,тако да човек – људи , народи и народности :-), грђани демократске еволуције која траје , НЕ РАСПОЛАЖУ никакво право на мајмунску земљу и земљу округлу као лопта , свете Краве богиње Афродите,Нимрода и осталих „богова и богиња“).Такви грђани који верују да је „царство земаљско а где човек постаје „бог“ на земљи могуће РАЗЉУТИЛИ су та бесполна и беспилотне летилице саме по себи , „богове“ који то место ЧУВАЈУ и ЧУВАЋЕ само за себе јер по њима, само они могу бити „богови“ а људе из дна душе мрзе то им је нај већа жеља била још од када су као анђели створени Божији ПАЛИ у жељи да постану богови,па побеђени и збачени од стране силне војске Арханђела Божијих,да људима буду богови.. И тешко таквим грђанима јер човек може бити по њима само ВУК другом човеку а никако бог те ће морати сви такви да им се принесу и већ се приносе на модерну жртву правим и једино могућим „боговима“ који већ сматрају да је земља само њихова а њихов велики брат једини бог на земљи као пре доласка Христа Бога послатог људима на спасење од Творца.Јер су се људи великом брату приклонили и у њега и њему верују,њему се већ исповедају и клањају.Па му плаћају порез на становање и живот на земљи иако стамбени простор не доноси добит коју у виду пореза по закону морају да дају великом брату нераднику и њиховим савезницима.И не постављају питање кад се мора , мора се , Богу Божије , Цару Царево а грађани немају појма ни ко је велики глобални брат ни шта је, па лупетају из незнања неки вичу амерка , неки Русија , неки …А демони се боје да човек не би постао оно што су они били,па отпали и не бејаху више.
   И повратак им је у Царство Небеско од Творца ЗАБРАЊЕН. И нема им спасења.Горди,љубоморни и завидни на спасење људи.Јер знају да ако се људи Богу врате и у вери Обоже постаће као анђели и биће то, за разлику и у односу на њих који као поражени у Васељени свакако завршавају у паклу , аду , и вечном мучењу душа.Биће то и као мученици Божији.Зато их „вуку“ себи за савезнике.
   Те све чине да то тако не буде и људе од Бога и вере одвоје и ставе под своју тоталну контролу.
   Они који повероваше у ову и остале лажи , како нам истинитим речима рече Свети Исак Сирин , мучиће се у паклу заједно са њима из разлога јер не могу да поднесу да их неко јарко воли“.Тај неко је Творац Наш.
   Ко и поред свега мисли да је на добром путу и да му је ту где је, место,за такве ево упозоравајућих речи Св. Филарета Московског:
   „Ко сматра да је на добром путу или на свом месту тај је себе уклонио са пута Божијег.“
   Нека је на размишљање свима , потомцима Трачана,. Илира и Светих Сораба Божијих.
   Као што је Господ људима у завештање оставио Дугу под сводом небеским као завештање и обећање људима да никада више неће на њих пустити ПОТОП, тако је обећао и да ће СВАКИ човек на земљи Божијој под небеским сводом , бити УПОЗНАТ и да ће сазнати за веру Бога Христа , на овај или онај начин.То је Божија воља и намера коју НИКО неможе спречити јер Божију вољу и помоћ, по речима Светог Србског Владике Златоустог Николаја , “ не могу спречити ни људи ни демони.Свемогућем Богу ништа није тешко а препрека је у нама самима.“
   А Божија помоћ је сада више него икада потребна србском и руском народу као и свим осталима и сваком човеку на планети како би се спасили од поретка мрзитеља и непријатеља људског рода,поретка, који му сами не знајући шта раде уводе на своју штету и штету и пропаст целог човечанства.
   Србију може спасити само Бог, под условом да се Срби Богу и вери врате и за своје отпадништво покају те престану да верују разним идолима и дрвеним и каменим боговима, „отворити очи Русима“,показати прави пут, што је и Божија замисао и спречити и одложити на тај начин своју пропаст и пропаст великог дела човечанства и крај света који би у том случају Творац одложио на спасење многих душа,опстанак човечанства,на радост хришћана , анђела и свих осталих по јерархији у Васељени , Царству Небеском радост свих Светих, Светога Саве што уз Бога Први Седи и Самога Бога Творца Нашега !

   Свиђа ми се

 3. Сви грађани света су њихови „кућни љубимци“ јер је то временом постало избор и воља самих грађана који су бивајући све више модерни све више као људи падали ,падали и отпадали од свега што је људско и Божије.Те зато у жељи за конфором и повратку изгубљеног пра-родитељског раја на земљи а који је немогућ и једна је од нај већих превара над поробљеним људским родом, грађани Тривали и Илири,пореклом Срби, „виде“ и оно што је невидљиво и чега нема и не постоји.Само то им је глобално и допуштено да виде.“Маглу“.Да Бога Творца не би могли да виде ,да се себи вратили и својим коренима не би?
  Па виде „сателите“,па виде округлу лопту земљу / људском руком направљен глобус / , па виде „ванземаљци“ или им се само привиђају, па виде и осећају да се округла лопта под њима ошамућенима „врти“ око „сопствене осе“ , па виде да се исти глобус ( којег врте од забавишта , навикавања ради),психе ради,“окреће“ око онога што је нај битније ( а да ли је?)и што им је у „учену“ свест и подсвест усађено а то је ванземаљац звани Ра, око ког се сви грађани окрећу,ког и на тај начин славе и клањају му се а све то при тако великим брзинама глобуса у зависности колико ју је већ који „кућни љубиац“ , сопственом руком завртео. Просек „окретања око сопствене осе глобуса је 1680 км на сат а на „половима“ глобуса / иако постоји само један и то јужни пол / је брзина већа / 1900/ а о брзини окретања око преновоеричара ванземаљца још живога духа / све до страшног суда/ званог Ра а није Радован јер србски Радован „радо ради и воли рад Божији а по казни Божијој људима јер од Бога отпадоше пра родитељи наши, те нам је дато да се мучимо у зноју лица свог,радом својим …?
  И ето тако стигосмо до „теорије еволуције“ настале из дијалектичког материјализма и друга дарвина и суштине „небитних“ за постојање и бивствовање, оних социјализованих и учених од обданишта ,забавишта до осталих „глобалних и већих нам школа“ свестког злог духа ученог, ванземаљца духа званог Ра.Он их је томе и научио, да су небитни и у пролазу само,да живе за данас јер веру им у себе тако учврстио и то им у свест још као малој деци када се нај више „примају“ усадио а онда их даље учио па како је ко већ научио али „мрежа“ је пуна.Неко је стекао његово високо знање и спрам „знања“и звање,одликовање и титуле и плату спрам „знања“, док огромна већина за тим „знањем“ само машта и жуди због титула а још више плата.А нас Илире, уз остале који не поседујемо његово „знање“ и све наведено што уз то иде ,“умал да убеде “ да је земља округла лопта и да се „окреће“ а да је Ра статичан ,постојан и на „кугли земаљској“некоме једини битан ( пр.аут. земаљској? Зар није „Земља Божија и све што је на њој)? Зар није земаљско под небеским Божијим сводом, замалена царство…? Неко би рекао „под Куполом Бога Творца“ Који је све савршено створио и оно нама оком видљиво као и невидљиво.
  Од дарвинове „еволуције“ која траје наста човек од водеземца а онда и од мајмуна или је направљен мајмуном све једно је и исто је,услед „великог праска“,случајно као и „кугла земаљска“,што наста случајно? Шта је мајмун био и остао? Животиња.И животиње имају душу? Имају.Да ли је еволуцијом од милијарду година та душа из мајмуна прешла и прелазила у човека приликом настанка човека? „Учени“ друг Дарвин нам није то објаснио? Прећутао је и зашто данас мајмуни не еволуирају у људе?Еволуционисти прећуташе зашто је дух Ра / уз остале ванземаљце / битан а човекова душа и дух , не битни? И шта је са душом мајмуна?Оста ли у мајмуну или пређе у човека пошто поста мајмун?И индијанске поглавице и врачеви су тврдили да душа људи уђе-пређе у пса.
  Шта је оно што је људима од Бога Творца дато а животињама није и по чему се од њих људи створени по лику Божијем, разликују а као словесна бића?Творац нам даде Ум и Разум и говор уз остале таленте јер прво беше РЕЧ а онда пре 2015г и слободну вољу и избор,хоћемо ли остати и бити људи Божији или се претворити у мајмуне-животиње и остати без Божије помоћи и могућности избора који животињама НИЈЕ од Бога дат.Нај већи човеков пад и први пад је Адамов пад.Од тада човек постаје телесно биће ,тело стари и умире.Постаје болестан и подложан болестима.То беше 5 509 г пре доласка Христа Бога ( п.н.е.) 3 000 г од настанка света а око 2 500 г, пре н.е.све до великог потопа који Творац одрекавши се људи на Своју земљу „пусти“,услед све већег отпадништва и греха,смањи људима и животни век на максималних 120 година ( Адам живеше 930,Ева 650, Аврам 900, праведни Ноје 950 као и остали ,,,не битно али стотинама година).После потопа наступа ново отпаништво од Бога и античко доба од вавилона преко асирског,египатског,персијског,грчког,римског царства,где се Господ обраћао људима преко пророка Својих и наговештавао долазак сина Божијег,сажаливши се на људе који имаше само страдање , несрећу и смрт,услед пада наших пра родитеља Адама и Еве и подпадање под власт сатане који би исти дан збачен на земљу када Бог створи Адама и Еву.И посла Господ Сина Свога ради спасења људског рода како би Победио смрт и доказао да смрт није крај живота те да постоји живот вечни душе.До Васкрса Христовог,када је показао и доказао свим људима да ће се исто њима десити , /све душе су до тада ишле сатани у ад/,када је прославио Бога у човеку и човека у Богу и показао да је једино Он , Пут , Истина и Живот те да само преко Њега и после Њега цркве Његове ,која је за све људе света јединоспасавајућа ,те да само тако имају спасење и живот вечни после смрти пропадљивога тела овоземаљског у Царству Оца Небеског.
  Срби, потомци Јафетови су још у првом веку н.ере прихватили Хришћанство и коначно га прихватили у 8 веку н.е.Ко може да се похвали са 13 векова хришћанства те има пуно право да каже да је народ Божији?И као такав зна шта је равно и пљоснато а шта је лопта и спорт?
  Син Нојев, Јафет је имао 7 синова.Од његовог сина Тираса су настали Тирасени тј.Трачани. О њима говори историчар тога доба Јосиф Флавије – међу Трачанима је било нај познатије и нај способније племе Тривали или Трибали.Током тог периода историје Србе су називали Тривалима.Тривали су тада живели у Поморављу и на територијама данашњих србских земаља, обухватајући и данашњу Бугарску.Византијски писци и историчари су управо Србе називали Тривалима а владаре из немањићке династије Архонтрима Трибала.Великог србског жупана Стефана Немању звали су Великим Архонтром Трибала а краља Милутина Владарем Трибала .Србе су у исто време називали и Илири јер смо потомци Илира.На западу су Душаново Царство називали Магнум Илирикум чак и касније у аустро-угарскоји до 20 века Илиро Срби.Покривали су територију скоро целе Југославије на западу,србске Албаније и све дуж Сињег мора ,целу Далмацију,Херцеговину…
  А Нимрод ( побуњеник против Бога у преводу) из Вавилона што сагради вавилонску кулу услед страха од Бога и новог потопа јер подиже људе у револуцију против Творца?

  Језекиљ 8;13-16

  „Нимродова смрт била је оплакана у целом Вавилону,
  његова жена Семирамида прогласила га је богом сунца.
  Касније када је родила сина Тамуза,прогласила је, да је
  то дете Нимрод који се поново родио.У религији која је из
  тога настала,дете и мајка постали су предмет
  обожавања.“
  Те се стално „рађао“ и рађао под разним именима.

  Свиђа ми се

  • Ако је од водоземца настао мајмун који је крочио из воде пре човека на земљу онда је ово округла земља и лопта мајмунска?
   Дарвинова теорија еволуције срушена у 12 мин- јутуб 🙂

   Свиђа ми се

 4. Мир Божији, Христос се Роди!
  Не бојте се грађани света , републиканци. Сателити НЕпостоје.Нити могу постојати. Да постоје не би гоглеов комби ишао по земљи србској и осталим земљама,те снимао сваку стопу земље од места до места, него би то било снимано из „сателита“ којих лажу да има око 50 000 у земљиној орбити.Људи кажу још и да су сателити величине једног мањег аутобуса па се зато невиде а види се млазни авион на висини 6-7 км ?
  Па хајте молим вас драги грађани демократског глобалног света?Где то има? Онако по сербски речено : „нигде неима!“
  Ако Сораби знају „од памтивека“ да сателити под сводом небеским Божијим непостоје зашто то незнају грађани демокрадског света?
  Боре се противу глобализма а верују глобалној наси па не могу свим светима из нашег србскога рода да верују,ни светом Сави Првом од свих светих до Бога што седи,ни светим мученицима који никада не би допустили да живе у републици ни под демократијом у њој јер знају шта оне за србство и свете србске територије глобално и заједно са насом значе као и чије су републике и демократија ако Бога Христа нису.

  Свиђа ми се