АКТУЕЛНО

ПУТОПИС: СВЕТА ГОРА – Каруља (ФОТО)


Каруља

Каруља

Овај путопис о Светој Гори представља комбинацију, по речима оног ко је све записао, његове претходне две посете овом чудесном месту, са посебним нагласком на одлазак на светогорску пустињу – Каруљу. На радост свим читаоцима који немају прилику и можда никада неће тамо отићи, ово је диван преглед места, али и верно представљен живот пустињака у овом суровом делу Атоса, са искуством ходочасника-планинара која су на том путу имали, са причом монаха које до сада сигурно нисте чули.

Манастир Свети Павле

Манастир Свети Павле

У 08:00 хватамо глисер Micro Agia Anna до каруљског пристаништа. Пловимо покрај Светог Павла и убрзо нам се указују каруљске испоснице. Са узбуђењем и нервозом ишчекујемо тренутак пристанка на каруљски док. Питамо се да ли смо заиста кадри и довољно храбри да се спустимо у тзв. унутрашњу Каруљу.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Испоснице на Каруљи

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Испоснице на Каруљи

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пењемо се степеницама ка каруљском скиту. Након 10 минута долазимо до скита Каруља. Скит се налази на месту некадашње келије Стефана Каруљског, српског старца познатог још и као Папа-краљ. Овај подвижник боравио је преко 40 година на овом месту, да би се потом преселио у манастир Сланци код Београда, где се и упокојио 2001. године. На месту његове изгореле келије сада је леп скит са црквом посвећеном Светом Сави. Настојник скита је отац Атанасије, Рус. Пре старца Стефана, у овој келији се подвизавао старац Софроније Сахаров, духовно чедо старца Силуана и аутор књиге о овом руском светитељу.

Доста руских монаха се подвизава у овом делу Атоса, може се рећи да они чине већину у овој необичној насеобини. Руси су нас дочекали као најрођеније и са нескривеном радошћу. У односу на друге православце, нас Србе нарочито поштују и цене, због тога што смо једини који се колико-толико опиремо злу са запада и ЕУ. Оно што нас је задивило код ових монаха је њихова јака вера и постојаност у њој, што се одражава и у њиховом ставу и самој појави. Високи и јаки, правог држања, продорних, светлих очију и дубоког гласа, ови подвижници заиста личе на православну војску. Распитујемо се за наше монахе на Каруљи, Симеона и Серафима. Након што смо на екс испили руску ракију-траварицу, отац Атанасије излази на балкон на коме се налази оно по чему је ово место добило назив, чекрк–каруља. „Патер Серафииим!“, загрмео је Атанасије са балкона. Одговора, међутим није било, претпоставка је да је Серафим у Хиландару, ипак је недеља пред Васкрс. Видели смо где је отприлике Серафимова келија и одлучујемо се да кренемо ка њој. Отац Атанасије нам објашњава како да се спустимо у унутрашњу Каруљу и саветује нас да ранчеве оставимо у скиту. Добијамо благослов и крећемо.

Пратећи упутства оца Атанасија, веома лако налазимо стазицу која води у унутрашњост Каруље. Чини ми се да од пристаништа па до овог места има око 15 минута хода. На почетку стазе налази се ланац за придржавање, који баш и није неопходан, а после и мердевине низ које се силази. Мало смо се забринули када смо на стени угледали окачене алпинистичке појасеве. Коментаришемо да сигурно нису ту без разлога.

SDC16313

SDC16308

SDC16316

SDC16318

Са мердевина се силази на једну стрму стену. На сликама спуст низ њу изгледа заиста језиво, међутим у стварности није тако. Ланци су приковани за стену и нема шансе да вам се нешто деси уколико се спуштате држећи се за њих. Наравно, потребан је опрез при спуштању, стена ипак није за потцењивање. Већ кад се једном спустите, сваки следећи спуст је доста лакши, јер већ знате пут и шта вас чека доле. Понављам, спуст није тако страшан као што изгледа на сликама.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SDC16321

SDC16325

Са стене се силази на уску стазицу са чије леве стране се налази Црвена пећина, како смо је назвали. У њој се подвизавао отац Данило, Србин-зилот, који се данас налази негде у Србији.

SDC16327

Пратимо стазу која иде уз стену и која ипак није толико уска као што се чини на фотографијама. Али, ипак није за тешки ранац на леђима.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SDC16332

SDC16333

Након пет минута хода долазимо до првих испосница. У некој од њих бораве и наш монах, Серафим.

SDC16334

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SDC16337

SDC16340

SDC16342

Чекрк- Каруља

Чекрк- Каруља

SDC16336

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Наилазимо на келију Св. Ђорђа. У њој се чува глава оца Никона, ађутанта Романових. Нажалост, нисмо ушли у њу, изгледало нам је да унутра нема никога ко би нам отворио.
Годину дана касније сам се вратио на ово место и ипак успео да видим унутрашњост келије Св. Ђорђа. Сада ћу да опишем тај необичан доживљај. Обичај на Каруљи је да, када куцате на нечија врата, обавезно изговорите молитву: „Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, помилуј нас“. На Каруљи су велика искушења и када становник келије чује ову молитву, отвориће вам врата. Наиме, ђаво због своје гордости не може да изговори ово „помилуј нас“, тако да, када изговорите молитву, испосник је сигуран да му демон не куца на врата. Ја ово нисам знао па сам покуцао и рекао „Христос Воскресе“, пошто је био Васкрс.

Отворио ми је отац Јован, Рус, крупан монах продорних плавих очију. Пустио ме је унутра и пажљиво осмотрио. „Јеси ли хришћанин, православац?“, упитао је. „Јесам, Србин сам!“, одговорих. „Па где ти бројаница, крстић?“, поново ме упитао отац Јован. „Ја сам планинар па се бојим да при пењању негде не закачим бројаницу и покидам, зато и не носим“, одговорио сам помало затечен. Јован ме посматра са смирењем и позива унутра у келију. Келија је заправо мања пећина, нека окапина, у којој је један део склепан од дасака, док је у продужетку озидана пећина. Ту се, поред много других, налазе и лобање Никона и Инокентија. Инокентије је у свету био богаташ Сибирјаков. Оставио је све, изградио скит Св. Андреја, замонашио се и упокојио овде на Каруљи. Недавно је проглашен за свеца. „Хајде да прво отпевамо нешто“, рече Јован и поче да пева „Христос Воскресе из мертвих…“, итд. Васкрс је, у свим манастирима на литургијама певају овај тропар, сви моји с којима сам дошао на Свету Гору знају да певају, само ја не знам. Тј., не знам правилно, замуцкујем и заборављам речи. „Како не знаш ово? Јел идеш у цркву?“, пита Јован, већ сам му сумњив. „Идем кад стигнем, недељом сам у планини па са планинарима обично обиђем неку цркву, а руски не разумем најбоље“, покушавам да се извадим.
„Треба да носиш крст“, рече Јован и даје ми једну кутијицу у којој је крстић. „Стави ово“, рече. Руке ми се тресу од пењања по Каруљи, мишићи ми се грче из истог разлога, али ипак успевам да отворим кутијицу и извадим крст. Стављам га око врата, међутим крстић пада на земљу, на крају конца није завезан чвор! Посматрам Јована, видим како ме гледа изузетно смирено, али схватам да му није свеједно, као да очекује да се догоди нешто непријатно. Знојавим рукама покушавам да направим чвор на крајевима конца, али ми не иде, материјал је клизав и никако не успевам да спојим крајеве. Јован прилази, узима ми крстић, нешто одмерава на мојим грудима, прави два-три потеза руком и чвор је направљен! „Прекрсти се, пољуби крст и стави га око врата“, рече Јован и мало се измаче у страну. Све сам урадио како ми је рекао. Јован ме проматрао још који трен, а онда се догодила потпуна трансформација!
Од потпуно смиреног и опрезног монаха, постао је радостан и весео као мало дете! Развукао је осмех преко целог лица и загрлио ме очински, са пуно љубави. У тренутку сам све схватио! Све време ме је испитивао! Моје незнање молитве, неношење крста и бројанице, незнање тропара и то што никако да наместим крст, све је указивало да пред њим стоји демон! Међутим, демон не би ни могао да целива крст, јер би га спржио. Ето каква све искушења трпе ови подвижници на овом најсветијем месту Свете Горе! Јован је радостан, настављамо конверзацију, он руски ја српски, али се све разумемо. „Колико имаш година, јеси ожењен?“, тачно зна шта да ме пита. „37, нисам“, рекох му. „Што? Егоиста?“, опет погађа у центар. „Па, има и тога, али знате, оче, већина жена у Србији има други систем вредности, битне су им материјалне ствари“, одговарам. „Ах, српске жене“, симпатично одмахује руком отац Јован. „Добро, реци ми, шта ти хоћеш од Бога?“, директан је Јован. „Хоћу посао, хоћу да се смирим се неком женом“, одговарам му искрено. „Добро, иди у цркву редовно, моли се, а и ја ћу да се молим, па ћемо видети шта ће бити“, одговара Јован с осмехом. „И не скидај овај крст, то је твоје оружје против ђавола. Када војник иде у рат он има пушку, а ти имаш ово моћно оружје против непријатеља људског рода“.
Поново ме загрлио с пуно љубави, потапшао по рамену и испратио са жељом да се поново видимо. Тачно 3 месеца након сусрета с оцем Јованом добио сам посао!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SDC16361

Сад се враћам тамо где сам стао. Пролазом између келије и стене настављамо ка каруљском уву, једном од симбола светогорске пустиње. Претходно смо пронашли, тзв., каруљски пут до мора, једну јаму кроз коју се можете спустити до обале. Фасцинантно! Ипак, не препоручујем спуст онима са вишком килограма, ове пречке ми не делују баш сигурно.

Каруљски пут до мора

Каруљски пут до мора

DSCN00201

Каруљско уво

Каруљско уво

SDC16368

SDC16369

Каруљско уво је крајња тачка обиласка унутрашње Каруље. Око овог места налази се доста келија, нас је Божја промисао одвела до келије младог оца Рафаила, Естонца. Она се налази преко пута ува, на једном узвишењу.

Келија оца Рафаила

Келија оца Рафаила

Као и сви становници ове пустиње и отац Рафаил нас је дочекао срдачно и са широким осмехом. Показао нам је келију иза које се крије пећина чији тунели воде 2 км кроз брдо све до скита Мале Св. Ане! Леви крак те пећине води до две мале кућице-испоснице на литици. Испричао нам је да су немачки ходочасници пре пар година ушли у ту пећину и никад нису изашли!
На моје питање како преживљава зиму, Рафаил ми је рекао да то није проблем јер је температура од 12 до 15 степени, незгодно је лети, због несносних врућина. Отац Рафаил нам рече да 300 м изнад њега живи отац Давид, Србин. То нас је баш обрадовало, коначно неко с киме можемо да прозборимо српски. Рафаил је изашао на једну платформу и повикао, онако, по руски: „Оће Давидеее!“ Ускоро се на високој литици указала прилика једног монаха, нашег оца Давида. Некако смо се споразумели довикивањем да се нађемо на главној стази за сат времена, проценили смо да нам толико времена треба да изађемо из светогорске пустиње. Мислим да не треба посебно напомињати да смо прво отишли у келију-пећину коју нам је Рафаил показао. И заиста, унутра се налази ходник који води ко зна где, леви крак је блокиран тешком кацом, тако да од силаска у испоснице није било ништа. У тунелу смо наишли на бунар, крст из Јерусалима и кости са жутом лобањом неког монаха-светитеља. Та келија је напуштена, њен последњи становник био је отац Андреј – Рус. Ту келију ћете препознати по овој цистерни и платформи која се налази на дрвету.

SDC16349

SDC16353

SDC16374

SDC16350

Могуће је, уз помоћ ланаца, попети се на стену изнад каруљског ува, али ту више нема келија. Мислим да се одатле, преко стена, може доћи скроз до келије Данилеја, али то је већ прилично напорна авантура.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SDC16373

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SDC16355

Изнад Каруљског ува

Изнад Каруљског ува

За петнаест минута већ смо на почетној тачки. Чудимо се како нам је требало овако мало времена за повратак. До каруљског ува било нам је потребно око сат и по, али у то треба урачунати претерани опрез при спуштању низ стену и наш истраживачки дух.

SDC16375

SDC16376

SDC16379

Враћамо се на степенице, узимамо ранчеве и крећемо на састанак са Давидом. Нема шансе да би нашли стазицу до његове келије-пећине да нас Давид није сачекао на путу. Отац Давид је такође зилот, једва да је превалио четрдесету, али је простодушан и радостан као мало дете! Невероватно како нам се обрадовао, као да смо род рођени! Одмах је изнео на трпезу сву храну коју поседује, једва смо га убедили да нисмо гладни. Претходно нам је показао своју „трпезарију“, два пања са даском између што представља сто и друга два пања поред „стола“ која представљају столице. Давид има и летњу кухињу, гомилу пепела прекривену решетком за роштиљ! Како је мало потребно човеку да буде срећан! Давидова келија је заправо пећина испред које је од дасака склепано нешто као предсобље. Заиста, шта човеку више и треба на оваквом благодатном месту? Причамо о разним стварима, како је у свету и шта се све лоше дешава, мене занима каква су искушења овде на Каруљи. Давид каже да су много већа него у манастирима, јер у манастирима због јаке молитве бораве само ситни демони, а овде међу пустињацима обитавају демонски „кнезови“. Свака келија има по једног, кнеза блуда, гордости, гнева и слично. Мада, каже, већа су искушења била пре 50 година него сад. Давид прича да је отац Данило једном док се молио видео монаха-демона у црној одежди и са очима које су светлеле јарко-црвеном бојом. Данило га је појурио али је овај ишчезао у пећини. За крај се сликамо са Давидом али, на његов захтев, те фотографије нећу објавити.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SDC16392

SDC16386

SDC16384

Напуштамо ово необично место препуни утисака и благодати. Закључујемо да је Каруља најимпресивније место на Светој Гори и једва чекамо да јој се вратимо. Степеницама идемо даље и за двадесетак минута долазимо до келије Данилеја, најбољих иконописаца на Светој Гори.

Данилеји

Данилеји

danileji

Од Данилеја стаза налево води до скита Св. Ане и Мале Св. Ане, надесно се иде за Катунакију. Катунакија је заправо кров Каруље и од Данилеја је удаљена 15-ак минута. Катунакија је заправо скуп свих келија које се налазе у овом делу Атоса.

Пре него што наставим са Катунакијом, желео бих да опишем један догађај у скиту Мале Св. Ане. Од Данилеја до Мале Св. Ане стиже се за отприлике сат времена. Ту смо преспавали и ујутру одлучили да пробамо да нађемо једног од најпоштованијих духовника Свете Горе, старца Папајаниса или, по нашки, Папајањија. Након смрти прозорљивих стараца Пајсија и Порфирија, Грци су тражили неког сличног њима и нашли су га у Папајанису. Бог је хтео да са нама у скиту борави један човек за кога нисам био сигуран да ли је искушеник или обичан радник и који је обећао да ће нас одвести до старчеве келије. Са нама су кренула и два млађа Грка, тако да смо имали обезбеђене преводиоце. Стигли смо до келије и ускоро се на капији појавио живахан старчић са осмехом на уснама. Био је то старац Папајањије. Кроз прозор капије питао нас је одакле смо, да ли смо дошли само да га видимо или да га нешто питамо? На наш одговор да смо Срби, рекао је пар речи на српском и поставио нека питања која су нас уверила да је он заиста необичан старац. Пошто нас је увео у двориште келије, наставио је са причом како је ратовао у Македонији против Немаца, како се сећа Тита и Југославије и како је већ 70 година монах! Са својих 86 година мозак му је као бритка сабља, што није ништа чудно за некога чији ум непрестано пребива у молитви. Потом нам је дао неке савете шта би требало даље да радимо у животу и како да се спасавамо. Тих пар реченица било нам је довољно да се уверимо у његову прозорљивост и велику благодат коју поседује. Смирени и са његовим благословом кренули смо даље.

Сад се поново враћам на Катунакију.

Катунакија

Катунакија

SDC14786

Од Катунакије, идући на југ, прво се стиже до Керасије, затим до Кавсокаливије, следи келија Св. Нила Мироточивог, румунски скит Продром и на крају Велика Лавра, која је већ на источној обали. Пут од Каруље или Катунакије до Кавсокаливије је доста захтеван, због константног и веома стрмог успона, зато топло препоручујем пловидбу бродом. Ако се ипак одлучите за пешачење, од Катунакије следи успон навише кроз вододерину, скроз до раскрснице која се зове Ставрос (Крст). Постоје путокази ка Керасији и Кавсокаливији. Треба савладати висинску разлику од минимум 700 м, што може да буде веома напорно, нарочито у августу. Успут се пролази покрај скита Св. Василија.

Скит Светог Василија

Скит Светог Василија

Ставрос је раскрсница одакле се једном стазом иде ка врху Атоса, друга стаза води ка Малој Св. Ани, трећа ка Великој Лаври. То је последње место пре успона на Атос где се можете опскрбити водом. Колико се сећам, мени је од келије Св. Нила до Мале Св. Ане (путем изнад Кавсокаливије, преко Керасије, Св. Василија и Катунакије) требало минимум 4 сата.

Од Ставроса се углавном спуштате надоле, прва станица је скит Керасија. Главна црква је посвећена Св. Ђорђу. Овај скит дело је руских неимара.

Керасија

Керасија

Керасија 1

Следећа станица је Кавсокаливија. Кавсокаливија значи „спаљене колибе“. Име је добила по Максиму Кавсокаливиту, великом духовнику и учитељу Исусове умно-срдачне молитве, који је имао обичај да често мења станишта, тако што би, пре пресељења, палио сваку колибу у којој је боравио.

SDC16443

SDC16446

src=“https://facebookreporter.files.wordpress.com/2016/01/sdc16451.jpg“ alt=“SDC16451″ width=“639″ height=“852″ />
SDC16453
SDC16455
SDC16458
SDC16464
SDC16465
Кавсокаливија

Кавсокаливија

Сат времена од скита Кавсокаливија налази се келија у којој се подвизавао Св. Нил Мироточиви.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Келија Св.Нила

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Келија Св.Нила

Келија Св.Нила1
SDC16474
Део пута који се прелази од келије Св. Нила до уласка у шуму на путу за скит Продром, један је од најлепших на Светој Гори. Пут води преко сипара са кога се пружају незаборавни видици.
SDC16488
SDC16487
SDC16476
Од Св. Нила до Продрома или скита Јована Претече, како га још зову, има око два и по сата хода.
SDC16495
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Скит Продром

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Скит Продром

SDC16496
Скит Јована Претече настањен је Румунима. Чудно је то што Румуни немају свој манастир на Светој Гори, с обзиром да су њихови владари вековима помагали изградњу и обнову многих атонских манастира. У Продрому се налази чудотворна икона Мајке Божије – Продромиса, једна од две нерукотворене иконе на Светој Гори. Друга нерукотворена икона је са ликом Св. Ђорђа и налази се у Зографу. Продром се налази веома близу најјужније тачке Атоса, код рта Акратос. Иза Продрома, на крајњем југу, налази се мала тврђавица прелепог изгледа. То је келија Светог Мине. Око ње се налази мноштво мањих келија, једна од њих је и келија Покрова Пресвете Богородице. Нисмо пропустили прилику да се спустимо до шпиље Св. Атанасија Атонског, оснивача Велике Лавре и светогорског монаштва.
SDC16535
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SDC16502
Спиља Св.Атанасија

Спиља Св.Атанасија

SDC16506
SDC16507
SDC16508
SDC16510
SDC16516
SDC16518
SDC16525
SDC16527
Келија Покрова Пресвете Богородице

Келија Покрова Пресвете Богородице

Ноћимо у сат времена удаљеној Лаври и ујутру комбијем одлазимо до скретања за Лаку скит. Крајњи циљ нам је манастир Филотеј. Жеља нам је да успут обиђемо Лаку скит и келију Провату, насеобине које су доста увучене у унутрашњост Атоса и до којих долазе само упорни и они који имају посебан разлог. На почетку стазе пролази се поред Амалфи куле, која представља остатке католичког манастира на Светој Гори. Наиме, почетком 13-ог века, четврти крсташки рат учинио је да Светом Гором загосподаре католици. Многи манастири су тада спаљени и порушени, а монаси убијени. Срећом, њихова владавина кратко је трајала, око 60 година. Амалфи кула остала је као подсетник на тај мрачни период.
Велика Лавра

Велика Лавра

Амалфи кула

Амалфи кула

SDC16578
SDC16601
Од куле се иде макадамском стазом па се онда спушта наниже у поток, за неких сат и по до два, долази се до скита. Успут се налазе путокази који вас усмеравају ка Лако скиту.
Лаку скит

Лаку скит

Скит је, као и Продром, настањен Румунима. Размишљамо како ћемо и да ли ћемо успети да нађемо стазу ка Провати и манастиру Каракал, јер нам се чини да одавде полази безброј путева ко зна где. Један румунски монах, коме сам заборавио име, одмах је ударио на шалу: “Имате нож, лампу, мапу? Па шта и ако се изгубите, ово је Атос, изгубљени сте у Рају!“ Заиста лепо речено и потпуно тачно! Божја промисао учинила је да нас позову три ходочасника, отац, син и унук, да кренемо с њима ка келији оца Стефана. Отац Стефан би требао да их одвезе до Кареје, биће места и за нас. Нажалост, Стефан је раном зором отишао пут Кареје, тако да смо опет препуштени мапи и Божјој вољи. Међутим, млади јеромонах, отац Пајсије, објаснио нам је како да изађемо на прави пут. Тачније, само да пратимо главни, прашњави, макадамски пут и путоказе за Провату. Тако је и било. Излазимо на тај досадни, прашњави пут и крећемо. Долазимо до уредно обележених раскршћа где су путокази за Филотеј, Провату, Св. Павле и друге манастире. Мислим да нам је требало преко 2 сата до Провате. Провата је мала али јако лепа и са укусом сређена келија коју насељавају молдавски монаси. Јако су се обрадовали кад су нас видели, претпостављам да је то зато што код њих мало ко долази, баш и нису на главном путу. Кад су чули одакле пешачимо, одмах су нам поставили трпезу. Сигуран сам да тако укусан посни колач никад нисам јео.
Келија у Провати

Келија у Провати

SDC16607
SDC16609
Крећемо даље ка Каракалу и Филотеју. Излазимо поново на главни друм и патимо путоказе. На једном рачвању нема обележја, али осећај и мапа нам говоре да идемо десно, мало узбрдо. Да знате ако се одлучите за ову авантуру, бирајте десни пут на том раскршћу. Отприлике сат и по и стижемо у Каракал. Још 45 минута и долазимо у Филотеј, крајњи циљ тога дана.
Каракал

Каракал

Филотеј

Филотеј

Сутра крећемо пешке ка Ивирону. Успут смо устопирали возило са два румунска монаха, испоставило се да је возач монах Стефан из Лаку скита, исти онај кога смо претходног дана тражили због превоза! Причамо о екуменизму и злу у свету, монаси се распитују за места вечног починка наших авве Јустина и владике Николаја. Ови наши светитељи заиста су цењени на Светој Гори, ово није први пут да се монаси интересују за њих.
Ивирон

Ивирон

Обилазимо Ивирон, клањамо се Портаитиси, па правац скит Св. Андреја у Кареји. Тамо нас чека наш стари знанац, отац Николаос. Николаос је сада гостопримничар и веома се обрадовао што смо поново дошли. “Само да знате, свако вече се молим за вас тројицу“, рекао је. То ме је баш дирнуло, да ли је могуће да се један монах свакодневно моли за мене бедног и недостојног? Мало смо попричали после вечере, Николаос је уз сузе констатовао да у Србији има више мртвих него живих пријатеља. Отац Николаос је својевремено доста времена провео у Аранђеловцу, отуда његова љубав и велико поштовање према нама Србима. Никад нећу заборавити његове речи при нашем првом сусрету: “Не, нисте ви Срби, ви сте Православни Срби! Јесте ли свесни шта то значи?“ Причали смо мало и о нашем сусрету са Папајањијем, Николаос је рекао да захваљујући молитвама овог и још пар атонских стараца, Света Гора још увек опстаје. “Али, неће бити добро, ни Грцима ни Србима, а ни нама овде“, завршио је Николаос.

У раскошној светоандрејској цркви приметио сам велику икону авве Јустина Поповића, што нисам запазио у претходној посети. Још један доказ колико на Светој Гори поштују и воле Србе.

Скит Св.Андреја

Скит Св.Андреја

SDC16689
Сутрадан одлазимо до Патерице. Патерица је хиландарска келије где се до скора чувао игумански штап Светог Саве Освећеног, који је Свети Сава Српски донео из Јерусалима. Св. Сава је 1229. године посетио Свету Земљу. По предању, Св. Сава Освећени, пре него што се упокојио (532. године), оставио је својој братији аманет да му поред гроба причврсте његов игумански штап – „патерицу“. И прорекао је да ће једног дана доћи са запада млади монах племенитог рода. Док се он буде клањао гробу Св. Саве Освећеног, причвршћени штап пашће на тло. При одласку да се дарује „патерицом“ и чудотоворном иконом Богородице Млекопитатељице. Св. Јован Дамаскин (тихујући у цркви Св. Саве Освећеног у палестинској пустињи близу Јерусалима) оставио је завештање да се том „монаху племенитог рода“ као благослов дарује и његова икона Богородице Тројеручице. Тако је и било, све се збило као у пророчанству. Данас се штап налази у испосници Светог Саве у Кареји.
Патерица

Патерица

Путем који пролази испод зидина светогорске академије Атонијаде (која се налази у скиту Св. Андреја) за непуних пола часа долазимо до још једне хиландарске келије, Буразери. Од Буразера крећемо ка сат времена удаљеном скиту Св. Илије. Овај скит су изградили Руси, данас припада манастиру Пантократор. Црква је типично руска, огромна и раскошна. У овом скиту је једно време било више монаха него у скиту Св. Андреја. Из скита је леп поглед на манастир Пантократор.
Буразери

Буразери

SDC16712

 

Скит Светог Илије

Скит Светог Илије

SDC16717
Пантократор

Пантократор

Одатле крећемо ка још једној насеобини коју већина заобилази, скиту Пресвете Богородице. На месту овог скита некада се налазио раскошни манастир Ксилург. Остаци зидина сведоче о његовом некадашњем сјају. Скит Богородице или Ксилург – ови називи се смењују на путоказима. Монах из скита Св. Илије нам је добро објаснио како да дођемо до Ксилурга, али смо ми на самом старту погрешили скретање. Чак смо имали и детаљно објашњење са овог сајта: http://www.athosfriends.org/footpaths/ProfitisIlias_Bogoroditsa/.

Када се изађе на капију кроз коју ће вас упутити монах, након 10-ак метара скрените десно у шуму. Видећете мали наранџасти повез на дрвету, што представља маркацију. Уочићете жути путоказ “Монопати“. Одатле вам до Ксилурга треба 45 минута до сат времена. Консултујте упутство са сајта, има пар скретања која вас могу довести у недоумицу. Ми смо кренули право главним путем и тек након сат и по схватили да нешто није у реду.

Стаза за Ксилург

Стаза за Ксилург

Враћамо се и налазимо праву стазу. Ускоро стижемо у Ксилург. Главна црква посвећена је Успењу Пресвете Богородице, а у оквиру скита налазе се и два параклиса посвећена Св. Јовану Рилском и Кирилу и Методију. Некада су овде живели бугарски монаси, данас је скит настањен Русима и припада руском манастиру Св. Пантелејмон. Још једном су нас браћа Руси дочекали с одушевљењем. Настојник скита, отац Симон, импозантна је фигура истинског православца! Са својих педесетак година просто плени својом појавом и духовном величином. Дуго смо за трпезом разговарали с њим и оцем Серафимом, младим ђаконом који студира у Солуну. Од свих монаха које сам сусрео на Светој Гори, Руси су ми ипак нешто посебно. Издвајају се од осталих, чине ми се много тврђим и непоколебљивим у вери у односу на друге монахе. И заиста воле нас Србе!
SDC16728
Скит Пресвете Богородице - Ксилург

Скит Пресвете Богородице – Ксилург

Симон нас упућује на главни пут за Ватопед, даље није проблем, путокази су видљиви и јасни. За сат и по смо Ватопеду, где и ноћимо. Сутра уз благослов добијамо конац освештан Богородичиним појасом и крећемо ка Есфигмену.
Ватопед

Ватопед

Есфигмен, зилотски манастир, упркос невиђеним притисцима и даље опстаје! Ни употреба физичке силе не може поколебати ове православне ревнитеље!
Есфигмен

Есфигмен

Те године је избио пожар на брдима око Хиландара и приближио се манастиру на само километар и по! Отац Симеон, Шапчанин, прича нам како је све то изгледало. “Гледам ја тако, а оно, видиш, ватра скочи са једног на друго брдо, чудо Божије! Гледамо ми из Есфигмена и питамо се шта да радимо, пакујемо ствари, да бежимо ако ватра крене ка нама. Једне ноћи размишљам како би било дивно да спавам напољу јер је јако лепа и пријатна ноћ, кад ођедном, чудо Божије! Паде таква киша из ведра неба какву не памтим! А пре тога скоро 3 месеца ни капи! Мајка Божија се смиловала!“

Хиландарци су тих критичних дана организовали литију око манастира носећи копију Тројеручице, део Часног Крста и икону Богородице “Утешитељка туге“ и Пресвета је услишила њихове молитве. Манастир је спашен!

Ми се увек лепо испричамо са Симеоном кад год свратимо у Есфигмен. Сада нам је причао о разним пророчанствима везаним за коначни обрачун католика, муслимана и православаца и како смо јако близу краја. Знаци се показују, заставе крваре, војска је спремна. Екуменизам и јерес су узели маха у православној цркви, закључио је Симеон.

Стазом узбрдо, поред есфигменског гробља, одлазимо до пећине у којој се подвизавао Св. Антоније Печерски, отац руског монаштва и оснивач Кијевско-Печерске лавре. Са овог места Есфигмен се види као на длану.

Есфигмен

Есфигмен

Крај путовања је, као и увек, у Хиландару. Нема много гостију, манастир због пожара није био у могућности да прима ходочаснике неко време. Монаси не причају много, само кажу да је сада добро и хвала Богу да је пожар заустављен.
Хиландар

Хиландар

Још бих желео да споменем да смо се и овог пута сусрели са оцем Георгијем у Зографу. Овај пут нам је Георгије са пуно љубави причао о српско-бугарским везама, како треба да се волимо и поштујемо и да је трагедија што смо се, иако православни, толико пута гледали преко нишана. Зографски монаси су за време NATO бомбардовања Србије упутили једно писмо бугарском парламенту са апелом да осуде агресију и прекину сарадњу са NATO, али то није уродило плодом. У сваком народу могу се наћи добри и поштени људи.
Зограф

Зограф

За крај бих са нескривеним одушевљењем констатовао да ми је овај пети, јубиларни боравак на Светој Гори био и најупечатљивији. Удаљен од света и сам са својим мислима, није тешко духовним очима сагледати сопствени живот и правац у коме треба ићи. Овде се све отвара и све је једноставно. Тачно знам шта треба даље да радим, којим путем да идем и где грешим. Нажалост, брзина модерног света и лудило које у њему влада чине да не ставим тачку на своје претходне грешке него само зарез.

На Атосу је сваки дан исти већ више од хиљаду година. Зна се шта се ради – устајање, литургија, доручак, послушање, молитва. На Светој Гори време стоји. Овде ћете схватити колико је мало потребно да се буде срећан. Овде се духовне очи широм отварају. Благодат овог места чини вас бољим човеком, учите како да праштате и волите ближњег свог. Схватићете шта су праве вредности, одбацићете материјално и прихватити духовно. Живот може да буде јако једноставан ако сте јаки у вери. Зато молим Бога да ми да снаге и вере да више не грешим, да будем бољи човек и да научим како да се спасавам у овим последњим временима!

DSCN0139
Симонпетра

Симонпетра

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Мај 2013. година, извор Планинарење за неупућене
О аутору:
Ненад Андрић рођен је 1976. године у Београду. Основну школу и Прву београдску гимназију завршио је у Београду. Дипломирани је физикохемичар и магистар екологије. Живи и ради у Београду. Бави се заштитом животне средине, а у слободно време танго плесом, ватерполом и планинарењем. Објавио је неколико научних радова. Велики је заљубљеник у природу и сваки слободан тренутак проводи у њој.

—–

*кратки линк за дељење текста – http://wp.me/p1Fuk8-NlU

2.1.2016. planine.net, за ФБР приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. Свако добро од Бога милога!
  Човек који направи овако дивну репортажу има своју мисао и праву веру.
  Хвала Вам, што ме подсећате на Богородичин врт и на све делове његове виђене и невиђене.
  Дивно би било да сви ходочасници, затражимо благослов и објавимо наше путописе са Свете горе на једном месту.
  Брат у Христу Боривоје

  Свиђа ми се