АКТУЕЛНО

УСВОЈЕНА Уредба о повластицама за плаћање рачуна за струју и гас


eps-racun-1_660x330
БЕОГРАД – Влада Србије усвојила је данас Уредбу о енергетски заштићеном купцу којом су предвиђене повластице за утрошену електричну енергију и гас за све кориснике новчане социјалне помоћи и дечјег додатка.

Новом уредбом су отклоњени недостаци због којих је претходна уредба о енергетски заштићеном купцу проглашена неуставном, наводи се у саопштењу после седнице Владе.

Грађани ће захтеве за стицање статуса заштићеног купца подносити локалним самоуправама, а имаће и могућност жалбе на решења.

Лимити месечне потрошње повећани су за електричну енергију, са два на четири пута од утврђеног права на субвенцију у киловатчасовима.

„На тај начин повећава се број купаца који ће стечено право на умањење остварити чак и у месецима увећане потрошње, уколико се греју на електричну енергију“, наводи се у саопштењу.

Уредбом је регулисано да угрожени купац, коме обуставом испоруке електричне енергије или гаса може бити угрожен живот или здравље због здравственог стања, а који је до сада имао право на заштиту од обуставе дуга али не и на бесплатне киловате или кубне метре гаса, стиче то право на основу медицинске документације.

Једно домаћинство може да буде корисник оба права ако оствари оба статуса.

Уставни суд је крајем септембра ове године ставио ван снаге одредбе Уредбе о енергетски заштићеном купцу којима је био прописан начин стицања статуса „угроженог купца“, јер није била предвиђена могућност жалбе.

До тада је постојало 70.000 енергетски заштићених купаца, али се очекује да ће применом нове уредбе повластице у плаћање рачуна за струју и гас имати више од 200.000 грађана.

————

http://wp.me/p1Fuk8-Nig

30. 12. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић