АКТУЕЛНО

У Овсишту, родној кући Радоја Домановића отворен огранак градске библиотеке из Тополе и додељене награде Фонда „Радоје Домановић“


радоје домановић

Данас је у Овсишту, у дому нашег великог сатиричара Радоја Домановића, свечано отворен огранак градске Библиотеке из Тополе која носи управо његово име. Свечаности отварања огранка присуствовали су званичници Општине Топола, представници Министарства културе, Удружења књижевника Србије – секције сатиричара, представници Фонда „Радоје Домановић“, ученици месне школе и мештани.

Са радовима, плановима и фондом библиотеке присутне је упознала Слађана Митровић, директор библиотеке „Радоје Домановић“. Присутне су поздравили и Радомир Андрић председник Удружења књижевника Србије; Радослав Тилгер председник Фонда „Радоје Домановић“, Александар Чотрић председник Друштва афористичара Београда, и Младен Весковић, шеф одсека за међународну сарадњу, испред Министарства културе.

На свечаности су додељене награде Фонда „Радоје Домановић“:

– Афористичару Зорану Ранкићу, за животно дело,
– Проф.др Мирославу Егерићу, за животно дело,
– Проф.др Ратку Божовићу, специјално признање,
– Бојану Љубеновићу, за најбољу књигу сатире у 2014. години: „Писма из Србије“
– Зорану Т. Поповићу, за најбољу књигу сатире у 2015. години: „Даће Бог. Ако Бог да.“

Заједничка жеља присутних је да се у овом спомен дому организују књижевни, образовни и културни програми. Да се опреми литературом која ће бити прилагођена времену Радоја Домановића и духу његове књижевности. Да се настави прекинута традиција одржавања манифестације „Домановићеви дани сатире“, уз одржавање значајних националних и интернационалних манифестација. А услови за то постоје. Ако погледамо простор саме спомен куће, ако погледамо предивну природу према којој из Овсишта пуца поглед на све стране, лако се да закључити да се дом Радоја Домановића с правом може уврстити у туристичку понуду општине, региона и Србије уопште. На то нас уосталом и обавезује Домановићево дело и савест пробуђена у нама.

Подсетимо да је родна кућа највећег српског сатиричара изграђена 1852. године и служила је за потребе школе. Поводом стогодишњице постојања на њој је постављена спомен плоча у знак сећања на њену првобитну намену и место Домановићевог рођења. Објекат се налази под заштитом Завода за заштишу споменика културе. Последња рестаурација зграде обављена је 1973. године, после чега није било никаквих значајнијих улагања како би се очувала у аутентичном стању. Запуштен и руиниран објекат, данас је у потпуно новом руху. Користиће га Библиотека „Радоје Домановић“ из Тополе, а средства за одржавање и коришћење биће планирана финансијским планом библиотеке и општинским буџетом.

 

————-

http://wp.me/p1Fuk8-Nan

25. 12. 2015. сајт Општине Топола, ФБ страница Општина Топола, за ФБР приредила Биљана Диковић