АКТУЕЛНО

Због корупције ухапшено 79 особа, бивши министар, штета 100 милиона евра


vesti
БЕОГРАД – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је у најопсежнијој акцији у борби против корупције ухапшено 79 особа међу којима су и бивши министар Слободан Милосављевић, два помоћника министра, директори јавних предузећа, бизнисмени, а штета износи више од 100 милиона евра.

„Међу ухапшенима је један бивши министар, два некадашња помоћника министра, више председника општина, директора јавних предузећа, бизнисмена“, рекао је Стефановић.

Стефановић је на конференцији за новинаре рекао да су истраге вођене од 2004. године до данас, да ће акција бити настављена и да нико неће бити поштеђен.

За још пет лица се трага, додао је Стефановић и прецизирао да су ухапшени због корупције у 20 различитих случајева.

У последњих годину дана обављен је највећи део посла, прецизирао је Стефановић и додао да су највеће злоупотребе биле у вези малверзација са грађевинским земљиштем.

„То су буквално милионске цифре у еврима и ту смо имали највише оштећене буџете. Свако од коруптивних дела штетно је иако нису једнаке штете у смислу новчаног износа, али су у смислу друштвене опасности једнако проблематична та дела“, рекао је Стефановић.

Министар је такође рекао да ће у редовном поступку против још 39 лица бити поднете кривичне пријаве.

Стефановић је нагласио да су акције спроведене у циљу спречавања финансијског криминала и корупције, као и злоупотреба у државним органима, а да је против ухапшених поднето и више кривичних пријава због основане сумње да су од 2004. до данас починили више кривичних дела.

Реч је о кривичним делима прања новца, злоупотреба положаја, фалсификовања исправа, фалсификовања службених исправа, навођења на оверавање неистинитог садржаја, примања мита, несавесног рада у служби и злоупотреба у процедури јавних набавки.

Чињењем тих дела нанета је штета од 7,8 милијарди динара, односно 100 милиона евра буџетима Србије и АП Војводине, Граду Београду, Железари Смедерево, Републичкој дирекцији за имовину, Дунав осигурању, Министарству пољопривреде, Агенцији за борбу против корупције и другим органима.

Према речима министра, један од најважнијих циљева владе је борба против корупције, у чему се неће стати и неће бити поштеђених.

„Јавност може да очекује да полиција настави интензивно да ради на расветљавању случајева и неће дозволити да се било ко извуче“, рекао је Стефановић.

Највећи део терета поднеле су криминалистичка полиција и београдска полиција, а са тужилаштвом се интензивно радило на расветљавању тих случајева у претходним месецима, додао је министар.

Стефановић је рекао да је реч о врло чврстим доказима.

Истраге су вођене у различитим периодима, али финализација је обављена последњих годину дана.

„У последњих годину дана смо за сва дела прикупљали финалне доказе и највећи део посла је тада урађен“, рекао је министар.

Медији преносе да су међу ухапшенима и власник „Беохемије“ Жељко Жунић, бивша директорка Дунав осигурања Миленка Јездимировић, некадашњи директор Дирекције за грађевинско земљиште Ненад Коматина и Дејан Чокић, бивши председник општине Младеновац, а према иницијалима З. М. спекулише да је ухапшена и бивша директорка Агенције за борбу против корупције, Зорана Марковић.

Како је навео министар, међу ухапшенима су и бивши директор Управе за пољопривредно земљиште З.Ј., бивши директор СРЦ Пионирски град М.Л., бивши заменик директора Азотаре М.Г., као и председник Скупштине ПП Баново брдо П.Ф. и председник УО Делта инвестмент Београд З.С…

—————-

http://wp.me/p1Fuk8-Nb3

26. 12. 2015. РТВ, ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. Kome vredi komtar i koga radikali slusaju pardon sns.prave ono sto niko ne pravi bez dokaza i bez pardona hapse i snomaju prave politicke poene a gde je dinkic dacic mrkonjic ilic vucisev kum brat i lopovi sa milijardama.e to su prijatelji njihovi pni su zasticeni.bruka i farsa.

  Свиђа ми се

 2. Komentator „UF“ je apsolutno u pravo posto ja jos od vlade vaseg omiljenog presednika DJindjica, pitam se kako to da jos nisu procesuirani najveci pljackasi Srbije – Labusici, Batici, Tadici, DJelici, i Sutanovac kao I ostali a da nekazem Pajtic???????

  Свиђа ми се

 3. Владо Србије, чланови СНС, организована бандо,
  једите ****а и не замајавајте нас.
  Где су Драшковић, Тадић, Чеда, Шутановац, Динкић, Лабус и
  остали који су били на власти послије октобра 2000…Где су???
  Ове сте похапсили анонимне да би нама представили се да
  нешто радите а уствари сте похапсили у односу на набројане
  невине људе!!!

  Свиђа ми се

 4. Kakva je to predstava pocela da biva normala sa onim statistima iza ledja svakog govornika? Ovi ovde svi muski cuvaju rukama svoje genitalije kao da su u zivom zidu na fudbalskoj utakmici… a jednog dana ce poceti da cuvaju i tudje, to ce tek biti vrhunac politickog marketinga!

  Sta je skrivena poruka koja hoce da se prenese publici sa tim statistima kontra cele publike…?

  Свиђа ми се