АКТУЕЛНО

Документарни филм „Пакао Независне Државе Хрватске“ у Београду, у Музеју Југословенске кинотеке 26. децембра у 12 часова


Усташа копа очи српском цивилу, а други придржава посуду да их ухвати

Усташа копа очи српском цивилу, а други придржава посуду да их ухвати

Документарни филм „Пакао Независне Државе Хрватске“ о геноциду над Србима биће премијерно приказан у Београду 26. децембра.

Документарни филм „Пакао Независне Државе Хрватске“, снимљен у продукцији Музеја жртава геноцида у Београду, који садржи и до сада непознате чињенице о злочину над Србима у Хрватској током Другог светског рата, биће премијерно приказан 26. децембра у Музеју Југословенске кинотеке.

Директор Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић Мишина рекао је на конференцији за новинаре да филм садржи и до сада непознате чињенице и изјаве и да је њиме све постављено на место.

Ђурић, који је написао сценарио, рекао је да филм траје 82 минута, а подељен је у два дела – први који приказује историјат усташке идеологије и однос према српском народу и други о судбини српске деце у усташким логорима.

Он је навео да филм приказује историјат „идеје о фалсификатима хрватске повијести на основу српске историје“.

„Филмска прича почиње са 1710. годином и наставља се преко илиризма, праваша, Бановине Хрватске и усташког покрета, па до онога шта се све чинило у НДХ против Срба, Јевреја и Рома“, истакао је Ђурић.

Он каже да део филма говори о томе да је Комунистичка партија Југославије (КПЈ) у свом гласилу „Пролетер“ подржала усташки устанак у Лици 1932. године, оценивши га „као борбу против великосрпске хегемоније“.

Истичући да су и хрватски историчари доказали да је злочин над Србима био злочин НДХ, Ђурић је навео да је у филму показано да је апсолутна већина хрватског народа подржала ту државу.

Хрватска данас

Хрватска данас

„(Један од оснивача усташког покрета) Миле Будак је 30. маја 1941. године код Госпића, рекао да једну трећину Срба треба побити, другу протерати, а остатак прекрстити. Ми смо показали сликом, документом и филмом да је то током четири године урадио хрватски народ кроз своју НДХ, у којој је усташки покрет имао посебно место“, рекао је Ђурић.

Филм ће бити понуђен за емитовање Радиотелевизији Србије, а Ђурић очекује да ће га Радиотелевизија Републике Српске приказати у јануару.

Филм ће бити приказан у Музеју Југословенске кинотеке 26. децембра у 12 сати.

 

———–

http://wp.me/p1Fuk8-NaG

26. 12. 2015. Срна/Мондо, МАГАЦИН, за ФБР приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Национална фреквенција??? У чијим је рукама? Ви нијесте из Републике СрПије?

    Свиђа ми се

  2. Обавезно приказати на свим телевизијама са националном фреквенцијом и то сваке године на дан посвећен жртвама јасеновца наредних 300 година да уђе у националну свест Срба

    Свиђа ми се