Национално питање

Једна од најлепших страница наше историје – ЈЕДИНО српска црква није послала делегате на срамни Флорентински сабор који је озаконио папизам!


Мало људи зна да Српска Православна Црква једина од свих помесних Цркава није слала делегате на срамни Флорентински сабор који је озаконио папизам (1438-1439). Једина!

Следећи логику данашњег врха СПЦ, ондашњи Срби су такође били “секташи“, “расколници“, “талибански зилоти“ који су умислили да нико осим њих није православан. А ради се о једној од најлепших страна наше историје када смо једини били неукаљани том накарадном унијом. Тада су сви православни делегати прихватили унију, осим св. Марка Ефеског, чак и руски делегат Исидор Кијевски (који је тек потом свргнут, понижен и протеран од руског государа као издајица православља).

despot_djuradj_brankovic_241121_tw1024 (1)

За ово имамо да захвалимо нашем деспоту Ђурђу Бранковићу. Овако пише свети Јустин Ђелијски у Житијима светих за 9. октобар у једној фусноти, наводећи цитат историчара Сиропула, најмеродавнијег за тематику Флорентинске уније:

“Привржен Православљу, деспот Ђурађ je одбио да пошаље изасланика Српске Цркве на лажни унионистички сабор у Флоренцији 1438. године, јер је добро знао неискреност Латина. Он је том приликом рекао: „Ја сам сусед Латинима, и често сам с њима долазио у додир, и разговарао сам с њима, и знам тачно и речи њихове и намере и начине; знајући дакле добро и њих и све њихово, нећу послати изасланике на сабор“. (Силвестар, Сиропул, Историја о Флорентинском сабору).“

Камо среће да се паписти из врха СПЦ угледају на Ђурђа Бранковића и не шаљу представнике на лажни “свеправославни сабор“ следеће године у Истанбулу којим председава јеретик Вартоломеј.

Нажалост – нит’ је Вучић деспот Ђурађ Бранковић нит’ је административни врх СПЦ утемељен у Православљу као јерархија Српске Цркве оног времена.