ИСТОРИЈА

ТАЈНА БАНАТСКЕ РАВНИЦЕ – невјероватно открићe наших научника археолога


29.11.2014. Romen Louis

Вјеровали или не, на слици једно од најсветијих мјеста у нашој земљи. Ево приче о њему..

црква-први-век-бнат

На око пола пута између Вршца и Беле Цркве у Банату налази се ово, четрдесетак метара високо заравњено брдо. Већ неко вријеме је познато као археолошко налазиште изузетног значаја, и крије у себи грађевине неколико археолошких слојева. Познато је под својим необичним именом, забиљеженим у доба ослобођења од Турака – као ЖИДОВАР. Име „Жидовар“ није тешко разјаснити – то би могло да буде мјесто Жидова или јевреја, или неких људи који су древне људе подсјећали на њих. То је једно од тумачења.

Археолошка истраживања су дошла до нечег мало другачијег – испоставило се да је на врху овог узвишења било ГУМНО – односно мјесто гдје се врше жито, а гумно је од праисторијских времена на овим нашим просторима било свето мјесто; једно од светих мјеста на којима се божански благослов који се излива кроз сунчеву енергију на злато житних поља, претвара у брашно, брашно у тијесто, а тијесто у свету храну – хљеб. Углавном, на гумнима су од праисторијских времена грађени ХРАМОВИ. Према томе – необично име овог локалитета могло би да потиче и од „Жетвар“.

Археолози су испрва мислили да је Жидовар или Жетвар био келтско утврђено насеље, ваљда због самог изгледа и лакоће одбране од евентуалног непријатеља. Међутим, оно што су половином ’90-их година прошлог вијека пронашли српски археолози, може се рећи – окренуло је археолошки свијет наглавачке. Шта се десило?

Наиме, у археолошким налазиштима постоје слојеви – старији слојеви испод, они новији изнад.. На тај начин археологија постаје „умјетност копања“ у којој се што идемо дубље у наслаге и слојеве, спуштамо даље у прошлост. На Жидовару има више таквих слојева; а најважнији је онај најмлађи за који је утврђено да потиче из 1. вијека наше ере. У том слоју је пронађено нешто необично – на врху овог узвишења налазиле су се неке грађевине већих димензија, прекривене бијелим кречом, што значи да се радило о репрезентативним грађевинама које нису биле намијењене за становање.

А оно што је у њима пронађено, шокирало је и одушевило наше археологе – нађена је велика количина сребрног накита, и посебно дијелова неке раскошне ношње. Најважније од ових налаза биле су богато украшене сребрне копче; а онда се један од чланова тима сјетио да су слични налази пронађени и у сусједној Румунији гдје су их научници убиљежили као „дијелове свештеничке ношње“. Нашим научницима никако није било јасно одакле ова квалификација, док се један од њих ко је нешто боље познавао Библију није сјетио да копче које су пронашли, као и други дијелови те ношње, заправо подсјећају на опис свештеничке ношње коју је носио Арон, Мојсијев брат и свештеник. То је била изненађујућа констатација, и траг који би могао да разјасни мистерију имена и сврхе овог мјеста. Међутим, оно што се затим десило оставило их је без текста.

Међу налазима је био и велики број сребрних кутија. Ове кутије су углавном биле разбијене, али је била и једна цијела. Богато украшена сребрна кутија са амблемом крста на поклопцу; дакле – КРСТ на налазу већ из првог вијека наше ере! А у раскошној, сребрној кутији налазила су се два прстена од бронзе – један већи и један мањи. Питање које се само по себи поставило било је – зашто би неко ставио предмет од једног јефтиног материјала као што је најобичнија бронза, у једну тако раскошну кутију од племенитог метала као што је сребро? – Логичан закључак је био да се радило о прстеновима који имају неко посебно значење, несамјерљиво кроз пуку вриједност материјала од којег су израђени.

А затим је дошло и рјешење ове загонетке – на једном од прстенова – оном мањем, могла су да се разазнају три угравирана облика: 1. Риба, 2. Добри пастир и 3. Палмина грана.

Риба (Ихтус) је симбол Христа, а Добри пастир такође, док су палмина грана и палма симболи Раја.. Односно – значење би било сљедеће – ко вјерује у Исуса Христа као Бога и Спаситеља („Ихтус“), њега ће Добри пастир, односно Христ однијети у Рај.

Наши археолози и научници су занијемили – пред собом су имали најстарије прстење са јасним симболима ХРИШЋАНСТВА! Међутим, чему је служило ово прстење?

Одговор се крије како у упадљивој чињеници да се ради о ПАРУ прстенова, као и у томе да је један већи, а други мањи, али и у самом материјалу, тој чудесној легури – БРОНЗИ. Да ли је случајно био одабран овај материјал да се од њега направи прстење? – Никако!

Бронза се састоји од бакра и калаја. Бакар је послије злата, први метал који су древни људи упознали и који су користили; црвене је боје – везује се за исто тако црвену планету Марс, а Марс је божанство рата, повезано са мушком, тестостеронском енергијом; оном која је ван спајања са женском енергијом – деструктивна. Калај је с друге стране бијели метал, боје Мјесеца и млијека, везан за женски принцип.. У бронзи дакле имамо СПОЈ МУШКОГ И ЖЕНСКОГ. Али ни то није све. Бакар је – кад је сам – НЕПОСТОЈАН метал. Он није трајан и када се нађе у земљи или у додиру са влагом, он лагано кородира и распада се, враћајући се као и човјек, у земљу од које је и узет. Претварајући се у прах, у своју руду, у потенцијал, у нереализовану могућност. С друге стране, Калај, на температури изнад 13 степени (дакле – на топлоти), задржава своју металну форму, али на температури нижој од те подлијеже једној чудној појави коју називају „калајна куга“ – губи сјај и тамни, и лагано се распада. Као и жена чија душа сија када је грије топлина љубави, и која вене и тамни када те топлине нема. Одвојени једно од другог дакле, и бакар и калај, и мушко и женско су НЕПОСТОЈАНИ и сами себи недовољни да би опстали у овом свијету. Међутим, када се споје у светој легури бронзе, односно светој тајни брака, они творе један нови материјал којег у природи НЕМА, и који има потпуно другачија својства, трајности и снагу.. „И нека буде двоје једно тијело..“ Наше археологе је обузело и страхопоштовање и дивљење – из дубоког сна земље извукли су на свјетлост НАЈСТАРИЈЕ ХРИШЋАНСКО ВЈЕНЧАНО ПРСТЕЊЕ НА СВИЈЕТУ.

Поред тога, нађени су и бројни бријачи за косу што значи да се овдје изводио и један обред у коме се и данас скраћује коса – ОБРЕД КРШТЕЊА.

Наши археолози су заправо открили примитивну цркву. НАЈСТАРИЈУ ПРОНАЂЕНУ ЦРКВУ НА СВИЈЕТУ, чак из 1. вијека наше ере. Скривену у забити јужног Баната, усред Србије, светињу чији значај не можемо ни да појмимо.

Цијела ова прича се поклапа са Посланицама апостола Павла који је написао да је „проповиједао у Илирику“ (а то је она огромна област Динарског масива и шире око њега), као и са документима који приповиједају о томе да је Апостол прошао кроз наше крајеве на својим знаменитим путовањима и да је поставио прве епископе њиховим тадашњим становницима које званична историјска наука назива Илирима и сматра прецима данашњих Албанаца. Међутим, прећуткује се чињеница да данашњи Албанци у АНТРОПОЛОШКОМ СМИСЛУ већински не припадају динарском типу људи (који је историјски гледано без изузетка СЛОВЕНСКИ антрополошки тип, а међу Словенима доминантно српски), као и да Албанци НЕМАЈУ НИКАКВЕ ЛЕГЕНДЕ О АПОСТОЛУ ПАВЛУ У СВОЈОЈ ТРАДИЦИЈИ, док Јужни Словени, опет – доминантно Срби и њихови потомци имају. Међутим, тиме нас ова прича води на једно поље интересовања које заслужује посебно истраживање и анализу.

Нека буде довољно да што више Срба и наших сусједа сазна да се у нашој земљи, у релативној близини наше пријестонице налазе остаци НАЈСТАРИЈЕ ПРОНАЂЕНЕ ЦРКВЕ НА СВИЈЕТУ, невјероватног открића наших научника археолога са Проф. др Ђорђем Јанковићем, и мјесто гдје су се наши преци још прије скоро 2 хиљаде година пред својим Добрим пастиром завјетовали на вјечну љубав и вјерност у добру и злу, сливајући свој бакар и калај у неуништиву бронзу, а душе и тијела у нешто ново и Једно.

28 replies »

 1. Ово је писао Илир, тј. Црногорац, јер су Црногорци (сви) и (сви, без обзира вере) Херцеговци, словенизирани Илири (в давна времена), и род су са северним Албанцима (Геге), као и приморским и личким Хрватима. И то је данашњи Илирик, од Тиране, преко Подгорице, Цетиња, Требиња, Сплита, Брача, Хвара, Сарајева, Мостара, Госпића до (делом) Загреба.

  Свиђа ми се

  • GORANE ZNATE STA STE VI? PRIMER COVEKA KOJI DOLAZI IZ NARODA KOGA JE PROKLEO NJEGOS. ETO STA SE DESAVA KADA POGLAVAR SRBA IZ CGORE PROKUNE ONE KOJI SU MU RUSILI KAPELU,SKINULI KRST I SVE ZAMENILI MESTROVICEVOM CRNOM KUTJOM KOJU ZOVU MAUZOLEJ..

   Свиђа ми се

  • GORANE IZVINI ALI SI POKAZAO TOTALNO NEZNANJE. KAKVI CRNOGORCI ILIRI, ALBANCI U TIM VREMENIMA NISU NI POSTOJALI. NA SVIM OVIM PROSTORIMA JE OBITAVAO JEDAN, JEDINI PRANAROD SLOVENI. TOKOM ISTORIJE SU IH KRSTILI RAZNIM IMENIMA. COVJECE PA I HRVATI SU PRIZNALI DA SU POSTALI OD SRBA. ZATO MOLIM TE NE LUPETAJ. POGLEDAJ NAJNOVIJA GENETSKA ISTRAZIVANJA, SRBI SU NOSIOCI NAJSTARIJEG GENA NA OVIM PROSTORIMA, A OD NJIH SU GA PREUZELI SVI OSTALI GORE NAVEDENI. PUSTI PISANJA KVAZIISTORICARA PISANA ZA DNEVNE POLITICKE POTREBE. ANTROPOLOGIJA I GENETIKA SU JEDINE MJERODAVNE NA OVOM POLJU.

   Свиђа ми се

 2. “Званична историја“ уопште не изводи порекло Шиптара од Илира. Свако дете зна да је Илирски покрет,покрет Јужних Словена. Све се фабрикује ,па и историја.

  Свиђа ми се

  • Нажалост, није тако. У званичним уџбеницима историје – код нас – и даље ћете наћи ту бесмислицу да Шиптари потичу од Илира, иако је и њихов најваћи научник Ећрем Чабеј потврдио да то није истина.. Тако да се историја и даље фабрикује код нас, а у корист Шиптара. Због чега је то – никад ми неће бити јасно.

   Свиђа ми се

 3. …а онда долазимо и до неких чињеница које ће многи оспорити…
  1. Зашто се о овом открићу, ако је све наведено тачно, тако мало зна и зашто се тако мало експлатише? Па вероватно зато што… се говори о хришћанству на овим подручјима пре доласка СРБА, тј. о Хришћанству код народа који су овде живели и обитавали пре велике сеобе Словена, која се десила у 7. веку… пре него што су Срби прихватили Хришћанство, а према историји, прихватили су га као и Бугари тек у 9. веку…
  2. Ако је све ово тачно, а ако се на нашу велиу жалост, у овој држави све везује за Хришћансто+Србство у смислу, да је историја Срба пре Хришћанства малтене небитна и неважна, као и став СПЦ да прави Срби не могу бити нпр. Муслимани или Римокатолици, што је нпр. проузроковало да је настала нова нација Муслиман или Бошњак иако је било сасвим логично да кажемо да су у питању Срби исламске вероисповести… и као што су сви Срби у Боки Которској и у Дубровнику због овог накарадног става СПЦ постали напречац Хрвати….
  3. Ако не умемо и не желимо да прихватимо чињенице попут ове наведене у овом тексту, онда ћемо се према нашој историји и према свим вредним историјским споменицима односити негативно и даље, уместо да прихватимо чињеницу као што је прихватају нпр. данашњи Египћани, да је и пре доласка Ислама у Египту постојала богата култура, неки други народ, нека друга религија и да се они тога не стиде…
  4. Све у свему, добар текст и доста тема за размишљање…

  Свиђа ми се

  • Истина је, о овом открићу се веома мало зна у широким круговима, али то нема везе са тим да се ту ради о хришћанској историји „неког народа прије Срба“, нити то има везе са непознавањем српске историје прије хришћанства.. Ствар је напротив много гора – српски аутошовинизам или самомржња, на који су Срби научени током свог живота у Југославији, толико је изражен да је самој званичној српској науци неприхватљиво чак и то да на територији Србије буде једно тако важно налазиште за хришћанску цивилизацију, без обзира на то који народ је ту боравио и ко су били људи који су се тамо вјенчавали и крштавали. Замислите – званична српска наука гледа са толиким ниподаштавањем на свој народ да не може да прихвати да постоји нешто тако важно, чак ни само на територији данашње Србије!

   А прича о органској вези између српства и хришћанства већ излази изван ове теме..

   Срдачан поздрав.

   Свиђа ми се

  • За твоју информацију Срби су староседеоци на Балкану , има пуно доказа који указују на то, само што ко год проба да изнесе истину бива одма склоњен са стране,као што су многи историчари који потврђују и имају доказе за то. Ало нажалост нашом земљом владају издајници који прихватају само нама наметнути историју од Немаца и Аустријанаца …једна чињеница је како је могуће да смо се населили Балкан у 7. веку,а већ у 8. не постоји ни један други народ осим Срба , шта смо ми радили са њима ? И како то неки дивљаци са севера да освоје тако утврђене градове и да тако брзо направе државу која има законе???

   Свиђа ми се

   • Поштовани Лука, то питање је још неразјашњено у нашој науци, али је добро да се о њему расправља на научни начин.. Али један од закључака из текста је и тај да је ниво самомржње или аутошовинизма код Срба толико висок, да чак и да Срби као народ немају никакве везе са Жидоваром, сама та чињеница да се једно такво налазиште налази на територији српске државе, довољна је да то буде гурнуто у запећак, а све у стилу онога – „Ко смо ми па да имамо на својој територији неку такву светињу“..

    Свиђа ми се

  • Драгане,
   Потпуно скрећете с теме, и уплићете СПЦ и неки по Вама њен став, који не признаје Србе уколико нису православне вероисповести… будалаштина. Шта има да признаје или не не бави се СПЦ тиме. Нема везе које сте националне припадности ако сте православни, тада припадате Православној Цркви и тада сте православни хришћанин, ако хоћете „прави“. Православна Црква може бити Српска, Руска, Грчка, Бугарска, Америчка, итд… А по свему судећи нисте чули за унијаћење па бркате бабе и жабе?

   Свиђа ми се

 4. Није да сам малициозан али код Куршумлије се налазе остаци базилика из првог века и за коју постоје непроверени докази да ју је саградио сам свети Петар када је овим крајевима путовао у Рим. Базилика је пручавана током 30 година 20 века и касније темељно проучена средином 70 тих година.Молим фбрепортере да се мало озбиљније понашају према задатку који себи постављају и не дају овако бомбастичне и произвољне оцене о старости неких археолошких налазишта која су недовољно истражена.

  Свиђа ми се

  • Налазиште „Жидовар“, односно – они слојеви о оном дијелу његове историје о коме се ради у тексту, већ су испитани у довољној мјери да је са сигурношћу утврђено вријеме њиховог настанка.
   Што се тиче базилике у Куршумлији свакако би је требало испитати и то је сигурно важно налазиште. Међутим, сигуран сам да знате да се базилике нису користиле као окупљалишта за првобитне хришћане у 1. вијеку, већ су се тада користиле обичне или мало веће куће. Базилике су тада свакако постојале, али су у том периоду имале другачију улогу у римској цивилизацији.
   А да на нашим просторима има трагова Св. Петра и поготово Св. Павла – у то нема никакве сумње. Подсјетио бих на примјер на „Петрову цркву“ поред Новог Пазара, за коју се у нашим уџбеницима историје тврди да је изграђена негдје у 9. вијеку, иако се веома добро зна да првобитна црква на том мјесту постоји још од почетка 4. вијека – још од тада постоји континуитет. А у питању је црква која је посвећена управо тој двојици апостола који се обично заједно славе. Претпостављам да је то мјесто било сједиште неке епископије коју је можда основао један од њих двојице или један од њихових директних ученика..

   Свако добро..

   Свиђа ми се

 5. predivno!
  ja sam siguran, štaviše uveren, da kad je Isus Hrist podignut iz kolevke- ODMAH je podigao tri prsta uvis i progugutao „BOG ČUVA SRBE!!!“““
  Znao sam da smo narod najstariji, još je Homae ru ILIJADI opevao hrabrost velikih srba, postojanost srbske reči i poštenja….

  Свиђа ми се

 6. Sve je ovo sjajni i značajno….ALI….dokle više to bezočno vezivanje svega što postoji kod nas sa hrišćanstvom…nismo se valjda pojavom hrišćanstva transformisali iz ameba u Srbe…??? Ovo bi moglo biti tako značajno nalazište, koje unižujemo vezujući ga iz krajnje idiotskih razloga za idotsku stvar….

  Свиђа ми се

 7. Sto nekoga cudi sto kod Albanaca nema zapisa o SV. Pavlu . Ko poznaje Istoriju zna da Albanci nemaju nikakve veze sa Ilirima i da su ih doselili tu sa Kaspickoga Mora Kaukasus u 10 tom veku . I da SE prvi put na balkanu kao drzava pominje 1878 na Berlinskom Kongresu . A kao drzavu je tada i priznala Austrougarska vlast .

  Свиђа ми се

 8. Проф. Ђорђе Јанковић, велите? Е, ако је оно ово утврдио, онда је велика вероватноћа да је истина, јер он има посебaн дар за откривање србских трагова; ма човек чак и не мора да копа, само се сагне, и испадне доказ о боравку Срба … itd.

  Свиђа ми се

  • Да ли професор Јанковић има или нема такав дар то не можемо да знамо; ја лично знам да, уколико га има – ипак га не користи јер је до сваког свог открића дошао мукотрпним радом и уз много копања.
   Много је горе судити о неком открићу а да тамо никада нисте ни крочили ногом, а камо ли на њему нешто ископали.
   А још је горе потпуно промашити поенту текста и у свему гдје се афирмативно говори о нечему што се тиче Р. Србије, видјети србовање естрадног типа. То је такође једна врста аутошовинизма.

   Свиђа ми се