АКТУЕЛНО

Министарство трговине, туризма и телекомуникација: Фалсификоване играчке опасне по децу


igračke

Током претходне године у Србији је заплењено више од 107.000 кривотворених играчака, које су озбиљно могле да угрозе здравље деце, објавило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација које од сутра покреће кампању подизања свести грађана о штетним последицама које могу имати фалсификовани производи.

„Кривотворене играчке су обично јефтиније од оригиналних, али лако могу да се покваре и да угрозе безбедност детета“, наводи то министарство.

Кампања почиње 17. децембра промовисањем и дистрибуцијом прве публикације која се односи на кривотворене играчке, а министарство је то покренуло у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину, министарствима финансија, здравља, унутрашњих послова и Републичким јавним тужилаштвом.

Публикација о кривотвореним играчкама је данас подељена родитељима односно васпитачима у вртићима у Београду, саопштавају из ресорног министарства, додајући да је кључна порука: Сигурно не бисте ризиковали живот свог детета.

Унутар публикације су информације о куповини кривотворених играчака које могу озбиљно угрозити здравље детета.

Кривотворене играчке се обично производе у незаконитим условима и без поштовања здравствених и безбедносних прописа. Сировине које се користе за производњу кривотворених играчака не подвргавају се контроли и могу да садрже велику количину отрова, укључујући хемикалије које могу проузроковати тешке здравствене последице. „Стандард производње таквих играчака обично је низак и често се дешава да ситни делови играчака отпадну, због чега је дете изложено ризику од гушења“, упозоравају.

Потрошачи би, како је наведено, требало да обрате пажњу на цену, квалитет производа, место продаје и амбалажу. И ако потрошач, након куповине, утврди да је купио кривотворену играчку, треба да контактира произвођача оригиналне играчке или Тржишну инспекцију при Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Кривотворене играчке заплењене у прошлој години, задржане су на граници или су повучене из малопродајних објеката у којима потрошачи купују.

 

—————

http://wp.me/p1Fuk8-MYj

16. 12. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић