Дискриминација

У Украјини Србе хапсе и тамниче, као да су терористи!


13.12.2015. Приредио СРБски ФБРепортер

Како преноси сајт Ало.рс,  Украјина је у мају донела тајни акт по којем се хапсе сви српски држављани који кроче у ту земљу али Србија о томе и даље ћути и засад не планира да узврати истом мером.

Украјинске власти су грађане Србије изједначиле с терористима и сепаратистима који нарушавају уставни поредак Украјине у Доњецкој републици.

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Украјинске власти приводе Србе чим кроче у ту земљу због сумње да су дошли да се боре на страни Русије, а наше министарство спољних послова (МСП) којим руководи Ивица Дачић сад размишља како да узврати на овакву одлуку, а да притом не дође до дипломатског скандала.

„У Украјини чак постоје и ‘собе за Србе’ где се наши држављани приводе и задржавају док их не депортују из земље. С друге стране у Србији живи око 8.000 Украјинаца, а свакодневно људи из Украјине долазе у посету нашој држави и не суочавају се ни с најмањим непријатностима, а камоли с хапшењем и тортуром коју Срби доживљавају на украјинској територији“, наводи анонимни извор из МСП.

Да је у Украјини на снази акт по којем се хапсе Срби уверио се и Београђанин Тома Миладиновић који је приведен у тој земљи због сумње да је терориста. Његове тврдње да је дошао због склапања посла нису му помогле и задржан је на аеродрому у Одеси, а потом је депортован из земље.

***

У Украјини Србе држе у тамницама као терористе!!!

Коментар Драгана Станојевића, Председника Скупштине дијаспоре и Срба у региону који је више година живео и радио у Украјини, коју је под великим притиском и уз претње по живот, морао да напусти.

Dragan-Stanojevic

Драган Станојевић, 14.12.2015.

Срби су на списку непријатеља и држава Србија је у категорији непријатељске државе! Шта наша власт предузима да заштити државни интегритет и држављане Србије??

Поштовани пријатељи, сви кои ме пратите знате шта сам говорио и шта сам преживљавао, али постоји круг људи који не верује у то.

Ево погледајте овај чланак (горе наведенни), а ја сам одавно говорио да су нас комплетно као народ и као држављане Србије Украјинци поставили на списак непријатеља и у складу с им се и опходе, али нико не реагује.

Сад се сетите како је „наш“ Амбасадор Булатовић (бивши шеф БИА) говорио како у Украјини нема никаквих проблема, све је супер и како се „братски“ дописивао са оним фашистом Мосијчуком који је тражио моју главу и других Срба!

Шта ради тај Амбасадор? Када ће да буде смењен и да одговоара за своје деловање?

Шта раде Дачић и Вучић. Зашто не реагују и не испуњавају уставну обавезу?

Наравно да народ и не очекује да ће они нешто предузети, али не смемо да се смиримо већ да притиснемо преко јавности.

Нису мене спасили, ја сам се снашао, имао је ко, али зашто не реагују и не заштите држављане Србије, то је уставно право и обавеза!?

Зато што имамо патриоте којима су пуна уста патриотизма, али да се објединимо, да се самостално штитимо, да покажемо јединство, да покажемо снагу да и сами можемо да се организујемо, да тражимо од државе реакцију, од украјинске Амбасаде да захтевамо одговоре, да тражимо укидање спискова у којима се прогоне Срби или на крају да се предузму реципрочне мере, јер ако се ми не бранимо, нико неће уместо нас!!!

Поента је у томе што је прича око Донбаса просто маска за оно шта раде Украјинске власти према Србима!!! Свима је јасно да нас третирају као непријатеље и зато треба говорити о томе, да се зна, јер многи људи доживљавају катастрофу а наш Амбасадор се „лиже“ са фашистима, уместо да штити сваког грађанина и зато треба да говоримо и пишемо о томе јер ово су фашистичке методе!!

Шта можемо да урадимо?

Да се организују сви ткзв патриотски покрети, да направимо прес конференцију, да захтевамо смену Амбасадора, да захтевамо од конкретних људи одговорност, да се на крају направи митинг испред Украјинске амбасаде и да им народ каже шта мисли о њима, то би било сасвим довољно!

***

Преносимо и искуство Д.П. (име познато редакцији) који описује како је такође био малтретиран у Украјини:

– Oво што говорите је 100% тачно, ја сам прошао ужасно кад сам летео за Кијев преко Истанбула. У Украини из Србије нико није пожељан. Ја што сам прошао не бих волео ником. И никакве везе немам са Донбасом иако ми је жена Украјинка имао сам проблеме.

– На Кијевском Аеродрому, на пасошкој контроли узели су ме и одвели на разговор, њихова безбедносна служба… Постављали су ми идиотска питања и држали ме 2 дана у затвору, док моја жена није дошла из Русије и доказала да само сам гост, јер тамо живе њени родитељи. После су ме вратили у Истанбул, где су и цариници у Истанбулу били у шоку…

– Узели су мене и једног Руса који (у Украјини) има мајчину сестру и пошао је у посету… После тог искуства, у Украјину ни по послу… Нису ми дали ни да се повежем са мојом амбасадом јер су ме бесправно држали.

_________

Повезано:

„Прст у око“ Русији – На предлог Вучића Влада упућује 100 000 евра као помоћ Украјини!

1 reply »