АКТУЕЛНО

Туркменистан, Авганистан, Пакистан и Индија покренули су изградњу новог гасовода ТАПИ вредног 10 милијарди долара


gas

Четири азијске државе почеле градњу гасовода

Лидери Туркменистана, Авганистана, Пакистана и Индије покренули су изградњу новог гасовода ТАПИ вредног 10 милијарди долара, којим ће се природни гас из енергетски богатог Туркменистана транспортовати до преостале три земље.

Церемонији почетка изградње гасовода у пустињи Каракум, на ободу града Мари, присуствовали су председници Туркменистана и Авганистана, потпредседник Индије и премијер Пакистана.

Верује се да Туркменистан има четврте највеће резерве гаса у свету, али тренутно извози махом у Кину, преноси агенција АП.

Потпредседник Индије Хамид Ансари изјавио је да је покретање изградње гасовода први корак ка остварењу визије економски интегрисаног региона који се простире од Бенгалског залива до Каспијског језера.

mapa tapi gasovoda

Гасовод ТАПИ дуг 1.800 километара преносиће гас од гасних поља Туркменистана до градова Херат и Кандахар у Авганистану, а потом кроз Пакистан до гада Фазлика у Индији, на граници са Пакистаном.

Очекује се да ће гасовод ублажити несташицу енергената у јужној Азији као и тензије у том региону. Планирано је да гасовод годишњег капацитета 33 милијарде кубних метара буде завршен до краја 2018.

Туркменистан
Авганистан
Пакистан
Индија

———–

http://wp.me/p1Fuk8-MTM

14. 12. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић