АКТУЕЛНО

Стенли Кјубрик: „Лажирао сам слетање на месец да бисмо предухитрили Русе“ (видео)


Да ли је ово легендарни режисер Стенли Кјубрик? Ако јесте, мистерија око слетања на месец је решена!

Да ли је ово легендарни режисер Стенли Кјубрик? Ако јесте, мистерија око слетања на месец је решена!

Појавио се видео снимак интервјуа са режисером Стенлијом Кјубриком у којем он прича како је помогао НАСА-и да сними/лажира све филмове у којима амерички астронаути слећу на Месец. Тиме је Кјубрик признао да је читава планета 1969. година уместо директног преноса слетања на Месец заправо гледала његово, како је сам рекао, „ремек дело“. Да ли је? Појединци тврде да брадати човек на снимку заправо није Кјубрик.

Документарац, који је аутор снимио 3. марта 1999. године, по уговору је могао да буде објављен 15 година после режисерове смрти. Тако је писало у уговору. Данас представља аргумент који теоретичари завере могу да користе приликом доказивања једне од „највећих превара“ у историји човечанства.

– Теоретичари завере су у праву, у овом случају – прича брадати човек на снимку, за којег неки тврде да није Кјубрик већ неки глумац.

Режисер је наиме испричао како је читава превара снимљена да би се испунило пророчанство председника Џона Кенедија да ће Американци стићи на Месец пре Руса.

– Учествовао сам у великој превари америчке јавности, а у њу су биле умешане и америчка влада и НАСА, а то је да је слетање на Месец лажирано, сва слетања на Месец су лажирана, а ја сам био особа која је то снимила. Све је потпуна фикција… – испричао је Кјубрик који је признао да је на та своја филмска остварења поносан, али и да осећа грижу савести.

Новинар са којим је разговарао примећује да режисер (који је умро само 4 дана после овог разговора) изгледа прилично изморено и пита се да ли је разлог за то управо стрес због тајне коју је до сада скривао.

– Осећам се лоше због тога, али сам и поносан. То је страшан конфликт. Направио сам филм који је моје ремек дело, али не могу да причам о томе и то се неће знати 15 година после моје смрти. Ја сносим последице због одлуке коју сам направио пре много година да урадим ово – рекао је Кјубрик.

Прича је да је Кјубрик радио 16 месеци на специјално направљеној сценографији у Хантсвила у Алабами где су снимали филм. Затим је у јулу 1969. године ракета Saturn V са Нил Армстронгом, Базом Алдрином и Мајклом Колинсом лансирана у орбиту, али, према теоријама завере, у етар је пуштен Кјубриков снимак, док су они кружили у Земљиној орбити све до историјског слетања у Пацифику.

Видео снимак интервјуа и двочасовни документарац о истој теми је неколико дана на интернету и већ су се појавили бројни „аналитичари“ који тврде да је снимак лажан и да на снимку није Кјубрик већ „неки глумац“.

—————

http://wp.me/p1Fuk8-MRe

13. 12. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Друга ноторна чињеница говори у прилог лажирању.
    Ако су прије 45 година, како тврди НАСА, заиста били на Мјесецу, како то да након пола вијека никога тамо више није било? Логично је да након толико времена већ би требало да су на Марсу.
    Баш у време лажирања слетања на Мјесец у свијету је био на врхунцу славе његов научно фантастични филм „Одисеја у свемиру 2001.“ И тај филм, изузетно остварење, ипак није пророковао стварно искрцавање на Марсу него је одлутао до Јупитера и даље у бесконачност.
    Наша пословица каже: „Бува на буву, пара на пару. лаж на лаж“

    Свиђа ми се