АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТИ У НИШУ: Терор извршитеља тек следи?


Незадовољне Нишлије испред Градске куће; фото:facebook

Незадовољне Нишлије испред Градске куће; фото:facebook

Због тога што власт показује небригу око комуналне и ценовне политике, драстично расте број Нишлија који су на удару приватних извршитеља и то је проблем који ће тек ескалирати. Ову констатацију једног од руководилаца овогодишњих социјалних протеста Ивице Живковића, само дан после нешто масовније протестне шетње, поткрепљује чињеница да нам се јављају читаоци тврдећи да им за комунална дуговања од само три или четири хиљаде динара, на наплату долази троструко више јер су превисоки тзв. трошкови извршења, које грађани најчешће и не разумеју – преноси портал novinarionline.com.

– Скуп је овога пута организован ради исказивања незадовољства опструкцијом свих до сада постигнутих договора од стране градског руководства. Није дошло до смене пословодства ЈКП Топлана, а то је врло оправдан захтев, а представник Удружења није позван ни на једну од седница Надзорног одбора овог предузећа. Притом, када говоримо о извршитељима и чињеници да грађани не могу да исплате превисоке рачуне који им се намећу – морам да кажем да имамо основане сумње да ће превисоке цене грејања бити враћене на износ с почетка године – каже Ивица Живковић, који је и један од руководилаца удружења председника скупштина станара у Нишу.

После протеста у четвртак увече (10.12.2015.), једног у низу против ценовне политике нишке топлане и начина рада овдашњег Паркинг-сервиса, Живковић примећује једну, рекло би се, новину:

– Чини ми се да се буди и свест младих. Јуче је на улицама Ниша био најбољи део града: неколико десетина интелектуалаца који су одлучили да се побуне, известан број младих којима је јасно да неће бити достојни бољег живота уколико не заузму место одговорног грађанина у друштву, као и већи број незадовољних становника нашег града који знају да нико неће стати у одбрану њихових интереса, нити ће их сачувати од све озбиљнијих претњи запленом имовине од стране приватних извршитеља који прете свима онима који не могу да издрже превелике намете, а које актуелна градска власт није узела у заштиту.

Ивица Живковић из Удружења председника скупштина станара; фото: Novinari on line

Ивица Живковић из Удружења председника скупштина станара; фото: novinarionline.com

Осим Градском топланом, незадовољство Нишлија који читаву годину излазе на улице, уперено је и против “бахатог односа” ЈКП Паркинг сервис према власницима аутомобила у Нишу. По овом питању било је подела и унутар самог СНС-а који води ова два предузећа. Заменик градоначелника Љубивоје Славковић критиковао је Паркинг сервис који, како је рекао, и сам не поштује закон када обележава паркиралишта те да је лицемерно да од грађана тражи да га се они слепо држе. Јавност притом подсећа да у граду није никла ни једна јавна гаража иако се то наводило као један од главних разлога оснивања овог предузећа, кога штрајкачи још називају и “партијском машином за пуњење градског буџета“.

NW

——

http://wp.me/p1Fuk8-MRU

13. 12. 2015. novinarionline.com, за ФБР приредила Биљана Диковић