ДРУШТВО

Откривање истине о Јасеновцу сматрало се за директан напад на Тита!


Бранко Драгаш, 13.12.2015.
ПИСМА ЧИТАЛАЦА

Милан Таборин, Марибор

Поштовани господине Драгаш!

Од срца Вам честитам за написани чланак – студију који има непроцењиву вредност за оне који имало мисле својом главом.

Давне 1972. године, као Србин официр у Генералштабу, на комитету ССНО сам поставио питање истакнутим херојима-генералима, као млади официр родом са Козаре: Како то и зашто су усташе у Јасеновцу четири године несметано клале и зверски убијале Србе и те снаге усташке су биле јачине око једног батаљона тј.760, а у непосредној близини Јасеновца су дејстовале партизанске снаге на удаљености 5-50 км различитих формација, јачине око 50.000 партизана.

tito i jasenovac

Сви су ћутали, сем генерала Хамовића који је прекинуо седницу и рекао ми да сам поставио добро питање и да ли сам свестан кога сам директно напао (Тита) итд. Срећа, имао сам рођака генерал-пуковника Младена Марина који ме је код Тита спасио, јер су били пријатељи.

Да не дужим, живим у Словенији и често размишљам о свему ономе што сте писали и стално се борим против ових зликоваца овде који свакодневно за све недаће оптужују Србе. Јако их је заболела књига Масакар у Сребреници, где су аутори англо-саксонског порекла и ту се јасно види да су Срби страдалници и да је то највећа подвала и манипулација. То сам свим медијима, посланицима, влади и пред. државе послао и од многих сам добио одговор да нису многе чињенице знали итд.

С поштовањем!
Милан Таборин

5 replies »

 1. Sa cifrom od 700.000 pobijenih Srba u Jasenovcu prva se oglasila Zemaljska komisija koja je taj zločin istražila 1946 godine. Tu komisiju formirala je država na čijem čelu je bio Tito. I to je najbjektivniji broj pobijenih u Jasenovcu. Da su partizani imali 50.000 boraca na tom području ušli bi u Zagreb. Za oslobadjanje Jasenovca nisu bile problem Ustaše već Nemci koji su bili locirani u Zagrebu, Banja Luci, Sisku, Karlovcu…i koji su obezbedjivali jakim snagama prugu Zagreb-Beograd koja je bila od strateškog značaja za Vermaht a koja je na žalost bila u neposrednoj blizini logora Jasenovac.

  Свиђа ми се

  • Стево ,имали су партизани у том подручју солидне снаге са којима су кренули на Јасеновац без одобрења Главног штаба,тј. ТИТА.Сви су на лицу места пре издавања команде за јуриш побијени са леђа.Први је ликвидиран комадант Шарац,а потом и сви који су кренули у јуриш.Својевремено су Новости објављивали фељтон о Јасеновцу,и ту су дате све операције до извлачења усташа шајкама из логора 15,05,1945г.А ко је касније преорао логор и уклонио трагове остаје да се пгађа из ТРИ ПУТА.

   Свиђа ми се

 2. Prema partizanskim dnevnicima, do pada Italije avgusta 1943, partizanske snage su sacinjavali Srbi (i Crnogorci) u procentu od 97,5 %. Koga onda mogu kriviti izuzev sebe za necinjenje u vezi logora Jasenovac.

  Свиђа ми се

 3. „…зашто су усташе у Јасеновцу четири године несметано клале и зверски убијале Србе и те снаге усташке су биле јачине око једног батаљона тј.760, а у непосредној близини Јасеновца су дејстовале партизанске снаге на удаљености 5-50 км различитих формација, јачине око 50.000 партизана.“

  Tacno tako …
  Pricao mi jedan covek, kome je pricao svedok tih dogadjaja, dakle neki partizan – da je CETIRI PUTA zaustavljan partizana napad na jasenovacki logor…
  Prema tome – sve to je istina…

  Свиђа ми се