АКТУЕЛНО

Биљана Ђоровић: Разговор са Вилијамом Енгдалом – ЦИА џихадисти и пропаст хегемона


Вилијам Енгдал фото: ПЕЧАТ

Вилијам Енгдал
фото: ПЕЧАТ

У екслузивном разговору за Печат, Вилијам Енгдал, историчар, економиста, геополитички аналитичар, један од најцењенијих истраживача методологије и феноменологије глобалног светског пројекта Запада, говори о својој најновијој студији „Пропали хегемон“ (The Lost Нegemon) која ће крајем децембра читаоцима бити доступна на енглеском језику преко интернет књижаре „Амазон“.

*Објасните нам, молим вас наслов и поднаслов ваше најновије студије: „Пропали хегемон или Кога ће Богови уништити?“.

У својој новој књизи „Пропали хегемон“, говорим о пропасти САД, које су пропадале након Другог светског рата (1945) под руководством олигарха. Олигарси су били ти који су уобличили америчку спољну политику, док су људи попут Збигњева Бжежинског и Хенрија Кисинџера, на пример, били слуге вишег ранга веома богатих фамилија Запада – Гејтс, Рокфелер, Сорош, Буш и других, чија је агенда била успостављање тоталне контроле над светом и смањење светске популације кроз еугенику, ратове и тероризам. Ради се о агенди успостављања новог глобалног фашизма, варварства које је Пентагон назвао „Доминација Пуног Спектра“ (Full Spectrum Dominance) а амерички олигарх Дејвид Рокфелер – Нови светски поредак.
Данас је Америка банкротирала. Банке олигарха су уништиле америчку економију током последњих 30-35 година. Они су изместили америчку индустрију. Погледајмо само шта су урадили са Детроитом. Када сам био дечак, Детроит је био седиште светске аутомобилске индустрије – место које је изазивало дивљење, у коме је цветала индустрија, које је окупљало најспособније стручњаке, инжињере и раднике. Данас је Детроит банкротирао – и то је резултат ове паразитске олигархије која је исисала крв из САД и читавог света, који планира да докрајчи својим Трансатлантским Трговинским и Инвестиционим Партнерством (TTIP). Нема ту ни говора о партнерству – ради се о успостављању доминације америчких транснационалних корпорација – над храном, природним окружењем, финансијским системом – животима људи.

Но, Хегемон губи моћ на свим пољима. Већ првих недеља 2015. године суперсила, глобални Хегемон, амерички Олигарси нису били само изгубљени, они су полудели. Свет је клизио из њиховог домашаја, а они су се нашли у простору реализације древне пословице приписане Еурипиду која каже да оне које желе да униште, Богови најпре учине лудим.

*У својој књизи „Пропали хегемон“ показујете како су амерички олигарси, војна индустрија САД и њихови неокозервативни агенти у влади и вашингтонским тинк-тенк организацијама попут корпорације РЕНД или Центра за стратешке и међународне студије са Универзитета Џорџтаун, претворили политички Ислам у моћно оружје како би стекли контролу над целим светом и ослабили Русију и Кину, једине земље које би се могле супротставити глобалној хегемонији.

Треба најпре разумети да ово што се дешава у свету, што се дешава око Сирије и око ЕУ, представља фазе Трећег светског рата.
Главни метод вођења овог рата од стране америчких олигарха, представља реализацију великог пројекта употребе радикалних муслимана, који је отпочео у Минхену 1950-их, након што је откривен успех који је коришћење Муслиманског братства постигло у борби нациста против Совјетског Савеза током Другог светског рата.

Обавештајне агенције САД, претвориле су Муслиманску браћу (Ал Каида је спин осмишљен за Муслиманску браћу из Саудијске Арабије и Пакистана) у моћно оружје којим су избациле Црвену армију из Авганистана 1988-1989. Након колапса Совјетског Савеза у Русију је на власт дошао од стране ЦИА подржан Јељцин, који је инсталиран како би пљачкао и уништавао Русију. Јељцин је урадио за њих прилично добар посао, но, на срећу није сасвим успео.
Олигарси су затим извели превентивни рат за спречавање независности ЕУ. Циљ америчких олигарха био је да спрече да ЕУ постане независни одбрамбени стуб и зато је склопљен Мастрихтски споразум – што многи Европљани још увек не схватају. Европу је требало спречити да створи независни монетарни систем (независтан од долара као резервне валуте) али такође и незавидну одбрамбену и спољну политику, чиме би смањила притисак САД, односно америчких олигарха из Вашингтона. Први корак који је требало да уништи било какву илузију да би ЕУ могла да буде независна након колапса Совјетског Савеза, изведен је у Југославији када су олигарси, манипулацијама Џорџа Буша старијег (1989 – 1990), створили финансијске и економске претпоставке за ратове. Ратови у Југославији били су произведени, креирани од стране ЦИА, Пентагона и Министарства спољних послова Клинтонове администрације, који су довели Ал Каиду, Осаму Бин Ладена у БиХ.

Осама бин Ладен тада мало познати саудијски џихадиста који је радио са ЦИА у Авганистану преко свог Авганистанског сервисног бироа, или Мактаб ал-Кидамата (Maktab al-Khidamat – МАК), преко кога је упућивао арапске суни џихадисте и новац у рат против совјетске окупације Авганистана током 1980-их, сада је блиско сарађивао са TWRA у Босни. Бин Ладен се, како је то известила новинарка Шпигла, Реаната Флотау, састајао са Изетбеговићем. Она га је лично видела неколико пута испред канцеларије Изетбеговића у Сарајеву.

*На које начине је коришћен радикални ислам за успостављање глобалне доминације америчких олигарха?

Пентагон и фракције америчке обавештајне заједнице однеговали су политички ислам као оружје како би онемогућили појаву независне, самодовољне Кине, ресурсима богате Русије, и многих европских држава, посебно Немачке.

Успоставивши глобалну улогу Америке као светског полицајца, Вашингтон је искористио свој утицај над разним исламским џихадистичким групама како би производио ратове и немире широм света. Након 11. септембра 2001, америчка елита је одлучила да покрене нови велики крсташки рат, амерички Џихад у покушају да одржи глобалну хегемонију.

Стратегија коришћења радикалног ислама примењена је у Ираку одмах након што су Џорџ Буш – Чејни – Рамсфелд напали Ирак, уклонили Садама Хусеина и довели Дејвида Петрауса. Петраус је применио стратегију ЦИА – производњу рата између шиита и суни муслимана унутар Ирака по древном обрасцу divide et impera – подели па владај. Користећи термин који потиче од Сера Халфорда Мекиндера, британског оснивача теорије геополитике, генерал Дејвид Петраус, бивши командант Централне команде САД која је окружила целу Евроазију, укључујући Авганистан, изјавио је 2009, да „Централна Азија представља кључну локацију евроазијског континета између Русије, Кине и Јужне Азије. По Мекиндеровим увидима, геополитички кључна локација представља јединствену стратешку земљу која омогућава контролу великих региона. Петраус је увео метод ратовања, осмишљен раније од стране Британаца као рат ниског интензитета и применио га у Ираку, Авганистану и Централној Азији, најпре као командант Централне команде и након тога као директор ЦИА све до његове принудне оставке изазване сексуалним скандалом, новембра 2012.
Кадар за вођење ратова ниског интензитета добровољно производи грађанске ратове мањих размера, ратове банди или шире регионалне ратове, попут оног у Сирији након марта 2011. Њихов циљ је да циљану популацију изложи насиљу и креира ситуацију у којој ће се спас потражити у „Мировним операцијама“. Грант Хамонд са Ваздухопловног ратног колеџа, говорио је о Мировним операцијама САД као о „рату под другим именом“. Петраус и војни специјалци САД производили су поделе између различитих група у Исламу спроводећи тај „рат под другим именом“.

Први човек америчке компаније ККР Дејвид Петреус изјавио је да је та компанија заинтересована да Београд претвори у центар за дигитализацију у региону

Први човек америчке компаније ККР Дејвид Петраус изјавио је да је та компанија заинтересована да Београд претвори у центар за дигитализацију у региону

*Ко је одговоран за стварање климе терора милитантног џихада широм муслиманског света који је отпочео одмах након америчке окупације Ирака?

Тадашњи секретар за одбрану САД, Доналд Рамсфелд, наредио је водећим америчким експертима за „прљави рат“ (dirty war) у Ираку да раде са генералом Дејвидом Петраусом како би произвели грађански рат између различитих религијских група – Суни муслимана против Шиита и Шиита против Сунита и Курда – са циљем да учврсте војну контролу САД над Ираком.

Ал Каида у Ираку директно је проистекла из делатности Дејвида Петрауса. Он је одговоран, он има галоне крви на својим рукама, он би требало да се нађе пред правим судом правде, не овим срамним Хашким судом, и морао би да буде осуђен за злочине против човечности за оно што је урадио у Ираку и Авганистану.

Они су предложили пројекат за тзв. Велики Блиски Исток који је касније био синхронизовано убачен у медијску машинерију CNN-а и осталих мејнстрим медија, прерушен у „Арапско пролеће“. Арапско пролеће је представљало пројекат инсталирања режима смртоносног култа Муслиманског суни братства у Либију и Сирију, пре свега. Успели су да убаце Мохамеда Морсија којим су заменили Мубарака, једну од стабилизационих фигура у читавом арапском свету, примењујући „обојену револуцију“, коју су од почетка до краја водили ЦИА и Министарство спољних послова САД. Хилари Клинтон тада државни секретар САД, такође је до грла огрезла у крви својих жртава.

Клинтонова и Тачи

Клинтонова и Тачи

САД су прогурале превремене изборе тако да ни једна друга грађанска група није имала времена да направи структуру политичке партије након пада Мубаракове диктатуре. Муслиманска браћа, су била једина организована снага.
До децембра 2013., са власти су протерани челници у Тунису, Египту (два пута), Либији, Јемену. Устанци су избили у Бахреину а у Сирији је завладао потпуни исламски рат. Велики протести су избили у Алжиру, Ираку, Јордану, Кувајту, Мароку, и Судану; мањи протести су се догодили у Мауританији, Оману, Саудијској Арабији, Џибутију, Западној Сахари, и Палестинским територијама. Туарег борци који су се враћали из либијског рата против Гадафија, запалили су џихад у Малију, а избили су и сукоби у Либану. Читав исламски свет био је у пламену.

*Када су Саудијска Арабија и њени вехабијски савезници у Кувајту и Емиратима, схватили да се претња Муслиманске браће може и на њих усмерити?

Дешавања у Египту представљала су велику опомену овим монархијама. Саудијцима је било јасно да ће се, уколико буду наставили да финансирају активности Братства у Пакистану, Авганистану, Египту и тако редом, и њихове главе наћи у реду за одсецање. Због тога су подржали генерала Ал Сисија у де факто државном удару који је извела војска која је тако повратила своју улогу над Муслиманским братством у Египту.
То наравно нипошто не значи да је Саудијска Арабија парадимгма врлине, она је утемељена на вековима старој вехабијској грани ултра ортодоксног Ислама и у њој се одсецају главе онима који се по овим правилима сматрају неверницима, одсецају руке лоповима, жене покривају од главе до ножног палца и не смеју да излазе на улицу без пратње мушког рођака – ради се о обрасцу понашања које се базира на култу из 16. века – но, било како било, тамо није инсталирано Муслиманско братство.

Либија је за САД била катастрофални промашај, али они су морали да се отарасе Гадафија. Либија је била најстабилнија држава Африке, имала је далеко највећи животни стандард, Гадафи је осигурао свим племенима довољно високе награде којима их је држао у миру и реду и реализовао је пројекте који су гарантовали просперитет Африке.
Обама и његов тим за разбијање Либије на челу са Хилари Клинтон, користили су Сорошеву доктрину: „Одговорност за заштиту“, једну од најподмуклијих идиотарија коју су осмислили подлаци – ђаволови адвокати у САД по којој су САД закључиле да имају јединствену одговорност за оно што се дешава у свету и да могу да одлуче кога ће да – ставе под своју заштиту. По том основу су 1999. нашли изговор за бомбардовање Србије и производњу хуманитарне катастрофе огромних размера, док су Либију вратили у камено доба.
Да би племена поново постигла консензус и ушла у период стабилизације око једне централне фигуре, биће потребне три генерације а до тог времена наставиће се хаос и борбе за власт при чему ЦИА наоружава различита племена која убијају људе по улицама Бенгазија и широм Либије. Али, то није никакав проблем за Вашингтон. Хилари Клинтон је веома задовољна због тога. Они су ти који су произвели хаос широм Блиског Истока а Либија је остала без икакве перспективе да реализује стабилне енергетске споразуме са Европом. Египат и Тунис немају више никакву перспективу да одрже златном подржани динар и афричку банку за развој која би почела да замењује улогу долара у арапском свету, што је било у процесу реализације захваљујући Гадафију, Мубараку и Бен Алију из Туниса у време када је покренуто Арапско пролеће.

Државе пре и после "хуманитарне демократске интервенције САД и НАТО земаља

Државе пре и после „хуманитарне демократске интервенције“

*Уништење Сирије није олигарсима ишло тако глатко као што је то био случај са Либијом.

Да, и то је произвело шок и разочарање Вашингтона и Хилари Клинтон. И то због једног фактора: Русије. Русија и Сирија су биле савезнице током хладног рата. Башар ал Асад је одбио понуду Катара 2009., да направи гасовод од Катара кроз Сирију до Турске којим би гас био допреман из Катара, из Персијског залива на тржишта у ЕУ. Башар ал Асад је рекао: „Не, хвала“. Убрзо након тога, 2010, припреме за свргавање Асада су убрзане у Вашингтону. САД су својом мудро формулисаном резолуцијом Савета безбедности превариле Русију и Кину када су рекле да ће НАТО успоставити зону „забрањеног лета“ у Либији. Као што знамо „зона забрањеног лета“ је акт рата и поставља основу за бомбардовање које САД сукцесивно спроводе и на основу које су уништиле и Гадафијеву Либију. Када су то желеле да спроведу и у Сирији, Русија и Кина су ставиле два пута вето на такву резолуцију.

И, због тога имамо сада већ четири и по године „прљавог рата“ у Сирији обавијеног маглама рата опозиције против Башара ал Асада. У време када је требало да буде поражен наводно од ИСИС-а – подржаног, наоружаног и тренираног од Америке и Турске, Асад је затражио интервенцију Русије. Путин је тада рекао: „Радије ћемо напасти ИСИС у Сирији него у Чеченији, Дагестану, Москви и Санкт Петерсбургу“. Руси су повукли апсолутно бриљантан потез због кога Вашингтон још увек држи своја уста широм отвореним, када су током једног дана довели тешке бомбардере са неким од најсофистициранијих система и почели са бомбардовањем Сирије, на позив легитимне владе, изабране убедљивом већином, а не некаквих плаћеника доведених из Саудијске Арабије, Пакистана, Авганистана, како би убијали за новац, односно 100 долара недељно и калашњиков. Влада Башара ал Асада затражила је легитимну подршку од Русије, они никада нису тражили подршку од Обаме, Француске или било кога осим Русије, Ирана и Хезболаха. Оно што се сада догађа је кампања руских удара на веома прецизно одабране мете, зато што се одиграва у сарадњи са једином војном силом на терену која зна где се ко крије– а то је Асадова национална армија са којом је просторно и временски координисан сваки појединачни напад.

*Да ли је у току настанак Великог Израела који судећи по доступним плановима и мапама треба да укључи делове Либана, Јордана, Сирије, Синајског полуострва, Ирака и Саудијске Арабије?

Израел је продужена рука НАТО-а и нема никакве везе са религијом или јудаизмом. Јудаизам се користи баш као што се у случају ИСИС-а и Ал Каиде користи покриће ислама како би се произвели сукоби и реализовали планови у којима идеја џихада има веома важну улогу.

Нетањахуова Ликуд партија и његови пајташи у ИДФ-у (израелска армија), МОСАД-у и Шин Бету (израелска сигурносна агенција), непрекидно производе нестабилност на својим границама. Један од фасцинантних праваца развоја у овом смислу је улога Израела на Голанској висоравни. Недавно је иранска агенција вести објавила извештај по коме је сиријска национална армија заједно са војницима ИСИС-а на Голанској Висоравни заробила пуковника израелских одбрамбених снага. УН имају 1.200 припадника мировних снага од 1973. на овом подручју које је Израел украо од Сирије 1967. године током Шестодневног рата. Голанска висораван припада Сирији, што је потврђено и резолуцијама УН и што признају све земље света осим самог Израела.

gol
У октобру је израелски ТВ Канал 2, емитовао интервју са Јувалом Бартовом, геологом који ради за Genie Energy, израелску филијалу Афек компаније за нафту и гас са седиштем у Тел Авиву, ћерку компаније Неварк (Newark) из Њу Џерзија. Батов је у интервјуу рекао да је његова компанија пронашла огроман нафтни резервоар на Голанској висоравни. Ово налазиште нафте је сада направило од Голанске висоравни стратешку „награду“ која је подстакла Нетањахуову владу да одлучније него икада сеје хаос и неред у Дамаску и користи га за де факто неповратану окупацију Голанске висоравни и њене нафте. Министар просвете и министар за послове дијаспоре у Нетањахуовој коалиционој влади, лидер десничарске верске партије, „Јеврејска кућа“, Нафтали Бенет, направио је предлог да Израел усели 100.000 нових израелских насељеника на Голанску висораван у наредних пет година. Он тврди да је Сирија у стању „распада“ после година грађанског рата, и тешко је замислити да ће ући у период стабилизације када јој се Голанска висораван може вратити. У Тел Авиву нарастају хорски наступи у којима се истиче да Нетањаху тражи америчко признавање анексије Израела на Голан 1981. као „одговарајуће решење за израелску безбедност у освит нуклеарног договора са Ираном“. Почетком новембра Нетањаху је посетио Белу Кућу како би убедио Обаму да подржи резолуцију којом би Голанска висораван била предата Израелу, зато што по аргументацији Нетањахуа не постоји функционална влада у Дамаску и како би Израел могао да наметне своје законе и своје законе о власништву над земљиштем на овом простору.

Истражио сам овај случај и открио да се у директорском борду Genie Energy, налази нико други до Дик Чејни, бивши челни човек Халибартона, највеће америчке компаније за сервисирање нафтних поља и платформи, и починитељ геноцида у Ираку као потпредседник САД у време Џорџа Буша. Ту је и Јакоб Лорд Ротшилд, пословни партнер Михајла Ходорковског из руског Јукос Оила који је хтео да поткупи руску Думу како би постао председник, чиме је прекршио уговор који је Путин направио са руским олигарсима 1999. Ради се, дакле о веома занимљивом интернационалном борду директора за нафтну компанију за коју нико никада није чуо. Ја пратим нафту 40 година и никада нисам чуо за Genie Energy пре овог открића на Голанској висоравни. То нам говори да се ради о великим геополитичким улозима а Нетањаху и чланови његове Ликуд партије су такође до грла у криминалним активностима на Голанској висоравни као и у криминалним активностима у вези са ИСИС-ом којима се производи хаос и уништава Сирија са циљем ширења Израела и преузимања Голанске висоравни.

голан

*колаж са интернета

*Заиста занимљив борд директора Genie Energy који поред Дика Чејнија, Јакоба Лорда Ротшилда, Џејмса Вулсија укључује и Била Ричардсона, Руперта Мардока, Ларија Самерса и Мајкла Стајнхарда. Веома интересантна дружина.

То је веома „прљава“ дружина. Не верујем да бих волео да проведем вече за истим столом са њима. Срео сам се са Ларијем Самерсом пре неколико година. Он је патетична фигура. Испуњен је мржњом. Ричардсона сам сретао на јавним конференцијама. Био је државни секретар за енергетику под Билом Клинтоном а што се тиче Јакоба Лорда Ротшилда, та породица има дугу историју бешчашћа у којој је финансирала ратове још од времена Наполеона. Финансирала је обе стране како би стекла знатну финансијску добит од одлучујућих исхода у тим ратовима. Ради се о мрежи која нема никаквих додирних тачака са вером, религијом, вером у вишу креаторску моћ – Бога. Они су награбили веома много новца и користе га како би уништили људски род. И једини разлог због кога то могу то да раде, је тај што смо им ми то дозволили. Ми не верујемо да смо фундаментално добра бића. Изгубили смо поверење у себе саме.

Но, Русија је фасцинатна. Често одлазим у Русију последњих година и упознао сам многе Русе. Овогодишња прослава посвећена 70. годишњици победе у Другом светском рату, укључивала је и „Бесмртни пук“ посвећен бесмртнима и никада заборављеним -успомени на 27 милиона Руса који су дали животе у овом рату. Лица људи који су носили фотографије својих рођака који су изгубили животе, марширајући ка Кремљу, потресла су ме дубоко. Плакао сам. А разлог због кога сам плакао је што сам видео оптимизам на лицима тих људи – стотина хиљада људи који су ходали улицама Москве. Схватио сам да постоји и дубљи разлог за моје сузе. А разлог је био што је у садашњим САД овако нешто немогуће. Немогуће је због тога што су сви ратови које је Америка водила после Другог светског рата засновани на страшним лажима и обмани коју су спроводили амерички олигарси: Рокфелери који су хтели да створе глобалну империју и назову је демократијом и слободном трговином.

Дубоко верујем да ће из Русије произићи нешто што ће спасити свет од деструкције, да ће Русија постати покретач ка истинском миру и ја улажем највећи део моје животне енергије у подршку том путу. Русија је, осим тога, забранила све ГМО – све генетички модификоване организме. Контра санкције – забрана увоза пољопривредних производа из ЕУ, омогућиле су да Русија обнови своју пољопривредну производњу на једним од најздравијих и најплодних црница на Планети у простору Ростова, Централне и Источне Русије.

То представља потенцијал за очување здраве хране на Планети која неће бити отрована хемикалијама којима Монсанто, Сингента и остале корпорације убијају људе споро и невидљиво, безобзирно намећући своје геноцидно семе уништења. Русија је највећа нада за човечанство.

 

Биљана Ђоровић

Биљана Ђоровић

Биљана Ђоровић

———–

http://wp.me/p1Fuk8-MPJ

12. 12. 2015. аутор Биљана Ђоровић-ПЕЧАТ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »