АКТУЕЛНО

Никола Пузигаћа: Србима у Хрватској на незаконит начин одузето 50.000 станова


Никола Пузигаћа фото: РТРС

Никола Пузигаћа
фото: РТРС

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа рекао је да Хрватска више од двије деценије на очиглед цијелог свијета и међународне заједнице крши основна људска права избјеглих Срба из Хрватске.

Пузигаћа је поводом 10. децембра – Међународног дана људских права рекао да је Србима у Хрватској на незаконит и дискриминаторски начин одузето 50.000 станова, а више од 40.000 српских породица остало је без огњишта јер су им куће спаљене и миниране.

„Око 15.000 српских кућа које нису порушене дато је на кориштење лицима која су лојална ратној власти у Хрватској“, истакао је Пузигаћа.

Пузигаћа је навео да Хрватска годинама опструише рјешавање статусних права избјеглих Срба у Хрватској која се односе на станарска, радна, пензијска, имовинска права и право учешћа у процесу приватизације.

Он је рекао да Удружење располаже подацима да Хрватска протјераним Србима дугује 190.000.000 евра по основу неисплаћених пензија, те око двије милијарде евра на основу штета на 50.000 српских кућа и станова које су незаконито отели у рату, запалили и потпуно уништили.

„Удружење никада неће одустати од својих захтјева и права у Хрватској, поготово због тога што је нарушено основно људско право Срба у тој земљи – право на имовину“, закључио је Пузигаћа.

 

————–

http://wp.me/p1Fuk8-MN5

10. 12. 2015. РТРС, за ФБР приредила Биљана Диковић