АКТУЕЛНО

ЗВАНИЧНО: РЕПУБЛИКА СРПСКА прекида сарадњу са институцијама БиХ


RS

БАЊАЛУКА – Владајућа коалиција у Народној скупштини РС подржала је одлуку Владе Републике Српске да прекине сарадњу са Судом и Тужилаштвом БиХ и Државном агенцијом за истраге и заштиту (Сипа) због хапшења Срба на подручју Новог Града, осумњичених за ратне злочине над Бошњацима, и претреса просторија полицијске станице и општине.

Посебном скупштинском заседању, које је одржано на захтев премијерке РС Жељке Цвијановић, нису присуствовали посланици опозиционих странака.

Влада РС је донела одлуку о прекиду сарадње са државним правосудним институцијама и Сипом јер је Суд БиХ у својој наредби „исказао неповерење“ у полицију РС, наводећи у наредби бојазан да би предмети истраге могли бити „уништени или сакривени, иако су, како је наведено, имали могућност да од МУП РС траже документацију у вези са наведеним предметом или да пошаљу свог инспектора да изврши увид у документацију.

Влада РС је Суд и Тужилаштво БиХ, као и Сипу, означила „неуставним институцијама“, истичући да због данашњег поступка ових институција прекида све односе с њима.

Влада РС је наредила МУП РС да Сипи „спречи сваки улазак и претрес просторија републичких и локалних институција“, додавши да и даље остаје опредељена за сарадњу са полицијским агенцијама и правосудним институцијама, у складу са уставом предвиђеним надлежностима.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да су затражени претреси у полицијској станици, згради општине и комуналном предузећу у Новом Граду „због постојања доказа да су структуре полиције и цивилне заштите биле активно и директно укључене у процес уклањања и скривања тела и посмртних остатака 27 жртава из села у месту Масловаре, после почињеног злочина, а за којима се већим делом још трага“.

Из Сипе је саопштено да нису добили званичну одлуку Владе РС, али да ће они наставити да раде у складу са својим овлашћењима и надлежностима.

Додик: Није ванредно стање, немојте тестирати нашу вољу

Додик је оценио да није никакво ванредно стање, али да се РС мора супроставити таквом понашање, те упозорио да верује да нико неће, како је рекао, испробавати одлучност РС.

„Тражимо да се поштује ред и закон у овој земљи. Тужилаштво и Суд БиХ не могу да се играју на овај начин“, рекао је Додик, додајући да није проблем да се сарађује већ да је проблем непоштовање прописа и закона.

„Провешћемо ове закључке и немојте тестирати нашу вољу. Ако сада уступимо своје право другом, живећемо у неправди“, навео је председник РС.

РС ни у једном случају није правила опструкције када су ратни злочини у питању и то је опредељење свих влада и политика у РС, прецизирао је Додик.

„Ово је груба провокација. Оног тренутка када процедуре око неких питања буду јасне РС ће успоставити поново сарадњу“, закључио је Додик, пренели су бањалучки медији.

Претходно је Додик подржао активности у циљу заштите суверенитета и надлежности Републике Српске. Као одговорни људи, казао је, морамо водити рачуна о томе и на то смо присиљени.

Он је рекао да ће прекид сарадње са СИПА, Судом и Тужилаштвом трајати док се не реше процедуре.

„Ствар није једноставна. Не желимо сукоб, али желимо да заштитимо своја права. Важно је остати у позицији да се не мења Дејтонски споразум, јер у једном времену које ће доћи биће важно шта пише у Уставу, а не шта је неко наметнуо“, истакао је Додик.

Пракса рушења Дејтонског споразуму упорно траје све време

Навео је да је потпуно непотребно, изван досадашње праксе, СИПА одлучила да уради то што је урадила у неизвесним околностима, што је могло да изазове и оружани сукоб, те да је могући сукоб спречен због одговорности надлежних како би хладне главе данас могли разговарати о свему.

БиХ је сложена заједница, све оно што је чине је да је одређује као заједницу у којој се тачно знају њене надлежности, рекао је Додик.

„БиХ нема надлежност за безбедност и одбрану. То је искључиво у области ентитета, као и у правосуђу. Све то добро изгледа. Међутим, пракса рушења Дејтонског споразуму упорно траје све време. Имамо уставну позицију и неуставну ситуацију – институције ван Устава. Устав прецизно говори да у БиХ постоје стране које могу договорити нове надлежности“, навео је председник РС

По налогу тужиоца из Посебног оделења за ратне злочине Тужилаштва БиХ, од раних јутарњих сати већи број припадника СИПА хапсио је и претресао објекте на подручју Новог Града.

Том приликом је ухапшено пет осумњичених за ратне злочине, а претресене су четири локације, међу којима И зграда полиције и општине.

Ухапшени су под истрагом и осумњичени су да су починили кривично дело злочин против човечности.

Тужилаштво БиХ: Претреси наређени јер су полицијске структуре биле укључене у скривања злочина

Претресе у полицијској станици, згради општине и комуналном предузећу у Новом Граду затражили су и наредили Тужилаштво и Суд БиХ, због постојања доказа да су структуре полиције и цивилне заштите биле активно и директно укључене у процес уклањања и скривања тела и посмртних остатака 27 жртава из села у месту Масловаре, после почињеног злочина, а за којима се већим делом још трага, саопштено је данас из Тужилаштва БиХ.

У саопштењу се истиче да су претреси вршени искључиво ради потраге за архивским материјалима и доказима о овим незаконитим радњама.

„Претреси су извршени по највишим професионалним стандардима, коректно и без икакве употребе силе. Претреси су завршени, а полиција и сви радници служби чији су капацитети били претресани били су максимално коректни и сусретљиви према радницима Сипе и Тужилаштва БиХ и ставили капацитете на располагање како би се акција реализовала“, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У саопштењу се истиче да је Тужилаштво изненађено реакцијом Владе РС да прекида сарадњу са Сипом, Тужилаштвом и Судом БиХ.

„Тужилаштво БиХ, Суд БиХ и Сипа, поступају у складу са законом и законским овлашћењима и у том процесу нема недодирљивих особа нити институција. Свако ометање рада правосуђа представља кривично дело чији починиоци ће бити процесуирани“, наводи се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ има интензивну и добру сарадњу са МУП-ом РС, са којим је у протеклом периоду, проведено више успешних акција на откривању и процесуирању починилаца тешких кривчних дела, стоји у саопштењу и додаје се да ће се сарадња да се настави и у будућности.

Сипа: Нисмо добили званичну одлуку о прекиду сарадње
Агенција за истраге и заштиту БиХ (Сипа) саопштила је да није добила никакву званичну одлуку Владе Републике Српске да прекида све односе са том полицијом агенцијом, због тога што су припадници Сипе данас у Новом Граду ухапсили пет Срба за ратне злочине и претресли просторије полицијске станице и општине.

„Наглашавамо да је Сипа у конкретном случају поступала у складу са својим законским надлежностима и по наредби надлежног тужилаштва, те би свако коментарисање политичких одлука одређених институција било непрофесионално и изван наших надлежности“, саопштено је из Сипе.

—————-

http://wp.me/p1Fuk8-MNg

10. 12. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Нису све странке србске у томе сагласне. Опозиција у Народној скупштини Српске напустила је ванредну сједницу по овом питању. Наша неслога могла би нас главе коштати.

    Свиђа ми се