ДРУШТВО

Светислав Пушоњић: Српска кроатофилија је један од најмистериознијих психолошких феномена (1)


Светислав Пушоњић, 6.12.2015.
Коментар на вест да је на изложби у Новом Саду Сава Шумановић представљен као „припадник хрватске модерне„.

Великог српског сликара Саву Шумановића брутално су претукле хрватске усташе 1942., а затим га стрељале са још 150 Срба и залили кречом у масовној гробници у Сремској Митровици.

Sava_Šumanović,_Autoportret,_1925_

Годинама уназад Хрвати бестидно и бескрупулозно, сасвим у складу са својим подлим и змијским карактером, поред територија присвајају и српске културне тековине, обичаје, писце, научнике.

Пре више од десет година ми је један бивши припадник “Црвених беретки“ рекао да се поуздано зна да хрватска тајна полиција има веома разгранату шпијунску мрежу на територији целе Србије и да се на њиховом платном списку налазе многи државни функционери, културњаци, новинари.

Зар би Хрвати иначе тако лако куповали све живо по Србији и ширили трговинске ланце, зар би биле могуће гнусне и подле манифестације попут ове доле, која представља ругање Србима у сред Србије и скрнављење мученичке жртве једног од највећих српских сликара?

И што рече један од коментатора испод текста, Срби не схватају да се усташка политика “трећину Срба побити, трећину протерати, трећину покатоличити“ спроводи до дана данашњег и да се она сада преселила и у саму Србију (након што је завршила посао на територији такозване Хрватске).

Бог вас не убио, како вам није јасно да рат против Срба никада није ни престајао, да се након Бљеска и Олује исти тај рат наставио мирнодопским средствима, на хиљаду најподмуклијих начина!?А Срби се најели буника и пали у братствено-јединственички и либерално-пацифистички занос, певуше Хари Мата Харија и онако месечарски булазне како нам је “свима доста ратовања, време је да нормално живимо“.

„Није ми јасно – двјеста година ми кољемо Србе и што их више кољемо они хоће да живе са нама. Тај феномен ја не могу да схватим“

Мате Мештровић, хрватски новинар и политичар, син вајара Ивана Мештровића

Мислите ли да је случајно што се Хрватима дозвољава да ломе ћириличне табле, хапсе, пребијају и процесуирају Србе, а Томпсону да певањем слави јасеновачки покољ на препуним стадионима, док се Србима лупају пацке ако само зуцну против својих душмана?

Како не схватате да су главно оружје Запада у рату против Срба управо Хрвати и да тај рат неће престати све док се Хрватска не буде граничила са Бугарском и Албанијом, док сви Срби не буду покатоличени, а цела српска историја и култура похрваћени?

„Ми, Хрвати причамо и пишемо много тога што нема никакве везе са науком, да би то ипак на крају постала `наука`. Тражимо много да бисмо добили мало, али мало-по мало добијамо на крају све, чак и више од тога“.

Далибор Брозовић, председседник Преседништва СР Хрватске, 1977. године

Да су Срби ове речи схватили озбиљно још онда када су изговорене, све што се потом догодило дочекали би много спремнији. Али Срби су нехајан народ који ништа не схвата озбиљно, поготово када су Хрвати у питању.

3 replies »

    • Не ради се ту само о неком “усташком лобију“. Ради се о дугом и континуираном процесу кроатизације српског бића на свим пољима живота, којој и сами Срби, обичан народ, често и несвесно дају маха и која је главно оруђе западних душмана не само у распарчавању српских територија и грабљењу ресурса, него и у растакању целокупног српског идентитета.

      Свиђа ми се