АКТУЕЛНО

Сведок на суђењу Генералу Младићу: Неправилно утврђиван идентитет жртава у Сребреници


David del Pino cileanski antropolog

Чилеански антрополог Дејвид дел Пино (David del Pino) изјавио је у четвртак у Хашком трибуналу, у својству сведока одбране на суђењу команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу, да приликом утврђивања идентитета жртава чија су тела пронађена у неколико сребреничких гробница није поштована форензичка процедура.

Он је путем видео-линка критиковао рад колеге Вилијама Хагланда (William Haglund), америчког антрополога са којим је радио а који је водио ексхумације неколико гробница са телима сребреничких жртава, истакавши да вештак тужилаштва Хагланд није прецизно поштовао форензичку процедуру у вези са елементима пронађеним у гробницама, као што је одећа.

– Операције су се заустављале кад је Хагланд одлазио, одећа се одбацивала по Хагландовој наредби иако је у некој било документације, нису се користили формулари и нису се делегирала овлашћења – рекао је Дел Пино.

Он је навео да је Хагланд сматрао да та одећа није била у вези са телима, иако Дел Пино сматра да је то било питање које треба истражити.

– Рекао сам то Хагланду и о томе се нисмо сагласили – навео је Дел Пино.

Одбрана је исказом Дел Пина хтела да доведе у питање налазе оптужбе који говоре о више од 8.000 жртава из Сребренице.

Амерички антрополог Хагланд водио је форензичке тимове при ископавању убијених заробљеника, а као сведок и вештак хашке оптужбе дао је исказ на више хашких суђења за догађаје у Сребреници, па и на суђењу генералу Младићу.

—————-

http://wp.me/p1Fuk8-MC4

4. 12. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »