АКТУЕЛНО

ФОТО: Арена пуна к’о око (а не игра се утакмица) – Чепурин: У Београду да се оцени да је Турска извршила агресију


oebs 3

Представници 57 земаља чланица ОЕБС-а, као и 11 земаља медитеранских и азијских партнера и више од 1.000 делегата и шефова дипломатија, напунили су Комбанк арену у Београду „до последњег места“.

Скуп у Београду дешава се у години када се обележавају четири деценије од усвајања Завршног акта из Хелсинкија, односно принципа на којима се заснива ОЕБС, а њиме ће бити заокружено председавање Србије тој организацији.

oebs 1

oebs 7

oebs 8

oebs 10

Чепурин: У Београду да се оцени да је Турска извршила агресију

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио да од Министарског савета ОЕБС-а у Београду очекује да оцени да је Турска извршила чин агресије, када је оборен руски авион у Сирији.

Руски амбасадор је поновио да је ангажман руских снага у Сирији у складу с међународним правом.

cepurin

– Желим да истакнем да „Су-24“ ни у једном тренутку није угрожавао безбедност Турске. Што се тиче ОЕБС-а, надам се принципијелној оцени да је Анкара дефакто извршила акт агресије – казао је Чепурин за „Политику“.

Упитан да ли је обарање авиона почетак ширег сукоба Москве и НАТО-а, Чепурин је казао да се не сме заборавити да је Турска чланица северно-атлантске алијансе, и то највећа поред Сједињених Америчких Држава, као и да „није чуо ни јасну оцену да су такви напади недопустиви, нити гаранције за будућност, ни од Анкаре, ни од Брисела“.

Чепурин је казао да сматра да ће промена у економским односима Русије и Турске, након инцидента са авионом, имати позитиван утицај на јачање економске сарадње „са традиционалним пријатељима Русије, укључујући и Србију“.

– Отварају се додатне могућности на руском тржишту у области грађевинарства, производње и испоруке прехрамбених намирница, туризма – казао је Чепурин.

Амбасадор Русије похвалио је Србију када је реч о председавању ОЕБС-у у тренутку украјинске и сиријске кризе.

———–

http://wp.me/p1Fuk8-MAo

3. 12. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »