АКТУЕЛНО

„Исламска држава“ објавила рат Грузији


548473_120310c4_f

Исламска држава објавила је рат у Грузији. Све телевизије објавиле су снимак под насловом „Посланица грузијском народу“ у коме месни терористи Исламске државе позивају „муслиманску браћу да се боре против неверника до њиховог потпуног уништења или да се узнесу Алаху као мученици“.

На снимку терориста на арапском, а потом на чистом грузијском језику, прети муслиманима и неверницима у Грузији одсецањем главе у случају непослушности.

Заменик шефа тајне службе Леван Изорија саопштио је да је од судова затражена забрана сајтова у ком су изнете идентичне претње. Грузијско Министарство спољних послова саопштило је да је појачало контролу свих путника са Блиског истока, пошто претње износе углавном њихови држављани који су одавно отишли да ратују за Исламску државу. Већином је реч о Азербејџанцима из области Квемо Картли, недалеко од престонице Тбилисија, Аџари с југа земље, а највише Чечени из Панкијске котлине. Десетине Чечена из тог краја погинуло је у Сирији, а новинарка Нино Бурчуладзе каже да је мноштво следбеника вехабизма тајно положило заклетву Исламској држави и само чекају наређење за напад у Грузији.

Власт се труди да одржи привид спокоја. Почетком овог месеца сеоске старешине одржале су састанак са ког су позвали власти да уведе строга правила за одлазак младих Чечена у Турску, одакле се шаљу у Сирију. Међутим, Министарство унутрашњих послова јавно је одговорило да тај захтев нису у стању да испуне.

vardzia-pecinski-grad-gruzija-3

Пећински град – ГРУЗИЈА

Косовски сценарио

Панкијска котлина подсећа на Косово. Куће малобројних Грузијаца разликују се од чеченских чија су дворишта ограђена високим зидом. Донедавно је област контролисао чеченски батаљон Руслана Гелајева чији брат још живи у селу Хасани. Новинарка Мамука Арешидзе каже да је генерација Гелајева представљала чеченске националисте, а да је ново покоПећилење радикално исламистичко.

Грузијске власти од обојене револуције 2003. и одласка председника Едуарда Шеварнадзеа, којег је тада сменио Михаил Сакашвили, сматрају Русију главним непријатељем и безуспешно покушавају да се пуноправно приближе НАТО и ЕУ. До мере да су слали војску у Ирак у помоћ Американцима. Ту исту војску разбила је за четири дана руска армија у рату 2008. после чега су прогласиле независност грузијске области Јужна Осетија и Абхазија. Сарадња с Америком настављена је и, како су „Вести“ писале, руски медији приметили су да све више терориста остаје у Грузији уместо да иду на Блиски исток. Наведен је и случај од пре два месеца када је амерички брод довезао у луку Поти оружје и „брадате људе негрузијског изгледа“ који су се сукобили с патролом и ранили тројицу полицајаца. После их је отпратила грузијска тајна полиција. Намера да се запали кавкаска граница Русије, сада се окреће против саме Грузије.

 

gruzija

Грузија, позната и као Ђурђија (груз. საქართველო; Сакартвело) држава је смештена у западном делу геополитичког региона Кавказ[4], на самој граници између југозападне Азије и источне Европе, те се стога може сматрати подједнако и европском и азијском државом. Сами Грузини своју земљу називају балконом Европе. Граничи се са Турском и Јерменијом на југу, Азербејџаном на истоку и Русијом на северу, док на западу излази на обале Црног мора у дужини од око 310 км. Након оружаног сукоба у Јужној Осетији почетком августа 2008. у који се умешала и Русија, Грузија је изгубила суверенитет над провинцијама Јужна Осетија и Абхазија које су прогласиле независност. Република Грузија ове области са делимичним међународним признањем сматра саставним делом властите територије који су под привременом окупацијом.

————

http://wp.me/p1Fuk8-MAd

3. 12. 2015. ВЕСТИ/СРБИН.инфо, за ФБР приредила Биљана Диковић