АКТУЕЛНО

Биљана Живковић: Референдум – чин моралне и историјске одговорности


Фонд стратешке културе у сарадњи са представништвом владе Републике Српске организовао научни скуп „Суд и тужилаштво у контексту (де)- стабилизације Републике Српске”.

фото: „www.mc.rs“

фото: „www.mc.rs“

Уставни суд је преузео надлежност као ревизиони свих судова и у једном и другом ентитету, тако да БиХ има могућност да утиче на српске одлуке. РС је имала војску, захваљујући којој је постала државна творевина, и војску су укинули народу Републике Српске – каже амадемик Коста Чавошки

***
Београд је био домаћин занимљивог и вредног научног скупа „Суд и тужилаштво у контексту (де)- стабилизације Републике Српске”. У ширем смислу, овај сусрет наших бројних стручњака којима је у срцу српски народ и опстанак Републике Српске посвећен је расветљавању, конкретизовању тајних и јавних покушаја САД, ЕУ, НАТО-структура да се Република Српска дестабилизује, или да се испровоцирају тензије које ће бити директно усмерене ка рушењу Републике Српске – једне од најтемељнијих и најјачих државних творевина, насталих на простору бивше СФРЈ. Да се политички делегирани душебрижници труде да спроводе намере и тежње политике НАТО држава, које су директно усмерене против српског народа у РС, показује и недавна лицемерна одлука Федереације БиХ (Уставног суда БиХ), да Србима РС ускрате, укину право на – обележавање, прославу Дана Републике Српске, 9. јануара.

Такви методи притисака на РС су најперфиднији и најопаснији. Белосветски „душебрижници”, који су учинили све да букне крвави рат у Босни и Херцеговини 1992-1995, у миру, свесни релативне компактности политичких структура у РС, временом покушавају да у политички живот БиХ инфилтрирају политичаре који, делујући у РС, подривају српску државну творевину. Нажалост, неки од њих су – српског порекла. Нико нема право да подрива темеље Републике Српске и свој народ, јасна је порука председника Милорада Додика, јер им народ РС то неће дозволити, нити опростити.

Република Српска је једино здраво ткиво кроз које пулсира и дише биће српског народа (Србија, нажалост, није способна да води самосталну политику). Управо та кохезиона снага Републике Српске говори о важности жестоког супростављања подривања темеља – стамене државне творевине на нашим просторима.

Научни скуп је показао да претње, притисци и циљеви Запада, институционализовани „уставним” марифетлуцима „сабраће” у окружењу ( који живе заштићени под кишобраном арапских држава и САД) Србима у РС одлично су познати и да није време за било какав политички несклад. Циљ је сачувати и ојачати Републику Српску.
Овај српско-руски научни скуп има и један посебан квалитет – мало је прилика да се виде Срби обједињени и сабрани око једне идеје, очувања и јачања државности Републике Српске. Националне идеје!

фото: „www.mc.rs“

фото: „www.mc.rs“

Чули су се квалитетни предлози, сугестије, упозорења, научни ставови, али и озбиљна војно-политичка упозорења и геостратешке анализе садашњих прилика на Балкану, поготово, на подручју Федерације Босне и Херцеговине.

Од бројних излагача, обраћање академика, проф. др Косте Чавошког било је најзапаженије.

Др Чавошки је велики део излагања посветио будућем Референдуму РС, који је, после константних и систематских пристисака од америчких и кухиња НАТО трабаната, и политичких структура БиХ – неминован.

– Легитимност референдума нико не може да оспори српском народу у Републици Српској, управо зато што Суд и Тужилаштво БиХ нису били предвиђени Дејтонским споразумом, они су напросто били наметнути „декретима” које су доносили противуставно такозвани високи представници Међународне заједнице – став је др Чавошког.

– Како су у питању противуставне творевине (Суд и Тужилаштво БиХ), оне треба да се укину, а они који су против референдума, заправо, заступају или америчку политику или других великих сила или интересе муслимана у Босни и Херцеговини. Срамота је кад то чине и поједине, назови српске странке у БиХ. Референдум не представља никакву опасност за безбедност БиХ и све било у савршеном реду и миру уколико би се референдум спровео и укинуо Суд и Тужилаштво Босне и Херцеговине.

Др Чавошки је подсетио које су биле надлежности БиХ на основу Дејтонског споразума.

– По члану три, а у питању је спољња политика… трговинска, финансирање установа… политика и прописи, усељавање, избеглице и азил, спровођење кривичних закона на међународном плану ентитета… али овим споразумом се нигде не помиње војска, нема оружаних снага, нема пограничне полиције. А сада свега тога има. Чак када је у питању финансирање, било је одређено тако што ће Република Српска давати трећину прихода, потребних за буџет БиХ, а Федерација две трећине. Да ли сте приметили да у БиХ постоји порез да додатну вредност ПДВ, из којих се финансира босанска влада, то није било предвиђено, накнадно је уведено. Све је то уводио високи представник- Вестендорф, потом Еждаун, и то декретима, на основу бонских овлашћења, која не потичу од стране СБ УН, него од неког самозваног Већа за примену мира. Суд и Тужилаштво БиХ су противуставни. Дејтонски устав не предвиђа ту установу, него су наметнути декретом високог представника. Антиуставно је било и формирање дистрикта Брчко.

Чавошки је говорио како, заправо, фунционишу Суд и Тужилаштво Федерације БиХ и какву штету наносе правном животу РС.

– Уставни суд је преузео надлежност као ревизиони свих судова и у једном и другом ентитету, тако да БиХ већ има могућност да утиче на српске одлуке – појаснио је Чавошки на међународном скупу „Суд и Тужилаштво БиХ у контексту (де)стабилизације Републике Српске”.
У међувремену је чак укинута Војска Републике Српске. А РС је имала војску, захваљујући којој је и постала државна творевина. Где је Војска РС? Она је избрисана из Устава!

Он је истакао да су властитом одлуком високи представници међународне заједнице систематски смањивали надлежности Републике Српске, покушавајући годинама да јој укину многе елементе државности.

Чавошки је образложио легитимност референдума у РС.

– Не говорим само о правној ваљаности, него и о моралној и историјској исправности. Легитимност: зато што би се тиме барем укинула установа, која по Дејтону није ни предвиђена, и која тешко повређује интересе Републике Српске. Тај уставни суд БиХ, под видом уставне жалбе је постао четврта судска инстанца у БиХ. Нама Суд БиХ уопште није потребан.

Никола Ковачевић, саветник министра правде у Влади РС, пита се на основу којих критеријума суд БиХ преузима предмете од ентитетских судова, када ти критеријуми не постоје.

– Поставља се питање, на који начин Суд и Тужилаштво БиХ могу имати увид у стратегију предмета ентитетског правосуђа како би могли донети одлуку о такозваном преузимању конкретног предмета? Стварна надлежност Суда мора бити јасно уређена Законом, посебно имајући у виду чињеницу да суд БиХ, не може имати било какву ингеренцију, у односу на судове ентитета. У том смислу, споран је Члан 7. Став 2. Закона о суду БиХ. Он је постао предмет расправе на свим седмицама Скупштинског дијалога. Посебно су настале полемике после констатације Високог тужилачког савета да Суд БиХ без било каквог образложења преузима предмете из надлежности ентитетских правосудних органа.

Проширена надлежност на основу неодређених и непрецизних норми ствара претпоставку да Суд БиХ добија апсолутну надлежност за сва кривична дела предвиђена, не само у Кривичном законику БиХ, него и законима ентитета. На тај начин, угрожава се подељена уставна надлежност између БиХ и ентитета, а самим тим угрожава се правна сигурност и право сваког човека.

Република Српска не прихвата било какву објективизацију критеријума за преузимање предмета из надлежности ентитетских судова из разлога што стварна надлежност мора бити јасно дефинисана законом.

фото: „www.mc.rs“

фото: „www.mc.rs“

Професор Универзитета у Источном Сарајеву Спасоје Тушевљак истакао је да је међународна заједница својом политиком у БиХ условила лошу економску ситуацију, због деструкције механизама који би ентитетима омогућили самосталну економску политику.

Проф. др Ненад Кецмановић, сенатор РС и политички саветник председника Републике Српске говорио је о потреби да се питање референдума у РС, по сваку цену издраматизује.

– Откако је Народна скупштина Републике Српске донела одлуку о заказивању референдума о враћању једне од отетих ентитетских надлежности, настала је велика „забринутост” међу евроатланским савезницима. Парадоксално, баш међу онима, који су гарантовали примену Дејтонског споразума и то управо онаквог, какав су крајем 1995. године свечано потписали у Паризу. У томе предњачи високи представник Валентин Инцко који је позвао власти у Српској да одустану од референдума и одступе са „руба провалије”.

фото: „www.mc.rs“

фото: „www.mc.rs“

Професор Правног факултета у Крагујевцу Зоран Чворовић напоменуо је да је уређење БиХ, противправно, претворено из реалне уније у федерацију.

Суштина његовог излагања се односи на чињеницу да постоји озбиљна и упозоравајућа разлика између изворног, државног облика БиХ, нормираног одредбама Анекса четири, Дејтонског мировног споразума и такозване нове уставне стварности, креиране насилно наметнутим паразаконским одлукама високог представника и судске праксе Уставног суда БиХ. Он упозорава да увођење посебне судске и тужилачке инстанце на нивоу БиХ представља једну од пресудних фаза у поступку измене нормативног одржавног облика, јер непостојање посебне судске организације ван држава чланица је једна од кључних одлика реалне уније БиХ.

– Сведоци смо да се у односу на изворни дејтонски уставни текст државно уређење у Босни и Херцеговини драстично променило, посебно увођењем Суда и Тужилаштва БиХ. Дејтонски споразум уређује БиХ као реалну унију, а њој не приличи постојање судске власти на нивоу конфедералне заједнице, односно реалне уније.

Чворовић је сугерисао да би стране потписнице Дејтонског споразума – Србија као наследница СРЈ, Хрватска, БиХ, као и њени ентитети, те земље сведоци – гаранти, посебно Руска Федерација, морали да интервенишу и спрече противправну промену државног облика БиХ на једностран начин без договора са другим уговорним странама.

фото: „www.mc.rs“

фото: „www.mc.rs“

Референдум у Републици Српској је легитимно право за очување српског народа – истакла је Ана Филимонива, испред московског Фонда стратешке културе.

– Референдум о Суду и Тужилаштву БиХ је инструмент за очување српског народа и не постоје никакве међународне одредбе које би могле да га спрече или забране. Референдум је веома важан за Запад, зато што је Запад формирао систем протектората различитог степена потчињености на Балкану, а тако и за Републику Српску и за српски национални корпус на Балкану.

Филимонова је објаснила да се то дешава у условима геополитичког прелома, пре свега, у региону Блиског истока, који је тесно везан са регионом Балкана, нарочито због безбедносних изазова и опасности деловања вехабијског покрета. Она је скренула пажњу на забрињавајуће безбедносне податке, упозоривши да на Балкану постоји преко 100.000 практично активних следбеника вехабијског покрета и око 4.000 активних бораца вехабиста, који су у сваком тренутку спремни да крену у „свети рат”.

– Постоји око 28 активних центара у Босни и Херцеговини, постоји изричита спрега између власти и безбедносног система Босне и Херцеговине са лидерима и финансијерима вехабијског покрета. Све то не може, а да не изазива озбиљну забринутост у вези са тим, шта ако Запад настави политику суштинског рушења Републике Српске лишавањем права које она изворно има по Дејтонском споразуму“. Ако Република Српска буде урушена, онда ће бити урушена и граница вехабијског покрета, „коју Запад свесно формира и развија у БиХ”. Србија ће онда, као најјача држава на Балкану, бити практично у канџама вехабија – са једне стране оних у БиХ, са друге вехабија Рашке области и вехабија са Космета, које су међусобно веома тесно повезане – упозорава Филимонова.

Филимонова је напоменула да је референдум о Суду и Тужилаштву БиХ инструмент за очување српског народа.

– Можемо рећи да је референдум инструмент за очување српског народа и неотуђивог, демократског, легитимног права српског народа на исказивање воље. Не постоје никакве међународне одредбе, које би могле да спрече или забране референдум. Референдум српског народа је неотуђиво, изворно право српског народа, као било којег народа на исказивање воље – поручила је Филимонова.

Истакла је да је одлука Уставног суда БиХ да укине Дан Републике Српске срамна и дискриминаторска, уперена на понижавање српског народа и наставак вишедеценијског процеса ускраћивања права Србима на Балкану.

– Та одлука мора да буде поништена, а Република Српска мора да крене у јачање сопственог суверенитета, зато што је то у овим геополитичким тренуцима једино средство за очување Срба на Балкану.

фото: „www.mc.rs“

фото: „www.mc.rs“

Генерал Родољуб Анђић, ратни командант чувене Гатачке бригаде и Херцеговачког корпуса, председник Управног одбора удружења „Част отаџбине”, говорио је о улози ВРС у стварању РС.

– Војска је створена по вољи народа и спроводила је на терену скупштинске одлуке легитимно изабраног руководства о циљевима и заштити српског народа у Босни и Херцеговини. Кроз бројне славне и тешке битке на частан начин остварила је победу. Она је испунила свој циљ – стварање Републике Српске и тако је настављена славна традиција српског војника и домаћина и уједно очуване највише људске, моралне и патриотске вредности – војска која је имала 69 генерала и преко 185. 000 војника. На темељима тих вредности и поштовању огромне улоге српског борца стваране су институције државе и обезбеђен је њен развој, али је неоспорна чињеница да се по завршетку рата скоро нико од преко три хиљаде наших активних официра није нашао на некој значајној позицији. И данас бивши ратни команданти ВРС уживају код свог народа непољуљан углед и истинско поштовање. Данас, када је отаџбина у опасности, њихова је улога, да се ставе на располагање народу, борачкој организацији, власти, која је дужна да одлучно и храбро води и ојача Републику Српску и сачува све оне вредности за које је хиљаде војника ВРС положило своје животе на олтар отаџбине – поручио је генерал Анђић.

Овом приликом говорили су испред Фонда стрaтешке културе проф. др Слободан Антонић, др Александар Павић, дoцент Предраг Ћеранић, адвокат Славка Којић, Пуковник Горан Јефтовић, бивши начелник кабинета НГШ ВЈ и Бранислав Окука, ратни командант Специјалног одреда полиције и Стефан Каргановић из „Историјског пројекта Сребреница.

Осим расветљавања најбитнијих аспеката кризе Суда и Тужилаштва БиХ, овај скуп је имао циљ да да свој конкретан допринос што већој медијској борби за Републику Српску у Србији. Питање Републике Српске и њене битке за очување своје државности јесте од огромног националног интереса у самој Србији, и питање од кога ће зависити будућност саме Србије.

Скуп, на коме су учествовали бројни стручњаци, аналитичари, геостартези, правници, генерали, пуковници из Србије, Русије и Републике Српске завршен је заједничком поруком: да се свака битка српског народа и Републике Српске може остварити свенационалним јединством.

За СРБски ФБРепортер,
Биљана Живковић

Biljana Zivkovic - novinar 1 - 1(2)

Биљана Живковић

————-

ПОВЕЗАНО: Закључци са скупа – Суд и Тужилаштво БиХ у контексту (де)стабилизације Републике Српске

———–

http://wp.me/p1Fuk8-MvE

30. 11. 2015. за ФБР приредила Биљана Диковић