АКТУЕЛНО

ПЕТИ ДАН ПРОТЕСТА ПАОРА: Блокаде код Ченте – Кикиндски паори и данас у протестној вожњи


paori centa

ЧЕНТА – Код Ченте већ пети дан трају блокаде.

Више од 150 трактора стоји у колони испред моста где су заустављени када су кренули у Београд.

Став паора је и даље исти, поручују да се неће вратити кући док предлог закона не буде повучен из процедуре.

Најављују да им се придружују паори из још неколико градова у Банату.

Иначе се саобраћај пропушта наизменично, прекиди се дешавају само када паори упале тракторе и покушају да наставе пут за Београд, тада полиција потпуно блокира саобраћај.

***

Кикиндски паори и данас у протестној вожњи

КИКИНДА – Иако ни данас нису успели у својој намери да крену ка Београду, преко 40 трактора прошло је у протестној вожњи главним кикиндским улицама. Кикиндски паори наглашавају да неће одустати од својих захтева да се спорни Закон о пољопривредном земљишту повуче из скупштинске процедуре и да ће настављати да се окупљају колико год то буде требало. Након данашњег састанка у министарству, пољопривредници, као и целокупна јавност очекују повољније вести и разумевање за њихове, како наглашавају, оправдане захтеве.
paori kikinda

Преко 40 трактора прошло је данас у протестној вожњи главним градским улицама Кикинде. На тај начин пољопривредници са територије кикиндске општине наставили су протест, а и данас су покушали да крену ка Београду.

„Нисмо успели да наставимо пут ка Београду, не желимо да правимо додатне проблеме, нити да блокирамо путеве. Ово је важно решити на прави начин, то се дотиче свих , и великих и малих пољопривредних газдинстава. Малим пољопривредницима обећано је да ће моћи да купе по 20 хектара, а од тога неће бити ништа ако се земља подели страним инвеститорима и другим приоритетима. За продају неће остати ништа“, каже Драгомир Добросаваљев, пољопривредник из Мокрина.

Кикиндски паори наглашавају да неће одустати од својих захтева да се спорни Закон о пољопривредном земљишту повуче из скупштинске процедуре, јер је то у интересу свих пољопривредника и ове земље.

„Чисте су обмане да се добар део земље ради, а да се то не плаћа. Нека прозову именом и презименом ко је у кикиндској општини такву земљу радио?! Такве земље нема“, каже додаје Славко Егеља, пољопривредник из Банатског Великог Села

Четврти дан заредом пољопривредници настављају протестна окупљања. И сутра, петог дана, биће на истом месту. Кажу, колико год то буде требало.

„И да је 105 дан, бићемо ту ако треба. Али, да се нико до сада није удостојио да разговара са нама, да нико није рекао своје мишљење, да је рекао – људи, ви сте погрешили, да ли ви знате шта радите. Нико то није учинио. Они имају прилику да разговарају са представницима министарства, нама ту прилику нико и не пружа.“ – објашњава Жељко Павловић, пољопривредник из Нових Козараца.

Да ли ће разговори у министарству пољопривреде уродити плодом и да ли ће се наћи заједничко, прихватљиво решење, тешко је претпостављати. Пољопривредници са севера Баната, како сами тврде, од протеста неће одустати.

paori 1

————-

http://wp.me/p1Fuk8-Ms8

28. 11. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић