АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТНА ВОЖЊА ПОЉОПРИВРЕДНИКА: Полиција зауставља паоре, пробијена блокада код Стајићева


paori blokada
НОВИ САД – Као што су и најавили, пољопривредници из Војводине су кренули у протестну вожњу тракторима ка Београду. Међутим, у многим местима зауставља их полиција и забрањује им да наставе вожњу. Како јављају извештачи Радио телевизије Војводине, паори је јутрос полиција блокирала у Змајеву, Новој Црњи, Сутјесци, Кикинди, Вогњу… Према последњи извештајима са терена, полиција је блокирала и пут Зрењанин – Београд код Ченте како би зауставила колону трактора да стигне до Београда.

Незванично сазнајемо да це овај део пута бити затворен за саобраћај све док се трактористи не повуку са пута.

paori blokada 1

До Ченте су стигли пољопривредници из Сечња, Нове Црње, Зрењанина и Житишта, где их је на излазу из села сачекао кордон полиције и жандармерије који им је спречио у даљи пролаз ка Београду.

Пољопривредници протестном вожњом намеравају да искажу незадовољство предложеним изменама Закона о пољопривредном земљишту.

Полиција је у Змајеву, на изласку из села, зауставила више од 50 пољопривредника. Они су, на кратко, успели да пробију блокаду али су потом поново блокирани, овог пута од стране интервентне полиције.

Како сазнајемо пољопривредници из Нове Црње заобишли су полицијску блокаду возећи тракторе атарским путем и наставили су протестну вожњу. Из општине Нова Црња кренуло је скоро 30 возила.

Десетак тракториста који су кренули на протестну вожњу из општине Сечањ заустављени су на изласку из Сутјеске. Полиција зауставила колону од око 30 трактора и на излазу из Стајићева.

Протестној вожњи требали су се придружити и пољопривредници из Кикинде, којима је пут, како сазнајемо, блокирала полиција.

Кикиндски паори окупили су се на пункту на излазу из града, али је 200 метара даље полиција поставила блокаду и, како ствари сада стоје, њима неће бити дозвољено да своје незадовољство изразе протестном вожњом.

Пољопривредници из Вогња су, у десетак трактора, кренули у протестну вожњу ка Београду али им је полиција препречила пут на магистралном путу Нови Сад – Шабац. Како кажу, они ће на путу остати до даљњег.

paori blokada 2

Председник асоцијације пољопривредника Мирослав Киш налази се са колегама на излазу из Жедника, а ускоро треба да се тој колони прикључе и пољопривредници из Фекетића и Бачке Тополе, са којима ће наставити пут.

Како је Киш рекао за агенцију Бета, они желе да дођу до Скупштину Србије, где ће затражити да Предлог закона буде повучен из процедуре и да се изради нови јер је, према његовим речима, садашњи „толико штетан да је приморао пољопривреднике да изађу са паролама: ‘Не дамо земљу странцима и тајкунима'“.

„Не можемо допустити да се 30 одсто земље које ми обрађујемо да некоме ко има пуно пара без тендера и јасних критеријума, изговором да ће он унапредити сточарство и подићи конкурентност. Напротив, то је чиста обмана и од почетка смо били против тога“, рекао је Киш.

paori blokada 3

Он је додао да полиција сада ускраћује право пољопривредницима на кретање тракторима.

„Циљ нам је да дођемо до Београда, али није то кључ, већ да почнемо да причамо о овом проблему. За сада се нама нико није обратио од званичника, већ шире дезинформације“, казао је Киш.

Асоцијација пољопривредника и још десетак удружења пољопривредника из Војводине и Мачве најавили су јуче да ће данас у 10 сати кренути у протестну вожњу ка Београду, због незадовољства предлогом закона о пољопривредном земљишту.

Како се наводи, удружења очекују да ће више стотина пољопривредника из свих крајева Војводине и централне Србије кренути у протестну вожњу.

paori blokada 4

Пољопривредници који су данас кренули тракторима ка Београду покушавају да полицијске блокаде заобиђу проласком кроз атарске путеве, након што их полиција зауставља одмах по изласку из њихових општина.

Пољопривредник из Суботице који је уједно посланик Демократске странке у Скупштини Војводине Даниел Ковачић рекао је за агенцију Бета да је из Суботице јутрос кренуло око 30 трактора и да их је полиција зауставила већ два пута.

„Саобраћајну полицију смо заобишли тако што смо сишли тракторима на атарске путеве, међутим уколико пошаљу интервентну јединицу, што очекујемо, питање је како ћемо даље наставити и то ће бити угрожавање наших права“, рекао је Ковачић.

Он је додао да пољопривредници разматрају и опцију да, уколико их полиција спречи у намери да стигну до Београда, блокирају пут.

„Полиција не жели никоме да допусти да стигне до Београда и логичан след је да паори због незадовољства и из протеста блокирају путеве“, казао је Ковачић.

Паори су незадовољни предлогом Закона о изменама и допунама закона о пољопривредном земљишту.

paori blokada 5

Председник Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш саопштио је после јучерашњег састанка да пољопривредници траже повлачење закона из скупштинске процедуре као и оставку министарке пољопривреде Снежане Богосављевић Бошковић.

Вожњу тракторима до Београда 26. новембра због предложених измена Закона о пољопривредном земљишту најавила је и Лига социјалдемократа Војводине.

paori blokada 6

МУП Србије обавестио је јуче пољопривреднике да није могуће да толико трактора дође у главни град, јер би то паралисало саобраћај и угрозило права грађана на слободно кретање.

„МУП Србије зато позива организаторе протеста да се кроз дијалог договоре о начину изражавања незадовољства, који неће угрозити друге грађане“, наводи се у саопштењу. Лига социјалдемократа Војводине најавила је да ће организовати у четвртак, 26. новембра у Београду протестну вожњу војвођанских пољопривредника, који ће у колони на тракторима исказати незадовољство.

—————

http://wp.me/p1Fuk8-MlF

24. 11. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Али зато странци могу да нам се шетају по земљи и нико не сме да их спречи. Само Срби у рођеној земљи немају слободу кретања!!! ОШТРО ПРОТЕСТУЈЕМ

    Свиђа ми се