Америка

Нема демократије у Србији док амерички амбасадор може слободно да говори о рушењу српске власти!


nenad Kirbi

Ненад Узелац  – коментар на Кирбијеву изјаву
13.11.2015.

Управник колонијалне управе у Србији, амерички амбасадор Кирби рече „да неће да руши Вучића, и ако се не слаже с њим око Косова“. Да хоће, рушио би га.

Замислите државу у којој то каже један амбасадор? Замислите уђе вам у кућу и каже: нећу да истерам главу куће и ако се не слажем с њим. Дакле, један амбасадор отворено говори да се бави рушењем, ако му се ћефне. Где је слобода Србије? Где је сувереност Србије? Где је независност Србије? Где је демократија у Србији? Како може бити демократије у Србији, ако се демократија своди на вољу једног амбасадора да ли ће или неће да руши?

Чиме се млади залуђују када причају о демократији? Колико глупих семинара о демократији и људским правима док један амбасадор одређује судбину Србије? Где је људско право српског народа да му један амбасадор не одређује судбину? Где је право на демократију српског народа да му један амбасадор не одређује судбину? Зашто млади не причају о томе да су нам све владе у последњих 15 година стварали западни амбасадори? Када причате о демократији, не причате о процедурама и глупостима, тако се демократија не успоставља, већ се змија убија ударцима у главу: када ова држава заустави самовољу колонијалних управитеља имаћемо демократију.

О Милошевићу можемо мислити шта хоћемо, али њему амбасадори нису могли да кроје власти. Ово колонијално стање у којем амбасадори причају како неће или хоће да руше, и како одређују српске владе, увео је ДОС са 5. октобром, то је „најбољи“ резултат „демократске“ револуције: увођење демократије тако што ће један човек да одређује владу. То је процес српске глупости.

Нема демократије у Србији док се колонијалним управитељима не стави до знања да Србија није шупа у којој могу да раде шта хоће, већ да имају свој посао који требају да раде, а не да се мешају у српску државу.

Докле српске глупости?!

***

Кирби два дана узастопно поручује Вучићу: Не рушимо те само зато што смо тобом задовољни

13.11.2015. ФАКТИ

ПОРУКА СУШТИНСКИ ГЛАСИ: А ЗАДОВОЉНИ СМО
ЗАТО ШТО РАДИШ СВЕ ШТО ОД ТЕБЕ ТРАЖИМО

84086 (1)Мајкл Кирби

СЈЕДИЊЕНЕ Државе немају ниједан разлог да руше владу премијера Александра Вучића, изјавио је амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби, истакавши да су САД веома задовољне радом српске владе на челу са премијером.

„Разговарао сам са Вучићем и јасно сам му рекао ‘Америка не руши вашу владу, немамо ниједан разлог за тако нешто’„, истакао је Кирби на питање Блица да ли  је разговарао са премијером поводом тврдњи да неке западне земље раде на обарању Владе Србије.

Амерички дипломата је набројао низ ствари које влада и премијер Вучић раде, а са којима су САД задовољне, као што су: залагање за улазак Србије у ЕУ, конструктивно учешће у процесу нормализације односа са Приштином, успостављање сарадње с Албанијом, Вучићеви одласци у Сребреницу, протржишне економске реформе, плодни односи са Америком у економији и војној сарадњи.

„И за све то добро што Влада Србије ради најзаслужнији је управо премијер“, рекао је Кирби и запитао: „ знате ли неког члана владе који се снажније залаже за улазак Србије у ЕУ од Вучића“?

Зашто бисмо радили против њега, поново је запитао Кирби и додао: „Зашто бисмо обарали његову владу“? „Тако нешто не би имало никаквог смисла“, навео је Кирби који очекује да најновија дешавања у Унеску са Косовом, када су САД и Србија биле на супротним странама, неће утицати на погоршање односа две земље.

Према његовим речима, сарадња у бројним другим областима је веома добра.

„Познато је да се Србија и Америка не слажу око питања у вези са статусом Косова, али опет, слажемо се око актуелног процеса нормализације односа Београда и Приштине под окриљем ЕУ, који не подразумева званично признање Косова од Србије“, навео је амерички дипломата.

И у вези Косова смо, казао је, дакле, за претходних неколико година постигли важан напредак у разумевању.

„С друге стране, веома добро сарађујемо по низу других питања, а САД имају издашне програме помоћи за Србију. Мислимо да нема разлога да се због разлика у Унеску ти наши добри односи мењају“, објаснио је Кирби.

Очекујем да Уставни суд Косова потврди уставност ЗСО

Кирби очекује да ће Уставни суд Косова потврдити уставност споразума о Заједници српских општина (ЗСО).

Нагласио је да је Бриселски споразум важан у свим аспектима и рекао да не може да спекулише шта ће се догодити ако споразум буде оцењен као неуставан, али и да се нада да неће бити проблема, јер, како је рекао за Блиц, Уставни суд Косова је до сада увек оцењивао споразуме уставним.

„Надам се да ће коначна одлука Уставног суда, коју очекујемо у јануару, бити да је споразум о ЗСО у складу са уставом Косова. Тај суд је оцењивао све досадашње споразуме и увек је одлучивао да су уставни, па се заиста надам да ће то бити случај и сада“, рекао је Кирби.

Нагласио је да је веома важно да се у међувремену бриселски дијалог не прекида и да се настави у свим областима и изразио наду да ће две стране пронаћи начин како да наставе даље.

Неко је полицији дао инструкцију да се повуче и не штити амбасаду САД

Кирби је за Курир изјавио да није задовољан напретком у истрази убиства браће Битићи и да САД желе да се тај случај коначно реши.

Одговарајући на питање о процесу за паљење америчке амбасаде у Београду током протеста због проглашења независности Косова 2008. године, Кирби је рекао да је обавеза земље домаћина да штити стране дипломате, што није био случај.

Кирби је навео да заштита није била претерано ефикасна, посебно након што се полиција повукла.

„Мој утисак је да је полиција отишла, јер је добила такве инструкције, што није у складу са одговорностима земље домаћина према страним амбасадама и дипломатама“, навео је Кирби и нагласио да су после тога донете „неке чудне одлуке“.

Танјуг

1 reply »