АКТУЕЛНО

Др Мирјана Анђелковић Лукић: Забрањена тема у Србији или О чему се у Србији не говори


Др Мирјана Анђелковић Лукић, вештак за експлозиве на суђењу у Хагу фото: sense-agency.com

Др Мирјана Анђелковић Лукић, вештак за експлозиве на суђењу у Хагу
фото: sense-agency.com

Светска здравствена организација (СЗО) је ових дана обелоданила резултате својих дугогодишњих истраживања према којима је конзумирање црвеног меса и прерађевине од меса опасно по здравље. Наиме, констатовано је да конзумирање месних прерађевина, као што су виршле, кобасице, разне врсте шунки и сланина, опасне по здравље, јер садрже многобројне адитиве: за појачавање укуса, изгледа, конзервирање. Речено је да се у виршлама налази много мање меса од декларисаног и да се оне, као и многе врсте кобасица састоје претежно од соје и разних месних отпадака.

Огранак СЗО у Србији преко својих службеника је потврдио ове резултате и нагласио да ни Србија није поштеђена од тако лошег квалитета месних прерађевина. На државној телевизији је организован округли сто на коме су били људи од струке, и констатовано је да црвено месо у умереним количинама није штетно, а да су остале прерађевине штетне и да могу да изазову карциноме различитих врста а посебно карцином дебелог црева. Њихова опасност по организам је упоређена са опасношћу од цигарета! И ту је поента ове приче. Због чега се нико у СЗО није сетио да предложи строго кажњавање произвођача који свесно варају и трују своје купце зарад већег профита, и због чега је неопходно да се прерађевинама од меса додају различити штетни адитиви за побољшање укуса, мириса, за конзервирање, и ко зна шта још, о чему обичан купац појма нема. Како то да су некад виршле биле одличног квалитета и без страха су се давале малој деци од годину дана, а данас се виршле морају избегавати јер су – опасне по здравље, а већина има и одвратан укус. Где се изгубио морал произвођача и нарочито где је нестала строга контрола производа која је некад постојала у свим прерађивачким фабрикама у којима су контролори квалитета били строги и непоткупљиви. Данас је све у знаку профита па и погоршано здравље људи је такође у корист профита, јер што су теже болести, за њихово дуготрајно лечење су потребни скупљи лекови а то иде у прилог фармацеутској моћној индустрији.

Закључак ових информација из СЗО је да је повећање броја карцинома у свету а и код нас у Србији, уствари последица конзумирања прерађевина лошег квалитета, односно повећање броја оболелих од карцинома дебелог црева у Србији је управо последица лоше исхране!
Али према нашим угледним медијима, није само храна узрок повећаном броју оболевања од карцинома! Има још (доказаних) узрочника. У једним дневним, високо тиражним новинама од угледа, у њиховом летошњем додатку суботом, освануо је наслов да “удишемо карцином”, јер је ваздух у Србији веома загађен и да се Србија по загађености ваздуха налази на трећем месту у Европи. У овом популарном додатку о здрављу се такође тврди да је због тога повећан број карцинома плућа у Србији.

У том додатку новинар се није потрудио да читаоце, после оваквог епохалног открића, обавести које су то две земље које су по загађености ваздуха испред нас? Остало је да се читаоци забрину што удишу по загађености трећи ваздух у ЕУ, али и да се питају како је могуће да у земљи у којој је већина фабрика угашено и угушено непријатељским радом појединаца (економских убица), у земљи у којој чак и фарме крава и свиња су бројчано смањене, како ођедном да смо трећа земља у Европи по загађености ваздуха и то толико да директно утиче на повећан број карцинома плућа!?

Нигде ни помена да се у Србији умире због бомбардовања и разних отрова које су нам земље “пријатељи” господара Вучића и целе његове владе, засејали током 78 дана и у нашу средину убациле посебно “лековити” осиромашени уран 238 чије је време полураспада 4,5 милијарди година. То лицемерје је све присутније и у штампаним медијима, а има за циљ да се аболира злочин који су НАТО земље учиниле нама и нашој природи.

bombardovanje9911_zps6f1aa19f

Задњих дана септембра ове године је у Новом Саду, под покровитељством новосадског Еколошког покрета одржана 19. Међународна конференција о екологији. Учешће су узели научници из великог броја земаља, чак и из Мексика. На њој је било речи о загађивању нашег животног простора услед бомбардовања 1999. године али и о загађењима која су са напретком технологије све више присутна, уместо да буде обрнуто, ваљда напредак технологије и електронике треба да иде у прилог чистијој природној средини а не обрнуто, њеној девастацији. На тој конференцији је изнет фрапантан податак да се у Србију увози све и свашта од прехрамбених производа без ваљане контроле, скоро на “часну реч” земаља увозница из ЕУ. Речено је чак да је увезено и месо крава које су оболеле од бруцелозе!

Контрола хране у Србији је прилично нејасна, не зна се тачно ко обавља узорковање хране за испитивање по новим микробиолошким параметрима, субјекти, лабораторије или инспекција. Највећи проблем је у малим предузећима која немају обучен кадар да примењују правила о безбедности хране дефинисан “Хасап системом”. Мада нас председница Групације лабораторија за испитивање хране Снежана Пупавац уверава да су лабораторије спремне, компетентне и имају ресурсе да раде анализе квалитета хране (али) за извоз и на европско и на руско тржиште У Групацији има 60 акредитованих лабораторија за испитивање хране, међу којима су и заводи за јавно здравље, институти и пољопривредне лабораторије, које већ раде анализе узорака хране на присуство различитих пестицида, као и микробиолошке анализе. Да ли ове лабораторије такође строго контролишу и квалитет прехрамбених производа из увоза од земаља ЕУ, остало је нејасно.

Нама у Србији, због смањених плата и пензија, угрожен је животни стандард. Председник Удружења синдиката пензионера Србије, тврди да је смртност пензионера у односу на прошлу годину повећана за 22 одсто, а у Београду за 25 одсто. Све је поскупело, и струја и грејање и порези и лекови, за зелену пијацу или за један одлазак у самопослугу једна хиљадарка је недовољна за основне дневне потребе четворочлане породице.

srbijadanas.net

Проф. др Слободан Чикарић, фото: srbijadanas.net

А болест хара Србијом. И то она најтежа, о томе се ћути, то је табу тема да се не би замерили ЕУ и САД чији су нас авиони засипали отровом и тако нас и данас продужено убијају. Ове године очекује се експанзија малигних тумора код грађана Србије. Разлог за то је, како открива наш најпознатији онколог проф. др Слободан Чикарић, време које је прошло од бомбардовања Србије, када је на Космет и Пчињски округ бачено 15 тона осиромашеног урана или, када се преведе у активност радиоактивног извора, 185 милијарди бекерела! Онколози предвиђају да ће Србија тек осетити негативна дејства бацања осиромашеног урана. Још је суморније што већ годинама уназад, како каже статистика, рак у Србији убије цео мањи град – око 22.000 људи, а од канцера оболи око 33.000 људи.

Сваки становник, од 10 милиона колико нас има са Косовом и Метохијом, у просеку је примио дозу зрачења од 18.600 бекерела, а дозвољена количина осиромашеног урана 238 по становнику у литру воде је 0,4 бекерела! Да би се рак појавио, потребно је да прође такозвани латентни период, који је за леукемију и малигне лимфоме од пет до 10 година, а за такозване солидне туморе, којих је 95 одсто, а чија се експанзија очекује ове године, од 10 до 20 година[1].

Шта рећи на ово и коме веровати? Шта то изазива канцер у Србији – загађен ваздух или лош квалитет меса и месних прерађевина, или стрес, као омиљени општи кривац свих лекара или осиромашени уран како тврди проф. Чикарић?

Предвиђања лекара о предстојећој епидемији канцера, у Србији је табу тема. О томе се не говори, нити има поузданих података о здрављу војника који су били на Косову и Метохији за време ратних дејстава. То су били све млади људи у најбољим биолошким годинама за репродукцију. А речено је у сакривеном извештају Бакари Кантеа који је ипак процурео у јавност да осиромашени уран 238 изазива генетске промене што се већ одражава на потомство, о чему се у Србији такође ћути. Све да не би повредили наше “пријатеље” из ЕУ И САД!

Др Мирјана Анђелковић Лукић
———

(1) http://www.intermagazin.rs/tek-cemo-da-umiremo-od-raka-ocekuje-nas-eksplozija-malignih-tumora/

————

http://wp.me/p1Fuk8-M07
5. 11. 2015. ел.поштом аутор, за ФБР приредила Биљана Диковић

6 replies »

 1. .. Замолио бих ФБР да случај „тровање нације отровима из обреновачке термоелектране“ испита и напише репортажу.

  Свиђа ми се

 2. „У једним дневним, високо тиражним новинама од угледа, у њиховом летошњем додатку суботом, освануо је наслов да “удишемо карцином” “

  Нека провире становници Новог Београда и Земуна увече кроз прозор удахну дубоко и погледају у tu жуту маглу која нам стиже директно из Обреновца !
  Термоелектрана електрана у Обреновцу из свог димљака ноћу пушта угљен моноксид, сумпор и друге отрове и трује нас све редом, сваке ноћи, а о томе ни једне речи.

  Свиђа ми се

 3. Поддерживаю уважаемую Д-р Мирьяна Andjelkovic Лукич!
  И приношу ей огромную благодарность за блестящую статью и аргументацию высочайшего уровня. Читать эти строки больно, но много больнее, приезжая в Сербию видеть результаты бомбардировок обедненным ураном. Поверьте, со стороны это видно.
  И потому, я как русский человек для которого Сербия РОДНАЯ СТРАНА, хотела бы вот о чём спросить белградскую власть,
  Почему в стране, пережившей такое горе, нет контроля за радиационной обстановкой и учёта доз облучения населения?
  Почему не введен особый режим проживания населения в зонах радиоактивного загрязнения?
  Почему нет механизма реализации мероприятий по ликвидации последствий радиационного загрязнения?
  Где государственный надзор в области обеспечения радиационной безопасности?
  Почему нет внятного информирования населения о радиационной обстановке?
  Где социальные гарантии за повышенный риск проживания на загрязненных территориях?
  Кто и когда возместит ущерб здоровью граждан Сербии?
  Вопросов много, только задавать их нет смысла. Министерство Здравоохранения, конечно, скажет, что эти мероприятия дороги, что финансирования недостаточно и осторожно констатирует рост онкологических заболеваний….
  У меня же ответ на все эти „почему“ есть… Потому что, проще писать о „теоретической онкогенной возможности“ красного мяса, чем сказать своему народу ПРАВДУ.
  С уважением, Н.Л. Пичурина, кандидат медицинских наук, заведующая лабораторией эпидемиологии особо опасных инфекций.

  Liked by 1 person

 4. Samo da kazem da se u potpunosti slazem sa dr.Andjelkovic-Lukic.Po mom misljenju primarni uzrok za porast oboljenja od karcinoma lezi u urnijumu koji je nemilice bacan po Srbiji.I to mora da se kaze, a do sada je moralo da se strucno dokumentuje vec poznata stvar.Ko to zabranjuje?Da li znamo ,ili nesmemo da znamo? Od koga to.?Od Rusa?Ne verujem.Onda????

  Liked by 1 person

  • Спасибо дорого Наталья Пичурина на этой замечательной комментария. Наше правительство не заинтересовано в людях, они имеют жизненно важное значение не сердиться на правительство, что бомбили нас. Бедный Сербия в то время как вода предатели. Люди всех глаза в Россию и может ли Россия помочь это другое дело. Любой хороший вы хотите

   Свиђа ми се

 5. Kako je predvideo Veliki Brat, mi cemo kao probni kunici, poumirati od raznih razloga, radioaktivnost, crveno-zuto-zeleno meso i preradjevine, od djubreta sto ga sejemo na sve strane, od zagadjene vode u kojoj umiru ribe, a narocito cemo umirati od SMRTA! Cini se, nema nam spasa. Elem, molim i molim, pa opet molim, sve ove vidjene i nevidjene, cuvene i necuvene strucnjake i znalce, da nam kazu sta nam je ciniti, i ko da cini. Vigilante?? Irgun??

  Свиђа ми се