КОСОВО И МЕТОХИЈА

Одговор младог српског научника председнику САНУ – Чију историју треба да учимо ако се своје стидимо?


Decani-vladimir-kostic-nikola-rosic-

Пише: Никола Росић
Извор: Србин.инфо

Поштовaни господине Владимиру Костићу,

Најпре да Вам се захвалим у име умртвљене младости што је старост дала одређене знаке живота. Наиме, навикнути на традиционалну незаинтересованост Академије за посао који би требало да обавља, сваки помак у том правцу је напредак, ма колико изазивао повраћање.

И да одмах будем јасан, „не слажем се ни са једном речи коју сте изговорили, али ћу до смрти бранити Ваше право да их изговорите“. И не само да имате право на мишљење, већ је оно апсолутно очекивано и пожељно, с обзиром на позицију и улогу коју обављате у српском друштву.

Уосталом, оно што остаје иза нас нису само наша дела већ и наше речи, о којима Вам данас желим и имам право рећи шта мислим, претпостављајући да су упућене и мени, као припаднику народа коме сте се пророчки обратили ономад, или сам бар ја то тако разумео.

Желим да знате да нема ничега спорног у првом делу Ваше констатације. Да, Косово и Метохија ни de facto ни de iure више нису под контролом Србије. Али закључци које из тога изводите вређају достојанство овог народа. Ви нисте први који нас лечите разним „истинама“ и освешћујете разним шок терапијама после којих повраћамо и оно што нисмо кусали.

Вређа начин на који себи дајете за право да одредите шта је истина, а шта не, барем када су Косово и Метохија у питању. Јер истина је и то, господине Костићу, да се у вишевековној историји Србије више пута дешавало да неко отима Косово и Метохију и жели да их трајно отргне из нашег цивилизацијског и националног корпуса.

Ипак, нико до сада се још није усудио да на било који начин прода оно што сам није зарадио. Претенциозно је што се сматрате компетентним да судите о изузетности геополитичког тренутка у коме се сада налазимо. Европска унија није ни прва, а ни последња глупост којом су лажни чувари националних интереса замајавали овај анестезирани народ.

Проблем је у оном другом делу Ваше филипике, у којој се, инсистирајући на „достојанственом повлачењу са Косова“ и Ви, господине Костићу, позивате на народ и његову судбину, напомињући то да сте и сами учестовали у Отаџбинском рату на Косову и Метохији 1999. године, за шта Вам искрено одајем признање.

Зато ме и чуди Ваша смелост да на тај начин распродајете оно што Вам супруга није донела у мираз већ дедови оставили на образ!

Питате ли се, господине академиче, какву историју ће учити Српчићи када Србија „достојанствено“ укине своје школе на Косову и Метохији? Какву слику ће они имати о својој земљи када почну да уче историју из шиптарских уџбеника, председниче Српске академије наука и уметности? Где ће радити њихови родитељи ако Србија „достојанствено“ повуче своје институције из сопствене покрајине? Верујете ли да ће Шиптари савесно лечити плућа онима којима су до јуче вадили јетру и продавали је на црном тржишту загарављене Европе, докторе Костићу? Верујете ли, као родитељ, да ће шиптарски судови осудити онога ко буде пребио или убио неко Српче због тога што његовим венама тече нека друга крв?

Осим одговора на ова питања, ваљало би и да нам кажете шта је то тако велико, веће од Газиместана, и високо, више од Дечана, у Европи, зарад чега вреди коцкати Дечане и преоравати Газиместан? Чије то снове да сањамо ако своје „достојанствено“ сахрањујемо? Какав хлеб треба да једемо ако нам је наш горак? Какве то странце треба да примимо у свој дом, ако се свог народа одричемо? Чију историју треба да учимо ако се своје стидимо? За кога децу да рађамо ако својој шибицаримо дедовину? Чиме имамо да тргујемо у Европи ако само за путарину до ње продајемо породичну сребрнину? И најзад, да ли и Ви нудите некоме Косово у моје име, господине Владимире?

Онима који су о Вашем ставу имали шта да кажу замерили сте, како сте у овонедељном издању „Недељника“ ламентирајући над својом судбином изјавили, то што су „мерили Ваш патриотизам“.

Мени то није намера, напротив. Само желим да знам шта нас толико добро чека на рушевинама данашње Европе у којој је Христа заменило дебело црево, Делакроаову Слободу која предводи народ – Атифета Јахјага, а Русоа – Хашим Тачи?

__________

О АУТОРУ

Никола Росић је рођен 19. марта, 1991. године у Новом Пазару. Тренутно је апсолвент на Правном факултету Универзитета у Београду на смеру за Међународно право. Боравио на стручном усавршавању на МГИМО институту за међународне односе при руском  Министарству иностраних послова. Завршио је једногодишње додипломске студије „Примењене дипломатије“ у аустријској фондацији Friedrich  Ebert Stiftung; и двосеместрални додипломски програм „Форум за дипломатију и међународне односе“ на Правном факултету Универзитета у Београду. Учесник је домаћих и међународних конгреса, семинара и форума из области геополитике, права и политике. Коаутор је монографије „Косово и Метохија је душа Србије“ у издању Факултета безбедности Универзитета у Београду. Оснивач је и први председник удружења уметника „Друштво младих уметника Рас“. Говори енглески и служи се руским и шведским језиком.

28 replies »

 1. Da, da… ne postoji ukajinska nacija. Ukrajinci su zavicajno ime za deo Rusa, kao kod Srba – Bosanac, Krajisnik, Banacanin, Sremac, itd. Stvaranje ukrajinske nacije je zamisljeno u Vatikanu i germanskim drzavama. I ono je sprovedeno, a naivni drzavnici Sloveni to nisu primecivali. Svaki ruski car je dodavao nove teritorije Ukrajine, a to je ucinio i Lenjin, i Staljin, i Hruscov. U tako prosirene ukrajinske zemlje su stizali katolicki popovi i katolicili pravoslavne Ruse – ubedjujuci ih da nisu Rusi.

  Свиђа ми се

 2. Није нешто претерано импресиван текст. Слаба аргументација и број референци, у корист стереотипне болећиве реторике национализма (уместо патриотизма, који је нешто умније, и који се брани на други начин). Такође, академик дотичног младића по својим годинама може три пута да роди, а и кудикамо је више прочитао, упознао и написао. Ја сам мишљења да се г-дину Костићу суди сувише једнострано, он није ни рекао да је Косово изгубљено за сва времена, већ само да држава Србија тренутно нема никакву контролу над њим, што је истина. Наравно, на страну емотивни фактор, или будућа геополитичка дешавања, која нико не искључује.

  Свиђа ми се

  • nikola, ti si sramota Srbije. Ko te je tako ucio i vaspitao? Ko ti daje za pravo da se u moje ime odrices i moje zemlje u korist arnauta? Ti nemas pojma sta je nacionalizam. Ti ne znas da su Francuzi i Englezi nacionalisti. Biti nacionalista znaci voleti svoju zemlju i svoj narod ne mrzeci druge narode. Tu su Srbi najispravniji nacionalisi ali, Srbi a ne nesrbi.

   Свиђа ми се

  • srecna sam da imamo ovakve mlade ljude kao sto je Nikola Rosic. SANU mora da se bori protiv prodaje Kosova i Metohije. I njeni clanovi nisu iznad svih, ima i onoh koji su mnogo pametniji i ispravniji ali nisu clanovi SANU jer drugacije misle.

   Свиђа ми се

 3. Druze Rosicu, nemogu te nazvati gospodinom, bez obzira na tvoje fakultetsko zvanje. U komsiluku si rodjen, skupi snage pa dodji na Kosovo, ako dosada nisi bio, pa se uveri sa faktickim stanjem. Obidji sve katastarske kancelarije u svim opstinama, da se uveris ,,Cije su livade ,, a za ovo drugo ti je nadam se dobro poznato.Ako tokom studiranja na fondaciji Fridrih Ebert Shtiftung , nisi razotkrio da se upravo ta fondacija zalaze za nezavisno Kosovo, neka ti je sa srecom ta diploma koju si tamo steko.

  Свиђа ми се

 4. SVAKA CAST GOSPODINE ROSICU, i kad procitaju ovi u Evropi ovakav pametan tekst vec ste na njihovoj listi, imate odstupnicu, jer verujte ovde necete imati mesta ni za seoskog pisara, govorim iz iskustva jer mi je sin sa prosekom 9,4 diplomirao tehnicki fakultet i posle neuspesnih pokusaja da se ovde zaposli danas radi u Nemackoj i razmislja o njihovom drzavljanstvu, a u nasoj privredi su ostala deca nasih „uspesnih“ politicara koji su studirali desetak godina i uz sve privilegije i vezice sa prosecima oko 6 danas vode privredu i ovu zemlju.

  Свиђа ми се

 5. Nije bitno to što Akademije nauka nije izvula pouku iz afere memorandum, koja je pšoslužila u stašama i Haškim kV azi sudijama,kao plan Srbije da pokori sve ostale nacije koje su sačinjavale Titovu Jugoslaviju!? Pretvarajući to u javni dokument,Hrvati i njihovi zapadni mentori označili su Srbiju kao genocidnu velikosprsku, malte ne fašističku naciju koja je time priznala svoju krivicu za rat i stradanja devedesetih godina.Umesto da im to bude pouka da budu oprezni u svim stvarima od nacionalnog interesa,baš zbog tog falsifikovcanog Memoranduma, članovi Srpske Akademije SU SE KO PRESTRAŠENI MIŠEVI ZAVUKLI U rupu, iz koje se nisu oglašavali svo vreme. užasa i patnji.e .Zbog tog, ako si Akademik, onda budi pamet i poslednja odbrana naroda koji te je izabrao da mu pomogneš da opstane u celini kao stanovništvo i teritorija.Zar Srpska vojska nije u vreme Prvog svetskog rata bila izgnana iz sostvene zemlje da bi je oporavljena ,u pobedonosnom naletu ponovo osvojila i oslobodila,Ničija nije gorela do veka dr.Predsedniče Akademije,i daj Bože da sa tako bude i sa Kosovom.Zato bolje da ste poput svojih kolegaq(medju kojima postoje časni izuzeci)I DALJE ĆUTAli!DA se ne ponovi Miljkovićeva slutnja -Ubi me prejaka reč‚1

  Свиђа ми се

 6. Gospodine Rosicu…vrlo je impresivna vasa biografija i to bas kod institucija i organizacija koje su priznale nezavisno Kosovo….vrlo je nekorketno da se na ovaj nacin obracate akademiku koji je samo izneo svoj stav i nista vise od toga…sve sto je rekao sasvim je na mestu…kosovo kosta srbiju 500 miliona evra godisnje…srpska admistracija na kosovu i metohiji je leglo korupcije i kriminala…zahvaljujuci poreskim malverzacijama u enklavama a pogotovu u severnom delu kosova, ojacale su vrlo opasne mafijaske grupacije kojima vise niko ne moze da stane na put…interesantno je da najvece „patriote„ na kosovu ostvaruju prihode i od republike srbije i od kosova…samo elektropirivreda srbije na podruciju severnog kosova ima gubitke od 100 miliona evra godisnje…pravosudje, tuzilastva i advokature na kosovu su u sprezi i po osnovu idiotskih presuda vrsi se pljacka drzavnog budzeta za koji sredstva odvajaju svi gradjani republike srbije…u crvenom krstu kosova i metohije rade najblizi rodjaci i kumovi… zaista mogu da nabrajam u nedogled…i ..treba nam takvo kosovo…interesanto je da cak i ljudi koji su „posvetili svoj zivot veri i Bogu….„ nisu nista bolji…cak i sahrane naplacuju po enormnim tarifama…i cela srbija to placa….pa kad bi gradjani srbije znali sta se ovde zbiva odrekli bi se kosova odmah…

  Свиђа ми се

 7. Ovakvih nezrelih i napaljenih lupetanja kao što sebi dozvoljava ovaj mali smo se naslušali devedesetih i znamo sa kakvim posledicama. Preko glave mi je ponavljanja istorije i istovetne desničarske retorike koja se vrti od sredine 19. veka kao pokvarena ploča. Obiđite malo ratne vojne invalide Srpčići i pitajte ih koliko ih se Srpčića setilo u poslednjih dvadeset godina. Tri citata koja ne naučio na studijama tog poganog fakulteta bi trealo nekoga da postide…on će nekome da skida kapu. Opet citati raznih blaženopočivših i drugih erinija sa brojanicama, I sad još apsolventi postaju mladi srpski naučnici, alo, bre i odgovaraju otrcanim floskulama predsedniku Akademije nauka. Prvo se nauči red, pa se onda mnogo uči, pa se još uči i onda se pišu otvorena pisma u kojima svojom glavom smisliš nešto mudro.

  Свиђа ми се

 8. Можете замислити шта би се десило (што се наравно никад неће десити) да предсједник Кинеске академије наука каже да је Тајван за Кину заувијек изгубљен. Питајте у Кинеској амбасади, не би уопште схватили питање, а када би им дато додатно објашњење одговорили би да је то немогуће… Oни нису као ми, тамо су сви патриоте, не дијеле по сваком питању на 100 различитих ставова и мишљења, а поготово не о кључним стварима.

  Свиђа ми се

 9. Bravo majstore, zaboravio si samo jednu stvar, a to je da ces otici iz svoje zemlje prvom prilikom koja ti se ukaze, a onda ces za nekih 50 godina iz Nemacke skandirati Sumadija je srce Srbije…

  Dragi moji sugradjani, veca je verovatnoca da ce se Albanci namnoziti u ostatku Srbije (vec kupuju stanove po Nisu u najvece) nego sto ce Srbija ikada vise povratiti Kosmet, ne morate ovu cinjenicu sebi da priznate, znam dobro da je lakse lagati sebe. Da li ste svesni da kao narod polako nestajemo sa ovog podrucja, delom usled negativnog prirastaja a delom i usled migracija, svake godine gubimo 50000 stanovnika.

  Koliko je narodu stalo za Kosmet pokazuju i reakcije,tj nedostatak istih na sve sto se desava (recimo Briselski sporazum), da Vucic sutra prizna Kosovo garantujem vam da bi ga narod samo par nedelja pljuvao po drustvenim mrezama, mozda se skupio na nekom manjem mitingu i ponovo ga izabrao na sledecim izborima. To je realna slika naseg drustva danas!

  Свиђа ми се

  • Тачно. Сјетимо се ријечи блаженопочившег патријарха поводом окупације Космета да ће припасти онима који су бројнији. Наша мазохистичка идеја „самоубиства“ усађена је одмах од 2. св. рата па до данас.
   Како нестајемо и што се не рађамо, широка је тема, али је памет спросјечног србина уска.

   Свиђа ми се

   • P R O M A Š I L I STE TEMU 1000% BRAVO ZA NIKOLU ROSIĆA SVAKA VAM ČAST MOMAK, A ŠTO SE TIČE ONOG KOJI STOJI IZA SANU NISAM NI OČEKIVALA NEKO ČOJSTVO .. JA SAM SREĆNA DOK POSTOJE MLADI I PAMETNI LJUDI KAO ŠTO STE VI , I DOBRO ZNAM DA NAS IMA JAKO MNOGO KOJI MISLIMO KAO VI. HVALA!

    Свиђа ми се

  • Jedno je misliti a drugo je RADITI. A mi srbi ne znamo ni jedno ni drugo.
   Pogresno mislimo i pogresno radimo.
   Sami smo krivi sto je Kosovo Otislo, ali to niko nece da kaze narodu.
   Kosovo je otislo u paketu zajedno sa Jugoslavijom,
   a Jugoslavija je bila JEDINA DRZAVA SVIH SRBA NA BALKANU.
   Prema tome kada smo rasturili JUGOSLAVIJU, odrekli smo se i KOSOVA.
   Sve ostalo su samo gluposti izgovorene na ovaj ili onaj nacin.
   Ali GLUPOSTI ma sa koliko patritizma da se kazu i dalje ostaju GLUPOSTI…

   Свиђа ми се

 10. 27 10 2015

  НЕ ПРИХВАТАЈТЕ ДА ВАС МЕЊАЈУ

  Поштовани господине Никола РОСИЋУ,

  Надам се и желим да Вас и све младе који схватају суштину и који воле овај свој Србски народ и Србију у целини, као што то Ви овим чланком задивљујуће показујете, нећете дозволити да Вас и вас, нико не преобрати (као што су нам, на пример препоручили Борис ТАДИЋ или као што захтева, на пример, не само Малден ОЛБРАЈТ, већ и велики бунџија крајем 20. века Александар ВУЧИЋ, садашњи омашћени кусаџија оног што је громогласно и ратоборно извикивао од 1990. до свог избора).

  Није само то. Био сам присутан на пријему око 40 наших средњошколаца у Белфору, Француска. Председник Већа те области је између осталог нашој деци говорио да треба да се ослободе свега националног, да забораве националну историју,…, и да се посвете Европи, да постану само Европејци. Та идеологија је наследник и настављач југословенске идеологије и Југословенства. То је једноумље. То је роботизација човека. Таква Европа никада није постојала. Европа је веома шаролики мозаик народа, њихових обичаја, култура, образовања, држава, ….. Као што Југословенство није поштовало колорите југословенских народа, најизразитије Србског, тако и ово званично Европејство настоји да истреби европске народе. Зар европски народи треба да доживе судбину америчких Индијанаца. НЕ.

  Председник САНУ др Владимир КОСТИЋ или није схватио последице своје изјаве на том положају, и због тога треба да напусти САНУ, или је схватио али и даље остаје њен Председник, што је још већи разлог да напусти САНУ. Ово није питање родољубља. Ово је пре свега питање поштовања Устава државе у којој живи. Пошто он не поштује Устав и закон, на основу којих је установљен и Статут САНУ, и на основу којих је на том положају, нема основе да и даље буде члан САНУ. Његов став је изванредна подршка властодршцима, претходним Борису ТАДИЋУ и др Мирку ЦВЕТКОВИЋУ, и садашњим председнику Томиславу НИКОЛИЋУ, председнику Владе Александру ВУЧИЋУ и њеном потпредседнику и министру Ивици ДАЧИЋУ за њихова противуставна деловања која су нас довела у ову ситуацију. Зато су се они споразумели.

  Ви сте му поставили питања. Нисте тражили од њега јавни одговор на њих. На то имате право на основу члана 56 Устава.

  Хвала Вам што сте ми озарили овај дан.

  Др Љубомир Т. ГРУЈИЋ
  Некадашњи редован професор Универзитета у Београду
  http://www.ssssseternal.org

  Liked by 1 person

 11. Pravni fakultet odakle nam stize ovaj vispreni mladi Srbin je godinama leglo desnicarenja i nacionalizma. Gospodin iz SANU je itekako u pravu. Ko ima problem sa takvom istinom ima problem druge vrste. Kosovo ubogo je baj baj forever i to je ok.

  Свиђа ми се

  • @gu

   Косово је bye, bye за сада, а то се тиче forever, wе shall сее. Што рекао стари Форд неко мисли да не може, а неко да може и обоје су у праву…Ко мисли да не може, нека се склони, а нарочито са позиција (као што је предсједник САНУ, предсједник Владе и Републике и сл.), гдје би требали бити људи који могу.

   Свиђа ми се

  • Косово је готово само онда када га се ми Срби њега одрекнемо. Биће враћено јер је отето и то је Божја правда. Вама саветујем да се одричете онога што директно поседујете па да схватите колики је то бол… Брзо би променили став. Овај момак је баш лепо, крајње језгровито и надасве у срж тачно отписао првом човеку србске науке. Ја Вама само могу да поручим да се свет неће завршити на нама јер смо ми у пролазу и да ће отето-проклето доћи на наплату!

   Свиђа ми се

 12. Vladimir Kostić može biti i predsednik Sanu , i ko zna šta još samo ne može biti „Pštovani “ …jer poštovanje se zaslužuje ne može mu ga Vučić napisati !On je ugojeni poltron ove vlasti i ta mu se uloga dopada više od Srbije i Svih Srba u zemlji , rođenih i onih koji bi trebalo da se rode !Pohlepa i lijenost duha i tijela je neizlečiva bolest , a ovaj je izniman primer , istina on se može popraviti ali samo na vagi ! To ja tako vidim i tvrdim !

  Свиђа ми се

 13. Свака част младом Николи Росићу, чије би име требало, даће Бог, да се запамти. Ваљда када буде старији неће продати вјеру за вечеру, као неки бивши велики патриоти, а сада набјеђени протестанти и исти такви Европљани.

  Свиђа ми се

 14. Alal yera muski.Dok je ovakvih mladica ,spremnih na javno suprostavljanje tkz.kulturnoj i naucnoj eliti drugosrbijanske palanke nema straha za Srbiju.Ni za njenu buducnost ni za Kosovo i Metohiju.
  Samo napred Rosicu

  Свиђа ми се