АКТУЕЛНО

Професор др Душан Дуњић бранио је у Хагу скоро све српске оптуженике: Отрован дан пре сведочења?


Генерал остао без сведока: Душан Дуњић бранио је у Хагу скоро све српске оптуженике

Генерал остао без сведока: Душан Дуњић бранио је у Хагу скоро све српске оптуженике

У хотелској соби у Хагу, само дан пре него што је требало да се појави у судници у процесу против генерала Ратка Младића, пронађен је мртав Душан Дуњић, сведок судске медицине који је до сада био експерт одбрана већине Срба оптужених у Хашком трибуналу. Његово тело пронађено је у четвртак ујутро, поред кревета, у оделу, без приметних рана или нереда у соби који би указивали да је реч о насилној смрти.

Ипак, холандска полиција је одмах затражила да се узме крв како би се утврдио да ли је у питању тровање. И поред тога што је узимање крви од преминулог уобичајена процедура, тим одбране генерала Младића је у потпуном шоку, а сам генерал сумња да је можда у питању убиство.

– Прво што је генерал Младић рекао када је чуо тужну вест била је: „Да га нису убили?“ Нисам навикао да размишљам на тај начин и таква могућности ми је заиста невероватна. Међутим, тачно је и то да су у питању јако чудне околности. Дуњић је физички деловао потпуно здраво и није се жалио на било какве здравствене проблеме. Чуо сам се са његовом супругом и она је у шоку. Од 6.900 сведока који су прошли кроз Хашки трибунал, ово је први пут да се догоди овако нешто – каже шеф адвокатског тима генерала Младића Бранко Лукић.

Заједно са својим колегом Миодрагом Стојановићем био је сведок драме која је почела у среду, у вечерњим сатима. За „Вести“ ови адвокати реконструишу овај догађај.

– У среду, до 16 часова сам био са доктором Дуњићем, припремајући се за његово сведочење. Потом су дошли људи из Одељења за заштиту сведока како би са њим обавили уобичајене разговоре, што је све део процедуре у Хашком трибуналу. Са њим су били све до 18.30. Он је са сведоком наше одбране, бившим шефом Службе националне безбедности РС Драганом Кијцем отишао у једну просторију у хотелу како би испушио лулу. Вратио се у собу и од 18.45 до 19.00 часова разговарао са својом супругом телефоном. После нам је казала да јој је рекао да је све у најбољем реду и да ће са нама, око 20 часова, ићи на вечеру – прича Миодраг Стојановић.

Прекинуто суђење Младићу

Суђење генералу Ратку Младићу прекинуто је чим је вест о смрти др Дуњића стигла у Трибунал. Све се дешавало током исказа Драгана Кијца. Председавајући судија Алфонс Ори прекинуо је заседање због „непредвиђених околности“, а два сата касније заседање је настављено разматрањем процедуралних питања, али без генерала Младића који се одрекао права да присуствује наставку процеса. После административне расправе, судија Ори је наставак процеса генералу Младићу заказао за понедељак, 26. октобар.

Бранко Лукић истиче да су до хотела где је Дуњић одсео стигли у договорено време и било им је чудно што није у холу.

– Позвали смо га телефоном, али се није јављао на број у соби. У том тренутку нам још ништа није било превише чудно јер се догађало да сведоци у последњем тренутку одлуче да прошетају. Отишли смо у кафану с идејом да га позовемо нешто касније. У 20.20 Стојановић га је поново звао, али како се није јављао, одлучио је да оде до хотела. Покуцао је на врата собе тачно у 20.30, али се нико није јавио, а врата су била закључана. Затим га је потражио по хотелу – прича Лукић.

Његов колега додаје да су размишљали да ли да дигну узбуну, али да нису хтели да паниче.

– Поново смо му закуцали на врата хотелске собе, а онда одлучили да ујутро одемо у хотел и видим о чему је реч. Када сам схватио да га нема, замолио сам Кијчеву ћерку да оде до врата јер ћу га позвати на српски број мобилног. Кад се вратила и рекла да телефон звони, било ми је сасвим јасно да нешто није у реду. Питао сам Бранка шта да радимо и он ми је рекао: „Дижи узбуну.“ Одмах сам звао хотелско особље, али и хотелског полицајца и особу из Службе за заштиту сведока. Сви су се појавили у року од пар минута. Убрзо је стигла и регуларна полиција, а када су насилно отворили врата затекли су доктора како лежи поред кревета у оделу – прича Стојановић.

Он додаје да им је Драган Кијац испричао да је целе ноћи покушавао да види шта се догађа у соби др Дуњића.

Стручњак светског гласа

Професор др Душан Дуњић био је специјалиста судске медицине и овим послом се бави три и по деценије. Као експерт сведочио је као сведок одбране у процесу Радовану Караџићу, али и у предметима Милана Милутиновића, Николе Шаиновића, Властимира Ђорђевића, Станислава Галића, Драгољуба Кунарца и Вујадина Поповићу, Рамуша Харадинаја и других, као и у случајевима „Глођане“ и „Рачак“.

Др Дуњић је био руководилац тима за ексхумације и идентификације у Батајници, шеф Одељења за ДНК идентификацију Координационог центра за Косово и Метохију Владе Србије. Једно време био је и директор Института за судску медицину у Београду, а две деценије био је ангажован као судски вештак обдуцент у многим кривичним поступцима у Србији, између осталог и у случају убиства др Зорана Ђинђића. Годишње је обављао око 80 судско-медицинских експертиза у случајевима убистава и повреда ватреним оружјем.

– Светло у његовој соби целе ноћи било је упаљено, а из једног угла Кијац је успео да види део кревета који није био размештен. Веома се потресао када је сазнао за трагедију – каже Стојановић.

Обојица Младићевих адвоката наглашавају да ће по процедури тело др Дуњића најпре бити на Институту за судску медицину, а у случају да се преко видљивих повреда или анализе крви не утврди насилан узрок смрти, тражиће одобрење од породице за обдукцију.

Побио налазе хашких вештака

Судска медицина изгубила експерта: Марко Сладојевић

Судска медицина изгубила експерта: Марко Сладојевић

Вест о смрти др Дуњића шокирала је све у Хашком трибуналу. Правни саветник др Радована Караџића Марко Сладојевић каже за „Вести“ да је реч о великој трагедији и да је судска медицина изгубила великог стручњака.

– Др Душан Дуњић је у предмету Караџић оспорио налазе шест вештака тужилаштва – антрополога: Вилијама Хаглунда, Хозеа Пабла Барајбара и Фредија Пецерелија, затим налазе форензичких патолога Кристофера Лоренса, Џона Кларка и археолога/антрополога Ричарда Врајта. Посебно је указивао на непрецизност, неконзистентност, хаотичност, површност и субјективност рада форензичара Федералне комисије Босне и Херцеговине – каже Сладојевић.

Он наглашава да је доктор Дуњић оспорио валидност експертиза Тужилаштва, а посебно закључке вештака Тужилаштва који се односе на време и начин смрти тела која су пронађена у масовним гробницама.

– Иако задатак др Дуњића није био да се утврди тачно време смрти несталих, време сахране, или начин на који су лица умрла, он је на веома стручан и темељан начин оповргао површне налазе стручњака тужилаштва, показавши да ни они за већину жртава нису на кредибилан начин одредили време и узрок смрти лица која су пронађена у гробницама, а то је од изузетне важности за утврђивање одговорности оптуженог лица, у овом случају др Караџића, јер је на тај начин доведена у сумњу тврдња тужилаштва да су сва лица пронађена у гробницама несумњиво последица наводних погубљења – објаснио нам је Марко Сладојевић.

————-

ПОВЕЗАНО:

УБИЈАЊЕ ИСТИНЕ: Сведок ОДБРАНЕ Генерала Младића пронађен мртав

Вештак и крунски сведок одбране „напрасно преминуо“ у Хагу! Проф. др Дуњић је требало да сруши оптужницу о Сребреници!

 

————

http://wp.me/p1Fuk8-LMd

25. 10. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »