АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Звонко Михајловић о уделу Владе Србије у хапшењима Срба на Брезовици и о одбрани реке Лепенац


08. октобар 2015. КМ Новине

Хапшења Срба јуче, од стране шиптарске тзв. „специјалне полиције“ изазвала су узнемирење у српској јавности. Покушали смо да сазнамо ко је све умешан.

Реакције су чак биле наизглед енергичније и одлучније него током ранијих напада на Србе. Наиме, директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, затражио је да се сазове хитна седница Владе поводом тих хапшења.

Zvonko

Звонко Михајловић

Током дана, незаконито смењени председник општине Звонко Михајловић, кога је Влада Србије уклонила како би развила шиптарске „институције“ и у овом делу покрајине, огласио се на друштвеним мрежама. Истичући да је ухапшено 10-так радника и да су одвезени на информативни разговор у Урошевац, како би разјаснили намере да дођу на своје радно место на коме се налазе већ дуги низ година, Михајловић је учио још једну занимљивост:

„Оно што је симптоматично у свему овоме јесте то да је један од чланова управног одбора поменутог предузећа и заменик премијера “Републике Косово“ Бранимир Стојановић“ – написао је Михајловић.

Михајловић је данас прокоментарисао и саопштења која стижу са друге стране.

Незванично објашњење које долази из шиптарских „институција“ из Приштине, по питању њиховог атаковања на имовину Републике Србије која се налази на у већинско српским срединама на КиМ јесте такво да се све ради у духу Брисеслког споразума. И још додају да су Срби који раде у њиховом систему дали своју сагласност за одвијање оваквих процеса. Занимљиво али не и зачуђујуће“ – написао је Михајловић.

Djuric

Стојановић (десно), који не отвара уста без допуштења без инструкција из Владе Србије, са Ђурићем и Вучићем промовише „сигурну будућност“ и „развој“ који ће Србима на КиМ донети Бриселски споразум.

Трагајући за што потпунијом истином питали смо га да ли има сазнања о томе да ли је и како Влада Србије умешана у ове догађаје и да ли је позив на хитно заседање Владе само маска за прикривање неких других, у јавности омражених, потеза.

„Аспирације да се узурпира имовина ЈП Национални парк Шар планина, а у питању је 39.000 хектара површине, претежно под шумом, од стране стране шиптарских институција, постоје одавно. Њихов је циљ да преузму велики део територије којим тренутно газдују Срби и на тај начин учине још један значајан корак у правцу албанизације већинско Српске општине Штрпце“ каже за КМ Новине Михајловић који иначе и живи у овом делу Косова и Метохије.

Михајловића смо питали да ли је њихов протест можда показао да и даље код Срба постоји снага за пружање отпора и да је то била „провокација“ и разлог да Шиптари употребе силу и страхом спрече сваки даљи отпор?“Свим досадашњим покушајима смо успешно одолевали и одвраћали их намере али након потписивања Бриселског споразума комплетан посао им је олакшан јер се тим споразумом предвиђа да комплетна имовина Републике Србије пређе у власништво тзв „Републике Косово“. Овим потезом сви радници Српске националности ће остати без посла а грађанство у општини Штрпце биће принуђено да буквално купује своја дрва за огрев и грађу по папреној цени. Што се реакције из Београда тиче она ће бити тако осмишљена да код Срба створи утисак да се као боре за нешто а у ствари је све ствар њиховог договора и то је више свима постало јасно“ тврди Михајловић.


НАЦИОНАЛНИ ПАРК ШАР ПЛАНИНА 7/10/2015 , БРЕЗОВИЦА

Срби из Штрпца су дан пре тога одржали протест којим су желели да спрече изградњу хидролектране и уништење природних ресура и резерви пијаће воде којом се овдашњи Срби снабдевају. У тренутку када је полиција, иначе бивши припадници српског МУП-а а сада, по Брисеслком договру, припадници шиптарске полиције, покушала да их уклони са места где су се окупили, Михајловић се обратио Србима рекавши да „ако се сада повучемо изгубићемо и реку и све остале привредне субјекте и више нико неће имати морално право да каже да овде има Срба“.

Он верује да и то има удео у одлуци да се Срби масовно хапсе и одводе на вишесатна испитавања, у град удаљен од њиховог места пребивалишта.

„Свакако да сваки вид отпора покушају покоравања Срба даје резултате и из тог разлога Приштина жели да до краја застраши и покори Србе не би ли лакше реализовала своје интересе. Ми се без борбе нећемо предати али исто тако од Владе у Београду очекујемо да се активно укључи у сва збивања на КиМ и оно најважније да повуче Бриселски споразум и држи се стриктно резолуције 1244 СБ УН која Србији гарантује интегритет и суверенитет у својој јужној покрајини“ изнео је Михајловић настојања овдашњих Срба и, истовремено, рецепт за успешно решавање српских а не туђих испуњавање туђих жеља у овом делу српске државе.

***

Подсећамо…

Звонко Михајловић, 5.10.2015.

ПОБЕДА НАРОДА У ШТРПЦУ

Народ је рекао своје. Нисмо дозволили да нам отму реку. Нећемо то никада дозволити. Доста је било манипулације и лагања народа. Видело се данас ко је вера а ко невера. Маске су пале и свако је показао своје право лице.

Све честитке онима који су данас имали храбрости да стану на бранику наше лепе Сиринићке Жупе. Нека се заувек стиде сви они који су носиоци важних функција у општини а који су се претворили у обичне слугеране и полтроне. Доћи ће дан када ће их се потомци стидети.

Ово је тек почетак искрене борбе за Српску Сиринићку Жупу и њене праве вредности.

 

***

Звонко Михајловић, 4.10.2015.

Јутрос је у раним јутарњим сатима велики булдожер непознате фирме наставио са радовима преуређења реке Лепенац у сврси његовог комплетног преузимања. Иако је велика бука пробудила из сна пола Штрпца изгледа да још никог није успела да пробуди из колективне амнезије. И даље сви „спавају“ и праве се наивни а када схвате где ће их одвести такав кукавичлук биће исувише КАСНО. Тада ће се онако пробуђени моћи бавити само последицама јер су узроке „преспавали“.

***

Звонко Михајловић, 2.10.2015.

„Сви ви који се окупљате и борите да вам не одузму реку Лепенац сте потпуно у праву и ми из полиције видимо то и на вашој смо страни. Али мора да знате да 200 људи не може ништа да промени. Ако се окупи макар вас 1000 онда ћете сигурно успети у својој намери и сачувати реку која вам толико значи“.

Ово су речи Албанца, припадника полиције, изговорене данас на протесту грађана у центру Штрпца.

Пошто смо ми Срби доживели да нас Албанци уче како се штите национални интереси, а ја сам са изговореним потпуно сагласан, питам све Србе у Штрпцу може ли нас бити најмање 1000 у понедељак у 10h који ћемо стати у одбрану нашег природног богаства од којег зависи умногоме и наша егзистенција?

Ја мислим да може и много више и не желим да губим поверење у свој народ који је проживео и много тежа искушења.

***

Звонко Михајловић, 1.10.2015.

ПОЗИВ НА МИРНИ ПРОТЕСТ РАДИ ОЧУВАЊА РЕКЕ ЛЕПЕНАЦ

Нови протест против узурпације реке Лепенац биће настављен сутра у центру Штрпца са почетком у 10 сати.
Циљ протеста је тај да се узурпатори натерају да одустану од реализације ове сумануте намере јер корист од градње мини хидроцентрале имаће један човек и његова фирма а штету сви грађани општине Штрпце, Српске и Албанске националности.

Други циљ је да се сазна истина о томе ко је у име грађана дао сагласност за изградњу поменутог пројекта и по чијем одобрењу а сада не сме да се народу појави на очи и објасни чиме се руководио када је давао сагласност.

Исто тако народ жели да зна кога представљају чланови привременог органа општине Штрпце и чије то интересе заступају ако то већ нису интереси народа. Мишљења смо да је крајње време да ови људи изађу из топлих мишјих рупа и покажу своја права поданичка лица.

Користим прилику да вас позовем да сви заједно и у што већем броју очувамо реку која вековима протиче кроз нашу лепу Сиринћку Жупу и живот нам значи.

Изађимо да нам се преци не преврћу по гробу а потомцима не оставимо проклество јер смо кукавице недостојне живота. Покажимо да нас има и да смо спремни на праведну борбу.

***

Звонко Михајловић, 30.9.2015.

Покушај преузимања комплетног речног тока реке Лепенац, за потребе градње некакве мини хидроелектране, од Беревца до Драјковца у дужини од 8 км. није проблем само мештана Доња Битиња, већ свих нас. Јадно је и бедно да сви остали ћуте и не пружају подршку њиховој праведној борби.

У шта су се Срби у општини Штрпце претворили? Потпуно се идентификују са поданичким општинским руководством које је саучесник и у овом прљавом послу.

Желим да и на овај начин пружим подршку и Србима али и Албанцима Доње Битиње који се грчевито боре против покушаја преузимања општег добра, реке Лепенац.

Сутра се и ја придружујем а позивам и све вас који сте против овог насилничког чина на заједнички протест у Доњој Битињи.