АКТУЕЛНО

ВОСТОК: Руски ваздушни напади у Сирији – из минута у минут 6. 10. 2015. (видео)


 Мапа ситуације у Сирији – Кликнути за увећање

Ситуација на фронту у Сирији

Испод се налази интерактивна мапа бојевих дејстава и ваздушних напада Русије у Сирији –  Клинути овде или на мапу испод

Руски ваздушни напади у Сирији


Преглед бојевих дејстава и ваздушних удара Русије у Сирији за 06
.10.

Русија користи и хеликоптере у Сирији

Представник Ваздушно-космичких снага пуковник Игор Климов рекао је новинарима да се нападачки хеликоптери Ми-24 користе као визуелни надзор зоне и као средства за безбедност у близини аеродрома. Такође се користе и у операцијама трагања и спашавања.

Тачан број хеликоптера није саопштен.

„Конкретно, користе се хеликоптери Ми-24“, – рекао је пуковник Климов.

Уништени штабови ИД у близини Палмире – Руски војни авиони уништили су штабове Исламске државе надомак античког града Палмире у Сирији и том приликом убили су око 40 милитаната, саопштио је извор из сиријске војске.

Борбена авијација Руске Федерације погодила је у понедељак увече штаб терористичке организације Исламска држава недалеко од насеља Сухни, које се налази на 28 километара од Палмире. Убијено је најмање 40 бораца, саопштио је у уторак сиријски војни извор.

„Авионски напад прецизно је изведен недалеко од насеља Сухни. Уништени су штаб Исламске државе, неколико пикапова и оклопних возила паркираних испред њега и убијено је 35 до 40 терориста“, изјавио је саговорник агенције.

Према подацима сиријске стране, на територији штаба терориста налазили су се складиште с муницијом и подземна фабрика у којој је произвођен експлозив.

Раније су страни медији објавили информацију о ваздушним нападима руских Војно-космичких снага у околини Палмире и наводно у самом граду. Званични представник Министарства одбране Русије Игор Конашенков је рекао да је то „апсолутна лаж“.

Министарство одбране РФ одбацило извештаје о гађању Палмире

Руско Министарство одбране данас је одбацило извештаје да су борбени авиони гађали мете код древног града Палмире.

„Сви извештаји страних медија да су руски војни авиони наводно гађали град Палмиру, су апсолутно нетачни“, рекао је портпарол Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.

Он је нагласио да руски авиони у Сирији не гађају насељена места, а посебно не оне са споменицима.

Руска групација у Средоземљу повећана на 15 бродова

Групација Војно-морнаричке флоте Русије у Средоземном мору повећана је на 15 бродова и пловила за снабдевање, рекао је војно-дипломатски извор.

Оперативна јединица бродова Војно-морнаричке флоте Русије стационирана је у Средоземном мору од 2013. године, са десетак бродова и пловила за снабдевање. „Оперативна групација бродова и пловила за снабдевање Војно-морнаричке флоте Русије за последњих неколико недеља повећана је на 15 заставица, с обзиром на заоштрену ситуацију у овом региону“, рекао је извор.

Он је нагласио да основу групације Војно-морнаричке флоте Русије чине бродови и пловила Црноморске флоте који у овом тренутку спроводе вежбе ракетне и артиљеријске паљбе.


Москва: Инцидент са авионом због лоших временских услова

Инцидент с руским авионом на сиријско-турској граници догодио се због неповољних временских услова, изјавио је званични представник Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

„Авио-база ’Хмејмим‘ налази се око 30 километара од сиријско-турске границе. У одређеним климатским условима на аеродром се слеће са севера. Због тога се догодио овај инцидент. Он је последица неповољних временских услова у овој области. Не треба овде тражити никакве прикривене разлоге“, рекао је он.

Побуњеничка група тражи помоћ Русије у борби против ИД

Представник команде Еуфрат Вулкан такозване „Слободне сиријске армије“ и курдских Народних заштитних јединица рекли су Спутњику да та команда подржава операције Русије против Исламске државе и тражи војну помоћ.

Команда Еуфрат Вулкан (Буркан ел Фурат) Слободне сиријске армије подржава руску војну операцију у Сирији и тражи помоћ у борби против Исламске државе, рекао је Спутњику званични представник те команде Серван Девриш.

Еуфрат Вулкан је здружена команда Слободне сиријске армије и курдских Народних заштитних јединица које делују у северној Сирији, пре свега против Исламске државе. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је раније рекао да је Русија спремна да успостави контакте са опозиционом Слободном сиријском армијом, али је затражио додатне информације о њој од Сједињених Држава, рекавши да та групација има „фантомску природу“. Читајте више

Руска авијација уништила 20 терористичких тенкова

Авијација Руске Федерације је за протекла 24 сата обавила 15 полетања борбених авиона „сухој-34“, „сухој-24М“ и „сухој-25“ и погодила десетак објеката радикалне организације Исламска држава, изјавио је званични представник Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

Руска авијација уништила је седиште управе, комуникациони чвор терориста Исламске државе у планинском масиву Џебел Батра у Сирији, као и седиште управе бораца у провинцији Дамаск, саопштио је у понедељак званични представник Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

„Авиони ’сухој-25“ бомбардовали су штаб и комуникациони чвор терориста смештен у планинском масиву Џебел Батра, као и штаб бораца Исламске државе у планинама Џебел Мгар у провинцији Дамаск“, саопштио је Конашенков.

Он је прецизирао да су „објекти уништени директним погоцима навођених пројектила“.

Руски бомбардери „сухој-34“ уништили су штаб и седиште управе бораца Исламске државе у околини сиријске провинције Алепо, а на истоку провинције Хомс гађане су две области у којима је сконцентрисана техника бораца. Уништено је око 20 тенкова Т-55 које су борци Исламске државе раније преотели од сиријске армије, рекао је Конашенков.

Авиони Војно-космичких снага Руске Федерације уништили су у рејону града Идлиб у Сирији око 30 јединица аутомобилске и оклопне технике терориста, међу у којима су и тенкови, рекао је Конашенков.

rusija-vesti-vostok(78)
„Ноћас у шумовитој области у рејону града Идлиб уништено је око 30 јединица аутомобилске и оклопне технике, међу којима су и тенкови“, рекао је он.

„Имамо проверене обавештајне податке, међу којима су и разговори бораца у овом рејону, о уништењу борбених возила терориста“, додао је он.

Руска борбена авијација напала је и артиљеријске позиције бораца у сиријској провинцији Хомс и уништила три вишецевна бацача ракета, као и складишта муниције и инжењерско наоружање терориста Исламске државе.

„У области Тадмор у провинцији Хомс авиони ’сухој-24М’ су напали артиљеријске позиције једне од формација ИД. Уништена су три вишецевна бацача ракета и пољско складиште муниције“, рекао је Конашенков.

Поред тога, у околини Тадмора руска борбена авијација је погодила два складишта муниције терориста, од којих се једно налазило на територији солане.

Уништена база са возилима и тенковима

Руски бомбардери уништили су терористичку базу скривену у шуми у близини града Идлиба. Уништено је више од 30 возила, међу којима су и совјетски тенкови Т-55, саопштено је у Министарству одбране РФ.

 

Преглед политичких вести за 06.10.

Антонов: Русија гађа терористе само када је сигурна у циљ

Амерички политичар-републиканац, председник војног комитета америчког Сената, Џон Мекејн дао је неочекивану изјаву о војним ударима Русије у Сирији.

Сенатор је „понудио“ милитанатима терористичке групе „Исламска држава“ против-авионско оружје како би могли да обарају руске авионе. Ово су саопштили амерички медији, позивајући се на „Фокс њуз“.

У интервјуу који је дао Мекејн, новинар је потом упитао, како укључити политику ради уништавања руских авиона.

На питање сенатор је рекао: „Волио бих да буде тако, као што смо урадили у Авганистану пре много година када су наши момци били у стању да обарају руске авионе.“

исис
Џон Мекејн, према новинару „Еј-би-си њуза“ Александру Маркварду, има велико искуство и везе са терористима у Сирији. „Постоје сталне гласине да Мекејн има директну везе са „исламском државом“., рекао је новинар.

Помоћник секретара за штампу Џона Мекејна одбио је да коментарише речи свог шефа.

Антонов: Русија гађа терористе само када је сигурна у циљ

Руска војска у Сирији не користи само информације које добија од сиријских партнера него и податке космичке и ваздушне обавештајне службе, а терористе гађа само када је 100 одсто сигурна да ће погодити циљ, рекао је новинарима заменик министра одбране Руске Федерације Анатолиј Антонов после сусрета са страним војним аташеима.

Антонов је навео да се „у последње време све чешће говори о томе да руски авиони не гађају праве циљеве“. „То је непрофесионално, чак и увредљиво“, рекао је он. „Ми сто пута проверавамо обавештајне податке. Одлуке које доносимо на основу њих пажљиво су избалансиране, промишљене, прорачунате. И гађамо само када смо сто одсто уверени да имамо прави циљ“, рекао је Антонов и додао да руска авијација не бомбардује никакве цивилне објекте.

Министарство одбране Руске Федерације предложило је учесницима коалиције на челу са САД да му достављају обавештајне податке о циљевима који су у вези с делатношћу терориста.

„Још једном желим да кажем, користећи могућности телевизијских канала: ако наше колеге из коалиције имају конкретне податке, конкретне параметре, циљеве на којима се налазе банде Исламске државе, са задовољством ћемо узети те податке у обзир“, рекао је Антонов.

„Управо ову поруку нашег министра одбране данас сам упутио војним аташеима оних земаља које су присуствовале састанку са мном и с мојим колегама из руског Генералштаба“, прецизирао је заменик министра.

Он је такође позвао учеснике коалиције у борби против бораца Исламске државе да заједнички размотре овај задатак.

„Још једном желим да пошаљем позив: није довољна комуникација само преко медија. Придружите нам се. Дођите у Генералштаб. Хајде да седнемо заједно и да заједно решимо задатак који је пред свима нама“, рекао је Анатолиј Антонов.

Русија и САД припремају документ о сарадњи авијације у Сирији

Руска и америчка војска спремају документ о сарадњи авијације у операцијама против Исламске државе у Сирији, рекао је новинарима заменик министра одбране Русије Анатолиј Антонов.

„На нашу жалост, Американци за сада своде нашу сарадњу само на техничка питања сарадње наших пилота током реализације одговарајуће мисије. Американци су нам предали документ на којем радимо. Желим да кажем да је у Генералштабу овај документ добио подршку. Радимо на његовом садржају“, рекао је Антонов.

Заменик министра је нагласио да ће документ бити користан, како коалицији против Исламске државе која је забрањена у Русији, тако и руском војном ресору.

Потенцијал сарадње Министарства одбране Русије и Пентагона је много шири од онога што су предложили Американци Москви у контексту борбе са ИД, изјавио је новинарима заменик министра одбране Русије Анатолиј Антонов.

„Још једном понављам: потенцијал руско-америчке сарадње на линији Министарстава одбране је много шири од оног што нам предлажу Американци данас“, рекао је Антонов након састанка са војним аташеима једног броја страних држава у Москви.

У исто време, он је нагласио: „Ми се не намећемо у својству партнера за решавање заједничког задатка који стоји пред међународном заједницом“.

„Ми смо заинтересовани за војну сарадњу са сваком страном у истој мери у којој су и они“, закључио је заменик шефа Министарства одбране Русије.

Захарова: Москва се неће прикључити антитерористичкој коалицији на челу са САД

Након почетка руске операције у Сирији светски медији су покренули велику антируску кампању, изјавила је портпаролка МСП-а Русије Марија Захарова на ванредној конференцији за новинаре.

„Након почетка војног дела антитерористичке операције руских Војно-космичких снага у Сирији, која је покренута на молбу званичног руководства ове земље, светска средства масовних информација су покренула снажну антируску информациону кампању о наводно — тамо је било много теза, у целини се може рећи — неистинитим, нелогичним, неразумним акцијама Русије у Сирији“, рекла је на брифингу.

Према речима Захарове, „читали смо и видели различите оптужбе“.

„Нас оптужују за остваривање сопствених, личних, искључиво руских интереса у региону, које су се прикривале, наводно, борбом са ИД“, навела је Захарова.

Москва је изненађена изјавама британских власти да Русија у Сирији води асиметрични рат и прави грешку, рекла је Захарова.

„Министар иностраних послова Велике Британије Хамонд оцењује учешће Русије у сиријском конфликту као ’мали образац класичног асиметричног начина вођења рата‘. Ми говоримо о озбиљној политици, о озбиљним стварима, ми много година говоримо о борби са заиста глобалним злом. Како се могу искористити такве промене када се ради о званичним изјавама званичног представника, руководства земље?“, рекла је Захарова.

Москва позива британске власти да покажу доказе да Русија у Сирији напада опозицију, изјавила је Захарова.

„Ако је то (војна операција Русије у Сирији) грешка, у чему је она, покажите нам конкретне чињенице, реците, у чему је. Јер се на такав начин формира јавно мишљење, пошто људи који седе испред екрана верују тим људима и они верују да је то грешка“, каже она.

„Поткрепите своје речи неким конкретним материјалима, конкретним фактима. Ви сте лидери држава, ви сносите одговорност за своје речи. Од ваших речи зависи судбина људи“, изјавила је представница МИП-а.

Русија нема намеру да се залаже да добровољци узму учешће у борбеним акцијама у Сирији, изјавила је званична представница МСП-а Русије Марија Захарова.

„Нико не позива никакве добровољце, не прави спискове, нема кампање… Чини ми се да се неко неправилно изразио, није добро разумео“, рекла је она.

Марија Захарова је подсетила да је Русија након 11. септембра 2001. године подржала САД, „не постављајући питања да ли се они боре са добрим или лошим терористима“.

Москва се неће прикључити антитерористичкој коалицији на челу са САД, јер мисија нема потребан мандат и сматра се незаконитом.

„Ми одбацујемо учешће у незаконитим операцијама. Ту позицију смо заузели и пре десет година, за време ирачке кампање и били смо у праву.

Исти приступ је и овде: нећемо учествовати у томе што је незаконито, а пошто нема одлуке СБ УН и пристанка престоница, ми нећемо учествовати у томе“, закључила је Марија Захарова.

Песков: Циљеви удара руске авијације у Сирији су терористичке организације које нападају Војску Сирије

Циљеви удара руске авијације у Сирији су терористичке организације и групе које се налазе на територији ове земље и које нападају сиријске оружане снаге, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков, коментаришући саопштење НАТО-а.

„Више пута су и војни званичници и председник Русије наглашавали да су циљеви удара терористичке организације и групације које се налазе на територији Сирије и које нападају оружане снаге у тој земљи, као и цивилне. Тих групација је тамо много“, рекао је Песков.

Песков је саопштио да подршка добровољцима у Сирији није функција државе Русије. Он је навео да Владимир Путин „није формулисао свој однос према том питању (о потенцијалним добровољцима који би могли отићи да се боре у Сирији на страни Владиних снага) он се највише концентрисао на те људе који постају жртве утицаја Исламске државе који одлазе тамо, који се тамо концентришу, који потпадају у канџе екстремиста и терористичких организација и постоји претња да ће они на такав начин морално осакаћени враћати се кући“.

„То није функција државе“, рекао је Песков, одговарајући на питање о могућој подршци руске стране добровољачких јединица у Сирији.

„Ја не могу да одговорим на то питање. Таква тема се не налази сада на дневном реду“, рекао је портпарол руског председника.

Песков је изјавио и да се не може повезивати перспективе политичког решавања у Сирији са операцијама Војно-космичких снага Русија у тој земљи.

Адмирал Комоједов: Нема говора о руској копненој операцији у Сирији

Председник Одбора за одбрану државне Думе адмирал Владимир Комоједов је нагласио да руска страна већ јасно указује на своје планове у Сирији.

„Ни о каквој копненој операцији Русије у Сирији не може се говорити“, рекао је он.

„To je jасно наведено“, рекао је адмирал.

Комоједов је изјавио и да се руски органи свим снагама боре против тога да грађани Русије одлазе на Блиски исток, укључујући Сирију, и да учествују у борбеним акцијама на једној или на другој страни. „Што се тиче могућих покушаја руских грађана да из материјалних разлога или из идеолошких погледа одлазе на територију Сирије, Ирака, Либије и других региона држава, захваћених немирима и ратовима за које је одговорна ’далековида‘ политике САД и да узимају учешће у борбеним акцијама на једној или другој земљи, руске компетентне службе, према подацима које поседујем, свим силама се боре против тога. Тако и треба“, нагласио је председник Одбора.

Инцидент у Турској искоришћен за укључивање НАТО-а у медијски рат

Инцидент са руским авионом у ваздушном простору Турске био је искоришћен за укључивање НАТО-а у информациони рат, изјавио је стални представник Русије при НАТО-у Александар Грушко.

„Утисак је да је инцидент у ваздушном простору Турске био искоришћен да се НАТО укључи као Организација за покретање информативне кампање на Западу која искривљује циљеве операције коју изводе Војно-космичке снаге у Сирији“, рекао је Грушко.

„Ова врста инцидента се разјашњава путем билатералних и војних канала. То што су објашњења руске стране била игнорисана управо одаје истинске намере иницијатора сазива Савета. Укључивање позајмљених формулација у текст да се напади изводе не само по ИД и да су праћени жртвама међу цивилима — само је још једна потврда тога“, нагласио је руски стални представник при НАТО-у.

„Сигуран сам да НАТО не може да не бележи и анализира детаљне информације о акцијама руске авијације у Сирији на основу података о објектима контроле коју свакодневно припрема Министарство одбране Руске Федерације. Међутим, такав је метод информационог рата. То нас не изненађује као што нас није изненадило ни то што су резултати акција тзв. коалиције — табу за западне медије“, нагласио је Александар Грушко.

Матвијенко: Русија ће размотрити евентуалну молбу Ирака о ударима руске авијације

Русија ће размотрити политичку и војну сврсисходност учешћа Ваздушно-космичких снага у операцијама против Исламске државе у Ираку, ако такав захтев добије, изјавила је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко.

„У случају званичног обраћања Ирака Русији руководство земље ће размотрити политичку и војну сврсисходност учешћа наших ваздушних снага у ваздушној операцији, али за сада нема таквог обраћања и зато нећемо гатати“, рекла је Матвијенкова новинарима.

Пентагон одбио координaцију са Русијом у борби са ИД

САД не намеравају да разговарају са Русијом о сарадњи у борби са Исламском државом у Сирији све док Москва подржава сиријског председника Башара ел Асада, изјавио је званични представник Пентагона Мишел Балданса.

Од 30. септембра Русија је на захтев Асада почела да изводи прецизне ваздушне ударе по објектима ИД у Сирији. Према подацима Министарства одбране, циљеви се бирају на основу обавештајних података, укључујући и осматрање из ваздуха. Према изјави руског војног ресора, опрема руских авиона омогућава да се изводе удари по ИД на читавој територији Сирије и са „апсолутном тачношћу“.

„Ми смо забринути што Русија наставља да изводи ударе по групама у Сирији које нису екстремистичке“, изјавио је Балданса. По његовим речима, Москва „на такав начин показује да сматра подршку Асаду важнијом од борбе са Исламском државом“.

Амбасадор Сирије у Русији Ријад Хадад је раније потврдио да се удари изводе само на терористичке оружане снаге, а не по опозицији и цивилима.

„Јасно смо ставили на знање да ако војне акције Русије буду фокусиране на борбу са ИД сматраћемо их позитивним кораком. Ипак, све док Русија буде сконцентрисана на подршку режиму Асада, не можемо и нећемо разговарати о било каквој сарадњи“, навео је представник америчког војног ресора.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је јуче да је Русија предложила САД да у блиској будућности одрже директне контакте између војника о питању Сирије. Америчка страна је обећала да ће дати брз одговор на ове предлоге.

Трамп: Немам ништа против руске интервенције у Сирији

Кандидат за републиканску председничку номинацију Доналд Трамп изјавио је да нема ништа против руске интервенције у Сирији, као и да би на Блиском истоку било боље да су још увек на власти бивши лидери Ирака и Либије, Садам Хусеин и Моамер Гадафи.

Трамп је, у емисији Ен-Би-Сија „Мит д прес“, рекао да руски председник мора да се ослободи Исламске државе јер не жели да она дође у Русију, пренели су амерички медији.

Иако је навео да поздравља Путиново ангажовање у Сирији, Трамп је казао да му не верује.

На констатацију водитеља да су мета руских напада људи које су обучавале САД, Трамп је одговорио да су то људи које не познајемо.

„Причао сам са једним генералом пре два дана. Он ми је рекао: „Немамо појма ко су ти људи. Ми обучавамо те људе, али не знамо ко су они. Дајемо им милијарде долара да би се борили против сиријског председника Башара Асада“, рекао је Трамп.

Трамп је, такође, критиковао америчку политику на Блиском истоку, наводећи да је она од Ирака и Либије направила „потпуни хаос“.

На питање да ли би ситуација на Блиском истоку била стабилнија са Садамом Хусеином и Моамером Гадафијем, Трамп је одговорио: „Наравно да би била“.

Русија неће учествовати у копненим операцијама у Сирији

Русија не намерава да користи копнене снаге за извођење операција на територији Сирије и ограничиће се подршком сиријским владиним снагама из ваздуха, изјавила је председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко на састанку са председником Сената Националне скупштине Јордана Абдерауфом ел Равабдом.

„Ми не планирамо и нећемо учествовати ни у каквим копненим операцијама и зато нећемо дуго учествовати у решавању унутар сиријске кризе. То је само подршка Ратног ваздухопловства акцијама регуларне сиријске војске и курдских устаника против терориста ИД“, рекла је руска политичарка.

Матвијенкова је изразила став Русије о борби са Исламском државом — без сарадње са властима Сирије и Ирака не могу се победити терористи.

„Сматрамо да без сарадње са властима Ирака, са властима Сирије, немогуће је уништити ИД. Ми смо редовно сарађивали са актуелним Владама, чиме смо избегли највећу катастрофу — употребу хемијског оружја. Читаво хемијско оружје је извезено из Сирије и уништено. Да ли се то могло реализовати без сарадње са сиријским властима?“, нагласила је председница Горњег дома руског парламента.

Валентина Матвијенко је навела да то сада разумеју и Сједињене Државе и западне земље, јер се њихов став осетно смекшао након састанка председника Русије и САД. У вези с тим, Русија је позива све стране, заинтересоване за борбу са тероризмом, да се прикључе информационом центру који су формирале Русије, Ирак, Иран и Сирија у Багдаду.

„Спремни смо на сарадњу са свим државама и регионима и спољнополитичким актерима у заједничкој борби са светским злом — тероризмом… Позивамо све државе које су реално заинтересоване за уништавање ИД да се прикључе овом координационо-информационом центру“, изјавила је Матвијенко.

Дамаск: Заједничка борба с Русијом победиће тероризам

Дамаск је изразио уверење да ће координисане акције Руске Федерације и Сирије у борби против терористичких организација које се боре на територији ове арапске републике бити успешне.

„Не сумњам у то ни најмање, а разлог је једноставан — Русија координира своје акције са сиријском армијом која се једина у Сирији супротставља тероризму“, изјавио је министар иностраних послова Сирије Валид Муалем у интервјуу либанском телевизијском каналу Мајадин.

НАТО позвао Русију да одмах прекине нападе на „опозицију„

Савет НАТО-а данас затражио је од Русије да престане са ваздушним ударима у Сирији и да хитно заустави улетање руских авиона у турски ваздушни простор, уз констатацију да се ради о опасном и неодговорном понашању.

Амбасадори земаља чланица НАТО, који су на позив генералног секретара Јенса Столтенберга данас у Бриселу одржали ванредни састанак, затражили су да руско ратно ваздухопловство обустави бомбардовање сиријских градова Хомс, Хама и Идлиб у којима су, како се наводи у саопштењу, страдали цивили и припадници сиријске опозиције, а не терористи из такозване Исламске државе.

„Позивамо Русију да одмах обустави те нападе и да се усредсреди на борбу против ИД и проналажење решења за конфликт кроз мирну транзицију“, саопштио је Савет НАТО.

Амбасадори су упозорили да недавни инциденти у турском ваздушном простору подигли тензије на „нови, још опаснији ниво“ и затражили да се упади турских борбених авиона у Турску хитно зауставе.

Они су казали да су руски авиони типа Сухој протеклих дана у два наврата ушли у турски ваздушни простор, не обазирући се на јасна, правовремена и поновљена упозорења и да су тај простор напустили тек када су их пресрели турски ловци.

Савет Северноатлантског пакта је подсетио Русију да је ваздушни простор Турске истовремено ваздушни простор НАТО и оценио да је такво понашање Москве „екстремно опасно и неодговорно“.

Видео вести за 06.10.

Министарство одбране РФ: Терористи се крију и у џамијама да би избегли ударе

Руски хеликоптери у Сирији

Удар по командном месту

Удар по техници терориста

Удар по складишту

Руски авиони у бази у Латакији

Удар на положај артиљерије

————

ПОВЕЗАНО:

*ВОСТОК: Руски ваздушни напади у Сирији – из минута у минут 5. 10. 2015. (видео)

*ВОСТОК: Руски ваздушни напади у Сирији – из минута у минут 4. 10. 2015. (видео)

*ВОСТОК: Руски ваздушни напади у Сирији – из минута у минут 3. 10. 2015. (видео)

*ВОСТОК: Руски ваздушни напади у Сирији – из минута у минут 2. 10. 2015. (видео)

* ВОСТОК: Руски ваздушни напади у Сирији – из минута у минут 1. 10. 2015. (видео)

————-

ВОСТОК: Руски ваздушни напади у Сирији – из минута у минут 6. 10. 2015. (видео)

6. 10. 2015. ВОСТОК, за ФБР приредила Биљана Диковић