АКТУЕЛНО

ОКОНЧАНА БЛОКАДА: Хрватска прекинула блокаду граничних прелаза, одговор Србије у 21 час


Гранични прелази Бајаково и Товарник отворени за саобраћај, без ограничења, јављају репортери „Новости“ на лицу места. Влада Србије у 21 сат одлучује о укидању мера које је Србија донела као одговор на економску агресију Хрватске

Гранични прелази Бајаково и Товарник отворени за саобраћај, без ограничења, јављају репортери „Новости“ на лицу места.
Како јављају наши репортери, Хрватска је на Батровцима пустила прве камионе после шест дана чекања. Први камиони који су прешли границу са Хрватском били су бугарских и турских таблица, у транзиту кроз државу.

Хрватска новинска агенција Хина наводи да су за сав промет још затворени гранични прелази са Србијом: Илок, Илок 2, Принциповац, Принциповац 2, Ердут и Батина.
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је на српско-хрватској граници поново успостављен саобраћај без ограничења из Србије ка Хрватској и да је то велика победа за све грађане Србије.
Он је додао да је премијер Александар Вучић заказао седницу владе за вечерас у 21 сат, те да очекује да ће се као тачка дневног реда наћи и укидање мера које је Србија донела као одговор на економску агресију Хрватске.

 

Репортери „Новости“ у тренутку деблокирања границе, на прелазу између Батроваца и Бајакова. Око 17.30 Хрватска пропустила прве камионе који су од недеље чекали на транзит кроз ту земљу

КРЕНУЛА је, коначно, колона према Хрватској, дуга пет дана. Са Батроваца, у петак око 17.30, према хрватском прелазу Бајаково први су се упутили бугарски и турски камиони.

После неколико минута, већ су били на терминалу где су, уз прилично уздржану љубазност, цариници примили потребну документацију.

– Таман сам решио да окренем камион према Сремској Рачи, нисам веровао у најаве да ћемо моћи преко – говори нам возач македонског камиона, који је из Сурдулице крајем протекле недеље повезао компот од бресака у Аустрију. – Многе колеге су одустале. Многи испред мене. И многи иза мене.

Возачима камиона, прилично исцрпљеним од дугог чекања, од преподнева је стизала сасвим другачија вест. Најпре, да ће рампа хрватских мера бити спуштена до понедељка. Потом је стигла нова вест – блокада ће потрајати до среде.

– То је мени, лично, казао хрватски цариник – говори Звездан Ефремов, из Скопља.- То сам пренео колеги из Новог Пазара. Он је закључао свој камион и отишао.

У тренуцима када је јуче прострујало да ће Хрватска одустати од даље блокаде није било ни аплауза ни одушевљења. За то возачи, очигледно, нису имали више снаге.

– Одакле нам снага, после оваквог нељудског исцрпљивања, због одлуке једног човека. Тог хрватског премијера – не крије огорчење возач бугарског камиона, који превози пресовано дрво за Италију.

– Ма, добро сам и прошао, како су прошле колеге, као овај који вози соју. Али, још је већи проблем овога који је управо вратио теретњак са сунцокретом. Или, колега из Кавадараца кога јуче нису пустили да превезе грожђе. Сви чекамо више од четири дана. Шта ће да затекну када подигну цираде?

Док је колона првих теретњака милела према Батровцима, српском прелазу, из сваког се чуло гунђање. Агонија људи који су остали без хране, воде и свакако, беспотребно потрошеног новца – оставила је горчину која ће остати после свега.

– Журим, опростите. До Шпаније је дуг пут – викао је из колоне возач пиротског камиона. – Шта возим? Аутомобилске гуме. У овом сам послу 30 година, а нисам ово доживео.

На Батровцима српска погранична полиција и службеници царинске испоставе спремно су дочекали разрешење ове економске рашомонијаде Хрватске. Удвостручили су тимове.

– Свака част, хвала вам – говорили су, успут, возачи.

Остаје, на крају, питање – коме је све ово и зашто било потребно? Мада је одговор познат.

rep-krenula-kolona-(1)

ГУЖВА НА СРЕМСКОЈ РАЧИ

ПРЕД граничним прелазом Сремска Рача, између Србије и БиХ, јуче иза поднева колона теретњака који су са Батроваца кренули овим правцем према западној Европи, била је дуга 3,5 километара. На прелаз се чекало више сати, због застоја на граници са БиХ. Шпедитери са српске стране објаснили су нам да је, између осталог, на босанској страни настао проблем са шпедицијама које немају довољно снажне гаранције за вредност робе која пристиже.

НАЈВИШЕ ТУРСКИХ ПРЕВОЗНИКА

КОЛОНА на граничном прелазу Батровци, током јучерашњег дана, била је дуга и 15 километара. У њој је било око 750 камиона, од чега половина турских, око 20 одсто бугарских. Тек десетак процената били су српски. Општи хаос настао је када су хрватски камиони које је са границе вратила наша погранична полиција, остали блокирани на „ничијој земљи“, јер Хрвати нису хтели да их приме назад! Хрватска би могла да добије и тужбе, и то од држава чији је ауто-транспорт био највише погођен.

21:10 – ВИДЕО: ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ РАЧА

20:08 – МИЛАНОВИЋ: ЖЕЛИМО НОРМАЛНЕ ОДНОСЕ СА СРБИЈОМ

Хрватски премијер Зоран Милановић вечерас је у директном укључењу у дневнику РТС-а изјавио да Хрватска жели нормалне односе са Србијом и да Срби у Хрватској од њега немају бољег пријатеља.

Поводом одлуке хрватске Владе о отварању границе са Србијом, Милановић је рекао да меру о затварању границе може донети поново јер Хрватска има проблеме и да је зато тражио од српског премијера да „организовано део избеглица преусмерава и према другим земљама, а не само према Хрватској“.

Милановић је демантовао да је Србе назвао варварским народом и напоменуо да Срби од њега већег пријатеља немају, иако то што чини, како је навео, „чини на сопствену штету“.

Упитан на шта је мислио употребивши јуче реч варвари, Милановић је рекао да Мађарска прави зид према варварима, „јер Орбан и друштванце варварима доживљавају Арапе“.

На питање зашто је за Србију рекао да је „случајна држава“, Хрватски премијер је одговорио: „Зато што морате доказати да сте органозована држава. Србија може много боље и ми желимо нормалне односе“.

19:44 – ОСТОЈИЋ: ХРВАТСКА ЗАДРЖАВА ПРАВО МЕРА ПРЕМА СРБИЈИ

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић рекао је данас, након отварања границе према Србији, да Хрватска задржава право да поново уведе мере према Србији уколико се понови ситуација неконтролисаног прилива људи.

У разговору за РТЛ он је на питање да ли је граница отворена због притиска из Брисела, рекао да Европска комисија нема ниста с деблокадом.

„Хрватска је самостална држава и чланица Европске уније. Не мозе се догодити да се једна нечланица позива на Споразум о стабилизацији и придруживању. Мислим да је премијер био јасан, мислим да ће неки дуго причекати да се придруже Европској унији’, рекао је Остојић, а пренео „Јутарњи лист“.

‘Издржали смо и 10.000 и 70.000, то није проблем док год транзит иде. На чему смо инсистирали јесте да стане неорганизован и некоординисан прилив“, избеглица, додао је хрватски министар.

Остојић је објаснио да је „био у Београду и да се чуо телефонски са министром спољних послова Србије“.

„Био сам и у Бриселу, али то не може бити на начин да ми кажу да у Србији нема никога или да ми кажу да је Мађарска спремна да сарађује“, додао је он.

„На терену имамо потпуно другачију ситуацију. Дакле, ти разговори су губљење времена. Ми смо овде спасавали животе. Хрватска је направила велики посао. Треба захвалити свима који су овде помагали, од полицајаца до волонтера. То су све хероји који су овде помагали целе дане и ноћи“, истакао је Остојић.

19:31 – ВУЧИЋ ЗА ХРТ: У 21 ЧАС ОДЛУКА О ОТВАРАЊУ ГРАНИЦА ПРЕМА ХРВАТСКОЈ

У разговору за Дневник ХРТ-а премијер Вучић је демантовао да је српска влада отворила коридор за избеглице према Мађарској.

– Ми никада не бисмо повлачили никакве мере, нисмо их ни повлачили. Никаквих нових коридора нема, наставићемо да примамо избеглице као и до сада – рекао је Вучић.

Истакао је да је задовољан одлуком Владе као и да се ово све одиграло само зато што је у Хрватској почела предизборна кампања.

– Трудићемо се да на тешку, неретко неуобичајену, помало примитивну реторику не одговарамо истом мером. Грађани Хрватске су добродошли у нашу земљу и једва чекамо да нам дођу. У 21 сат ту одлуку ће донети Влада Републике Србије – потврдио је Вучић.

18:46 – ХАН ЗАДОВОЉАН ПОСТУПАЊЕМ СРБИЈЕ ПО ПИТАЊУ ИЗБЕГЛИЦА

Европски комесар за политику проширења Европске уније Јоханес Хан рекао је данас, у разговору са министрима Небојшом Стефановићем и Александром Вулином, да је врло задовољан хуманим поступањем Србије са избеглицама и начином решавања мигрантске кризе.

Похваливши покретања Механизма цивилне заштите, Хан је нагласио да је Европска унија, имајући у виду капацитете са којима наша земља располаже, спремна да Србији пружи финансијски помоћ, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

Говорећи о Акционом плану за Поглавље 24 – правда, слобода, безбедност, Хан је указао да је Европска комисија задовољна квалитетом тог плана и додао да очекује да ће се он у најскорије време наћи пред државама чланицама Европске уније.

Министар унутрашњих послова Стефановић рекао је да ће током следеће седмице Влада Србије утврдити текст Акционог плана за Поглавље 24, чиме ће се стећи формални услов за упућивање Акционог плана државама чланицама ЕУ.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Вулин је истакао да Србија, као одоговорна држава, хумано поступа према свим мигрантима и да се наша земља труди, да у складу са могућностима, избеглицама обезбеди неопходну помоћ и негу, наводи се у саопштењу.

18:40 – ДАЧИЋ: ВЕЛИКИ УСПЕХ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Укидање једностране и противправне одлуке хрватске владе о блокади границе са Србијом представља велики успех политике Владе Србије на челу са премијером Александром Вучићем, поручио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

То је, према Дачићевим речима, и велики пораз неодговорне политике Владе Хрватске и њеног премијера Зорана Милановића.
Дачић је изјавио да грађане и привреднике у региону овакав исход може само да радује, јер је начело слободе кретања људи, робе и капитала од кључног значаја за економски развој и стабилност.

18:34 – УПРАВА ЦАРИНА: КОЛОНА НА ПРЕЛАЗУ БАТРОВЦИ ДУГА ОКО 20 КИЛОМЕТАРА

Управа царина Републике Србије је потпуно спремна да интензивира темпо активности, како би се надоместио губитак времена настао услед вишедневног застоја у промету робе саопштила је та институција.

„Колона на граничном прелазу Батровци тренутно је дуга око 20 километара и у њој је око 700 камиона, а од тог броја половина су турски, 20 одсто бугарски, 20 одсто мешовити, док је око 10 процената српских теретних возила. Путнички саобраћај се нормално одвија, али су грађани информисани и без преке потребе нису ни кретали на пут преко Батроваца и Шида, тако да је обим путничког саобраћаја био знатно смањен“ наводи се у саопштењу Управе царина.

18:46 – ХАН ЗАДОВОЉАН ПОСТУПАЊЕМ СРБИЈЕ ПО ПИТАЊУ ИЗБЕГЛИЦА

Европски комесар за политику проширења Европске уније Јоханес Хан рекао је данас, у разговору са министрима Небојшом Стефановићем и Александром Вулином, да је врло задовољан хуманим поступањем Србије са избеглицама и начином решавања мигрантске кризе.

Похваливши покретања Механизма цивилне заштите, Хан је нагласио да је Европска унија, имајући у виду капацитете са којима наша земља располаже, спремна да Србији пружи финасијски помоћ, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

Говорећи о Акционом плану за Поглавље 24 – правда, слобода, безбедност, Хан је указао да је Европска комисија задовољна квалитетом тог плана и додао да очекује да ће се он у најскорије време наћи пред државама чланицама Европске уније.

Министар унутрашњих послова Стефановић рекао је да ће током следеће седмице Влада Србије утврдити текст Акционог плана за Поглавље 24, чиме ће се стећи формални услов за упућивање Акционог плана државама чланицама ЕУ.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Вулин је истакао да Србија, као одоговорна држава, хумано поступа према свим мигрантима и да се наша земља труди, да у складу са могућностима, избеглицама обезбеди неопходну помоћ и негу, наводи се у саопштењу.

18:09 – НА ПРЕЛАЗУ ШИД ВИШЕ НЕМА ИЗБЕГЛИЦА

Избеглице из Сирије и осталих земаља Блиског истока, које су данима биле привремено смештене на ничијој земљи између граничних прелаза Шид и Товарник, прешле су данас у Хрватску.

Како су Тањуговом извештачу рекли припадници хрватске граничне полиције, један део избеглица у току дана пребачен је на територију Хрватске, ка граници са Мађарском, а други део на железничку станицу у Товарник.

Локација око православног гробља, где се налази око петнаестак празних шатора, затрпана је гомилом смећа и ствари које су оставиле избеглице. То место тренутно чисте екипе јавно-комуналних предузећа из Шида, док се, како су рекли припадници хрватске полиције, чекају и њихове колеге с друге стране границе.

На питање да ли ће на то православно гробље наставити да долазе избеглице, хрватски полицајци су рекли да не знају и да то не зависи од њих. Тренутно се око гробља осим комуналних екипа налазе само хрватски полицајци и поједине новинарске екипе које снимају напуштени привремени камп.

17:51 – ХИНА: ШЕСТ ПРЕЛАЗА И ДАЉЕ У БЛОКАДИ
Хрватска новинска агенција Хина наводи да су за сав промет још затворени гранични прелази са Србијом: Илок, Илок 2, Принциповац, Принциповац 2, Ердут и Батина.

17:44 – ОСТОЈИЋ: ДЕБЛОКАДА ГРАНИЦЕ

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић изјавио је да је у 17 сати извршена деблокада границе и да сви аутомобили и камиони, без обзира на регистрације, могу да уђу у Хрватску.

17:29 – СТЕФАНОВИЋ: ПОБЕДА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ, ОДЛУКА ВЛАДЕ У 21 САТ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је на српско-хрватској граници поново успостављен саобраћај без ограничења из Србије ка Хрватској и да је то велика победа за све грађане Србије.

„Наша граница је сад потпуно деблокирана и сматрам да је ово велика победа за све грађане Србије. Ми смо се понашали озбиљно и одговорно, а показало се да је Хрватска прекршила и Споразум о стабилизацији и придруживању и друге споразуме“, рекао је Стефановић.

Он је додао да је премијер Александар Вучић заказао седницу владе за вечерас у 21 сат, те да очекује да ће се као тачка дневног реда наћи и укидање мера које је Србија донела као одговор на економску агресију Хрватске.

17:09 – ОТВОРЕНИ ПРЕЛАЗИ БАЈАКОВО И ТОРНИК

Хрватска влада донела је одлуку о отварању прелаза ка Србији, без ограничења, сазнају „Новости“.
vlada hr
———-
ПОВЕЗАНО:

*Нисам могао да појмим да ћу икада рећи – Мађари и Хрвати су У ПРАВУ! *Мигрантска криза потреса Европу – НАЈНОВИЈЕ: Све земље ЕУ могу да враћају избеглице у Србију (21.09.2015.)

——–

25. 09. 2015. НОВОСТИ, АГЕНЦИЈЕ, за ФБР приредила Биљана Диковић