Драган Станојевић

Драган Станојевић, председник Скупштине дијаспоре – на Порошенковом списку „забрањених“


Порошенку сметају српски политичари и новинари

19.09.2015. Вести

На сајту председника Украјине Петра Порошенка пре три дана је осванула листа о забрани уласка на територију Украјине за 388 држављана Русије и још 22 из других земаља, као и 105 организација.

На списку: Драган Станојевић, Фото: Танјуг

На списку су и српски држављани, последњи председник Скупштине дијаспоре Драган Станојевић, чланови СНС-а и посланици Владимир Ђукановић и Бранислав Блажић, некадашњи посланик радикала у војвођанском парламенту Стевица Деђански, публициста Драгослав Бокан, бивши функционер СПС-а и политиколог Владимир Кршљанин, као и пензионисани новинар листа „Политика“ Слободан Самарџија.

Драган Станојевић, који је пре рата у Украјини био успешан пословни човек, каже да је на делу „чиста хајка против Срба зато што Србија не подржава фашизам у Украјини“.

– Они у Руском Крстуру имају своје легло који им шаље информације који Срби су проруски орјентисани. Конкретно у мом случају, они настоје да ми одузму и оно мало имовине што ми је остало у Украјини. Ово би могло да има и озбиљније последице јер садашњи режим у Кијеву има заштиту Запада, па би наша имена могла да освану и на интерполовим потерницима – упозорава Станојевић док се жали на слабу реакцију српске државе.

Чим је сазнао да је на Порошенковом списку забрањених, Станојевић је контактирао свог адвоката да би сазнао за шта га терете и у изјави за „Вести“ одлучно одбацује оптужбе за подривање „државног интегритета и потпомагање тероризма“.

– Нити сам био на ратишту у Доњецку и Луганску, нити сам био посматрач на тамошњим изборима. Једино сам упозоравао каква власт прети Украјини, а мој адвокат има и од њихове полиције потврду да у Украјини нисам боравио од 26. фебруара прошле године – додаје Станојевић.

Посланици СНС-а Ђукановић и Блажић, као Кршљанин допали су листе јер су били страни посматрачи на изборима у отцепљеним проруским републикама Доњецку и Луганску новембра прошле године, када је са тих избора извештавао и новинар Слободан Самарџија, што је вероватно и разлог стављања његовог имена на листу непожељних. Сви су они тада у ове републике ушли са руске територије.

Занимљиво да је „у интересу безбедности земље“ и бившем италијанском премијеру Силвију Берлусконију забрањен улазак у Украјину јер је почетком септембра био у приватној посети Криму, када се сусрео са Путином.

Из ког казана је закувана ова каша „баба и жаба“ види се и по брзотезној одлуци Порошенка да се са црне листе уклоне имена троје новинара BBC-ja.

***

(Интервју) Станојевић о Порошенковом списку:
Нека дају само бар један доказ!

Правда, 17. септембар 2015.

БЕОГРАД – Нове санкције уведене од стране Украјине наспрам Русије обухватају појединце и правна лица, али није реч о лицима само из Русије, него из чак 23 земље, а међу њима има и Срба. Тим поводом смо разговарали са једним од наших људи против којег су сада уведене санкције, а који је на удару украјинских власти од самог почетка рата у Украјини. Реч је о Драгану Станојевићу, председнику удружења Српска дијаспора Евроазије, који за Правду каже да је цела ствар скандалозна, те да не постоји ниједан доказ о било каквој његовој умешаности у деловање против Украјине и да је реч о класичној хајци.

dragan-stanojevic-tjub-650x428

Драган Станојевић, први човек српске дијаспоре евроазијских простора (Фото: ЈуТјуб)

Подсећамо, укупан број санкционисаних лица је 388 појединаца уз 105 правних лица, а санкције су донете председничким указом, односно, одлуком председника Украјине, Петра Порошенка.

Од Срба који се налазе на списку су Владимир Кршљанин, српски политиколог, Владимир Ђукановић, члан Српске напредне странке, Слободан Самарџиja, новинар Политике, Бранислав Блажић, члан Српске напредне странке, Стевица Деђански, посланик у парламенту Војводине, Драгослав Бокан, српски политиколог и Драган Станојевић, председник српске евроазијске дијаспоре.

Један сте од људи на списку санкционисаних. Како доживљавате целу ствар?

Сви проблеми које сам имао у Украјини су били вештачки створени, јер не постоји ни један једини аргумент или доказ било каквог мог деловања против те државе, тим боље некаквог подржавања тероризма. Проблем је што ја немам право на своју позицију и став по питању дешавања у Украјини, јер ако се она на било који начин коси са званичном политиком, објаве те терористом и непријатељем! До сада су у томе предњачиле неке групе, батаљони и политички маргинали, а сада на велику жалост видим да је и власт кренула тим путем. Моје име на том списку има и посебну тежину, јер сам тамо живео око 20 год, тамо су ми се родила деца, много сам радио на промоцији Украјине и сарадње са Србијом, али ето како се данас то враћа. Жалосно је то да држава и њене службе падају под утицај неких лажних и злонамерних дезинформација и да се то користи као некакав доказ.

У принципу, реч је о правој хајци која нема неко реално утемељење?

Тврдим да украјинске власти немају нити један доказ против мене и то ћу доказивати на суду, без обзира колико је он пристрастан, јер сам апсолутно убеђен да немају никакав доказ па ни аргумент против мене, ако иоле постоји правни систем у тој држави. Ја само желим да још једном информишем, да у Руском Крстуру постоји пар грађанки које активно шаљу разним групама и службама у Украјини лажи и дезинформације, тим самим доводећи наше грађане у опасност, а у мом случају и до покушаја ликвидације.

Како се борите против свега тога, да ли имате подршку српских власти?

Ја сам управо покренуо један судски поступак у Украјини против посланика украјинског парламента, који су дали гомилу лажних информација, изјава и претњи против мене, без иједног доказа или аргумента. Не могу да поверујем у непрофесионализам њихових служби, сем што су без иједног доказа мене избацили као неког непријатеља, нису чак ни утврдили моје место сталног боравка.

Јавно позивам украјинске органе да изаберу начин, а могу преко свог дипломатско-конзуларног представништва, да дају било какав доказ против мене који би потврдио основаност њихове одлуке или било какву моју повезаност и деловање са било каквом терористичком организацијом или моје деловање против те државе, ако се не узима у обзир, право на моје мишљење и јавну дискусију.

Све ово говори о неозбиљности оних органа који су ово радили па и манипулацијом њиховог председника који је на свом сајту објавио лажне податке о мени. Сматрам да и наша држава треба да реагује и да нас заштити од хушкачког деловања појединих лица у Србији и саме власти Украјине, која се у свом деловању не ослања на основне принципе демократије, за коју се наводно боре.

1 reply »