АКТУЕЛНО

Евроазијски форум новинара (ЕФН) : Медији да не користе лажне еуфемизме


Карикатура: Тошо Борковић - БАНКАРИ

Карикатура: Тошо Борковић – БАНКАРИ

Евроазијски форум новинара (ЕФН) позива новинаре и уреднике да у медијским прилозима не користе лажне еуфемизме, како у јавности не би извртали чињенице, стварали лажну слику у јавности и код грађана будили лажну наду.

Више пута до сада били смо у прилици да читамо, гледамо и слушамо медијске прилоге у којима се кредити, нарочито европских финансијских институција, представљају као помоћ Србији, што они свакако нису, јер их држава, односно грађани враћају са припадајућим, често високим каматама.

Евроазијски форум новинара подсећа да су српски медији јула прошле године пренели вест да су Србија и БиХ на донаторској конференцији у Бриселу „добиле“ 1,7 милиајрди евра „помоћи“, иако се у ствари радило о кредитима, док је укупан износ свих прикупљених донација био пропорционално више него симболичан и у том смислу потпуно занемарљив. То ипак није спречило уреднике да у насловима наведу како су две земље „добиле“ поменути износ.
У недељу, 13. септембра ове године, већина српских медија пренела је на истоветан начин изјаву Мајка Девенпорта, шефа Делегације Европске уније у Србији. Према наводима српских медија, Девенпорт је рекао да Европска унија финансира обнову кућа и да ће у ту сврху издвојити још 70 милиона евра. Медији су дужни да објаве тачну структуру и природу износа који ће Европска унија у поменутом случају издвојити.

Користећи лажне еуфемизме, медији доводе читаоце, слушаоце и гледаоце у заблуду, мењајући суштинску информацију коју медијски прилог носи.

Због тога, ЕФН позива новинарска удружења да посебном декларацијом укажу на оваква, очигледна и драстична кршења Кодекса новинара Србије.

zastave_m49

———–

http://wp.me/p1Fuk8-KPn

15. 09. 2015. ел. поштом, за ФБР приредила Биљана Диковић