АКТУЕЛНО

Др Зоран Чворовић о доласку папе у Србију за ИНФОРМЕР: Канонски спорно, а политички потпуно нецелисходно


dr-Zoran-Cvorovic-Pravoslavlje-i-pravo

Поштовани читаоци, преносимо одговоре које је на питања новинара листа ИНФОРМЕР дао др Зоран Чворовић о доласку папе у Србију…

1. Мислите ли да папа треба да дође у Србију и зашто?

Др Зоран Чворовић: Предуслов за званичну посету римског папе Србији је, по тврђењу самог Ватикана, позивно писмо од стране СПЦ. Како је римски папа челник организације која из угла догмата Православне Цркве исповеда јерес, такав позив би био канонски споран, а политички потпуно нецелисходан.

2.Какве користи наса држава може имати од те посете?

Др Зоран Чворовић: Од ове посете корист не би имала ни Црква, ни држава. Позив папи би показао, с једне стране, прозелитску премоћ римске курије и то на српском простору на коме су у име уније са Ватиканом убијене стотине хиљада Срба и њихових владика, свештеника и монаха, а с друге стране, слабост СПЦ да одоли притиску световног режима. Пошто Ватикан представља експонента западне политике, његова посета православној Србији додатно би погоршала односе Српске и Руске цркве и српске и руске државе. Резултат таквог чина било би додатно урушавање ауторитета епископата СПЦ и стварање нових деоба у Српској цркви. Цепање духовног јединства српског народа додатно располућује социјално и економски завађено српско друштво, а такво нестабилно друштвено тло не погодује вођењу озбиљне државотворне политике. Оно је идеална средина за политичку нестабилност, револуције и марионетске режиме. Краткорочну корист могу једино да имају појединци у власти који вашингтонско-бриселску милост купују урушавање ауторитета националних установа, у овом случају СПЦ.

3. Да ли ће уопште доћи, више пута је најављивано па није дошао?

Др Зоран Чворовић: Пошто Православну Цркву, поред клира, чини и народ, јасан глас Срба који се ових дана чуо поводом покушаја релитивизације историјске истине о усташком викару Степинцу, јемство су да Ватикан неће успети у свом науму.

 

——-

http://wp.me/p1Fuk8-KPc

15. 09. 2015. др Чворовић, за ФБР приредила Биљана Диковић